Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Σοφά λόγια (38)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....

Ένας πεσιμιστής βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία. Ένας οπτιμιστής βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία.



~Winston Churchill~



Από το βιβλίο "Motivational quotes" του Mac anderson

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (12)

Η ανακύκλωση των πρωτεϊνών μας
Γεια σας
Σήμερα σκέφτηκα να σας δείξω έναν εκπληκτικό μηχανισμό ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν τα κύτταρά μας για να καταστρέψουν όσες πρωτεΐνες είναι κατεστραμμένες ή άχρηστες πια για τη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες όπως έχουμε ξαναπεί, είναι οι δομικοί λίθοι του σώματός μας. Σε αυτές στηρίζονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας. Έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτές, σε προηγούμενα άρθρα (ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο 5,6,7).
Τα μόρια αυτά (οι πρωτεΐνες), που αποτελούνται από πολλά αμινοξέα, έχουν αρχικά σχήμα ανοιγμένης σερπαντίνας, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται δημιουργώντας διάφορα πολύπλοκα σχήματα ανάλογα με τη λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης. Αυτό το τελικό σχήμα της πρωτεΐνης έχει σχέση με τη λειτουργικότητά της. Αν κάτι επιδράσει επάνω στην πρωτεΐνη και ξετυλιχτεί αυτή, (χάσει δηλαδή το σχήμα που την κάνει λειτουργική) τότε αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό (διάφορα νοσήματα αποδίδονται τώρα σε τέτοιες προβληματικές πρωτεΐνες) και γι αυτό πρέπει αυτή να καταστραφεί.   
Εδώ πρέπει να σας τονίσω πως τα στρες της ζωής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για το ξετύλιγμα και την διαταραχή που αυτό συνεπάγεται, της λειτουργίας των πρωτεϊνών.
Ο οργανισμός μας όμως έχει μέσα στα κύτταρά μας έναν μηχανισμό (αποτελείται και αυτός από πρωτεΐνες) με τον οποίο σπάει τις άχρηστες πρωτεΐνες στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται, για να τα ξαναχρησιμοποιήσει στη συνέχεια και πάλι για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών, μέσα στα ριβοσωμάτια, τα οργανίδια του κυττάρου που αποτελούν τα εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών.
Πρωτεάσωμα
Πρόκειται δηλαδή όπως καταλαβαίνετε για μία πολύ σημαντική μηχανή ανακύκλωσης. Η μηχανή αυτή λέγεται «πρωτεάσωμα». Το όνομα αυτό προέρχεται από το όνομα των πρωτεϊνών που σχηματίζουν  αυτήν την μηχανή. Είναι τα ένζυμα «πρωτεάσες» που δουλειά τους έχουν το σπάσιμο των πρωτεϊνών στα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται.
Πρωτεάσωμα (εγκάρσια τομή)
Δύο ζευγάρια πρωτεασών λοιπόν, σχηματίζουν 4 δακτυλίδια τα οποία τοποθετημένα με προσοχή το ένα επάνω στο άλλο σχηματίζουν έναν σωλήνα, ενώ άλλες πρωτεΐνες φτιάχνουν σχηματισμούς που χρησιμεύουν σαν φύλακες εισόδου και εξόδου στα τα δύο άκρα  αυτού του σωλήνα, όπως βλέπετε στο πιο πάνω σχήμα. Στο σχήμα κάτω δεξιά βλέπετε μία εγκάρσια τομή αυτού του μηχανισμού με τις πρωτεάσες να φαίνονται σαν σερπαντίνες, όπως είναι και το σχήμα όλων των πρωτεϊνών, όπως είπαμε.
Μέσα σε αυτόν τον σωλήνα όταν μπει κάποια πρωτεΐνη, διασπάται αυτή στα αμινοξέα που την αποτελούν και βγαίνουν αυτά από το κάτω μέρος του σωλήνα, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθούν όπως είπαμε στα ριβοσωμάτια του κυττάρου για την παραγωγή καινούργιων πρωτεϊνών.
Ubiquitin
Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα σε αυτόν τον σωλήνα και πρωτεΐνες που δεν πρέπει να καταστραφούν, ο οργανισμός έχει προβλέψει να υπάρχει μία άλλη πρωτεΐνη που λέγεται «ubiquitin» (φωτ. αριστερά) η οποία έχει για δουλειά της την αναγνώριση των πρωτεϊνών που πρέπει να καταστραφούν, την ένωσή της μαζί τους και την οδήγηση αυτών των τελευταίων στην μηχανή ανακύκλωσης. Μόνον λοιπόν σε όσες πρωτείνες έχουν επάνω τους κολλημένη αυτή την «ubiqutin» επιτρέπεται η είσοδος στην μηχανή ανακύκλωσης, από τις πρωτείνες που φυλάσσουν την είσοδο αυτής της μηχανής φτιάχνοντας ένα καπάκι στην είσοδο του σωλήνα, όπως σας περιέγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου.
Ελπίζω με την πιο πάνω περιγραφή να σας έκανα να σκεφθείτε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του οργανισμού μας, φίλες και φίλοι μου. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτών των άρθρων. Πιστεύω πως η συνειδητοποίηση του μεγαλείου της ύπαρξής μας αυξάνει την ψυχική μας δύναμη και το κουράγιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, πράγμα πολύ αναγκαίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Με πολλή αγάπη

