Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Καθιστική ζωή και καρκίνος


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Την αξία της κίνησης και της άσκησης για τη σωστή διαχείριση του στρες σας την έχω εξηγήσει πολλές φορές τόσο στα βιβλία μου, όσο και σε βίντεο και σε πολλά άρθρα σ’ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Ωστόσο δεν θα πάψω να σας την θυμίζω, γιατί είμαι βέβαιη πως πολλοί από εσάς την παραβλέπετε, παρασυρμένοι από τη συνήθεια της καθημερινότητας.

Η λιγότερη κίνηση που είναι απαραίτητη για την υγεία είναι μισή ώρα τουλάχιστον περπάτημα για πέντε ημέρες κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, καλό είναι σε αυτήν να προσθέτει κάποιος όσο πιο συχνά μπορεί και άλλες δραστηριότητες, όπως δουλειές του σπιτιού, μαγείρεμα, κηπουρική, χορό και κάθε άλλου είδους κίνηση. Η καθιστική ζωή δεν ξεκουράζει, όπως πολλοί νομίζουν. Αντίθετα κουράζει τον οργανισμό.

Μία πρόσφατη έρευνα που διάβασα
μου θύμισε να σας μιλήσω και πάλι γι αυτό το θέμα. Ερευνητές μελετώντας προηγούμενες έρευνες με ασθενείς που έφεραν επάνω τους όργανα που μετρούσαν την κινητικότητά τους παρατήρησαν, πως υπήρχε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο ανάμεσα σε αυτούς με την μικρότερη κινητικότητα.

Αφού προσάρμοσαν τα αποτελέσματά τους αξιολογώντας διάφορους συνυπάρχοντες κινδύνους (χρήση αλκοόλ, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κ.λπ) διαπίστωσαν και πάλι πως το ποσοστό θανάτων από καρκίνο ανάμεσα σε αυτούς με τη λιγότερη κινητικότητα παρέμενε σημαντικά ψηλότερο από των υπολοίπων (52%)!

Για κάθε 1 ώρα καθιστικής ζωής το ποσοστό θανάτου από καρκίνο παρατήρησαν να αυξάνεται κατά 16%! Ενώ αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με 30 λεπτά μέτριας έως εντατικής άσκησης (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική, χορός κ.λπ) μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 31%! Ακόμη και η πολύ ελαφριά άσκηση (μαγείρεμα, ήπιες δουλειές σπιτιού, ψώνια κ.λπ) μείωνε αυτά τα ποσοστά κατά 8%... Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, όπως καταλαβαίνετε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Oncol. 
Σας θυμίζω λοιπόν φίλες και φίλοι μου να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα σας και να κινείστε, όσο κουρασμένοι και αν νιώθετε, ή όσο και αν η εργασία σας είναι καθιστική. 
Ακόμη και καθισμένοι στη καρέκλα σας μπορείτε να κάνετε κάποιους μυς σας να κινούνται, τεντώνοντας και στρίβοντας τον κορμό και τα χέρια σας δεξιά και αριστερά, σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μυς των ποδιών σας ή διάφορες άλλες ασκήσεις που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. 
Οι εργαζόμενοι, συνηθίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες του κτιρίου στο οποίο εργάζεστε όποτε χρειάζεται να πάτε σε άλλον όροφο και χρησιμοποιείστε όσο πιο συχνά μπορείτε τα πόδια σας για να πάτε στο γραφείο άλλου συναδέλφου να συνεννοηθείτε για κάτι, αντί να  του μιλήσετε στο τηλέφωνο.

Ξέρω πως κάποιοι θα θυμώσουν με όλα αυτά, αφού νιώθουν πιεσμένοι πολύ στη δουλειά τους. Ακόμη και εσείς όμως που στη δουλειά σας δεν μπορείτε να αφιερώσετε ούτε μερικά λεπτά στον εαυτό σας, αφιερώστε του τουλάχιστον μερικά λεπτά στην επιστροφή σας στο σπίτι, κατεβαίνοντας μία στάση πιο πριν ώστε να περπατήσετε λίγο αν χρησιμοποιείτε ΜΜΜ, ή παρκάροντας το αυτοκίνητό σας λίγους δρόμους μακρύτερα. Δώστε την ευκαιρία στο σώμα σας να κινηθεί όσο μπορείτε περισσότερο και δεν θα το μετανιώσετε. Θα σας ανταμείψει χαρίζοντάς σας υγεία.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.