Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το ξέρετε ότι....(14)



ανακαλύφθηκε πρόσφατα πως ένα συστατικό που περιέχεται στη φλούδα του μήλου  (ονομάστηκε ursolic acid) επιδρώντας στην έκφραση κάποιων γονιδίων  αυξάνει το μέγεθος και τη δύναμη των μυών και επομένως βελτιώνει την μυϊκή ατροφία σε πειράματα που έγιναν σε ποντικούς, αλλά μειώνει επίσης το λίπος τους, το ζάχαρο και τη χοληστερίνη;
* Αν σκεφθείτε να δοκιμάσετε και εσείς τα αποτελέσματα αυτά στον δικό σας οργανισμό, φροντίστε τα μήλα που θα καταναλώσετε με τη φλούδα, να είναι βιολογικά και όχι ραντισμένα.

Πηγή: http://www.uihealthcare.org/News.aspx
           
http://www.cell.com/cellpress

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (1)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία συνταγή που θυμίζει μουσακά θα σας δώσω σήμερα. Είναι ένα πολύ  υγιεινό και εύκολο στην κατασκευή του χορτοφαγικό φαγητό. Ελπίζω να σας αρέσει.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
χορτοφαγικός μουσακάς κατσαρόλας. (4 μερίδες)
½ πακέτο (85 γραμ.) κιμάς σόγιας βιολογικός                        
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
2-3 σκελ.σκόρδο
1 μελιτζάνα στρογγυλή
1 πατάτα μεγάλη
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κονσέρβα ντομάτα χυμός συμπυκνωμένος
(Ή την ίδια ποσότητα φρέσκιας ντομάτας)
6 κ.σ. λάδι
1 κ.σ πάπρικα γλυκιά, λίγη κανέλα (αν σας αρέσει)
Αλάτι, πιπέρι

Στην κατσαρόλα μας βάζουμε 3 φλ. νερό, τον κύβο και τον κιμά σόγιας και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σόγια να φουσκώσει για 10 περίπου λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, σκουπίζουμε με ένα χαρτί τη κατσαρόλα μας και βάζουμε μέσα το λάδι να ζεσταθεί. Μαραίνουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (σε χαμηλή φωτιά) και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο και αυτό) και τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αφού μαράνουμε για λίγο τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον κιμά σόγιας που τον έχουμε στύψει καλά στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά του. Γυρίζουμε όλα τα υλικά μαζί στο λάδι και στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Στο μίγμα μας στρώνουμε μέσα τις πατάτες που έχουμε κόψει σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Από πάνω στρώνουμε την μελιτζάνα που έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες πάχους ενός δαχτύλου και στη συνέχεια στη μέση (μισοφέγγαρα) και τις έχουμε βάλει για λίγο επάνω σε λαδόκολλα στο γκριλ να μαραθούν. Πιέζουμε ελαφρά από πάνω να καλυφθούν όλα τα υλικά μας με το μίγμα του κιμά, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα και το βάζουμε κάτω από το γκριλ να λιώσει το τυρί. Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
* Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και με κιμά αν δεν είσαστε χορτοφάγοι  και δεν σας αρέσει η γεύση της σόγιας.
* Μπορείτε επίσης, αν το προτιμάτε, να μην βάλετε στο φαγητό πατάτες αλλά μόνον μελιτζάνες. 
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (8)

