Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η εγκεφαλική μας σύνδεση


Τα κύτταρα καθρέφτες του εγκεφάλου, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο πιθήκων. Το κατά πόσο αυτά υπάρχουν και στον άνθρωπο και το πώς  λειτουργούν,  δεν ήταν πολύ εύκολο  να διαπιστωθεί.

Η άποψη που έχει επικρατήσεις είναι πως, κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον απέναντί μας να κάνει κάτι, ο εγκέφαλός μας, με τα κύτταρα καθρέφτες του, δημιουργεί στον δικό μας εγκέφαλο μία εικονική πραγματικότητα όμοια με αυτή του ατόμου που έχουμε απέναντί μας και αντιδρά σε αυτήν ανάλογα. Οι επιστήμονες κατέληξαν
σε αυτή την λειτουργία των πιο πάνω νευρικών κυττάρων παρατηρώντας άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάποια από αυτά έχουν μια πολύ περίεργη αντίδραση στη νόσο τους. Όταν το εγκεφαλικό επεισόδιο  (θρόμβωση αγγείου) συμβεί στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο, παραλύει το αριστερό ήμισυ του σώματος του ασθενή και αυτός το αντιλαμβάνεται, βέβαια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όχι πολλές (5%) κατά τις οποίες, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο ασθενής αρνείται να αντιληφθεί την παράλυσή του.  Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση «σύνδρομο άρνησης» ή «ανοσογνωσία».

Το ενδιαφέρον που παρατήρησαν κάποιοι ερευνητές είναι πως τα άτομα που παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο, δεν αντιλαμβάνονται ούτε την παράλυση κάποιου άλλου ατόμου που έχουν απέναντί τους, ακόμη και αν αυτή είναι εμφανέστατη σε όλους τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Απέδωσαν αυτό το γεγονός σε βλάβη στα κύτταρα καθρέφτες του εγκεφάλου τους.

Μια δεύτερη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των κυττάρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ήταν η παρατήρηση των  πιο πάνω ερευνητών πως, η εξαφάνιση κάποιου εγκεφαλικού κύματος  στο ΗΕΓ που συμβαίνει κατά την κίνηση των χεριών μας, συμβαίνει και όταν παρατηρούμε κάποιον άλλον να κινεί τα χέρια του.

Τα κύτταρα καθρέφτες δεν αρνείται πια κανείς ότι υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο ρόλος τους, όμως, πιστεύω πως δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως. Είναι άραγε αυτά ο σύνδεσμος που μας ενοποιεί όλες και όλους σε έναν οργανισμό, αυτόν της ανθρωπότητας;;;

Ο αυτισμός έχει εδώ και κάποια χρόνια  συσχετισθεί με βλάβη σε αυτά τα κύτταρα καθρέφτες. Είναι πολλοί οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα. Δεν έχουν όμως ακόμη καταλήξει αυτοί σε οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο, η γνώση αυτή μπορεί να βοηθήσει γονείς και θεραπευτές να κατανοήσουν το πρόβλημα των παιδιών αυτών και να τα βοηθήσουν στην απομόνωσή τους.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.