Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Πώς θα γεράσουμε καλύτερα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τι πιστεύετε για τα γηρατειά; Τα βλέπετε με φόβο και άσχημη διάθεση ή μήπως σας ενοχλούν σαν ιδέα τόσο πολύ που δεν θέλετε ούτε καν να τα σκέφτεστε;

Κανένας βέβαια δεν πρόκειται να τα αποφύγει. Ωστόσο κάποιοι γερνούν πολύ όμορφα, χωρίς ασθένειες και προβλήματα και άλλοι ταλαιπωρούνται από διάφορα νοσήματα. Ένα από αυτά, που συνδέεται με την μεγάλη ηλικία, είναι και η άνοια που ονομάζεται νόσος Αλτσχάιμερ.

Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γέιλ, βρέθηκε πως
τα άτομα που έβλεπαν με φόβο τα γηρατειά στην νεαρότερη ηλικία τους, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στην μεγάλη τους ηλικία νόσου Αλτσχάιμερ, από ότι τα υπόλοιπα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα.

Τα άτομα που δεν είχαν καλή ιδέα για τα γηρατειά, παρουσίασαν στον έλεγχο του εγκεφάλου τους, μεγαλύτερη μείωση της περιοχής του ιπποκάμπου, της περιοχής που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, καθώς και περισσότερες κατεστραμμένες πρωτεΐνες (πλάκες αμυλοειδούς) ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, που θεωρούνται υπεύθυνες για την νόσο.

Ο έλεγχος της άποψης που είχαν για τα γηρατειά τα άτομα της έρευνας, έγινε περίπου 28 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως ευθύνεται το στρες των αρνητικών συναισθημάτων των ατόμων που φοβούνται τα γηρατειά, που τους οδηγεί γρηγορότερα στην γήρανση του εγκεφάλου τους.

Ανεξάρτητα από την αντίδραση του στρες όμως, είναι γεγονός πως το σώμα διαμορφώνεται από την ψυχή μας. Όχι μόνον σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και συνολικά. Η στάση του σώματός μας μαρτυράει την ψυχική μας κατάσταση. Αυτή είναι η γνωστή «γλώσσα του σώματος» των ψυχολόγων.

Μην ανησυχείτε, λοιπόν, για τις ρυτίδες και τη φθορά της εικόνας σας φίλες και φίλοι. Η ύλη έτσι κι αλλιώς είναι φθαρτή… Η ψυχή μας δεν είναι υλική και  δεν γερνάει, γι αυτό, όσο καλύτερα και δημιουργικά ζούμε και απολαμβάνουμε την κάθε μέρα της ζωής μας, ικανοποιώντας την ψυχή μας, τόσο καλύτερα γηρατειά θα μας χαρίσει εκείνη, όταν έρθει ο καιρός.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.