Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία ερώτηση της 11χρονης εγγονής μου για το πώς δεν κουράζομαι που ποτίζω κάθε πρωί τον κήπο, με έκανε να σας γράψω σήμερα αυτό το αρθράκι.
Ασχολούμαι με τον κήπο δέκα χρόνια περίπου εδώ στην Κέρκυρα και όμως ακόμη μαθαίνω και βελτιώνομαι και εγώ και αυτός…. Μέχρι και πέρυσι ακόμη, κουραζόμουν πολύ με το πότισμα, όμως δεν αποφάσισα να βάλω αυτοποτιζόμενο σύστημα γιατί το νερό εδώ είναι πολύ σκληρό, τα άλατα βουλώνουν κάθε λίγο τις τρυπούλες των σωλήνων και φοβάμαι πως κάποια φυτά θα μένουν απότιστα και θα καταστρέφονται. Από την άλλη, η ώρα του ποτίσματος, είναι η ώρα που επικοινωνώ με τα φυτά μου. Ελέγχω την γενική τους κατάσταση, βλέπω πού χρειάζεται να επέμβω όσον αφορά τα μαραμένα λουλούδια που πρέπει να κοπούν, ή κάποια κλαδιά που χαλούν το σχήμα και πρέπει να κλαδευτούν, ή κάποια αγριόχορτα που πρέπει να ξεριζωθούν, ή την ανάγκη γενικά των φυτών μου για πρόσθετη τροφή ή περιποίηση.  
Παρά τον κόπο μου όμως, πρέπει να σας πω πως πολλά από τα φυτά μου δεν πήγαιναν και πολύ καλά, τουλάχιστον όσο εγώ θα ήθελα. Και ξέρετε τι διαπίστωσα μόλις εφέτος; Πώς η αιτία ήμουν εγώ και η υπερβολική μου φροντίδα!!!... Μάλιστα….
Και αυτό αφορά όχι μόνον τον λουλουδόκηπο αλλά και τον λαχανόκηπο και τα καρποφόρα δέντρα μου. Και ο λόγος που με έκανε να το αντιληφθώ αυτό ήταν η κούραση. Κουράστηκα να ποτίζω ολόκληρο τον κήπο καθημερινά και να τον λιπαίνω (με οργανικά προϊόντα βέβαια) τακτικά. Εφέτος αποφάσισα να ασχοληθώ λιγότερο πια με τον κήπο και την φροντίδα του, για να έχω περισσότερες ελεύθερες ώρες αυτό το καλοκαίρι για εμένα, τα γραψίματά μου και τις σχέσεις μου με τα εγγόνια μου, φίλους και γνωστούς.
Λίπανα ολόκληρο τον κήπο με λίπασμα οργανικό από Ελληνικά φύκια την άνοιξη, πριν τελειώσουν οι βροχές. Έκτοτε προσθέτω λίγο από το ίδιο λίπασμα μόνον στο λαχανόκηπο πια, κάθε φορά που τον σκαλίζω, δηλαδή κάθε 3-4 εβδομάδες.
Στη συνέχεια μοίρασα νοερά τον κήπο σε τρία ίσα μέρη. Και από τότε που άρχισε η ζέστη, κάθε πρωί με την δροσιά ποτίζω το ένα από αυτά. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου μία ώρα. Έτσι το κάθε μέρος του κήπου ποτίζεται κάθε τρεις ημέρες και εγώ δεν κουράζομαι καθόλου. Ανακάλυψα δε πως με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά μου αντέχουν περισσότερο την ξηρασία γιατί όταν γυρίζω από κάποια μικρή απόδραση (4-5 ημερών) τα βρίσκω μια χαρά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Διαπίστωσα δε πως ο λουλουδόκηπος χωρίς την υπερβολική μου φροντίδα σε λίπανση και πότισμα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση εφέτος. Τα λουλούδια είναι αρκετά, έχουν μικρότερους και ανθεκτικότερους μίσχους και κρατούν περισσότερο.
Ο λαχανόκηπος επίσης, μου έδωσε και μου δίνει πολλούς καρπούς, ενώ τα δέντρα μου έχουν και αυτά μεγαλύτερη καρποφορία. Είμαστε δηλαδή όπως καταλαβαίνετε όλοι πολύ ευχαριστημένοι….
Εγώ δε μετά το πότισμα, επί μισή ακόμη ώρα, κάνω διάφορες απαραίτητες δουλειές στον κήπο, όσο ακόμη υπάρχει δροσιά. Λίγο ξεχορτάριασμα, σκάλισμα, κλάδεμα κ.λ.π.  Στη συνέχεια κάθομαι και απολαμβάνω το πρωινό μου περιτριγυρισμένη από όλη αυτή την ενέργεια και αγάπη που αισθάνομαι να  παίρνω πίσω από τα φυτά του κήπου.
Διάβασα κάπου πως όταν κοιτάς ένα φυτό, προκειμένου να νιώσεις την δική του ενέργεια θα πρέπει να αισθάνεσαι πως και αυτό σε κοιτάζει, και να μην το βλέπεις ουδέτερα σαν κάτι άψυχο.
Προσωπικά αισθάνομαι πολύ έντονα αυτή την επικοινωνία και πιστεύω πως αυτό είναι και το νόημα της ερασιτεχνικής κηπουρικής. Αυτή η μιάμιση ώρα που αφιερώνω στην περιποίηση του κήπου είναι για μένα η προσευχή μου στο σύμπαν και τη δημιουργία. Και έχει πολλή σημασία να μη γίνεται αυτό με βαρυγκώμια. Γιατί τότε δεν υπάρχει το θετικό αποτέλεσμα που η ερασιτεχνική κηπουρική έχει στην υγεία. Τα συναισθήματα που η ερασιτεχνική κηπουρική μας χαρίζει πρέπει να είναι θετικά: ευχαρίστηση, αγάπη, ανάταση ψυχική, απολαυση της ένωσης με τη φύση και το σύμπαν.
Γι αυτό φίλες και φίλοι μου ασχοληθείτε με αγάπη με τα φυτά σας (κήπο ή γλάστρες) τόσο όσο αυτό σας χαρίζει ευχαρίστηση και ηρεμία. Μην το παρακάνετε όμως και προσθέτετε ένα ακόμη στρες στην τόσο στρεσαρισμένη ζωή σας.
Με αγάπη

