Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος.Αν.-Φθιν. (25)

Γεια σας φίλοι μου
Βροχερός και πάλι σήμερα ο καιρός εδώ στο όμορφο νησί μας και σκέφθηκα να φτιάξω τη διάθεση των φίλων μου Κερκυραίων με μερικές φωτογραφίες από τον κήπο. Αυτός ο τελευταίος όχι μόνον δεν πτοείται από τον φθινοπωριάτικο καιρό καταμεσής του Ιούνη αλλά τον ευχαριστιέται κιόλας. Τα λευκά λίλιουμ μυρωδάτα, στητά και περήφανα, άνθισαν και ομορφαίνουν τώρα ένα από τα παρτέρια του κήπου, όπως βλέπετε. Ενώ στο πηγάδι κοντά, τον κορμό μιας γέρικης αμυγδαλιάς τον έχουν τυλίξει και τον ομορφαίνουν ένα ρυγχόσπερμο γιασεμί, ένα αγιόκλημα, μία γαλάζια κληματίδα και μία αναρριχώμενη τριανταφυλλιά με μικρά πορτοκαλί ανθάκια. Ανθίζουν όλα μαζί την ίδια εποχή και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Δεν συμφωνείτε;
Στον λαχανόκηπο τώρα, γεύομαι αυτόν τον καιρό φρεσκοκομμένα φασολάκια. Δεν έβαλα εφέτος φασολιές που γίνονται πολύ ψηλές και χρειάζονται καλάμια για υποστήριξη, παρ’ ότι αυτές έχουν μεγάλη καρποφορία. Έβαλα δύο ποικιλίες που μένουν χαμηλές και μικρές. Η καρποφορία τους είναι σαφώς μικρότερη, όμως εκτός από το ότι δεν χρειάζονται υποστηρίγματα, τις ξεριζώνω με μεγάλη ευκολία αν τις δω να γεμίζουν με μελίγκρα,(πράγμα που γίνεται συχνά) και στη θέση τους (αφού ενισχύσω λίγο το χώμα με κοπριά από φύκια και λίγη τύρφη) βάζω καινούργια φασόλια που θα μεγαλώσουν γρήγορα και πάλι, αντί να ραντίζω, έστω και με το διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί. Το καλό με τα φασολάκια που μαζεύεις από τον κήπο σου είναι πως τα μαζεύεις όταν είναι ακόμη τρυφερά και έτσι δεν χρειάζονται καθάρισμα από τις ίνες τους. Κόβεις απλώς τις άκρες τους, τα ξεπλένεις και είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Μεγάλη ευκολία αλλά και μεγάλη νοστιμιά….Βάλτε τα και σε γλάστρες, στα μπαλκόνια σας, αν δεν έχετε κήπο. Σας το έχω τόσες φορές προτείνει. Θα με θυμάστε όταν θα τα γεύεστε....

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (5)

Γειά σας φίλοι μου
Χοληστερίνη και γαρίδες, ή μάλλον θαλασσινά γενικότερα, είναι μία λανθασμένη, όπως φαίνεται, συσχέτιση. Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τα θαλασσινά και κυρίως τις γαρίδες και τον αστακό, επειδή υπάρχει η άποψη πως οι τροφές αυτές αυξάνουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό.
Πράγματι οι γαρίδες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερίνης από τα άλλα κρέατα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για την τιμή της δικής μας χοληστερίνης είναι η περιεκτικότητα των τροφών σε κορεσμένα λίπη (όπως έχουμε σε παλαιότερη κουβέντα μας πει) και όχι τόσο η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη. Το 85 – 99% της χοληστερίνης του οργανισμού μας προέρχεται από τον μεταβολισμό μας (την κατασκευάζει ο οργανισμός μας δηλαδή), και μόνον το 1 – 15% προέρχεται από την χοληστερίνη των τροφών που καταναλώνουμε. (http://en.allexperts.com/q/Heart-Cardiology-964/prawns-cholesterol.htm#b)   Επομένως οι γαρίδες δεν πρέπει να μας φοβίζουν, εκτός και αν τις μαγειρεύουμε με βούτυρο ή γενικότερα λίπη. Είναι άλλωστε τροφήπου όπως και τα ψάρια, περιέχει τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας ω3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνη Β12, σίδηρο, ιώδιο, κάλλιο, σελήνιο και φώσφορο καθώς και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου. Βιταμίνες και μέταλλα δηλαδή, που είναι πολύ σημαντικά για το δέρμα, τα δόντια και τα κόκαλά μας. ( http://www.dietihub.com/spicy-prawn-curry/ )Ευκαιρία λοιπόν να σας δώσω και εγώ μία πολύ ελαφριά και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή με γαρίδες, για όσους από εσάς επιμένουν να τρώνε και ζωικές τροφές, όπως και εγώ, ακόμη δυστυχώς....