Αντιμετώπιση οσφυαλγίας : μασάζ αντί για χάπια; 
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε στη στήλη «ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/ το κύτταρο» στο άρθρο 9 που σας είχα μιλήσει για τον κυτταροσκελετό και την ζώσα ουσία (living matrix); Το διατατικό αυτό δίκτυο που συνδέει όλα τα κύτταρα μεταξύ τους αποτελώντας τον σκελετό τους; έναν σκελετό όμως που κινείται, σπάει, ξανακολλάει, αλλάζει σχήματα και μεταφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη του σώματός μηνύματα με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων; Θυμάστε που σας είχα πει πως το δίκτυο αυτό είναι πιεζοηλεκτρικό και πως γι αυτό  το σχήμα του αλλάζει όταν ενεργήσουν επάνω του ηλεκτρικά πεδία, ενώ μηχανικά ερεθίσματα που οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα του, αλλάζουν την ηλεκτρική του κατάσταση;
'Ε λοιπόν, αυτή η ιδιότητα του κυτταροσκελετού απέδειξε φίλες και φίλοι μου πως το μασάζ, πανάρχαια θεραπευτική τεχνική, δεν χαλαρώνει απλά τους μυς, όπως πίστευαν (και ακόμη δυστυχώς πιστεύουν) πολλοί κλασικοί γιατροί, αλλά αντίθετα μεταφέρει πληροφορίες με την μορφή ηλεκτρικών σημάτων σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του κορμιού, μέσω της άσκησης πιεστικής δύναμης στους μυς (και την ζώσα ουσία που βρίσκεται μέσα σε αυτούς).
Αν μάλιστα το μασάζ γίνει σε σημεία του κορμιού που σύμφωνα με μία άλλη πανάρχαια εκπληκτική θεραπευτική τεχνική, τον βελονισμό, υπάρχουν κομβικά σημεία απ όπου ξεκινούν ενεργειακοί δρόμοι μέσα στο σώμα, τότε το μασάζ (μασάζ «σιάτσου») αποκτά ακόμη μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, πιθανόν.
Είναι δυνατόν δηλαδή σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες να εξηγηθεί πολύ καλά η θεραπευτική δύναμη του μασάζ σαν ένα τρόπος που ξεμπλοκάρει κανάλια ενέργειας μέσα στο κορμί μας που για κάποια αιτία (εξωτερική ή ψυχογενή) είχαν μπλοκαριστεί, διευκολύνοντας έτσι την φυσιολογική ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα και εξασφαλίζοντας υγεία.     
Μετά την πρόοδο της βιολογίας λοιπόν, η ιατρική αρχίζει να ανακαλύπτει μία – μία τις πανάρχαιες θεραπευτικές μεθόδους που μέχρι τώρα τις ονόμαζε «εναλλακτικές», να αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά τους με σοβαρές έρευνες και να τις περιλαμβάνει στην φαρέτρα των θεραπευτικών της τεχνικών σαν «συμπληρωματικές» θεραπείες, αλλάζοντας το όνομά της από "κλασική ιατρική" σε "ενοποιημένη ή ολοκληρωμένη ιατρική" (integrative medicine).
Μία τέτοια πρόσφατη έρευνα έγινε η αιτία να γράψω και αυτό το άρθρο. Πρόκειται για έρευνα που έγινε στην Αμερική και  δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου στο Annals of Internal Medicine. Σε αυτήν ερευνητές από την Ουάσιγκτον και το Όρεγκον βρήκαν  πως δύο τύποι μασάζ που ερεύνησαν (διαρθρωτικό, χαλαρωτικό), είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην οσφυαλγία από τα συνήθη παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα!..
Τα εκπληκτικά αποτελέσματα, ίδια και για τα δύο είδη μασάζ, επιτεύχθηκαν με μία ώρα μασάζ την εβδομάδα επί 10 εβδομάδες και διήρκεσαν τουλάχιστον έξι μήνες!
Μη ξεχνάτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου πως δεν είναι τα φάρμακα πανάκια, όπως έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Όπου υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, εκμεταλλευθείτε τις, αποφεύγοντας τις παρενέργειές των φαρμάκων,  για το καλό του οργανισμού σας
Με αγάπη

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σοφά λόγια (32)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....  

Ότι πιστεύετε και εστιάζετε επάνω του, γίνεται η πραγματικότητά σας.
 

~ Michael McMillan~
Από το βιβλίο «Pink bat» του Michael McMillan

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Υγιειενή διατροφή (15)

Σελινόριζα         
Για ένα πολύ γνωστό μας λαχανικό θα μιλήσουμε σήμερα  φίλες και φίλοι μου. Την σελινόριζα.
Το λαχανικό αυτό είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες  (Α, Β1, Β2, Β6, C), κάλλιο, νάτριο,  ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδερο, φυλικό οξύ και απαραίτητα αμινοξέα. Ο συνδυασμός των μετάλλων που περιέχονται στη σελινόριζα βοηθάει τόσο τους μυς και τη λειτουργία τους, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κόκαλα και τη καρδιά.  Βοηθάει επίσης την επιδιόρθωση των κυττάρων, σταθεροποιεί τις μεταβολικές διεργασίες και βοηθάει την οξυγόνωση του αίματος και των μυών.
Το λαχανικό αυτό  είναι επίσης πλούσιο σε ίνες, πράγμα που βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και σας κρατάει χορτάτους για αρκετό διάστημα..
Μία άλλη του εκπληκτική ιδιότητα που έχει αυτό το λαχανικό, είναι ότι αλκαλοποιεί πολύ τον οργανισμό (κάνει το pH αλκαλικό), πράγμα που προστατεύει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν φαρμακευτικό λαχανικό για μια ποικιλία παθήσεων, γιατί είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό.
*Τριμμένη σε χοντρό τρίφτη, μαζί με καρώτα και πατζάρια που τα έχετε αφήσει μία νύχτα σε νερό με μπόλικο ξύδι, γίνονται μία πολύ νόστιμη και διαφορετική σαλάτα την οποία θα περιχύσετε με λάδι και μηλόξυδο ή θα την ανακατέψετε με λίγο κεφίρ. Αν προσθέσετε και λίγους σπόρους ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας η σαλάτα αυτή μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ και πολύ θρεπτικό δείπνο συνοδευόμενη με λίγο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης. 
Στην στήλη των υγιεινών συνταγών σας έχω πριν από καιρό δώσει μία πολύ όμορφη συνταγή με σολομό και σελινόριζες. Μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Με αγάπη

