Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ομοιοπαθητική (1)


Ο Μ Ο Ι Ο Π Α Θ Τ Ι Κ Η (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για την ομοιοπαθητική, την τόσο αμφισβητημένη αυτή εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο σκέφτηκα να σας μιλήσω, σήμερα. Το θέμα είναι όμως πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί πολλές συζητήσεις, χωρίς τελικά να καταφέρω να σας το ξεδιαλύνω απόλυτα.
Ο λόγος είναι πως η ανταπόκριση σε κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία εξαρτάται από τρεις κυρίως παράγοντες:
1. Από τον ομοιοπαθητικό και την ικανότητά του να αντιληφθεί σωστά το πρόβλημα του αρρώστου, ώστε να κάνε τη σωστή επιλογή της θεραπευτικής ουσίας που θα χορηγήσει, κάτι ανάλογο δηλαδή και με τους κλασσικούς γιατρούς. Δεν είναι όλοι, όπως γνωρίζετε, το ίδιο ικανοί να κάνουν σωστή διάγνωση και να δώσουν σωστή θεραπεία.
2. Από τον ασθενή και την πίστη του στον ομοιοπαθητικό και τη θεραπεία που αυτός του δίνει, πράγμα που ισχύει και πάλι και στη κλασσική ιατρική.
3. Από τον τρόπο που φτιάχνεται το ομοιοπαθητικό φάρμακο.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες παρεμβαίνουν στις θεραπείες και της κλασσικής ιατρικής, επομένως δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς σε αυτήν εδώ τη κουβέντα μας. Ο τελευταίος όμως έχει να κάνει με την βάση της ομοιοπαθητικής. Με το νερό δηλαδή και τη μνήμη που αυτό μπορεί να κρατήσει, αφού τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» είναι ουσίες που έχουν διαλυθεί μέσα σε νερό τόσο πολύ, ώστε να μην είναι δυνατόν να ανιχνευθούν πλέον τα μόριά τους μέσα στο διάλυμα αυτό. Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική λοιπόν, το νερό έχει την ικανότητα αφού αντιμετωπισθεί με ειδικούς τρόπους (δυνατό ανακάτεμα κ.α.) να κρατάει μέσα στα μόριά του τη μνήμη (το ηλεκτρομαγνητικό σήμα δηλαδή) της χημικής ουσίας που διαλύθηκε μέσα του με αυτούς τους τρόπους.
Και το εύλογο ερώτημα είναι: μπορεί το νερό να έχει μνήμη;
Δεν υπάρχει σαφής θετική απάντηση προς το παρόν, ούτε όμως και αρνητική και το θέμα ερευνάται όλο και περισσότερο. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα που αξίζει να τα συζητήσουμε στη συνέχεια.
Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αν σκεφθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Κάθε μόριο του σώματός μας περιβάλλεται από πολλαπλά στρώματα νερού, που το κάθε ένα μαζί με ιόντα που υπάρχουν μέσα του, έχει και διαφορετικές, σημαντικές ιδιότητες. Χωρίς το νερό τα μόρια που αποτελούν το σώμα μας δεν θα μπορούσαν να συγκρατηθούν μεταξύ τους, λόγω των ηλεκτρικών τους φορτίων που θα τα απωθούσαν.
Μία ουσία λοιπόν που θα μπορούσε να επηρεάσει το νερό του σώματός μας, θα είχε επίδραση σε όλα μας τα κύτταρα αυτομάτως, όπως καταλαβαίνετε, πολύ δε περισσότερο αν η επίδραση αυτή είναι απλώς ενεργειακή (ηλεκτρομαγνητικό σήμα δηλαδή) όπως εικάζεται πως συμβαίνει με τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» και όχι χημική, γιατί τώρα πια στη μοντέρνα βιολογία, ξέρουμε πως η επικοινωνία των κυττάρων μας γίνεται με τέτοια ηλεκτρομαγνητικά σήματα (φωτόνια) και όχι με χημικά σήματα όπως νομίζαμε παλαιότερα.
Η ιστορία της ομοιοπαθητικής άρχισε με τον Jacques Benveniste ένα διακεκριμένο Γάλλο βιολόγο, του οποίου η φήμη άρχισε να πέφτει από το 1988, όταν μετά από έρευνες διατύπωσε την άποψη (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature) πως το νερό μπορεί να κρατήσει μνήμη, πράγμα που έκανε έξαλλη την επιστημονική κοινότητα του καιρού του, με αποτέλεσμα να χάσει τις επιχορηγήσεις και το εργαστήριό του. Ο ίδιος όμως δεν σταμάτησε να το πιστεύει και να πειραματίζεται. Μία δεκαετία αργότερα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Independent» στις 19 Μαρτίου του 1999, αναφέρεται πως ο πιο πάνω βιολόγος όχι μόνον δεν έπαψε να πιστεύει στη μνήμη του νερού, αλλά πως τώρα πια είχε αρκετές αποδείξεις για να πιστεύει πως όχι μόνον μπορούν τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα κάποιου φαρμάκου να επηρεάσουν το νερό, αλλά ακόμη περισσότερο, μια μέρα θα μπορούν αυτά να μεταφέρουν τις ιδιότητες του φαρμάκου και μέσω του διαδικτύου, στους ασθενείς που θα τα χρειάζονται!!!!...
Μάλιστα το διαβάσατε σωστά. Δεν καταλάβατε λάθος…..
Θα συνεχίσουμε σύντομα