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Γυμναστήκατε καθόλου σήμερα; Εγώ έσκαψα το μαλακωμένο από τη πρόσφατη Κερκυραϊκή βροχή παρτέρι με τις αγκινάρες μου, τις αραίωσα και απέκτησα περισσότερα φυτά. Τους πρόσθεσα και καλά χωνεμένη κοπριά με την οποία με προμήθεψε μία καλή φίλη, ελπίζοντας να φάω περισσότερες αγκινάρες την επόμενη άνοιξη και τέλος, τράβηξα και μία φωτογραφία από το μεγαλωμένο και φρεσκοφυτεμένο παρτέρι μου για να με πιστέψετε….
Ενώ όμως ήμουν έτοιμη να μπω στο σπίτι και να αλλάξω τα λασπωμένα ρούχα μου, κάνω έτσι και τι να δω… Το κακτοειδές φυτό μου που βγάζει εκείνα τα πανέμορφα μεγάλα μυρωδάτα λουλούδια που ζούνε μόνον μία ημέρα (σας είχα φωτογραφίσει ένα τέτοιο λουλούδι του παλαιότερα) ήταν γεμάτο μπουμπούκια και λουλούδια! Τρελάθηκα από την χαρά μου και μια που είχα την φωτογραφική μηχανή κοντά μου άρχισα να το φωτογραφίζω από όλες τις μεριές. Δεν είναι πανέμορφο; Κρίμα που δεν γνωρίζω το όνομά του για να σας το πω…
Η τόσο μεγάλη του ανθοφορία είναι προφανώς αποτέλεσμα μιας κουταλιάς λιπάσματος που έβαλα στη γλάστρα του κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη. Χρειάζονται οι γλάστρες λίπασμα, ξέρετε, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Μία κατά τον Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και τα ανθοφόρα φυτά του κήπου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθοφορία τους. Αν νομίζετε πως τα φυτά σας χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση, μπορείτε να συνεχίσετε να λιπαίνετε τις γλάστρες σας μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι όμως με τη ζέστη όπως και τον χειμώνα με το κρύο, πρέπει να αφήνετε τα φυτά να ξεκουράζονται.
Τον κήπο είναι πολύ καλύτερο να τον ενισχύετε άνοιξη και φθινόπωρο και με κοπριά ζωϊκή ή φυτική ώστε να βελτιώνεται έτσι η ποιότητα του χώματος και να γίνεται αυτό πιο αφράτο.
Με αγάπη

Σελίδες γέλιου (22)

Ελάτε να γελάσουμε τώρα...
Γεια σας
Ένας καλός φίλος μου έστειλε ένα ηλ-υμα (ηλκετρονικό μήνυμα - e-mail) με πολύ ωραίες και αστείες ατάκες που με έκαναν να γελάσω πολύ. Σας το μεταφέρω λοιπόν με την ελπίδα πως θα κάνει και εσάς να γελάσετε το ίδιο, γιατί αν χάσουμε το χιούμορ και το γέλιο μας κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από τα στρες της ζωής και τις αρρώστιες, όπως έχουμε ξαναπεί.
Γελάστε λοιπόν, γιατί...χανόμαστε!...


  • Ένα λάθος κόμμα μπορεί να σου χαλάσει όλη τη σύνταξη, έλεγε η δασκάλα στο σχολείο. Τώρα κατάλαβα ότι δεν εννοούσε τα γραπτά.
  • Θα ζήσουμε την ιστορική στιγμή παράδοσης-παραλαβής του twitter account @PrimeministerGR
  • Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που το Star έχει ειδήσεις
  • Τώρα που θα παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι να τον κάνουμε εμείς εδώ πρωθυπουργό. Είναι και γκομενιάρης και θα θυμίζει τον Αντρέα
  • Μικροποσότητες δερματίνης προερχόμενης πιθανότατα από καρέκλα, βρέθηκαν στα νύχια του Πρωθυπουργού, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
  • Άραγε η νέα συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Σαμαράς θα λέγεται ΠΑΠ-ΑΡΑΣ???
  • Άνοιξε το κλειστό επάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας
  • Αν συνδυάσεις το μαλλί του Σαμαρά, το μουστάκι του ΓΑΠ και το ύψος της Αλέκας, βγαίνει ο Σούπερ Μάριο.
  • Κάποιος να τους πει να τελειώνουν επιτέλους..... Θέλω να μάθω τι νόμισμα θα βάλω φέτος στην βασιλόπιτα..!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (18)

