Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (7)

Γεια σας φίλοι μου
Το παιδικό άσθμα φαίνεται να σχετίζεται και με το στρες των γονέων, όχι μόνον με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, όπως πίστευε μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα. Αυτό απέδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε προ έτους στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.497 παιδιά στην Νότια Καλιφόρνια χωρίς προηγούμενο ιστορικό άσθματος επί τρία χρόνια για να δουν ποια από αυτά θα παρουσίαζαν στη συνέχεια άσθμα. Έλεγξαν τους γονείς με ένα ερωτηματολόγιο που έλεγχε τον βαθμό του στρες που βίωναν εκείνοι, καθώς και τον βαθμό μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην οποία ζούσαν τα παιδιά και την έκθεσή τους στον καπνό του τσιγάρου.
Από μόνο του το στρες των ίδιων των παιδιών ή η φτώχια τους, δεν φάνηκε στην πιο πάνω έρευνα να επηρεάζει την εμφάνιση του άσθματος. Το στρες όμως των γονέων σε συνδυασμό με την εισπνοή καυσαερίων ή καπνού τσιγάρου είχε σημαντική επίπτωση στην εμφάνιση της νόσου στα παιδιά, ακόμη δε περισσότερο όταν η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου γινόταν κατά την περίοδο που τα παιδιά ήταν ακόμη έμβρυα μέσα στη μήτρα. Όταν δηλαδή κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη η μητέρα τους.
Προσέξτε λοιπόν αγαπητές μου υποψήφιες μαμάδες. Δεν σας φταίνε σε τίποτα τα καημένα τα παιδάκια σας….
Με αγάπη

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (13)

Γεια σας φίλοι μου
Τα μήλα στις μηλιές μου μεγαλώσανε όπως βλέπετε και είναι νοστιμότατα. Δεν έγιναν όλα όμως αρκετά μεγάλα, γι αυτό του χρόνου θα τους βάλω περισσότερη κοπριά. Εφέτος χρησιμοποίησα, όπως και σε όλο τον λαχανόκηπο, κοπριά από φύκια, όπως σας έχω ξαναπεί και φαίνεται πως η ποσότητα που έβαλα δεν ήταν αρκετή. Η νοστιμιά των καρπών όμως είναι μεγάλη. Πολύ νόστιμες έγιναν τελικά και οι ντομάτες, τα ντοματίνια αλλά και τα αγγουράκια μου, γι αυτό θα ξαναχρησιμοποιήσω την ίδια κοπριά και του χρόνου αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ίσως μάλιστα να προσθέσω για ενίσχυση και λίγη ζωική κοπριά, αλλά από αυτές που είναι ψημένες και δεν γεμίζουν τον κήπο αγριόχορτα, γιατί είναι πολύ κουραστικό το συνεχές ξεχορτάριασμα. Εφέτος το μόνο χόρτο που γέμιζε τα παρτέρια των λαχανικών μου ήταν η αντράκλα (η γνωστή και ως γλιστρίδα). Αυτή όμως δεν την πετούσα όταν την έβγαζα. Την έβαζα στη ντοματοσαλάτα μου, γιατί είναι ένα πολύ καλό φυσικό αντιπηκτικό, σας ξαναθυμίζω.
Αυτές τις μέρες μάζεψα και σπόρους από τις ντομάτες και τα ντοματίνια μου καθώς και από τις πιπεριές μου. Από αυτές τις τελευταίες οι σπόροι δεν χρειάζονται καμιά προετοιμασία για το μάζεμα. Τους αφήνουμε απλώς να ξεραθούν επάνω σε μία χαρτοπετσέτα και όταν είναι έτοιμοι, τους φυλάμε σε μικρά χάρτινα φακελάκια, στα οποία έχουμε γράψει απ έξω, το είδος του σπόρου που βάλαμε μέσα.
Για τις ντομάτες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαζέψουμε τους σπόρους. Θα σας πω αυτόν που εγώ βρήκα πιο εύκολο. Βγάζω τα σπόρια ζουλώντας τις ντομάτες κομμένες στη μέση σε ένα μικρό σουρωτήρι. Ξεπλένω κάτω από το νερό της βρύσης πολύ καλά τους σπόρους βοηθώντας με τα δάχτυλά μου να φύγει όλη η ντομάτα που υπάρχει κολλημένη επάνω τους και στη συνέχεια τους βάζω επάνω σε μία χαρτοπετσέτα και τους αφήνω να στεγνώσουν και να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι πάντα). Μία άλλη λύση είναι να τους αφήσετε για δυό-τρεις μέρες μέσα σε ένα βαζάκι με νερό. Η ντομάτα θα ανέβει στην επιφάνεια του νερού αφήνοντας στον πυθμένα τους σπόρους αρκετά καθαρούς. Αφού βγάλετε με ένα κουτάλι τη ντομάτα που έχει ανεβεί στην επιφάνεια, σουρώνετε τους σπόρους και τους ξεπλένετε λίγο ακόμη κάτω από τη βρύση, αν δεν είναι ήδη αρκετά καθαροί. Ο λόγος που προσπαθούμε να βγάλουμε όλη τη ντομάτα που είναι κολλημένη στους σπόρους είναι για να μη μουχλιάσει αυτή και καταστραφούν οι σπόροι στα χάρτινα φακελάκια που τους φυλάμε, μέχρι την επόμενη χρονιά.
Τον δεύτερο κατά σειρά καρπό που βγαίνει επάνω σε ένα φυτό, λένε, πως είναι καλύτερα να αφήνουμε να ωριμάζει καλά για συλλογή σπόρων, γιατί αυτός είχει τη μεγαλύτερη δύναμη.
Με αγάπη

