Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Πρόληψη της άνοιας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό Neurology αναφέρονται πέντε συνθήκες ζωής οι οποίες συνδέονται με την μείωση εμφάνισης άνοιας (Alzheimers κ.λπ) σε ποσοστό 60%. Ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο όπως καταλαβαίνετε.
Οι πέντε αυτές «καλές» συνήθειες που μας προστατεύουν από την άνοια είναι σύμφωνα με τους ερευνητές οι εξής:
  1.      Η αποχή από το κάπνισμα
  2.      Η άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά/ εβδομάδα
  3.      Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ (1-15 γραμ. για τις γυναίκες, 1-30 γραμ. για τους άντρες)
  4.    Η κατανάλωση καλής μεσογειακής διατροφής
  5.    Η συμμετοχή στη μεγάλη ηλικία σε γνωστικές δραστηριότητες (απασχόληση με το σκάκι, τα χαρτιά, το μπιλιάρδο, το σταυρόλεξο κ.λπ)

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα αποτελέσματα μελετώντας άτομα ηλικίας 73 – 81 ετών επί πέντε χρόνια. Παρατήρησαν πως σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν καμία από τις πιο πάνω «καλές» συνήθειες στη ζωή τους, όσοι είχαν 2-3 από αυτές είχαν μειωμένο ποσοστό εμφάνισης άνοιας κατά 37% ενώ σε  όσους είχαν και τις πέντε το ποσοστό έφτανε το 60%.

Είμαι βέβαιη πως
αν σε αυτές τις «καλές» συνήθεις προσθέσει κάποιος και την τακτική χαλάρωση (μυϊκή, αναπνευστική, πνευματική) καθώς και την γείωση,  το ποσοστό θα έφτανε πολύ πιο ψηλά, αλλά η σωστή συνολική διαχείριση του στρες δεν βρίσκεται ακόμη, δυστυχώς, μέσα στα ενδιαφέροντα όσων μελετούν την πρόληψη των διαφόρων ασθενειών.

Ελπίζω σύντομα αυτό να αλλάξει, αφού η χρόνια αντίδραση του στρες είναι πια γνωστό πως βρίσκεται κάτω από κάθε διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού.

Με αγάπη                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.