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (29)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου                                       
O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους καρκίνους που μπορούν εύκολα να προβλεφθούν και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι γιατροί, λέει η διατροφολόγος  Alice Bender, MS, RD, μετά από πρόσφατη σχετική έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Λονδίνο.
Στην έρευνα, στην οποία ανασκοπήθηκαν 10 εργασίες σχετικές με την κατανάλωση κρέατος και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και προστέθηκαν αυτές στις 14 που είχαν ελεγχθεί για τον ίδιο λόγο κατά το 2007, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος (σαλάμια, ζαμπόν, λουκάνικα κ.λ.π.) οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου σε αντίθεση με μια διατροφή πλούσια σε ίνες (λαχανικά, φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους κ.λ.π.) που τον προλαμβάνει.
Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν είναι όμως η μεγάλη κατανάλωση  κρέατος η μόνη διατροφική συνήθεια που οδηγεί σε αυτόν τον καρκίνο, όπως φαίνεται. Και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί επίσης εκεί, όπως έδειξε έρευνα και ως προς αυτό το διατροφικό στοιχείο.
Οι επιστήμονες λοιπόν κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν να στραφεί ο κόσμος σε πιο υγιεινή διατροφή, με κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, αναποφλοίωτων σπόρων, οσπρίων και να φροντίσει επίσης να κινείται και να ασκείται όσο περισσότερο μπορεί.
Αυτή η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη σε έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα ήταν ευκαιρία φίλες και φίλοι μου να σας θυμίσω όσα επανειλημμένα σε αυτή την ιστοσελίδα σας λέω για ένα σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής.
Με αγάπη
                                                                                                                                                                      
