Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Καρκίνος και ξηροί καρποί


Γεια σας
Στην ιδανική για την αντιμετώπιση του στρες διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ξηροί καρποί, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Μία χούφτα από αυτούς την ημέρα, αποτελεί μεγάλη βοήθεια για το οργανισμό.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Yale έδειξε, πως είναι αυτοί ικανοί να μειώσουν σημαντικά την άσχημη εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη και ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ (επέκταση της νόσου σε γειτονικούς λεμφαδένες), ωφελούνται από την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Στην έρευνα αυτή, μελετήθηκαν 826 ασθενείς που είχαν υποστεί χειρουργική
επέμβαση και χημειοθεραπεία για καρκίνο παχέος εντέρου με παρακολούθηση της κατάστασής τους επί 6,5 χρόνια. Αυτοί που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από μία ουγκιά ξηρών καρπών (αναλογούν περίπου 25 αμύγδαλα/ουγκιά) είχαν κατά  42% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν δίχως την νόσο στην περίοδο αυτή, και 57%  περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης γενικά.
Το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο (46%) γι αυτούς που κατανάλωναν  ξηρούς καρπούς δέντρων (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους) αντί για φιστίκια.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως η έρευνά τους δείχνει ότι οι ξηροί καρποί των δέντρων πρέπει να μπουν στις συνήθειες που βελτιώνουν την κατάσταση των πασχόντων από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μαζί με την διατήρηση σωστού βάρους, την συστηματική άσκηση και την αποφυγή ζάχαρης και τροφών που την περιέχουν, που είχαν μέχρι τώρα θεωρηθεί βοηθητικές.

Όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία μου, ή έχετε ακούσει τα σεμινάρια που κάνω συστηματικά για το στρες και τη σωστή του αντιμετώπιση, θα παρατηρήσετε, ασφαλώς, πως όλες οι πιο πάνω βελτιωτικές συνήθειες είναι μέρος της σωστής συνολικής αντιμετώπισης του στρες.

Εύχομαι σύντομα να γίνει επιτέλους αντιληπτό και παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα πως η σωστή συνολικά διαχείριση του στρες βοηθάει στην αντιμετώπιση κάθε νόσου, όχι μόνον του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσο για τον φόβο κάποιων πως οι ξηροί καρποί θα τους οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, οι πιο πάνω ερευνητές λένε, πως κατά ένα περίεργο τρόπο, οι καταναλωτές ξηρών καρπών είναι λεπτότεροι γενικά.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.