Σόγια, το θαυματουργό φασόλι
Γεια σας
Για την σόγια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα φίλες και φίλοι μου, όπως σας είχα πριν λίγες ημέρες υποσχεθεί. Το μικρό αυτό θαυματουργό φασόλι, που εδώ και 3.000 χρόνια καλλιεργείται στην Κίνα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στη Δυτική διατροφή.
Το φασόλι αυτό είναι ίσως το λαχανικό του οποίου οι θρεπτικές ιδιότητες έχουν περισσότερο από κάθε άλλο ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες Β2 και Κ, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες οι οποίες αντίθετα με τις πρωτεΐνες του κρέατος έχουν την ιδιότητα να χαμηλώνουν την τιμή της γνωστής ως «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Και δεν είναι μόνον αυτές οι ιδιότητες που κάνουν τη σόγια ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή της βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων.
Συγχρόνως, η τροφή αυτή με τις ισοφλαβόνες που περιέχει, βοηθάει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω αγγειοδιαστολής. Στην αγγειοδιαστολή αυτή βοηθάει και η παραγωγή νιτρικού οξέος που προκαλεί η κατανάλωση σόγιας. Η δράση της αυτή όμως δεν έχει ακόμη με ακρίβεια διευκρινισθεί ερευνητικά.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδιότητα αυτού του θαυματουργού λαχανικού είναι, όπως δείχνουν οι ιατρικές έρευνες, ότι προστατεύει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση από τις εξάψεις και την οστεοπόρωση. Μισό φλιτζάνι σόγιας την ημέρα είναι αρκετό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να απολαύσουν όλα της τα οφέλη. Στην περίπτωση αυτή, νιφάδες σόγιας τριμμένες επάνω από σαλάτες, σούπες ή βραστά λαχανικά είναι μία πολύ καλή λύση.
Άλλες συνηθισμένες μορφές με τις οποίες μπορεί να καταναλωθεί η σόγια είναι η μορφή του κιμά και του τυριού (τόφου). Οι μορφές αυτές χρειάζονται αρκετά μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσουν νοστιμιά. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να φέρει αυτές τις τροφές στα μέτρα του από πλευράς γεύσης, μια που είναι τόσα πολλά τα οφέλη τους για τον οργανισμό.
Μη ξεχνάμε βέβαια πάντα να προσέχουμε να χρησιμοποιούμε βιολογική σόγια γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (35)

Από τον δηλητηριώδη κρόκο, έρχεται μία αντικαρκινική βόμβα!
Γεια σας
Πολύ ενθαρρυντικά νέα που αφορούν την θεραπεία του καρκίνου έχω σήμερα να σας ανακοινώσω. Ο φθινοπωρινός κρόκος, είναι ένα πολύ όμορφο αλλά θανατηφόρο φυτό. Περιέχει μία τοξίνη που μοιάζει με το αρσενικό, την κολχίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο. Η ουσία αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο φάρμακο «κολχικίνη» που χρησιμοποιείται στην ιατρική  για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.
Τώρα ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορεί η ουσία αυτή, κατάλληλα τροποποιημένη, να αποτελέσει μια έξυπνη βόμβα που εκρήγνυται μόνον όταν έρθει σε επαφή με καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τελείως ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
Το νέο φάρμακο με την προσωρινή ονομασία ICT2588, είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των καρκινικών όγκων. Όπως είπε τον προηγούμενο μήνα στο The Irish Times ο Κέβιν Άνταμς, από το Ινστιτούτο Θεραπείας του καρκίνου στο  πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να κάνουν τη δύναμη της κολχικίνης αβλαβή για τα υγιή κύτταρα και τοξική για τα αγγεία που τροφοδοτούν τους όγκους με αίμα, αφήνοντάς τους έτσι να πεινάσουν και να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν τελείως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φάνηκε στα ποντίκια επάνω στα οποία έγινε η έρευνα.
Μία και μόνον μάλιστα ένεση του φαρμάκου κατάφερε να οδηγήσει κάποια από τα ποντίκια σε πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε κάποια άλλα επιβράδυνε κατά πολύ την πρόοδο της νόσου.
Το πιο πάνω φάρμακο καταστρέφει καρκίνους του στήθους, του εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων στα πειραματόζωα. Ενεργοποιείται και δουλεύει μόνον όταν έρθει σε επαφή με το ένζυμο ΜΜΤ1 που χρησιμοποιούν οι καρκινικοί όγκοι για να επεκταθούν στους γύρω ιστούς.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Μedical NewsToday οι ερευνητές συζητούν τώρα με σπόνσορες για τα χρήματα που θα χρειαστούν προκειμένου να γίνουν τα πειράματα σε ανθρώπους, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο St. James' στο Leeds.
Ελπίζω τα νέα αυτά να χαροποιήσουν πολλούς από τους καρκινοπαθείς φίλους που ταλαιπωρούνται με τις γνωστές μέχρι τώρα χημειοθεραπείες. Πλησιάζει επιτέλους αγαπητές και αγαπητοί μου η ώρα που και ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια, αλλά θεραπευόμενη αρρώστια, όπως τόσες άλλες (καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.λ.π.)
Με αγάπη

