Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Βελονισμός: πώς λειτουργεί η αρχαία αυτή θεραπευτική μέθοδος (63)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όσο η κλασική ιατρική πίστευε πως το σώμα αποτελείται από υλικά και μόνον τμήματα, (κόκκαλα, μυς, νεύρα, αγγεία, αίμα, λέμφος κ.λπ) και πώς όλες οι λειτουργίες του στηρίζονται κυρίως στην μεταφορά χημικής ενέργειας, ήταν δύσκολο να βρεθεί μια σωστή ερμηνεία για τον τρόπο δράσης της πανάρχαιας θεραπευτικής τεχνικής του βελονισμού.
Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως   οι βελόνες ερεθίζουν νευρικές οδούς, στα σημεία που μπαίνουν αυτές. Αργότερα το 1960, ερευνητές ανακοίνωσαν πως διαπίστωσαν την ύπαρξη κάποιων άλλων καναλιών, μέσα από τα οποία πίστευαν πως διακινείται κάποιο άλλο υγρό, παρόμοιο με αυτό της λέμφου, και θεώρησαν πως αυτά τα κανάλια αντιστοιχούν στους λεγόμενους «μεσημβρινούς» του βελονισμού.
Στη συνέχεια, άλλοι ερευνητές έκαναν ένεση ραδιοισοτόπων σε σημεία του βελονισμού και παρατήρησαν την κίνησή τους μέσα στο σώμα με ειδική κάμερα. Παρατήρησαν πως αυτά τα ραδιενεργά ισότοπα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο σώμα, σε διαδρομές που αντιστοιχούν στους γνωστούς «μεσημβρινούς», πράγμα που δεν συμβαίνει όταν τα ραδιοισότοπα τα έβαζαν με ένεση μέσα στα αγγεία, ώστε να μεταφέρονται με το αίμα.  
Τελικά το 1997, ο Αμερικανικός Οργανισμός φαρμάκων, συμπεριέλαβε τις βελόνες του βελονισμού στα «ιατρικά εργαλεία», και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας την Αμερικής, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία υιοθετούσε τον βελονισμό για μια ποικιλία καταστάσεων.
Τα πράγματα γίνονται όμως όλα και πιο κατανοητά, και η θέση του βελονισμού στην ιατρική της εποχής μας γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή, όσο προχωρούν οι έρευνες της βιολογίας.
Τώρα ξέρουμε πως το σώμα μας είναι στην ουσία ένα δίχτυ φτιαγμένο από πρωτείνες, επάνω στο οποίο στερεώνονται  αλλά και κινούνται τα κύτταρά μας. Το δίχτυ αυτό συνεχίζεται και μέσα στα κύτταρα και φτάνει μέχρι το DNA στον πυρήνα των κυττάρων. Το δίχτυ αυτό έχει ονομαστεί «living matrix». Θα μπορούσαμε να το πούμε «ζώσα ουσία» στα Ελληνικά.
Επάνω στο δίχτυ αυτό ξέρουμε τώρα πως κινούνται όλες οι ενέργειες που παράγονται στο σώμα. Κινούνται δηλαδή επάνω του υποατομικά σωματίδια (κβάντα) όπως ηλεκτρόνια, φωτόνια  κ.λπ, δημιουργώντας ροή ενέργειας. Και έχει βρεθεί, όπως σας έχω αναλύσει και στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» και σε μικρό εκπαιδευτικό βίντεο, ότι οι ενέργειες που έχει, μέχρι τώρα, βρεθεί πως παράγονται στο σώμα μας, είναι πολλές.
Έχει διαπιστωθεί επίσης με ειδικές μετρήσεις, πως στα σημεία του βελονισμού, η αγωγιμότητα του δέρματος είναι μεγαλύτερη από τα γειτονικά σημεία. Ενώ σε εικόνες  στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, βρέθηκε να υπάρχουν τριχίδια τυλιγμένα στο άκρο της βελόνας του βελονισμού.
Η άποψη είναι δηλαδή, πως μπαίνοντας η βελόνα στην επιδερμίδα, τυλίγει γύρω της λίγες ίνες από το δίχτυ της «ζώσας ουσίας», δημιουργώντας έτσι ένα τράβηγμά της, ερεθισμό,  ο οποίος μεταφέρεται στη συνέχεια ταχύτητα δια μέσου του διχτύου της "ζώσας ουσίας" σε κάποια άλλα σημεία του σώματος, σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μεσημβρινοί, σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι δρόμοι αγωγής του ερεθίσματος μέσα στο δίχτυ της «ζώσας ουσίας».
Μια ερμηνεία σαν αυτή, ταιριάζει και με την άποψη της Κινεζικής φιλοσοφίας, κατά την οποία η ζωική ενέργεια που την ονομάζουν Τσι, ρέει σε κανάλια μέσα στο σώμα που τα έχουν ονομάσει "μεσημβρινούς". Όταν κάτι μηχανικό (τραυματισμός) ή χημικό (ορμόνες κ.λπ) δημιουργεί εμπόδιο στη μεταφορά ενέργειας σε κάποιον από αυτούς τους μεσημβρινούς, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του οργανισμού, το οποίο με την είσοδο της βελόνης και την ενίσχυση της ροής της ενέργειας που προκαλεί αυτή σε κάποιον μεσημβρινό, μπορεί να βελτιωθεί.
Με τον καιρό, και την πρόοδο των ερευνών, ίσως εκφραστούν και άλλες απόψεις, το βέβαιο είναι πάντως, πως ο βελονισμός είναι πια μια θεραπευτική μέθοδος  που έχει γίνει αποδεκτή από τους κλασικούς γιατρούς που κάποτε την χλεύαζαν.
Η ιατρική αλλάζει αναγκαστικά, όσο οι έρευνες αλλάζουν σύμφωνα με τα δεδομένα της κβαντικής φυσικής και οδεύει προς την καινούργια της εικόνα. Αυτήν της «Ενοποιημένης ιατρικής» (Integrative  medicine), ενσωματώνοντας στην θεραπευτική της φαρέτρα, πολλές από τις πανάρχαιες θεραπευτικές τεχνικές .

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.