Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Νεφροπαθείς και άσκηση (54)

Πόσο γυμνάζεστε φίλες και φίλοι;
Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για την άσκηση και τα οφέλη της στον οργανισμό.
Για μια γρήγορη υπενθύμιση, σας λέω πως με αυτήν, αφενός «καίγονται» (μεταβολίζονται) οι ορμόνες του στρες και δεν μένουν να καταστρέφουν την υγεία μας, και αφετέρου ενισχύεται η ενέργεια που παράγεται στο σώμα μας, γιατί με κάθε κίνησή τους τα κύτταρά μας παράγουν ηλεκτρισμό, ο οποίος μέσω του δικτύου που ενώνει όλα τα κύτταρά μας μεταξύ τους (ζώσα ουσία) μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα μας.
Συγχρόνως, οι αρθρώσεις μας εργάζονται και παραμένουν εύκαμπτες χωρίς προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να ασκούμαστε σε κάθε ηλικία. Η καθιστική ζωή χαλαρώνει τελείως τους μυς μας και χάνουν αυτοί μάζα, καθώς και την ικανότητα να μας στηρίζουν καλά, με αποτέλεσμα κακή ισορροπία, πτώσεις, κατάγματα κ.λπ
Δεν είναι απαραίτητο να ασκείται σε γυμναστήριο κάποιος, όπως έχουμε πει. Χρειάζεται απλά να σηκώνεται συχνά από την καρέκλα του, να περπατάει συχνά, έστω και μικρές αποστάσεις μέσα στο σπίτι, να κάνει διάφορες δουλειές του σπιτιού, να ανεβοκατεβαίνει σκαλιά και να μην τα αποφεύγει.
Το ιδανικό βέβαια είναι, να περπατάει κανείς γρήγορα, μισή ώρα την ημέρα έξω και ακόμη καλύτερα στη φύση, ή να κάνει ποδήλατο, κολύμπι,  ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα του αρέσει. Ωστόσο και μέσα στο σπίτι, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να ασκείται το σώμα και να μην μένει ακίνητο για πολλή ώρα. Και μην ξεχνάτε την άσκηση με βαράκια ή το ειδικό λάστιχο, που βοηθάνε επίσης την μυϊκή ενδυνάμωση.
Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε κέντρα αιμοδιάλυσης 12 διαφορετικών κρατών έδειξε, πως και τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχουν πολύ καλύτερη ζωή και λιγότερα ποσοστά κατάθλιψης και θανάτων, εάν ασκούνται. Γι αυτό και  μονάδες τεχνητού νεφρού στο εξωτερικό έχουν φροντίσει να έχουν και ευκαιρίες άσκησης για τους ασθενείς. 
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Βόρια Αμερική. Δεν έχει γίνει απαραίτητο δυστυχώς ακόμη σε όλα τα κράτη. Αν και οι στατιστικές δείχνουν πως η αερόβια άσκηση βοηθάει τους νεφροπαθείς να έχουν πολύ λιγότερο χρόνο νοσηλείας σε κλινικές ή νοσοκομεία και γενικά πολύ καλύτερη ζωή, όπως προαναφέρθηκε.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.