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Γαριδοσαλάτα
Γαρίδες βρασμένες σε νερό με δάφνη και φέτες λεμονιού, ξεφλουδισμένες
Ντομάτα σε κομμάτια
Αγγούρι σε κομμάτια
Πατάτες (βρασμένες σε νερό με ένα κουταλάκι κύμινο), σε κομμάτια
Άνηθος
Μουστάρδα , λάδι, ξύδι (χτυπημένα καλά σε ένα μικρό σκεπασμένο βαζάκι για να ενωθούν τα υλικά)

Φροντίζουμε τα κομμάτια των λαχανικών να είναι σχετικά μικρά, σε ισορροπία με τις γαρίδες που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις πολύ μικρές κατεψυγμένες γαρίδες ή αυτές της κονσέρβας σε αυτή τη συνταγή. Η σαλάτα είναι καλύτερα να μείνει λίγες ώρες έως μία ημέρα στο ψυγείο πριν να την σερβίρουμε, προκειμένου να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Καλή σας όρεξη….

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (3)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (3)
Γεια σας φίλοι μου.
Θα συνεχίσουμε σήμερα την ανάλυση της λειτουργίας των κυττάρων μας, με τη λειτουργία του πιο μεγάλου και πιο σημαντικού από τα δύο οργανίδια που αναφέραμε στη προηγούμενη κουβέντα μας πως περιέχονται μέσα σε κάθε κύτταρό μας. Του πυρήνα.
Όταν κοιτάζει κανείς ένα κύτταρο ενός πολυκυττάριου οργανισμού στο μικροσκόπιο, το μεγαλύτερο ορατό διαμέρισμα που διακρίνει μέσα σε αυτό είναι ο πυρήνας. Στον πυρήνα μέσα, βρίσκεται καλά κλεισμένο και προστατευμένο το γνωστό πια σε όλους μας DNA, το γενετικό μας υλικό.
Διαχωρίζεται ο πυρήνας από το υπόλοιπο κύτταρο (κυτταρόπλασμα) με μία διπλή μεμβράνη που έχει πόρους. Μικρά κανάλια δηλαδή από τα οποία μπορούν διάφορα μόρια όπως οι πρωτεΐνες, να περάσουν μέσα ή να βγουν έξω από τον πυρήνα, προς το κυτταρόπλασμα. Αυτά τα κανάλια με εύρος περίπου 120 nm, έχουν μία ειδική κατασκευή και διαφορετική όψη στη μέσα και την έξω μεριά της πυρηνικής μεμβράνης, όπως έχει φανεί σε φωτογραφίες τραβηγμένες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. (Αριστερά βλέπετε την όψη που έχουν οι πόροι από τη μεριά του πυρήνα, ενώ δεξιά την εικόνα των πόρων από τη μεριά του κυτταροπλάσματος).
Η κίνηση των διαφόρων πρωτεϊνικών μορίων μέσω αυτών των καναλιών είναι πολύ εκλεκτική. Μπορούν να περάσουν μέσα από αυτά μόνον πρωτεΐνες που περιέχουν ένα ειδικό σήμα που τους επιτρέπει την δίοδο προς τον πυρήνα, άλλως θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί ενωμένες με μία άλλη πρωτεΐνη που θα έχει το αντίστοιχο σήμα!!!...
Υπάρχει πλήρης έλεγχος, όπως βλέπετε, της πρόσβασης προς τον πυρήνα, για την καλύτερη προφύλαξή του.
