Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (5)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (5 τελευταίο) Regenerative medicine
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα και ολοκληρώνουμε το σημαντικό θέμα της αναγέννησης οργάνων που απασχολεί τελευταία την ιατρική επιστημονική κοινότητα.
Δύο δρόμοι έρευνας, όπως έχουμε έως τώρα πει, έχουν ανοίξει.
Ο ένας οδηγεί στην ανακάλυψη τρόπου να αναγεννώνται οι κατεστραμμένοι ιστοί και τα όργανα μέσα στο ίδιο μας το σώμα και ο άλλος, οδηγεί στην κατασκευή νέων οργάνων στο εργαστήριο από καλλιέργειες δικών μας κυττάρων (εμβρυϊκών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων).
Το πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ενηλίκων βλαστοκυττάρων (που είναι πολύ
πιο εύκολο να βρεθούν όποτε αυτό χρειαστεί) είναι πως η προσπάθεια μετατροπής τους πρώτα σε πολυδύναμα κύτταρα και στη συνέχεια σε εξειδικευμένα κύτταρα που θα δημιουργήσουν το ζητούμενο όργανο, οδηγεί σε μεταλλάξεις γονιδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνους, όπως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει.
Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν πτοείται. Ακόμη και νευρικά κύτταρα που στοχεύουν στη βοήθεια της νόσου Αλτσχάιμερ ετοιμάζονται να παραχθούν. Γιατί είναι τώρα πια γνωστό πως στη νόσο δεν καταστρέφεται η έδρα της μνήμης, αλλά η ικανότητα πρόσβασης σε αυτή. Άλλωστε δεν ξέρουμε ακόμη που ακριβώς βρίσκεται καταγραμμένη η μνήμη μας. Πολλές απόψεις έχουν έως τώρα εκφραστεί, αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης κουβέντας…
Καλλιεργώντας λοιπόν στο εργαστήριο νευρικά κύτταρα σαν αυτά που βρίσκονται κατεστραμμένα στον εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, πιστεύουν οι επιστήμονες πως θα δώσουν ξανά στους ασθενείς αυτούς τη δυνατότητα πρόσβασης στην μνήμη τους, όπου και αν βρίσκεται αυτή.
Προς το παρόν, ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των ερευνών της Αναγεννητικής Ιατρικής, μαζί με τη πρόοδο της τεχνολογίας έχει οδηγήσει ήδη στην παραγωγή ουροδόχου κύστης με την οποία έχουν μεταμοσχευθεί μέχρι τώρα 30 άνθρωποι. Αυτό το τελευταίο νέο το διάβασα στο τεύχος αυτού του μηνός του περιοδικού National Geographic. Υπάρχει εκεί ολόκληρο άρθρο επάνω σε αυτό το θέμα της αναγεννητικής ιατρικής, που αξίζει νομίζω να διαβάσετε, με τον τίτλο «Θαυματουργή βιοτεχνολογία». Στο άρθρο υπάρχει και μία σειρά από φωτογραφίες σκίτσων που δείχνουν τη ανάπλαση νεφρού από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Πλησιάζει όπως φαίνεται ο καιρός φίλοι μου που θα είναι δυνατή η αντικατάσταση των χαλασμένων οργάνων μας με άλλα υγιή. Μεγάλη ανακούφιση για πολλούς συνανθρώπους μας!....
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.