Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Κινηθείτε αν θέλετε να έχετε υγεία!

Η καθιστική ζωή μειώνει τα χρόνια της ζωής μας!
Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα μέχρι τώρα, ενώ σε μία πρόσφατη (μέτα ανάλυση που περιελάμβανε πάνω από 1 εκατομ. άτομα) διαπιστώθηκε, πως το παρατεταμένο καθισιό αυξάνει την θνητότητα από διάφορα αίτια, το 75% των οποίων ήταν καρδιαγγειακά επεισόδια και καρκίνοι (μαστού, παχέος εντέρου και πρωκτού).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως
όσοι ασκούνται –με μέτριας έντασης άσκηση- περίπου 1 ώρα την ημέρα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι) έχουν την μεγαλύτερη επιβίωση. Ακολουθούν όσοι ασκούνται τη γνωστή (από πολλές προηγούμενες έρευνες) μισή ώρα την ημέρα, ενώ όσοι ασκούνται ελάχιστα ή καθόλου, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας από τα αίτια που προαναφέρθηκαν.

Πρέπει να αρχίσουμε να ασκούμαστε ή τουλάχιστον να περπατάμε, όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί όπως φαίνεται τελικά, η έλλειψη άσκησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία μας παρόμοιο με εκείνο του καπνίσματος και λίγο μικρότερο από εκείνον της παχυσαρκίας.

Ευκαιρία για μέτρια άσκηση μας δίνει, το να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας λίγο μακρύτερα από τον προορισμό μας και να φτάσουμε εκεί με τα πόδια, ή να κατεβούμε μία στάση πιο πριν από το λεωφορείο, το να κάνουμε διασκεδαστικά με τη βοήθεια μουσικής τις δουλειές του σπιτιού μας, το να πάψουμε να χρησιμοποιούμε το ασανσέρ και να χρησιμοποιούμε τις σκάλες όσο  πιο συχνά μπορούμε, η ενασχόληση με την κηπουρική και διάφορα άλλα…

Όσο μπορώ πιο συχνά θα σας ενημερώνω για τα άσχημα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, ελπίζοντας τελικά να καταφέρω να πείσω κάποιους ανάμεσά σας να προσπαθήσουν να ασκηθούν με κάθε τρόπο.

Με αγάπη

Πηγή : Lancet. Published online July 27, 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.