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/RAS (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Φτάσαμε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τις καταγραφές που υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας και να αλλάξουμε έτσι τις συμπεριφορές που κατευθύνονται από αυτές τις καταγραφές και καθορίζουν τη ζωή μας;
Πρώτα-πρώτα να αποφασίσουμε εμείς να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές.
Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, όταν επικεντρωνόμαστε σε ένα στόχο, αναγκάζουμε το RAS να μας αφήνει να προσέχουμε πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσε μέχρι τότε άχρηστα για την ζωή και την επιβίωσή μας. Όσο πιο πολύ επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας, λοιπόν, τόσο πιο εύκολο γίνεται να περάσουν στο υποσυνείδητό μας καινούργια ερεθίσματα σχετικά με αυτόν τον στόχο, τα οποία στη συνέχεια θα μας οδηγήσουν σε νέες συμπεριφορές . 
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα.  Δεν πρέπει να περιμένει κανείς να το πετύχει αυτό μέσα σε λίγο διάστημα. Γι αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
Σημαντική βοήθεια όμως προσφέρουν οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού και προσευχής, οι οποίες οδηγούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί στα α-κύματα, σε κατάσταση «τρανς» δηλαδή, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται αυτή.  Είναι μία κατάσταση αυτούπνωσης, κατά την οποία η λειτουργία του RAS όπως έχουμε πει καταργείται και επομένως τα καινούργια ερεθίσματα περνούν πολύ πιο εύκολα στον εγκέφαλο, λιγοστεύοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να αλλάξει απόψεις και συμπεριφορές.
Ο τρίτος τρόπος είναι η ύπνωση από κάποιον ειδικό. Κατ αυτήν, με το RAS και πάλι κατηργημένο, δίνονται οδηγίες από τον θεραπευτή προς τον υπνωτισμένο, που καθοδηγούν τον εγκέφαλό του σε αλλαγή παλαιών καταγραφών με νέες , ευνοϊκότερες για την ζωή του. 
Στην επόμενη κουβέντα μας θα συζητήσουμε το γιατί σας τα ανέλυσα όλα αυτά.
Έως τότε σας εύχομαι να είστε όλοι καλά
Με αγάπη

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (6)