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (2)

  Γεια σας φίλοι μου
Στον  σύνδεσμο που ακολουθεί, υπάρχει άρθρο Γερμανίδας δημοσιογράφου, που μου έστειλε ένας φίλος, στο οποίο αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών της για τη περιεκτικότητα σε βλαβερά συστατικά (όπως αλάτι, ζάχαρη, λίπη) των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά.                    (http://bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/EU-sagt-Nutella-den-Kampf-an/story/11993022 )  
Μη χαιρόσαστε ιδιαίτερα…. Οι λόγοι που μία τέτοια απόφαση μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση δεν είναι η αγάπη και η φροντίδα για τους πολίτες, αλλά οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες υγείας. Όπως και αν έχει το πράγμα όμως, μία τέτοια απόφαση αν παρθεί τελικά, θα ωφελήσει εμάς τους πολίτες να ξέρουμε πόσο βλαβερά ή όχι είναι αυτά που τρώμε.
Αν και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη, και δεν λύνεται με μία μόνον τέτοια απόφαση, είναι τουλάχιστον μία αρχή, αν βέβαια οι βιομήχανοι δεν καταφέρουν να την σταματήσουν….
Το άρθρο μεταφρασμένο έχει ως εξής:
H Ε.Ε. κηρύσσει πόλεμο στη Nutella
Της Angela Barandun
Πάρα πολύ γλυκό, πολύ λιπαρό, πολύ αλμυρό: η διαφήμιση για τα προϊόντα αυτά θα είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένη. Ο κατασκευαστής της Ferrero Nutella βλέπει το κόκκινο.
Η βιομηχανία τροφίμων έχασε μια μεγάλη μάχη την περασμένη εβδομάδα. Κάτι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει, τη γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, είναι ότι σύντομα δεν θα τρώει πλέον σάντουιτς Nutella για πρωινό. Λοιπόν, γλυκό και υγεία – δεν πάνε μαζί, βρήκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υιοθέτησε μια πρόταση που θα περιορίζουν πολύ δυναμικά τη διαφήμιση των προϊόντων με περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρη, 4 γραμμάρια κορεσμένο λίπος ή 2 χιλιοστόγραμμα του αλατιού ανά 100 γραμμάρια. Αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν επίσης στην Ελβετία.
Σε περίπτωση που ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί, σύντομα εκατοντάδες κατασκευαστές, θα έχουν πρόβλημα. Παράδειγμα, τα έτοιμα μούσλι και τα δημητριακά περιέχουν πάνω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Επίσης, πολλά γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού ήταν πολύ γλυκά. Αυτή που πλήττεται ιδιαίτερα, θα είναι όμως η εταιρεία ζαχαροπλαστικής Ferrero, με προϊόντα όπως Nutella και το γάλα Kinder Penguin(πιγκουίνος).
Ο πρόεδρος Francesco Paolo Fulci της Ferrero, έχει ήδη αντιδράσει έντονα στο σχέδιο. Το κοινοβούλιο της ΕΕ είναι ήδη στη κατεύθυνση να απαγορεύσει, σοκολάτα και άλλα γλυκά », είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης:" Σήμερα λένε ότι δεν επιτρέπονται διαφημίσεις για τη Nutella. Αύριο θα τους αναγκάσουμε να γράφουν στην ετικέτα, όπως στη συσκευασία των τσιγάρων: «Προσοχή, αυτό το προϊόν είναι επικίνδυνο. Θα μπορούσε να σας κάνει παχύσαρκους. Ή μήπως επιβάλλουν φόρους επί ποινή στα γλυκά, όπως σχεδιάζουν στη Ρουμανία ".
Μόλις χάθηκε μία μάχη
Η τελευταία λέξη, όμως, δεν έχει ακόμη ειπωθεί. "Χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο", είπε ο Fulci. Οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Δεν είναι πιθανή, οριστική απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το έτος.
Τι να πει κανείς και τι να ευχηθεί;
Να χυθεί λίγο φως μέσα στα μυαλά των υπευθύνων για να μπορέσουν να αντιληφθούν λίγο καλύτερα το νόημα αυτής της ζωής; μπα ..... μάλλον δύσκολο το βλέπω κάτι τέτοιο.
Ίσως οι οικονομικές δυσκολίες που ήρθαν και όλο αυξάνουν παγκοσμίως να είναι μία αιτία που τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καλύτερες μέρες τελικά για την ανθρωπότητα. Γιατί όπως βλέπω μόνον το οικονομκό συμφέρον μπορεί να χτυπήσει κάποιο άλλο οικονομικό συμφέρον και όχι δυστυχώς η φιλοσοφία ή η πνευματικότητα.... 
Με αγάπη

