Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Άσκηση και εγκέφαλος (58)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Για την άσκηση έχω γράψει πολλά μικρά άρθρα σε αυτήν την ιστοσελίδα, έχω βάλει πολλά μικρά βίντεο με απλές ασκήσεις και έχω γράψει και ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο μου με τον τίτλο «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» που κυκλοφορεί από πέρυσι από τις εκδόσεις Λοράνδου.

Ωστόσο οι έρευνες στον τομέα αυτόν
συνεχίζονται και όλο περισσότερα οφέλη ανακαλύπτονται για τον οργανισμό, που σχετίζονται με την άσκηση. Τελευταίες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως η άσκηση, ιδίως αυτή που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, αυξάνει τη πυκνότητα και τη λειτουργικότητα του πρόσθιου τμήματος του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου.
Το τμήμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην γνωστική ικανότητα, και την ικανότητα να συνδυάζεται η σκέψη και η πράξη με τους εσωτερικούς στόχους. Κοντρολάρει, δηλαδή, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, ενώ κάποια τμήματά του σχετίζονται με συναισθήματα και ανταμοιβή, ελέγχοντας έτσι, τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Το πώς η άσκηση επηρεάζει και ενισχύει την λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού τμήματος του εγκεφάλου, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν  πως μπορεί αυτό να έχει σχέση με το ότι το τμήμα αυτό χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του εγκεφάλου. Και η άσκηση, αυξάνει την έκκριση ουσιών που βοηθούν τον εγκέφαλο να κάνει καλύτερη χρήση της ενέργειας.
Σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, φαίνεται να υπάρχει και το κέντρο που ελέγχει την δύναμη της θέλησής μας, σύμφωνα με τις έρευνες της ψυχολόγου Kelly Mcgonigal. 

Επομένως, ασκούμενοι τακτικά, όχι μόνον έχουμε καλύτερη μυϊκή κατάσταση και καταπολεμούμε τις ορμόνες του στρες, αλλά αυξάνουμε και τη γνωστική μας ικανότητα, βελτιώνουμε την κοινωνική μας συμπεριφορά, και επιπλέον, δυναμώνουμε τη θέλησή μας, έτσι ώστε να γίνεται πολύ ευκολότερη η επίτευξη των στόχων μας.

Αρχίστε να ασκείστε, λοιπόν, αν θέλετε να έχετε μια πολύ καλύτερη χρονιά μπροστά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.