Θετικά συναισθήματα (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όπως πολλές φορές σας έχω πει σε αυτήν και άλλες στήλες ετούτης της ιστοσελίδας, η βάση της υγείας μας είναι η εναρμονισμένη λειτουργία  όλων των ενεργειών που παράγονται στο σώμα μας (coherence).  Και είναι πολλές αυτές οι ενέργειες , όπως φως, ηλεκτρισμός, πρωτονισμός (αυτός είναι ηλεκτρισμός που παράγεται από τη διάσπαση των μορίων του νερού) κ.λ.π.
Όλες αυτές οι ενέργειες επηρεάζονται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί γύρω της η καρδιά μας με τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα κύτταρά της, καθώς και το μικρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγει γύρω του ο εγκέφαλός μας με τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα δικά του κύτταρα. Όταν αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, τότε όλες οι ενέργειες στο σώμα μας εναρμονίζονται και αυτές.  Ο οργανισμός μας σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί όπως πρέπει χαρίζοντάς μας υγεία.
Και τι είναι αυτό που οδηγεί αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε εναρμόνιση; Τα θετικά συναισθήματα!!!...
Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πια ερευνητικά. Το έχουμε πει και ξαναπεί σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα, όμως θα συνεχίσω να σας το επαναλαμβάνω, γιατί είναι μία πολύ "νέα" έννοια αυτή στην ιατρική και είμαι σίγουρη πως χρειάζεται πολύς χρόνος και πολλές επαναλήψεις για να γίνει καλά αντιληπτή και να αρχίσουν όλοι να ενδιαφέρονται γι αυτήν και να της δίνουν τη θέση που της πρέπει στη θεραπεία όλων των νοσημάτων.   
Το αμερικανικό ινστιτούτο HeartMath, έχει κάνει πολλές έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα και έχει φτιάξει πολλά μηχανήματα βιοανάδρασης με τα οποία μπορεί κάποιος να  βοηθηθεί να αλλάξει τα αρνητικά του συναισθήματα και να τα μετατρέψει σε  θετικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση της αλλαγής της λειτουργίας της καρδιάς του σε μία οθόνη υπολογιστή, όταν αλλάζουν τα συναισθήματα που αυτός βιώνει, από αρνητικά σε θετικά.  
Το ίδιο Ινστιτούτο κάνει συνεχώς σεμινάρια επάνω στα θέματα αυτά, προβάλλει άρθρα σχετικά στο διαδίκτυο και εκδίδει βιβλία με παρόμοια θέματα.
Σε πρόσφατο άρθρο του μάλιστα γράφει πως ο τρόπος να αυξήσουμε την αντοχή μας σε όλα τα δύσκολα με τα οποία αυτή η εποχή μας βομβαρδίζει, δεν είναι άλλος από την επίτευξη αυτής της ενεργειακής μας εναρμόνισης.
Οι τρόποι που το Ινστιτούτο αυτό δίνει για την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων όμως είναι προσωρινοί, και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται οι ασκήσεις καθημερινά εφ’ όρου ζωής, εάν κανείς έχει γεμάτο το υποσυνείδητό του με αρνητικές μνήμες.  
Εδώ βρίσκεται, όπως ίσως θα καταλάβατε, ο συνδετικός κρίκος των άρθρων της διαχείρισης των συναισθημάτων αυτής της στήλης, με τα άρθρα στα οποία σας περιέγραψα την λειτουργία του RAS. (Ετικέτα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/RAS)
Αν λοιπόν οι διάφορες ασκήσεις διαχείρισης των συναισθημάτων (και υπάρχουν πολλές, δοσμένες από διάφορους ψυχολόγους), γίνουν με το άτομο να βρίσκεται σε κατάσταση τρανς (α-κύματα εγκεφάλου), το αποτέλεσμα γίνεται κάποια στιγμή μόνιμο, το άτομο απαλλάσσεται από πολλά αρνητικά συναισθήματα που έχουν τη βάση τους σε εμπειρίες του  παρελθόντος, και μπορεί πια πολύ πιο εύκολα να διαχειρίζεται καινούργια αρνητικά συναισθήματα και να τα αντικαθιστά με θετικά, που βοηθούν την υγεία του, ψυχική και σωματική.  
Εύχομαι να σας έδωσα να καταλάβετε πόσο σημαντικό κομμάτι για την ζωή και την υγεία μας είναι η διαχείριση των συναισθημάτων μας και να έγιναν αυτά τα τελευταία άρθρα η αφορμή για να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την ενεργειακή σας εναρμόνιση (coherence).Τεχνικές γι αυτήν σας έχω ήδη δώσει μερικές, στην αντίστοιχη στήλη αυτής της ιστοσελίδας και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο μου με πολλές και αναλυτικές οδηγίες.
Με αγάπη

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (2)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω αυτό το φαγητό, αλλά πάντα ένιωθα πως τρώω σόγια στη θέση του κιμά, όσο και αν προπαθούσα να το νοστιμέψω με διάφορα μυρωδικά, Αυτή την φορά όμως τα κατάφερα. Τόσο εγώ όσο και ο φίλος και συνάδελφος που του έκανα με αυτά τα λαζάνια σήμερα το τραπέζι μείναμε ενθουσιασμένοι και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε και δεν θα ξαναμαγειρέψετε κιμά, είμαι σίγουρη, τουλάχιστον για τα λαζάνια και τα μακαρόνια σας.
Θα μιλήσουμε για τη σόγια και στη στήλη της υγιεινής διατροφής σύντομα, μόνο φροντίστε να βεβαιώνεστε πως η σόγια που αγοράζετε είναι βιολογική γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της. Και αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα φαίνεται πως θα μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον.   

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαζάνια με κιμά σόγιας  (6 μερίδες)
1 φλ. σόγια 
3 φλ. νερό                                                        
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λάδι
Λαζάνια με κιμά σόγιας
1 καρώτο
4-5 κλωνάρια μαϊντανός
2-3 κλωνάρια άνηθος
2 ντομάτες λιαστές
2 σκ. σκόρδο

1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερό.
1 κ.γ. αλάτι

1 μπουκάλι γάλα 1lit(με χαμηλά λιπαρά)
3 κ.σ. φουσκωτές κορν-φλάουρ
1 φλ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο