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (5)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (5)
Καλή σας μέρα
Σήμερα θα σας μιλήσω για το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων μας αλλά και των σημαντικότερων ουσιών που συμμετέχουν στη λειτουργία του οργανισμού μας. Το υλικό αυτό είναι οι γνωστές σε όλους πρωτεΐνες. Το όνομά τους (από την ελληνική λέξη πρώτος) είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητάς τους για τον οργανισμό.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από πολλά αμινοξέα που είναι συνδεδεμένα με χημικούς δεσμούς και φτιάχνουν γραμμικές αλυσίδες (πολυπεπτιδικές αλυσίδες). Οι πρωτεΐνες δηλαδή φτιάχνονται από μία ή περισσότερες ενωμένες τέτοιες πολυπεπτιδικές αλυσίδες.
Στον οργανισμό μας υπάρχουν μόνον 20 βασικά αμινοξέα. Από τις εναλλαγές όμως της αλληλουχίας αυτών των αμινοξέων σε κάθε πολυπεπτιδική αλυσίδα, μπορεί να προκύψει ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός διαφορετικών πρωτεϊνών. Η αλληλουχία αυτή των αμινοξέων στις πολυπεπτιδικές αλυσίδες καθορίζεται από ειδικά γονίδια στο DNA μας και από αυτήν εξαρτάται και το σχήμα κάθε πρωτείνης.
Από τα 20 αυτά αμινοξέα τα εννιά, ο ανθρώπινος (ενήλικος) οργανισμός πρέπει να τα πάρει από τη τροφή γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ίδιος όπως τα υπόλοιπα, γιαυτό και λέγονται απαραίτητα αμινοξέα και είναι τα εξής: η βαλίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη, η ιστιδίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τα βρέφη και τα παιδιά.
Όταν η περιεκτικότητα ενός μορίου σε αμινοξέα είναι από 2- 100, αυτό συνήθως ονομάζεται πεπτίδιο , ενώ όταν τα αμινοξέα του μορίου είναι πάνω από 100 ονομάζεται πρωτεΐνη. Τα πεπτίδια είναι δηλαδή μικρές πρωτεΐνες.
Δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι τώρα να μετρηθεί ο αριθμός των πρωτεϊνών που υπάρχουν στη φύση, με αυτές όμως σχετίζονται όλες οι λειτουργίες των ζώντων οργανισμών. Τα πάντα μέσα στο κύτταρο τα κάνουν οι πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά τους, κατατάσσονται σε κατηγορίες , όπως ένζυμα, ορμόνες κ.λ.π.
Η σύνθεση των πρωτεϊνών γίνεται μέσα στα ριβοσωμάτια του κυττάρου. Κάποιες από αυτές όμως, που λειτουργούν στις μεμβράνες του κυττάρου, συνθέτονται μέσα στο ενδοπλασματικό δίκτυο και στη συνέχεια στη συσκευή Golgi (μιλήσαμε για αυτά τα οργανίδια του κυττάρου στη προηγούμενη κουβέντα μας).
Είναι νομίζω καλύτερα να σταματήσω για σήμερα εδώ και στην επόμενη κουβέντα μας θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά τα είδη πρωτεϊνών και τις λειτουργίες τους.
Με αγάπη

