Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πόσο χρήσιμα είναι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής; (80)

Αντιοξειδωτικά
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ίσως το πιο σωστό από όλα όσα έχουν πει οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας να είναι το γνωμικό «παν μέτρον άριστον».
Αυτό σκεφτόμουν καθώς διάβαζα ένα άρθρο πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American» που αφορούσε τα αντιοξειδωτικά. Με τον όρο «αντιοξειδωτικά» εννοούμε τις ουσίες οι οποίες δίνουν στον οργανισμό τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που χρειάζεται εκείνος, προκειμένου να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν μέσα του τα διάφορα στρες της ζωής.
Αυτές οι ελεύθερες ρίζες, όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου ¨Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, είναι μόρια που έχουν μέσα τους ένα άτομο οξυγόνου που του λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Αυτή η έλλειψη κάνει αυτά τα μόρια ασταθή ηλεκτρικά και προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά ηλεκτρική σταθερότητα προσκολλώμενα σε γειτονικά μόρια, τα οποία εξ αιτίας αυτής της προσκόλλησης, αποδιοργανώνονται λειτουργικά. Το αποτέλεσμα αυτό είναι καταστροφικό για τον οργανισμό, γιατί βλάπτεται με αυτόν τον τρόπο η σωστή λειτουργία των κυττάρων του.
Οι ελεύθερες ρίζες, είναι όμως ένας τρόπος άμυνας του οργανισμού. Τις χρησιμοποιεί αυτός προκειμένου να καταστρέφει ξένους εισβολείς. Ως ένα βαθμό δηλαδή η παραγωγή τους είναι απαραίτητη για την άμυνα του οργανισμού. Η υπερβολική χρήση, λοιπόν, αντιοξειδωτικών ουσιών που εξουδετερώνει τελείως τις ρίζες αυτές, δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία.

Το συζητάω αυτό, γιατί επειδή οι διάφορες βιταμίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, συστήνονται από κάποιους  σε μεγάλες ποσότητες και αυτό είναι λάθος. Συστήνονται μάλιστα από πολλούς και σαν θεραπεία για διάφορα ανίατα νοσήματα.
Είναι αλήθεια πως οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, που είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ζουν περισσότερο και παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Αυτό έκανε πολλούς να πιστεύουν πως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με αντιοξειδωτικά θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι έρευνες όμως τους διέψευσαν… Έδειξαν αυτές αντίθετα, πως άτομα που έπαιρναν κάποια από αυτά τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής ήταν περισσότερο επιρρεπή στο να εμφανίσουν βαριές θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Το άρθρο αυτό του Scientific American επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την άποψη που έχω για το θέμα αυτό. Πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε υγιεινά, τρώγοντας όσο γίνεται περισσότερο ωμή και ακατέργαστη τροφή χωρίς χημικά (βιολογικά μεγαλωμένα, δηλαδή,  φρούτα και λαχανικά) και να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποια επαφή με την γη που μας προμηθεύει και αυτή ελεύθερα ηλεκτρόνια (γείωση), μέσα στην ημέρα μας, όπως σας έχω εξηγήσει τόσο στο βιβλίο μου "Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες" εκδ. Λοράνδου όσο και στο αντίστοιχο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο. Μέσα από τις φυσικές αυτές πηγές ελευθέρων ηλεκτρονίων το σώμα μας μπορεί να παίρνει όσα ηλεκτρόνια εκείνο (με την σοφία που το κατοικεί) γνωρίζει πως του χρειάζονται. Η προσθήκη βιταμινών σε χάπια, εάν δεν υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψή τους, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.  Θα πρέπει να το γνωρίζετε.

Μία καινούργια μάλιστα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Αμερική (Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 10.1073/pnas.1314939111 (2014) ) και αφορά την λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Β1 κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορεί αυτή να οδηγήσει στο μεταβολικό νόσημα που ονομάζεται "λιπώδης διήθηση του ήπατος". 
Ενώ ένας επιδημιολόγος διατροφολόγος στην Αμερική (ο Jaakko Mursu )  δημοσίευσε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine έρευνα στην οποία διαπιστώθηκε πως γυναίκες που έπαιρναν πολυβιταμίνες είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα, σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν τέτοια σκευάσματα.

Φάτε σωστά λοιπόν, όπως τόσες φορές σας έχω με άρθρα και τα βιβλία μου υποδείξει και μάθετε να απολαμβάνετε τόσο το φαγητό που τρώτε, όσο και όλα τα μικρά και μεγάλα "θαύματα" της ζωής, ευχαριστώντας όποιον εσείς θέλετε (τη φύση, το σύμπαν, ή τον Θεό) για το γεγονός πως "ζείτε" και απολαμβάνετε όλα αυτά τα θαύματα που συμβαίνουν ή υπάρχουν γύρω σας. Μην αφήνετε τίποτα, απ' όσα υπάρχουν γύρω σας, να περνάει απαρατήρητο από τις αισθήσεις σας. Απολαύστε τα πάντα σαν ένα μικρό παιδί που τα βλέπει για πρώτη φορά. Και το πιο μικρό και ασήμαντο πράγμα κρύβει μέσα του απίστευτη απεραντοσύνη και μαγεία, αν το παρατηρήσουμε προσεκτικά και μπορεί να δημιουργήσει μέσα μας θετικά συναισθήματα που είναι τόσο απαραίτητα για την υγεία μας. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.