 1. Σάλτσα σόγιας : Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και μαλακώνουμε μέσα το κρεμμύδι και το πράσο σε χαμηλή φωτιά.
Συγχρόνως σε άλλη μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη σόγια με το νερό (τριπλάσια ποσότητα) να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη τη σόγια για 10’ να φουσκώσει. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, την ξεπλένουμε κάτω από το νερό της βρύσης και την πιέζουμε με κουτάλι στο σουρωτήρι να βγουν όλα τα υγρά της.
Προσθέτουμε τη σόγια (όσο γίνεται πιο στεγνή) στο κρεμμύδι, καθώς και το σκόρδο, το καρώτο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες, που τα έχουμε λιώσει στο μεταξύ στο μούλτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε λίγο να πήξει η σάλτσα μας, όχι όμως πάρα πολύ,γιατί χρειάζονται λίγα υγρά τα λαζάνια για να μαλακώσουν. 
2. Λευκή σάλτσα (υποκατάστατο μπεσαμέλ): Στη κατσαρόλα που μαλακώσαμε τη σόγια βάζουμε το γάλα και τις 3 φουσκωτές κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το τριμμένο τυρί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε πυρέξ τώρα βάζουμε λίγη από τη σάλτσα σόγιας και λίγη από τη λευκή μας σάλτσα και από πάνω στρώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα σόγιας που μας έχει μείνει και λίγη ακόμη λευκή σάλτσα και από πάνω στρώνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με την τελευταία στρώση σόγιας  και λίγη λευκή σάλτσα και τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια, επάνω από τα οποία βάζουμε όλη την υπόλοιπη λευκή μας σάλτσα (έχουμε φροντίσει να μείνει αρκετή) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια ανάβουμε για πέντε λεπτά το γκριλ για να κοκκινίσει το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη.
·         Αν δεν έχετε τη διάθεση να φτιάξετε άσπρη σάλτσα, η σάλτσα σόγιας αυτής της συνταγής είναι πάρα πολύ καλή και νοστιμότατη μόνη της επάνω σε μακαρόνια (αντί για μακαρόνια με κιμά).Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πήξετε τη σάλτσα περισσότερο.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι... (21)

Ένα καινούργιο στέλεχος σαλμονέλας, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά με τα οποία  μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε αυτό το μικρόβιο, έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική εξ αιτίας, προφανώς, της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα ορνιθοτροφεία;
Το στέλεχος μεταδίδεται κυρίως με τα πουλερικά και τα προϊόντα τους, γι αυτό μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια και τα σκεύη σας όταν μαγειρεύετε πουλερικά, όσοι από εσάς επιμένετε να τα χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος το κορμιού μας -βιολογία- (14)

Κυτταροσκελετός - Ιντεγκρίνες   
Γεια σας
Σε μια ομιλία που έκανα πριν λίγες ημέρες σε συναδέλφους σχετικά με τα νεότερα δεδομένα της βιολογίας, μου έγινε η ερώτηση: δηλαδή θέλεις να πεις πως είναι ολόκληρος ο οργανισμός μας μόνον ένα κύτταρο;
Και η απάντησή μου ήταν : ναι
Τα κύτταρά μας δεν είναι κλεισμένα και απομονωμένα σε μία μεμβράνη την οποία διαπερνούν μόνον ιόντα και χημικές ουσίες, όπως νομίζαμε παλαιότερα. Τώρα ξέρουμε πως τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους ένα δίκτυο πρωτεϊνών που αποτελούν τον σκελετό του κυττάρου (κυτταροσκελετός). Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ίδιες με αυτές που αποτελούν τα κόκκαλα, τους τένοντες και του μυς του σώματός μας, και βοηθούν το κύτταρο να κινηθεί και να λειτουργήσει, όπως έχουμε ξαναπεί σε αυτή την στήλη. Στο εσωτερικό του κυττάρου το δίκτυο αυτό φτάνει μέχρι τον πυρήνα και το DNA, ενώ επικοινωνεί και με το εξωτερικό του κυττάρου (τον συνδετικό ιστό που υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα) με ένα άλλο σύστημα πρωτεϊνών που λέγονται ιντεγκρίνες. Αυτές οι τελευταίες, δίνουν σήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κυττάρου και αντίθετα, από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κυττάρου.
Έτσι, όλα μας τα κύτταρα είναι άμεσα συνδεδεμένα και επικοινωνούν  τέλεια από το ένα DNA στο άλλο με ένα πολύπλοκο δίκτυο πρωτεϊνών (ζώσα ουσία, living matrix), γιατί και ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα αποτελείται και αυτός από πρωτεϊνες (το γνωστό μας κολλαγόνο είναι μία από αυτές).  
Είναι δηλαδή ο άνθρωπος ένα κύτταρο της ανθρωπότητας. Και όπως είπαν και οι κοινωνιολόγοι που έγραψαν πρόσφατα το βιβλίο «Οι συνδεδεμένοι» οι άνθρωποι μεταξύ μας είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με ενεργειακούς δρόμους που ανακαλύπτονται σιγά-σιγά από την επιστήμη. Έτσι με τον ίδιο τρόπο η ανθρωπότητα είναι ένα κύτταρο της γης, και η γη ένα κύτταρο του γαλαξία μας, και ο γαλαξίας μας ένα κύτταρο του σύμπαντος….
Και αυτό που έχει πει ο φυσικός  F. Capra στο βιβλίο του «το ΤΑΟ και η φυσική» (1974) πως τα κβάντα (υποατομικά σωματίδια)  δεν μπορούν να εννοηθούν σαν μεμονωμένες οντότητες, αλλά αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα ενός οργανικού ακατάπαυστα παλλόμενου και μεταβαλλόμενου συνόλου, του σύμπαντος, ισχύει κατά την ταπεινή μου άποψη και για εμάς τους ανθρώπους. Η διασύνδεση αυτή είναι γενική. Αφού η ύλη που μας αποτελεί είναι ένα σύνολο από κβάντα, είμαστε και εμείς αναπόσπαστα κομμάτια  αυτής της  δυναμικά μεταβαλλόμενης συνεχώς, "σοφής " συμπαντικής ενέργειας, που εγώ προσωπικά καθόλου δεν φοβάμαι να την ονομάσω Θεό…
Και η αίσθηση αυτή μου χαρίζει μεγάλη ψυχική δύναμη και ηρεμία.Εύχομαι αυτή η ιδέα να μπορέσει να δώσει λίγη απο αυτή την ηρεμία και σε όσους ανάμεσά σας αγωνιούν και νιώθουν μεγάλη ψυχική αναστάτωση αυτούς τους δύσκολους για όλο τον κόσμο καιρούς.
Με αγάπη