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (5)


Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή με μανιτάρια και πάλι σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Δεν είναι δική μου, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι πια πού τη διάβασα. Τα μανιτάρια πόρτο μπέλλο είναι τα μεγάλα μανιτάρια. Υπάρχουν σε λευκό χρώμα και σε ανοιχτό καφετί. Τα δεύτερα είναι πολύ πιο νόστιμα, η γεύση τους θυμίζει κρέας και είναι πολύ ωραία και σκέτα, ψημένα σε μαντεμένιο τηγάνι σχάρα, το γκριλ ή τα κάρβουνα. Στη περίπτωση αυτή τα μαρινάρετε για λίγο σε μίγμα από λάδι, μπαλσάμικο, λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Και με πινέλο συνεχίζετε να τα μουσκεύετε με το μίγμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δεν χρειάζονται περισσότερο από 5-6 λεπτά ψήσιμο από κάθε μεριά, γιατί αν τα ψήσετε πολύ θα σκληρύνουν και δεν θα είναι ζουμερά. Τα πασπαλίζετε, όταν είναι έτοιμα, με μαϊντανό και τα σερβίρετε με μία σαλάτα ρυζιού. Είναι και αυτό ένα πολύ νόστιμο, εύκολο και υγιεινό πιάτο. Τα μανιτάρια ψημένα έτσι, θυμίζουν χάμπουργκερ, μου έχουν πει πολλοί, όταν τα δοκίμασαν.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ



Πατάτες με μανιτάρια πόρτο-μπέλλο φούρνου  

1 κιλό πατάτες
800 γρ. μανιτάρια πόρτο μπέλλο
6 κ.σ. λάδι
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
Ένα κλαδάκι δεντρολίβανο
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού κονιάκ ή κρασί
4 φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο
5-6 κ.σ. παρμεζάνα
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα κλείνουμε σε λαδόκολλα, μετά σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς ( αέρα) περίπου 1,5 ώρα ή 1ώρα αν οι πατάτες είναι κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο μίγμα και ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.
Με τη συνοδεία μιας ντοματοσαλάτας το πιο πάνω πιάτο γίνεται ένα πλήρες γεύμα.

