Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/μέλι (3)

Μ Ε Λ Ι (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Με τα ενδιαφέροντα ιατρικά νέα που προέρχονται από έγκυρες ιατρικές πηγές και αφορούν τις θεραπευτικές ικανότητες του μελιού, θα τελειώσω σήμερα την αναφορά μου στο μέλι και τις πολύτιμες ιδιότητές του.
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν το μέλι θεωρείται στις μέρες μας ένα πολύ καλό προϊόν για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και των τραυμάτων γενικότερα. Χάρις στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, εμποδίζει τη μόλυνση στις πληγές, χωρίς να βλάπτει τους γύρω ιστούς, όπως κάνουν τα γνωστά αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στην ιατρική. Το μέλι όπως φαίνεται σε αντίστοιχα πειράματα, επιταχύνει μάλιστα και την ίαση του τραύματος, βελτιώνοντας το οίδημα, τη φλεγμονή και τον πόνο. Και το καταπληκτικό είναι πως μειώνεται το μέγεθος της ουλής που θα αφήσει ένα τραύμα αν το αντιμετωπίσει κανείς με επιθέματα μελιού!
Στις εργασίες αναφέρεται επίσης πως το μέλι τοποθετημένο επάνω στη πληγή εκτός από τη προστασία από τα μικρόβια και τις επουλωτικές τους ιδιότητες, δεν αφήνει να κολλήσουν επάνω στη πληγή και τα επιθέματα με τα οποία την κλείνουμε για προστασία (γάζες κ.λ.π.). Έτσι αυτά να βγαίνουν εύκολα όταν πρέπει να αλλαχθούν, χωρίς να βλάπτεται το τραύμα.
Πολλές οι εργασίες επάνω στο θέμα αυτό και έχουν πια φτιαχτεί και έτοιμες γάζες εμποτισμένες με μέλι αντί για άλλες αντισηπτικές αλοιφές, για ιατρική χρήση.
Έχετέ το υπ’ όψιν σας λοιπόν αγαπητοί και αγαπητές μου. Αν τραυματισθείτε ή πάθετε κάποιο έγκαυμα εσείς ή τα παιδιά σας, αλείψτε τη πληγή με μέλι. Θα έχετε πολύ καλή αντισηψία και συγχρόνως πολύ καλά επουλωτικά αποτελέσματα.
Θέλω να προσθέσω και κάτι τελευταίο, που δεν αφορά το μέλι, αλλά ένα άλλο καταπληκτικό προϊόν που μας δίνουν οι μέλισσες. Τη μελισσογύρη.
Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια η μέλισσες. Κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο. Κάνουν με αυτή το λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.
Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες πράγμα που την κάνει σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τους χορτοφάγους, αλλά και για όσους δεν σιτίζονται για κάποιο λόγο καλά. Περιέχει επίσης καρωτίνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για τη μελισσογύρη μπορεί να τις βρει στην ιστοσελίδα του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας Ε.ΚΕ.Μ :  http://www.ekem.org.gr/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24&cntnt01returnid=59&hl=el_GR   
Με αγάπη




2 σχόλια:

Margo είπε...

Ευχαριστώ θερμά για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Καλή βδομάδα Ελένη:)

Eleni Tsoukali είπε...

Να σαι πάντα καλά.
Καλή εβδομάδα και σε σένα.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.