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθοκηπος/Αν.-Φθιν. (23)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Αμπέλια (abelia grandiflora) 
Σήμερα Σάββατο, μια μέρα γλυκιά και ζεστή, δούλεψα πολύ όλο το πρωί στον κήπο. Έβγαλα επιτέλους τις ξεραμένες ντοματιές από το παρτέρι τους και το έσκαψα για να αεριστεί το χώμα και να φυτέψω στη θέση τους μαρούλια, σπανάκι και κρεμμυδάκια. Οι πρόσφατες βροχές είχαν μαλακώσει το χώμα και έκαναν τη δουλειά μου ευκολότερη. Στενοχωρήθηκα πολύ όμως, όταν ξεριζώνοντας ένα φυτό που έβλεπα ξερό, είδα έκπληκτη πως ήταν γεμάτο ντοματίνια έτοιμα να ωριμάσουν!.. Παρ ότι το φυτό φαινόταν ξερό, κλωνάρια του είχαν απλωθεί κάτω από κάτι αγκινάρες που υπήρχαν εκεί κοντά. Τα φύλλα από τις αγκιναριές που άρχισαν να μεγαλώνουν με τις πρώτες βροχές έκρυβαν καλά από τα μάτια μου όλα αυτά τα ντοματίνια και ξερίζωσα το φυτό, προς μεγάλη μου στενοχώρια. Όσο και αν φαίνεται τρελό, ένιωσα την ανάγκη να του ζητήσω συγγνώμη…. Και μάλιστα πολλές φορές….
<> 
Κουνουπίδι
Παρά λίγο μάλιστα να πάθω το ίδιο και με τα κουνουπιδάκια μου. Είχα φυτέψει πέρυσι κάτι σπόρους από μπρόκολα που βγάζουν μικρά μπουκετάκια από λουλούδια, ώστε να μπορείς να τα κόβεις λίγα-λίγα και περίμενα να τα δω να ωριμάζουν. Όλο τον χρόνο όμως, μόνον φύλλα έβγαζαν αυτά. Περίμενα, περίμενα αλλά ούτε ένα λουλούδι δεν εμφανιζόταν. Έκανα πολλές σκέψεις… Πως μάλλον δεν θα τους άρεσε η σύσταση του εδάφους μου, ή ηλιοφάνεια του κήπου μου κ.λ.π.
Σκεφτόμουν να τα ξεριζώσω για να φυτέψω στη θέση τους κάτι άλλο, αλλά επειδή εφέτος το καλοκαίρι, λόγω μεγάλου φόρτου δουλειάς (γράψιμο, διάβασμα, ομιλίες, κ.λ.π.) δεν είχα πολύ χρόνο για τον κήπο και δεν φύτεψα πολλά ζαρζαβατικά όπως άλλοτε, δεν χρειάστηκα το παρτέρι και επειδή βαρέθηκα να τα βγάλω, τα άφησα στη θέση τους. Φαντάζεστε την έκπληξή μου λοιπόν , όταν πριν από λίγες ημέρες τα είδα να ανθίζουν και να γεμίζουν άσπρα μπουκετάκια, όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία. Δεν ήταν μπρόκολα,όπως έγραφε το φακελάκι τους, ήταν κουνουπίδια, αλλά άνθισαν τελικά τη δεύτερη χρονιά. Καλά που δεν τα ξερίζωσα και αυτά την προηγούμενη άνοιξη…. Σήμερα τα γεύτηκα μαγειρεμένα ελάχιστα στον αχνό μαζί με πατάτες και καρώτα και ένιωσα μεγάλη ευτυχία!
Το ξαναείπαμε. Δεν ασκεί μόνον το σώμα μας,  ασκεί και  την υπομονή μας η κηπουρική...
Aμπέλια (abelia grandiflora)
Σας φωτογράφισα και έναν θάμνο που άνθισε πάλι αυτόν τον καιρό όπως την άνοιξη στον κήπο, με τα μικρά λουλουδάκια του σε χρώμα αχνό ροζ και μια καταπληκτική ευωδιά μελιού. Λέγεται αμπέλια (abelia grandiflora).Σας φωτογράφισα από κοντά και το λουλούδι του (φωτ. επάνω δεξιά).Είναι πολύ ευκολοσυντήρητος θάμνος, χαρίζει μοσχοβολιά στον κήπο και έλκει έντομα όπως οι μέλισσες. που είναι πολύ χρήσιμα για την επικονίαση των φυτών, πράγμα που βοηθάει την καρποφορία των δέντρων και των λαχανικών του κήπου.
Φωτογράφισα και άλλα ανθισμένα σήμερα φυτά,μια που η μέρα ήταν τόσο όμορφη, θα σας τα δείξω όμως στην επόμενη κηπο-κουβέντα μας
Με αγάπη.  