** προσέξτε μόνον, μη κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες τα μανιτάρια και διαλυθούν στον ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (6)


Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας (ετικέτα: Νέα από τον κόσμο 6) πριν λίγο καιρό, πως το να ξεκουράζεστε όταν πονάει η μέση σας δεν κάνει καλό, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες; Και άλλη μία έρευνα λοιπόν επάνω στο θέμα αυτό έδειξε πως η ανάπαυση μόνον κακό μπορεί να κάνει σε μία οσφυαλγία ή οσφυοϊσχυαλγία ( με τη προϋπόθεση πάντα πως η βλάβη δεν είναι τέτοια που να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση) . Οι ερευνητές μελέτησαν 240 άντρες και γυναίκες με χρόνια προβλήματα μέσης, και διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα έκαναν γυμναστική τόσο καλύτερα ήταν από πλευράς πόνου και δυσκινησίας. Συγκεκριμένα η άσκηση με βάρη τέσσερες ημέρες την εβδομάδα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόνο και την δυσκινησία. Τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν κατά 28% και 36% αντίστοιχα μετά από 4 μήνες άσκησης, ενώ τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ λιγότερα όταν η άσκηση ήταν μόνον τρεις φορές ή λιγότερο την εβδομάδα.
Μη ξεκινήσετε μόνοι σας όμως να σηκώνετε βάρη  τώρα, αν υποφέρετε από τη μέση σας, γιατί μπορεί να βλάψετε το σώμα σας. Ο καλύτερος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει ποιές ασκήσεις είναι οι ενδεδειγμένες για τη περίπτωσή σας είναι ο φυσιοθεραπευτής σας. Αυτός μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.  
Με αγάπη


Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/5439989/Resting-a-bad-back-will-make-it-worse-warn-scientists.html

Χαλάρωση (20)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
με τη μουσική του μεγάλου μας Βαγγέλη Παπαθανασίου σας προτείνω για άλλη μια φορά να χαλαρώσετε διαβάζοντας αυτή την ιστοσελίδα. Απολαύστε την.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (2)

Γεια σας φίλοι μου
Οι επιστήμονες έφτιαξαν «ξηρό νερό» , όπως πρόσφατα διάβασα. Νερό δηλαδή σε …. σκόνη!
Μάλιστα μη σας φαίνεται περίεργο. Κάθε σωματίδιο αυτού του νερού, αποτελείται από μία σταγόνα νερού τυλιγμένη με σκόνη διοξειδίου του πυριτίου (silica). Στην ουσία δηλαδή το ξηρό νερό είναι κατά 95%, υγρό νερό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ξηρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα πειράματα έδειξαν πως τον ξηρό νερό είναι πάνω από τρεις φορές καλύτερο σε απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από το κανονικό νερό. Έχει την ικανότητα επίσης να κατακρατεί μεθάνιο και μπορεί έτσι να φανεί χρήσιμο και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων αυτού του φυσικού αερίου.
Ο Δρ Μπεν Κάρτερ από το Πενπιστήμιο του Λίβερπουλ παρουσίασε την έρευνά του επάνω στο ξηρό νερό, στην 24η Εθνική Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, στην Βοστώνη. Εκεί η ομάδα του παρουσίασε και άλλη μία χρήση του ξηρού νερού. Αυτή του καταλύτη για την επιτάχυνση χημικών αντιδράσεων μεταξύ χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη κατασκευή φαρμάκων και τροφίμων. Και το ενδιαφέρον είναι πως με το ξηρό νερό δεν χρειάζεται το μίγμα ανακάτεμα πράγμα που κάνει πολύ πιο εύκολες και γρήγορες τις αντιδράσεις.
Είναι πράγματι μία μεγάλη καινοτομία στη χημεία η κατασκευή αυτού του ξηρού νερού και προφανώς οι εφαρμογές του στα χρόνια που έρχονται όλο και θα αυξάνουν.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.