Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Το τεστ DNA και η δύναμη του νου


Το ότι ο νους έχει την δύναμη να επηρεάζει το σώμα μας και τις λειτουργίες του, δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει αποδειχθεί από πολλούς ερευνητές τώρα πια. Ο νους, η συνείδηση, το νόημα που δίνουμε στις πληροφορίες δηλαδή, είναι αυτό που στη συνέχεια υλοποιεί την μάζα που αποκαλούμε σώμα μας. Δημιουργεί υγεία ή νόσο…

Γράφω και διδάσκω αυτά εδώ και αρκετά χρόνια. Συνειδητοποιώ, όμως, συνεχώς, πως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο άνθρωπος τον τρόπο που λειτουργεί ο νους του και τον έχει οδηγήσει σε ασθένεια, ακόμη και αν πιστεύει και δεν έχει καμία
αμφιβολία για την αλήθεια των όσων ανέλυσα πιο πάνω. Η αλλαγή συνείδησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται  εκτός από την πίστη και πολλή προσωπική δουλειά για να επιτευχθεί… Χρειάζονται όμως και οι άνθρωποι  που θα μας το θυμίζουν και θα μας εμπνέουν να ασχοληθούμε με το θέμα.

Και επειδή αισθάνομαι πως ένα τέτοιο ρόλο παίζω και εγώ σε τούτη τη ζωή, θα σας μιλήσω άλλη μια φορά για το θέμα αυτό, μέσα από τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που διάβασα πρόσφατα.  
Λοιπόν, ερευνητές ασχολήθηκαν, αυτή τη φορά, με το αποτέλεσμα που είχε η εξέταση του DNA στα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα. Χώρισαν τα άτομα αυτά σε δύο ομάδες των 100 ατόμων. Την μία ομάδα την έβαλαν να ασκείται σε ένα ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής. Την άλλη να τρώει ένα ελαφρύ γεύμα.
Τους πήραν δείγμα αίματος για ανάλυση του DNA τους και μέτρηση διαφόρων ορμονών και τους ξανακάλεσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα (διάδρομο οι μεν, γεύμα οι δε) μετά από μία εβδομάδα, αφού πρώτα τους ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της εξέτασης του DNA τους. Όχι όμως τα πραγματικά αποτελέσματα, αλλά ψεύτικα αποτελέσματα σχετικά με γονίδια, που είχαν να κάνουν με την αντοχή των μυών στην άσκηση (στην ομάδα που ασκείτο στον διάδρομο) και με γονίδια που είχαν να κάνουν με την παχυσαρκία στην άλλη ομάδα που έτρωγε το ελαφρύ γεύμα.

Στην ομάδα που ασκείτο στον διάδρομο, είπαν οι ερευνητές σε μερικούς, πως στα αποτελέσματα βρέθηκε στο DNA τους ένα γονίδιο που δήλωνε αυξημένη αντοχή στην άσκηση και στους υπόλοιπους, γονίδιο με μειωμένη αντοχή στην άσκηση.
Στην ομάδα που έτρωγε το ελαφρύ γεύμα, είπαν σε μερικούς από αυτούς πως βρέθηκε στο DNA τους γονίδιο που τους κάνει να νιώθουν συνέχεια πεινασμένοι και τους οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ στους υπόλοιπους πως βρέθηκε στο DNA τους γονίδιο που τους προστατεύει από την παχυσαρκία κάνοντάς τους να νιώθουν χορτάτοι πιο εύκολα…

Τα πιο πάνω ψεύτικα αποτελέσματα επηρέασαν τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα. Αυτοί που έκαναν την άσκηση στον διάδρομο και τους είχε ανακοινωθεί πως είχαν το γονίδιο που αύξανε την αντοχή τους, προσπάθησαν να τρέξουν με περισσότερη δύναμη και αναγκάστηκαν να σταματήσουν  γρηγορότερα από την προηγούμενη φορά, ενώ οι υπόλοιποι  είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Στην ομάδα που έτρωγε το ελαφρύ γεύμα, αυτοί που ενημερώθηκαν πως είχαν γονίδιο που τους οδηγούσε σε παχυσαρκία, παρουσίασαν τα ίδια επίπεδα με το αρχικό τεστ σε μία ορμόνη που έχει σχέση με την αίσθηση του κορεσμού, ενώ σε αυτούς που ενημερώθηκαν ότι δεν είχαν  προδιάθεση στην παχυσαρκία χάρη σε κάποιο γονίδιο που τους κάνει να νιώθουν περισσότερο χορτάτοι, τα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού στο δεύτερο αυτό τεστ ήταν πολύ ψηλότερα (250%) από την πρώτη φορά…

Με λίγα λόγια,  ο νους μας παίζει αν όχι τον πιο σημαντικό, τουλάχιστον έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Έχει πολλή σημασία το τι πιστεύουμε εμείς για την υγεία μας. 
Οι ερευνητές συζητούν, στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στο Nature, Human behaviour, τον ρόλο που μπορεί να παίξουν τα αποτελέσματα ελέγχου του DNA στα άτομα που υποβάλλονται σε αυτόν τον έλεγχο.

Σκεφθείτε λοιπόν, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει στον οργανισμό κάποιου, μία διάγνωση κάποιας ανίατης νόσου που του ανακοινώνεται από τον ίδιο τον γιατρό του… Δυστυχώς η διάγνωση από μόνη της, κλείνει την πόρτα στην ίαση αυτού του ασθενούς, χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο γιατρός του, γιατί κανείς δεν τον εκπαίδευσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι απαραίτητο να αλλάξουν πολλά πράγματα στην ιατρική. Νομίζω πως έχει φτάσει η ώρα…

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.