Πηγή: http://www.medscape.com/viewarticle/743597?sssdmh=dm1.692224&src=nldne                            

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το ξέρετε ότι....(14)



ανακαλύφθηκε πρόσφατα πως ένα συστατικό που περιέχεται στη φλούδα του μήλου  (ονομάστηκε ursolic acid) επιδρώντας στην έκφραση κάποιων γονιδίων  αυξάνει το μέγεθος και τη δύναμη των μυών και επομένως βελτιώνει την μυϊκή ατροφία σε πειράματα που έγιναν σε ποντικούς, αλλά μειώνει επίσης το λίπος τους, το ζάχαρο και τη χοληστερίνη;
* Αν σκεφθείτε να δοκιμάσετε και εσείς τα αποτελέσματα αυτά στον δικό σας οργανισμό, φροντίστε τα μήλα που θα καταναλώσετε με τη φλούδα, να είναι βιολογικά και όχι ραντισμένα.

Πηγή: http://www.uihealthcare.org/News.aspx
           
http://www.cell.com/cellpress

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (1)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία συνταγή που θυμίζει μουσακά θα σας δώσω σήμερα. Είναι ένα πολύ  υγιεινό και εύκολο στην κατασκευή του χορτοφαγικό φαγητό. Ελπίζω να σας αρέσει.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
χορτοφαγικός μουσακάς κατσαρόλας. (4 μερίδες)
½ πακέτο (85 γραμ.) κιμάς σόγιας βιολογικός                        
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
2-3 σκελ.σκόρδο
1 μελιτζάνα στρογγυλή
1 πατάτα μεγάλη
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κονσέρβα ντομάτα χυμός συμπυκνωμένος
(Ή την ίδια ποσότητα φρέσκιας ντομάτας)
6 κ.σ. λάδι
1 κ.σ πάπρικα γλυκιά, λίγη κανέλα (αν σας αρέσει)
Αλάτι, πιπέρι

Στην κατσαρόλα μας βάζουμε 3 φλ. νερό, τον κύβο και τον κιμά σόγιας και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σόγια να φουσκώσει για 10 περίπου λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, σκουπίζουμε με ένα χαρτί τη κατσαρόλα μας και βάζουμε μέσα το λάδι να ζεσταθεί. Μαραίνουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (σε χαμηλή φωτιά) και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο και αυτό) και τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αφού μαράνουμε για λίγο τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον κιμά σόγιας που τον έχουμε στύψει καλά στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά του. Γυρίζουμε όλα τα υλικά μαζί στο λάδι και στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Στο μίγμα μας στρώνουμε μέσα τις πατάτες που έχουμε κόψει σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Από πάνω στρώνουμε την μελιτζάνα που έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες πάχους ενός δαχτύλου και στη συνέχεια στη μέση (μισοφέγγαρα) και τις έχουμε βάλει για λίγο επάνω σε λαδόκολλα στο γκριλ να μαραθούν. Πιέζουμε ελαφρά από πάνω να καλυφθούν όλα τα υλικά μας με το μίγμα του κιμά, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα και το βάζουμε κάτω από το γκριλ να λιώσει το τυρί. Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
* Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και με κιμά αν δεν είσαστε χορτοφάγοι  και δεν σας αρέσει η γεύση της σόγιας.
* Μπορείτε επίσης, αν το προτιμάτε, να μην βάλετε στο φαγητό πατάτες αλλά μόνον μελιτζάνες. 
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (8)