Σας τα έλεγα εγώ, πως τα κύτταρά μας είναι νοήμονα όντα, σοφά και πολύ καλά οργανωμένα σαν κοινωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που εμείς οι φαντασμένοι «λογικοί» άνθρωποι έχουμε φτιάξει και μας ταλαιπωρεί….
Αλλά ας πούμε και δύο λόγια για το DNA τώρα. Αυτό είναι η γνωστή πολυφωτογραφημένη όπως και πολυζωγραφισμένη διπλή έλικα φτιαγμένη από αζωτούχες-πρωτεϊνικές βάσεις, φωσφορικές ρίζες και ένα σάκχαρο με πέντε άτομα άνθρακα (πεντόζη), την δε(σ)οξυριβόζη.
Οι φωσφορικές ρίζες και το σάκχαρο αποτελούν τον σκελετό της διπλής περιστρεφόμενης έλικας, ενώ οι πρωτεϊνικές βάσεις που αποτελούνται από τα αμινοξέα κυτοσίνη (C), γουανίνη (G), θυμίνη (Τ) και αδενίνη (Α) βρίσκονται στο εσωτερικό της σκάλας (αποτελούν δηλαδή τα σκαλοπάτια της)  και συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου. Τα ζευγάρια των αζωτούχων βάσεων που συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου είναι καθορισμένα: η αδενίνη ενώνεται πάντα με τη θυμίνη και η γουανίνη με την κυτοσίνη. Και είναι αυτά τα ζευγάρια που, ανάλογα με τη σειρά αλληλουχίας τους σε τριάδες, κωδικοποιούν (μεταφέρουν, δηλαδή, με ένα είδος κώδικα) το μήνυμα για τη σύνθεση διαφόρων αμινοξέων (υλικά με τα οποία φτιάχνονται στη συνέχεια οι πρωτεΐνες) σε ένα άλλο μέρος του κυττάρου, για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα, στα "ριβοσώματα". Ένας αριθμός τέτοιων ζευγαριών είναι, με άλλα λόγια, τα γονίδιά μας. Στην ετικέτα "Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας- βιολογία-" στο άρθρο με τον αριθμό 4, σας έχω ήδη δώσει πληροφορίες για τα γονίδια και το DNA, καθώς και για το πώς μεταφέρονται οι εντολές των γονιδίων από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα, για όσους θέλουν να ξαναφρεσκάρουν τις γνώσεις τους.
Η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Τζέιμς Γουάτσον (James D. Watson) και Φράνσις Κρικ (Francis Crick). Από πολλούς η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Για τη συνεισφορά τους στη μελέτη της δομής του DNA, οι Γουάτσον και Κρικ μοιράστηκαν το 1962 το Βραβείο Νόμπελ με τον Μόρις Γουίλκινς, ο οποίος εργάστηκε προς την ίδια κατεύθυνση. ( http://el.wikipedia.org/wiki/DNA )
Για όσους από εσάς μιλούν Αγγλικά το πιο κάτω μικρό βίντεο θα βοηθήσει ίσως να καταλάβετε καλύτερα τα όσα σας περιέγραψα, σχετικά με τη δομή του DNA.
Εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Σημ.Η φωτογραφία των πόρων της πυρηνικής μεμβράνης προέρχεται από το βιβλίο "Cells" των Jones and Bartlett (2007)

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (10)