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Χαλάρωση (15)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
τη γλυκιά μουσική αυτού του βίντεο συνοδεύουν εικόνες από δάση και μέρη που μπορεί να σας δώσουν και άλλες ίδέες για την ώρα της χαλάρωσής σας, εκτός από την εικόνα που υπάρχει στην αρχή της ιστοσελίδας μου, με την οποία σας έχω προτείνει να ξεκινήσετε την ενεργειακή σας εναρμόνιση σε παλαιότερη κουβέντα μας (ετικέτα: ενεργειακή εναρμόνιση).  
Enzoy....
                       

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (30)

Γεια σας φίλοι μου
Ιακωβίνια λέγεται ο θάμνος που ομορφαίνει αυτόν τον καιρό τον κήπο μου ανθίζοντας με τα μεγάλα ροζ λουλούδια του. Θάμνος ανθεκτικός, που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, όπως όλα σχεδόν τα λουλούδια που υπάρχουν στον κήπο μου, όπως σας έχω ξαναπεί. Άλλωστε τα πιο πολλά από αυτά τα έχω μεγαλώσει μόνη μου από κοτσανάκια που έχω κόψει από άλλους κήπους, ή από μικρά ριζώματα που έχω ξεριζώσει και μεταφυτεύσει.
Ο πιο πάνω θάμνος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε ένα μικρό κλαράκι δηλαδή κοντά σε ένα κόμπο, βγάζουμε τα χαμηλότερα φύλλα, βρέχουμε την άκρη του κοτσανιού με νερό και στη συνέχεια τη βουτάμε σε σκόνη ριζοβολίας (υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε φάρμακα κήπου), φυτεύουμε το κλαράκι σε μία μικρή γλάστρα και φροντίζουμε να μη μένει απότιστο και ξεραθεί το χώμα του, μέχρι να βγουν τα πρώτα καινούργια φύλλα. Αυτό είναι όλο. Δοκιμάστε το με όποιο φυτό βλέπετε και σας αρέσει. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα....
Σημ. Υπάρχουν δύο είδη σκόνης ριζοβολίας. Αυτή που είναι για κλαριά ξυλώδη και αυτή που είναι για μαλακά κλαριά. Διαλέγετε όποια είναι κατάλληλη για το φυτό που θέλετε να πολλαπλασιάσετε.
Με αγάπη  

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (1)