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (16)

<><>
<> Γεια σας φίλες και φίλοι μου<>
<><>
<>
ρίγανη


Μάζεψα τη ρίγανη από τον κήπο και την κρέμασα σε ματσάκια ανάποδα, στην κουζίνα να ξεραίνεται, μακριά από τους υδρατμούς. Έκοψα και τις πρώτες ντομάτες, ενώ μελιτζάνες και αγγουράκια μαζεύω καθημερινά.
Ξεμύτισαν και τα πρώτα φασολάκια, τρυφερά-τρυφερά, δεν προλαβαίνεις να τα βάλεις στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα, μαζί με μερικά κολοκυθάκια.
Οι κοντούλες μου, νοστιμότατες φαγώθηκαν κιόλας σχεδόν όλες. Όσες έχουν απομείνει επάνω στο δέντρο, γίνονται καφετιές και σαπίζουν γρήγορα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι φυσικό ή αρρώστια. Θα το μάθω και θα σας ενημερώσω, για του χρόνου. Η άλλη όμως αχλαδιά μου, που δεν ξέρω την ποικιλία της γιατί την βρήκα ήδη μεγάλη μέσα στο οικόπεδο όταν το αγόρασα, ακόμη δεν έχει ωριμάσει καλά τους δικούς τη καρπούς. Αυτό είναι καλό, γιατί έχει ο κήπος φρούτα για αρκετό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Έφτιαξα και μία πολύ ωραία μαρμελάδα με τα μικρά μου δαμάσκηνα (αρ. φωτ.). Τώρα περιμένω να ωριμάσουν καλά και οι βανίλιες (δεξ. φωτ.), για να φτιάξω και με αυτές. Τα εγγόνια μου τις λατρεύουν αυτές τις μαρμελάδες και τους δίνω μερικά βαζάκια να έχουν στο σπίτι τους για τον χειμώνα.
Είναι πολύ απλή υπόθεση η σπιτική μαρμελάδα ξέρετε. Βάζετε στο μπλέντερ τα φρούτα σας πλυμένα, τα   πολτοποιείτε, τα βάζετε σε κατσαρόλα με ζάχαρη ακατέργαστη (θα τη βρείτε στα βιολογικά καταστήματα) σε ίση ποσότητα με τα πολτοποιημένα φρούτα (εγώ που την θέλω ελαφρώς ξινή, βάζω λιγότερη ζάχαρη -200 γρ. λιγότερη σε κάθε κιλό-) και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να δείτε να σχηματίζονται μόνον μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια. Οι φουσκάλες αυτές σας δείχνουν πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
Την βάζετε με την κουτάλα που την ανακατεύατε (έχει πια αποστειρωθεί αυτή με τον βρασμό) σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε. Τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα σας και τελειώσατε.
αχλαδιά
*Η αποστείρωση των βάζων σας καλά πλυμένων και ανοιχτών, γίνεται εύκολα αν τα βάλετε σε ένα ταψί που περιέχει λίγο νερό και τα αφήσετε στον φούρνο στους 100 βαθμούς, στον αέρα για 10 λεπτά. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο ταψί και τα καπάκια τους.
** Αν αντί για ζάχαρη τώρα, βάλετε στο μπλέντερ μαζί με τα φρούτα σας ίση ποσότητα χουρμάδες, η μαρμελάδα σας θα είναι ακόμη πιο υγιεινή, αλλά δεν θα έχει διαύγεια. Θα υπολείπεται σε εμφάνιση, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα της. 
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες αν τις μεγαλώσετε με ένα κλικ, τα φύλλα των δέντρων μου έχουν αρκετές τρυπούλες από έντομα. Εγώ παρ όλα αυτά δεν τα ψεκάζω, παρά με λίγο διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί και κάποιες φορές και με λίγο χαλκό. Εφέτος ψέκασα μόνον δύο φορές με σαπούνι, καθόλου χαλκό, και κρέμασα στα λαχανικά μερικές εντομοπαγίδες με κόλλα. Η καρποφορία του κήπου είναι αρκετά καλή και εγώ δεν παιδεύομαι πολύ με ψεκάσματα. Οι καρποί από την άλλη δεν θέλουν παρά λίγο πλύσιμο με νερό για να σου χαρίσουν την καταπλητκική τους γεύση, καθώς καταναλώνονται  από όλους τους επισκέπτες αυτού του κήπου με το φλούδι τους βέβαια, για να μην χάνεται κανένα πολύτιμο συστατικό.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.