Εποχή της άγριας αγκινάρας φίλοι μου.
Τα βουνά μας είναι γεμάτα από αυτό το θρεπτικό λαχανικό (πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο). Εγώ μετέφερα κάποιες ρίζες στον κήπο μου, για να έχω ευκολότερη πρόσβαση στη νοστιμιά τους και έχω αρχίσει να γεύομαι τους καρπούς της. Χρειάζεται όμως ειδικός τρόπος για να τη μαγειρέψει κανείς και αν δεν τον ξέρει, η αγριοαγκινάρα θα πάρει το …αίμα της πίσω τρυπώντας τον με τα αγκάθια της και κάνοντάς τον να πονέσει πολύ. Εγώ από σύμπτωση, την ημέρα που έκοψα τις πρώτες μου αγκινάρες και δεν ήξερα πώς να τις χειριστώ, είδα σε μία εκπομπή στην τηλεόραση μία Ιταλίδα κυρία να τις μαγειρεύει με μεγάλη ευκολία και τρελάθηκα με το πόσο εύκολο γίνεται το κάθε τι όταν ξέρεις πώς να το κάνεις με τον σωστό τρόπο.
Τις κόβετε λοιπόν με πολύ προσοχή φορώντας γάντια κήπου (τα δικά μου με περίμεναν κοντά στις αγκινάρες, όπως βλέπετε στη φωτογραφία) ακριβώς εκεί που τελειώνει το κοτσάνι και κρατώντας τις από ένα αγκάθι τους, τις βάζετε μέσα σε βραστό νερό. Τις αφήνετε να βράσουν από 15 λεπτά έως μισή ώρα (ανάλογα με το μέγεθος). Αυτές που εγώ έκοψα σήμερα (το μέγεθος που βλέπετε στη φωτογραφία) χρειάστηκαν μόνον 15 λεπτά. Ελέγχετε με ένα μυτερό μαχαίρι την βάση τους  καθώς βράζουν και αν μπορείτε να τις τρυπήσετε, είναι έτοιμες. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια ξεφλουδίζετε με ευκολία ένα -ένα τα φυλλαράκια τους κρατώντας τα από το αγκάθι τους, τραβάτε με τα δόντια σας τη λίγη ψύχα που υπάρχει στη βάση τους (να μην πάει χαμένη…), αν θέλετε μπορείτε να την βουτάτε σε λίγο λαδολέμονο για περισσότερη νοστιμιά και τέλος κόβετε με το μαχαίρι σας τα φύλλα της κορυφής, όπως κάνουμε με όλες τις αγκινάρες και καθαρίζετε με ένα κουτάλι τη βάση από τις τριχούλες του λουλουδιού αφήνοντάς την καθαρή για να την σερβίρετε με ένα ντρέσινγκ από λάδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα.
Εγώ σήμερα τις συνδύασα και με λίγα βλίτα που βρήκα σε μία άλλη γωνιά του κήπου, όπως βλέπετε, και το αποτέλεσμα ήταν μία πολύ νόστιμη σαλάτα.
Είναι πολύ όμορφη αίσθηση, δεν θα πάψω να σας το λέω, αυτή του να περπατάς στον κήπο σου και να κόβεις ότι εκείνος κάθε μέρα σου προσφέρει, για να το γευτείς. Η τροφή αποκτά άλλη διάσταση. Τη σέβεσαι και την αγαπάς και αυτό αλλάζει τη σχέση σου με το φαγητό, αλλά και τη ζωή γενικότερα.
Με αγάπη

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Άσκηση (10)

 ΑΣ   ΑΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Καλημέρα φίλοι μου
μερικές πολύ απλές ασκήσεις για τα πόδια και τα οπίσθια, σας δίνω σήμερα. Αν δεν έχετε βαράκια , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια νερού. Τη δε τελευταία άσκηση μπορείτε να τη κάνετε στη σκάλα του σπιτιού σας. Οι πιο αγύμναστοι ανεβείτε σε ένα σκαλί, οι υπόλοιποι σε δύο. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε όργανα γυμναστικής για να ασκηθούμε. Θέληση και απόφαση χρειάζεται. Πάρτε εγκαίρως αυτή την απόφαση για να βοηθήσετε το κορμί που σας κουβαλάει σε αυτή τη ζωή να το κάνει αυτό με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία, και να αντέξει περισσότερα χρόνια, παραμένοντας σε καλή κατάσταση.
Με αγάπη   