 Γειά σας φίλοι μου
Πρόσφατα διάβασα στο περιοδικό science, κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως κάποια θαλάσσια βακτήρια μπορούν να παίρνουν και να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, αντί τροφής, χάρις σε κάποιες αντλίες πρωτονίων (ιόντων υδρογόνου δηλαδή) που διαθέτουν, που λέγονται πρωτεοροδοψίνες (proteorhodopsins).
Oι Gomez-Consamau και συν. καλλιέργησαν ένα θαλάσσιο βακτήριο (το Vibrio sp. ANDS) που του είχαν αφαιρέσει το γονίδιο της πρωτεοροδοψίνης και το άφησαν χωρίς τροφή, να πεινάσει. Είδαν πως το μέγεθός του μίκρυνε μέσα σε 10 ημέρες. Όταν όμως έκαναν το ίδιο σε βακτήριο που είχε το γονίδιο αυτό και που το εξέθεσαν στο φως, αυτό έζησε εξ ίσου καλά με τα βακτήρια που είχαν τροφή, ενώ το κύτταρό του έγινε 3-6 φορές πιο πυκνό σε σύσταση από βακτήρια που έμειναν επίσης νηστικά αλλά έμειναν στο σκοτάδι.
Φαίνεται δηλαδή πως οι πρωτεοροδοψίνες ενεργοποιούν προσαρμοστικούς μηχανισμούς στη φυσιολογία του κυττάρου που το κάνουν να αντέχει μέχρι να βρει τροφή.
Η εργασία αυτή έχει σημαντική σημασία για την εξέλιξη των ειδών, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλές ακόμη μελέτες για να χυθεί φως στη σημασία αυτών των πρωτεοροδοψινών και σε ποια ζωικά είδη αυτές λειτουργούν.
Διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο, θυμήθηκα εκείνο το καταπληκτικό βίντεο που είχαν δείξει και στη τηλεόραση πριν λίγο καιρό, με τον Ινδό γκουρού που παραμένει νηστικός και χωρίς νερό 70 χρόνια τώρα και σας το παραθέτω για όσους δεν το έχουν δει (δυστυχώς όμως είναι μόνον γαι αγγλομαθείς, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω στα Ελληνικά). Ο ίδιος λέει πως όταν ήταν 12 χρόνων οραματίσθηκε μία Θεά η οποία του είπε πως από δω και πέρα θα τον ταΐζει αυτή με μία σταγόνα νέκταρ κάθε μέρα και δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρει τροφή και νερό. Έκτοτε ζει διαλογιζόμενος, χωρίς να φάει και να πιεί. Οι γιατροί που μελέτησαν όλες του τις λειτουργίες έχοντάς τον στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση επί 10 ημέρες στην Ινδία, είδαν πως είναι υγιέστατος στα 83 του χρόνια, παρότι δεν βγάζει ούρα ούτε κόπρανα, ενώ ο εγκέφαλός του έχει λειτουργικά την ηλικία 25χρονου. Ο ίδιος λέει πως μπορεί να ζήσει 1000 ακόμη και 2000 χρόνια με το ίδιο αυτό κορμί!...
Λέτε να έχει και να ξέρει και να τις χρησιμοποιεί…. πρωτεοροδοψίνες και αυτός ;!….
Μη βιαστείτε οι πιο λογικοί από εσάς να με πείτε τρελή για τον συνειρμό μου. Ακόμη και τα φυτά ξέρουν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, γιατί εμείς (τα ζώα εννοώ, με την καλή έννοια, όπως λέει και ο Λαζόπουλος...) σαν οργανισμοί να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη καταπληκτική μπαταρία ενέργειας που λέγεται ηλιακό φως; Μήπως έχουμε μηχανισμούς ικανούς να μας βοηθήσουν σε αυτό αλλά δεν ξέρουμε να τους χρησιμοποιήσουμε, επειδή για την επιβίωσή μας βρήκαμε πρώτη την εύκολη λύση να τρώμε το ένα το άλλο; Είναι λογική η απορία μου, δεν είναι;

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.