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Χαλάρωση (41)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με τη μουσική ενός πολύ αγαπητού Κερκυραίου συναδέλφου, του Βαγγέλη Πετσάλη, και εικόνες καλοκαιρινής ανεμελιάς σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Αφήστε τη καρδιά σας να γεμίσει συναισθήματα χαράς και γαλήνης φέρνοντας στη μνήμη σας κάποιες δικές σας όμορφες ημέρες διακοπών και ξεχάστε έστω και για αυτά τα λίγα λεπτά όλα όσα γίνονται γύρω σας.
Θα βοηθήσει αυτό πολύ την υγεία σας και θα αυξήσει την αντοχή σας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, πράγμα απαραίτητο αυτή την εποχή.
Με αγάπη

                                  

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (34)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ανατρεπτικά νέα έχω να σας ανακοινώσω σήμερα.
Σε πρόσφατη Νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ιατρικό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πολυσυζητημένο θέμα της μείωσης όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, θα πρέπει πιθανόν να αναθεωρηθεί.
Η ενδιαφέρουσα αυτή πρόσφατη έρευνα, έγινε σε 52.087 άτομα ηλικίας 20-74 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 10 χρόνια, ως προς τα αίτια θανάτου τους. Σκοπός της έρευνας ήταν, κατά τους συγγραφείς, η διαπίστωση του κατά πόσον οι πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) για την μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα αγγειακά νοσήματα (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), οδηγούν πράγματι σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας δεν συμφωνούν με αυτό.
Στην έρευνά τους τα αίτια θανάτου από αγγειακά επεισόδια των ατόμων που μελετήθηκαν δεν ήταν ανάλογα με την αυξημένη τιμή της χοληστερίνης τους, ιδιαίτερα στις γυναίκες (όσο βέβαια οι τιμές αυτές δεν ήταν εξαιρετικά ψηλές, όπως συμβαίνει σε κάποιες κληρονομικές καταστάσεις). Στις γυναίκες τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις η ελαφρά αυξημένη χοληστερίνη τους ήταν, αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, προστατευτική. Και η μικρή αύξηση της χοληστερίνης είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Έτσι οι Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν να αναθεωρηθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς την προτεινόμενη τιμή της ολικής χοληστερίνης και να αντικατασταθεί αυτή με κάποια άλλη τιμή, όπως πιθανόν την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης, μετά από έρευνες.
Πολύ σημαντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου. Σημαντικά, γιατί επιτέλους κλασσικοί γιατροί αποφάσισαν να αμφισβητήσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που κρύβουν από πίσω τους συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.
Τα φάρμακα της χοληστερίνης, όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να παίρνονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας ξανατονίσω με αυτή την ευκαιρία, πως η χοληστερίνη δεν είναι  καταστροφική για τα αγγεία μας, παρά μόνον όταν οξειδωθεί αυτή από περίσσεια ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παράγονται στον οργανισμό μας όταν δεν αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής.
Γι αυτό σας τονίζω για άλλη μια φορά πως η σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής είναι ο μόνος δρόμος για υγεία και ευεξία.
Με αγάπη .   

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.