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (3)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΌΣ (3)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα ήθελα να σας δώσω έναν θεραπευτικό οραματισμό που δεν είναι ειδικός για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, βοηθάει όμως γενικά τον οργανισμό μας και ειδικότερα βοηθάει να χάσει κανείς βάρος. Μάλιστα… Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο και ίσως απίθανο, βοηθάει την απώλεια βάρους, με την έννοια πως βοηθάει να αγαπήσουμε το κορμί μας και να το δούμε με άλλα μάτια.
Όταν αγαπάει κανείς κάτι, το προσέχει, (υποσυνείδητα) και δεν θέλει να το καταστρέψει. Έτσι, αν αγαπήσει κανείς το σώμα του, υποσυνείδητα αρχίζει να το νοιάζεται και να το φροντίζει (η τροφή που του δίνουμε, είναι ένας τέτοιος τρόπος φροντίδας), χωρίς καμία αίσθηση καταπίεσης και πάνω από όλα χωρίς την τόσο κουραστική προσπάθεια μέτρησης των θερμίδων που καταναλώνει.
Οι δίαιτες, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι φτιαγμένες για να ξαναπαχαίνει κανείς μόλις τι σταματήσει, αφού ξαναγυρίζει στις ίδιες διαιτητικές συνήθειες που τον είχαν οδηγήσει στη παχυσαρκία και μάλιστα με περισσότερη βουλιμία πολλές φορές, προσπαθώντας να αναπληρώσει τη στέρηση που είχε υποστεί.
Από την άλλη, αν παρατηρήσουμε με αγάπη το σώμα μας, η προσοχή αυτή σε συνδυασμό με το θετικό συναίσθημα της αγάπης, διευκολύνει την καλύτερη εναρμόνιση (συνοχή, coherence) των ενεργειών που παράγονται μέσα του, (σας έχω μιλήσει πολλές φορές γι αυτό) και οδηγεί σε γενική βελτίωση της υγείας μας.
Ο σημερινός οραματισμός λοιπόν έχει ως εξής:
1.Κάνουμε την άσκηση που σας έχω δώσει στην «ενεργειακή εναρμόνιση 1»
2. Όταν νοιώσουμε αρκετά χαλαροί, φέρνουμε στον νου μας την εικόνα ενός μεγάλου καθρέφτη. Φανταζόμαστε πως έχουμε αυτόν το καθρέφτη απέναντί μας και παρατηρούμε μέσα εκεί, τον εαυτό μας ολόκληρο, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Κοιτάζουμε την εικόνα μας με κάθε λεπτομέρεια. Το πρόσωπο, τα μαλλιά, το λαιμό, τα χέρια, το στήθος, τη κοιλιά, τους μηρούς, τις γάμπες ακόμη και τα δάχτυλα των ποδιών μας. Παρατηρούμε αυτή την εικόνα μας με αγάπη. Νοιώθουμε να αγαπάμε πολύ αυτό το σώμα με τα τρισεκατομμύρια νοήμονα κύτταρά του που δουλεύουν μέρα – νύχτα ασταμάτητα για να μας κρατούν στη ζωή.
3. Νοιώθουμε την ασταμάτητη κίνηση αυτών των κυττάρων και τις ενέργειες που αυτά παράγουν, να κυλούν επάνω-κάτω στο κορμί μας και να το φροντίζουν. Παρακολουθούμε αυτή την κίνηση των ενεργειών στο σώμα μας νοερά, με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Νοιώθουμε αγάπη και ευγνωμοσύνη για αυτά τα κύτταρα που δεν κουράζονται να υπηρετούν το κορμί μας.
4. Παρατηρούμε ξανά το σώμα μας με όλες του τις λεπτομέρειες στον καθρέφτη και νοιώθουμε και πάλι πόσο πολύ το αγαπάμε και πόσο πολύ το ευγνωμονούμε που μας κουβαλάει και μας στηρίζει σε αυτή τη ζωή.
5. Πριν ανοίξουμε τα μάτια μας και γυρίσουμε στην κανονική μας κατάσταση, λέμε νοερά: "είμαι καλά, είμαι πολύ καλά και κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερα, και στην υγεία μου και σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Αγαπώ και εκτιμώ το σώμα αυτό που είναι ο εαυτός μου".
Στην συνέχεια παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και ανοίγουμε σιγά-σιγά τα μάτια μας.
Δοκιμάστε τους οραματισμούς που σας δίνω και θα ήθελα πολύ να με ενημερώνατε για τα αποτελέσματα που κάποιοι από εσάς θα δουν. Θα είναι πολύ σημαντική αυτή η πληροφορία και για τους υπόλοιπους.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.