Αντιμετώπιση οσφυαλγίας : μασάζ αντί για χάπια; 
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε στη στήλη «ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/ το κύτταρο» στο άρθρο 9 που σας είχα μιλήσει για τον κυτταροσκελετό και την ζώσα ουσία (living matrix); Το διατατικό αυτό δίκτυο που συνδέει όλα τα κύτταρα μεταξύ τους αποτελώντας τον σκελετό τους; έναν σκελετό όμως που κινείται, σπάει, ξανακολλάει, αλλάζει σχήματα και μεταφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη του σώματός μηνύματα με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων; Θυμάστε που σας είχα πει πως το δίκτυο αυτό είναι πιεζοηλεκτρικό και πως γι αυτό  το σχήμα του αλλάζει όταν ενεργήσουν επάνω του ηλεκτρικά πεδία, ενώ μηχανικά ερεθίσματα που οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα του, αλλάζουν την ηλεκτρική του κατάσταση;
'Ε λοιπόν, αυτή η ιδιότητα του κυτταροσκελετού απέδειξε φίλες και φίλοι μου πως το μασάζ, πανάρχαια θεραπευτική τεχνική, δεν χαλαρώνει απλά τους μυς, όπως πίστευαν (και ακόμη δυστυχώς πιστεύουν) πολλοί κλασικοί γιατροί, αλλά αντίθετα μεταφέρει πληροφορίες με την μορφή ηλεκτρικών σημάτων σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του κορμιού, μέσω της άσκησης πιεστικής δύναμης στους μυς (και την ζώσα ουσία που βρίσκεται μέσα σε αυτούς).
Αν μάλιστα το μασάζ γίνει σε σημεία του κορμιού που σύμφωνα με μία άλλη πανάρχαια εκπληκτική θεραπευτική τεχνική, τον βελονισμό, υπάρχουν κομβικά σημεία απ όπου ξεκινούν ενεργειακοί δρόμοι μέσα στο σώμα, τότε το μασάζ (μασάζ «σιάτσου») αποκτά ακόμη μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, πιθανόν.
Είναι δυνατόν δηλαδή σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες να εξηγηθεί πολύ καλά η θεραπευτική δύναμη του μασάζ σαν ένα τρόπος που ξεμπλοκάρει κανάλια ενέργειας μέσα στο κορμί μας που για κάποια αιτία (εξωτερική ή ψυχογενή) είχαν μπλοκαριστεί, διευκολύνοντας έτσι την φυσιολογική ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα και εξασφαλίζοντας υγεία.     
Μετά την πρόοδο της βιολογίας λοιπόν, η ιατρική αρχίζει να ανακαλύπτει μία – μία τις πανάρχαιες θεραπευτικές μεθόδους που μέχρι τώρα τις ονόμαζε «εναλλακτικές», να αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά τους με σοβαρές έρευνες και να τις περιλαμβάνει στην φαρέτρα των θεραπευτικών της τεχνικών σαν «συμπληρωματικές» θεραπείες, αλλάζοντας το όνομά της από "κλασική ιατρική" σε "ενοποιημένη ή ολοκληρωμένη ιατρική" (integrative medicine).
Μία τέτοια πρόσφατη έρευνα έγινε η αιτία να γράψω και αυτό το άρθρο. Πρόκειται για έρευνα που έγινε στην Αμερική και  δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου στο Annals of Internal Medicine. Σε αυτήν ερευνητές από την Ουάσιγκτον και το Όρεγκον βρήκαν  πως δύο τύποι μασάζ που ερεύνησαν (διαρθρωτικό, χαλαρωτικό), είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην οσφυαλγία από τα συνήθη παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα!..
Τα εκπληκτικά αποτελέσματα, ίδια και για τα δύο είδη μασάζ, επιτεύχθηκαν με μία ώρα μασάζ την εβδομάδα επί 10 εβδομάδες και διήρκεσαν τουλάχιστον έξι μήνες!
Μη ξεχνάτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου πως δεν είναι τα φάρμακα πανάκια, όπως έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Όπου υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, εκμεταλλευθείτε τις, αποφεύγοντας τις παρενέργειές των φαρμάκων,  για το καλό του οργανισμού σας
Με αγάπη

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σοφά λόγια (32)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....  

Ότι πιστεύετε και εστιάζετε επάνω του, γίνεται η πραγματικότητά σας.
 

~ Michael McMillan~
Από το βιβλίο «Pink bat» του Michael McMillan

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.