Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Πόσο αγαπάτε τον εαυτό σας;


Για σκεφθείτε λίγο… Σε μία κλίμακα από το 1 -10 πού τοποθετείτε την αγάπη για τον εαυτό σας…
Η αγάπη του εαυτού δεν είναι «εγωισμός», όπως έχουν φροντίσει με πολλή μαεστρία να μας πείσουν, όσοι μας θέλουν ανήμπορους, ασθενείς και ταλαίπωρους. Η αγάπη του εαυτού είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή ζωή. Δίχως αυτήν, ο άνθρωπος οδηγείται σε ασθένειες και ταλαιπωρίες.

Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας, το όχημα αυτό με το οποίο κυκλοφορεί στη γη η ψυχή μας για να κάνει το έργο για το οποίο υλοποιήθηκε, δεν μπορεί να
λειτουργεί σωστά αν δεν το αντιμετωπίζουμε με αγάπη.  Χρειάζεται αγάπη ο οργανισμός για να είναι υγιής και όχι φάρμακα. Και αν το όχημα που μας μεταφέρει εδώ στη γη δεν είναι υγιές ούτε το έργο για το οποίο ήρθαμε δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Μπλέκουμε, έτσι, σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων, μένουμε διαρκώς ανικανοποίητοι και  αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόσο με την υγεία μας όσο και τη ζωή μας ολόκληρη.

Πώς εκδηλώνεται η αγάπη του εαυτού; Με την φροντίδα τόσο του σώματος όσο και της ψυχής μας. Δεν βάζουμε κανέναν άλλον πάνω από εμάς στη κλίμακα των προτεραιοτήτων μας,  καθημερινά. Παιδιά, σύζυγοι, γονείς, όλοι αντιμετωπίζονται σαν ίσοι και όχι σαν καλύτεροι από τον εαυτό μας. Η συνήθης άποψη πως «βάζουμε πίσω τον εαυτό μας για να τους φροντίσουμε καλύτερα», είναι μόνον μία δικαιολογία με την οποία κρύβουμε την ανικανότητα και την έλλειψη δύναμης να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Κρυβόμαστε, έτσι, πίσω από την δικαιολογία της προσφοράς, θυματοποιώντας τον εαυτό μας.

Άνθρωπος, όμως, μη ικανοποιημένος, δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν άλλο σωστά. Μέσα από την βοήθεια που δίνει, θα μεταφέρει, θέλει δεν θέλει, την διαταραγμένη ενέργεια που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα της ανικανοποίητης ψυχής του. Στην πραγματικότητα, αντί να βοηθάει, όπως νομίζει, δημιουργεί γύρω του δυσάρεστες καταστάσεις, δίχως να το αντιλαμβάνεται, μέσα στις οποίες νιώθει ο ίδιος εγκλωβισμένος.

Μία από τις 4 συμφωνίες από το ομώνυμο βιβλίο του Μεξικανού γιατρού Μιγκουέλ Ρούιζ είναι «να κάνεις πάντα ότι καλύτερο μπορείς για σένα και για τους άλλους».  Όχι μόνον για τους άλλους, λοιπόν…  Ακόμη και στα αεροπλάνα, οι  οδηγίες άμεσης ανάγκης είναι  να βάζουν πρώτα οι γονείς τις μάσκες οξυγόνου και ύστερα να βοηθούν τα παιδιά τους… Δεν είναι τυχαίες αυτές οι οδηγίες. Άνθρωπος που δεν είναι ο ίδιος καλά δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά κανέναν άλλο.

Σκεφθείτε όλα τα πιο πάνω καλά και απαντήστε για άλλη μια φορά στην ερώτηση «σε μία κλίμακα από το 1-10 πού τοποθετείτε την αγάπη για τον εαυτό σας;». Προβληματιστείτε...

Με αγάπη από εμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.