Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Επιδράσεις του ύπνου στον εγκέφαλο

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μήπως δεν κοιμόσαστε καλά την νύχτα; Μήπως αισθάνεστε υπνηλία την ημέρα;
Αν ναι, θα πρέπει να κάνετε το τεστ της άπνοιας του ύπνου, σε ένα ειδικό εργαστήριο που υπάρχει συνήθως σε πνευμονολογικές κλινικές. Άτομα παχύσαρκα, και άτομα που ροχαλίζουν πολύ στον
ύπνο τους, υποφέρουν συνήθως από αυτό το σύμπτωμα της άπνοιας του ύπνου.
Τα άτομα αυτά, κάνουν μικρές παύσεις στην αναπνοή τους, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλός τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και να υποφέρουν από ζαλάδες και καρηβαρία την υπόλοιπη ημέρα.

Έρευνες, από παλιά, έχουν δείξει, πως ο μη καλός ύπνος οδηγεί σε αλλαγές του εγκεφάλου και συρρίκνωση του. Σε πρόσφατη έρευνα, όμως, σε μεγάλο αριθμό ατόμων, ο άσχημος ύπνος συσχετίστηκε, ειδικότερα, με αλλαγές σε μία περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως είναι φυσικό οι ηλικιωμένοι να μην κοιμούνται αρκετά, όμως αυτό δεν είναι σωστό, λένε οι επιστήμονες. Δεν υπάρχει λόγος ένας ηλικιωμένος να μην απολαμβάνει ένα 7ωρο συνεχούς νυχτερινού ήρεμου ύπνου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να το εμποδίζουν αυτό, και καλό είναι να ερευνούμε τις αιτίες. Μπορεί να φταίνε φάρμακα, άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, και άλλοι παράγοντες.
Είναι καλό να ερευνώνται όλα αυτά πριν καταλήξει κάποιος να πάρει ένα υπνωτικό χάπι.

Στις πιο πάνω έρευνες, δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα εάν ο άσχημος ύπνος είναι αυτός που αλλάζει τον εγκέφαλο ή εάν οφείλεται αυτός σε αλλαγές του εγκεφάλου από άλλες αιτίες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε αυτόν τον τομέα  και σύντομα θα έχω και άλλα νέα να σας πω.
Ωστόσο εάν αισθάνεστε ανεξήγητα κουρασμένοι την ημέρα, καλό είναι εκτός από βιοχημικές εξετάσεις, να ελέγξετε και το ενδεχόμενο της άπνοιας ύπνου.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.