Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (2)

Γεια σας
Σήμερα λέω να σας δείξω το πολύ υγιεινό επιδόρπιο που ετοίμασα για τους φίλους μου στο δείπνο που σας έλεγα στη προηγούμενη κουβέντα μας.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ανανάς ψητός
Στην ουσία είναι φρούτο και όχι γλυκό, μένει όμως κανείς με την εντύπωση πως έφαγε γλυκό, γιατί όταν ψήνονται τα φρούτα, καραμελώνει η τόσο υγιεινή τους ζάχαρη ( η φρουκτόζη) και δίνει αυτή την όμορφη αίσθηση της καραμέλας στο στόμα. Αντί για ανανά μπορεί κανείς να ψήσει και ροδάκινα, όταν είναι η εποχή τους, μπανάνες κ.λ.π. Αυτό το επιδόρπιο μπορούν άφοβα να το απολαύσουν και οι διαβητικοί φίλοι σας. 
Δύο λόγια τώρα για το πώς θα καθαρίσετε τον ανανά σας, για τους…. πρωτάρηδες μαγείρους και μαγείρισσες.
Κόβουμε τα δύο άκρα του, και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα του, έχοντας στήσει τον ανανά μας όρθιο επάνω στο ξύλο κοπής, με μεγάλο μαχαίρι όπως βλέπετε στη φωτογραφία λίγη-λίγη, με προσοχή για να μη πετάμε πολλή ψίχα.
Στη συνέχεια τον κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 1 1/2 περίπου δάκτυλο και με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το μικρό στρογγυλό ξυλώδες μέρος που υπάρχει στο κέντρο του ανανά και το αφαιρούμε.
Σε τηγάνι γκριλ ελαφρά λαδωμένο, κατά προτίμηση κεραμικό (για υγιεινότερο ψήσιμο), ψήνουμε τις φέτες του ανανά. Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε γύρω αν θέλουμε και λίγα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το επιδόρπιό μας είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο, λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με ελάχιστο γάλα σε μπεν μαρί ,τη ρίχνουμε επάνω στα φρούτα και πασπαλίζουμε στη συνέχεια με καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μερέντα και τα αμύγδαλα με φουντούκια αν το προτιμάτε.

Συμβουλή: Τα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καβουρδίσετε στο γκριλλ της κουζίνας σας χωρίς να τα αποφλοιώσετε επάνω σε μία λαδόκολλα που θα στρώσετε στο ταψί σας και στη συνέχεια να τα σπάσετε στο μούλτι. Μη πετάτε άδικα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φλούδα τους, όταν καβουρδιστούν και σπάσουν δεν γίνεται αυτή αντιληπτή.
Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε πριν τα ψήσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν και να τα ρίξετε επάνω στα φρούτα σας τα ψημένα, χωρίς τη σοκολάτα, αν το προτιμάτε. Έχετε όπως βλέπετε πολλές επιλογές.
Enzoy....

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (2)

Γεια σας
Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τη γήρανση των κυττάρων μας και κατ επέκταση, του οργανισμού μας. Γιατί γερνάμε λοιπόν;
Έχει ανακαλυφθεί πως τα τελικά μέρη των χρωμοσωμάτων μας (που περιέχουν το DNA μας) που λέγονται «τελομερή» μικραίνουν σε μήκος κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, πράγμα που οδηγεί σιγά-σιγά στη καταστροφή των κυττάρων, αφού λιγοστεύει συνεχώς το DNA τους, που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία τους.
Η σημασία αυτών των τελομερών αναγνωρίστηκε πρόσφατα, όταν τρεις επιστήμονες πήραν το 2009 το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική έχοντας ανακαλύψει τη δομή αυτών των τελομερών και τον τρόπο που αυτά προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη καταστροφή.
Ο οργανισμός μας όμως, διαθέτει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένζυμο τελομεράση. Το ένζυμο αυτό επιδιορθώνει το κατεστραμένο DNA στα τελικά τμήματα των χρωμοσωμάτων μας και έτσι το κακό διορθώνεται.
Δεν λειτουργεί όμως αυτός ο μηχανισμός άμυνας εξ ίσου καλά για όλους μας, δυστυχώς. Η κληρονομικότητα παίζει και εδώ το ρόλο της, όπως έχουν δείξει κάποιες επιστημονικές έρευνες. Υπάρχουν άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το ένζυμο, όπως συμβαίνει στους αιωνόβιους Ιουδαίους Ασκενάζι και τα παιδιά τους, που μελετήθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής σχολής «Albert Einstein» της Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Πρόσφατα όμως στο περιοδικό "Circulation" δημοσιεύθηκε μία άλλη μελέτη από Σουηδικό Πανεπιστήμιο (Saarland) στην οποία βρέθηκε πως αθλητές με συνεχή προπόνηση, έχουν μακρύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα των λευκών τους αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με άτομα που αθλούνται λιγότερο, πράγμα που δείχνει, κατά τους ερευνητές, πως η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας (γιατί η έρευνα αφορούσε τα λευκά αιμοσφαίρια των αθλητών) όσο και στην καθυστέρηση γενικότερα της γήρανσης και θα συνεχίσουν να ερευνούν το θέμα, όπως δήλωσαν, περισσότερο μελετώντας και άλλα κύτταρα.
Μπορούμε τελικά να νικήσουμε τη κληρονομικότητα με διάφορους τρόπους, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά και στο βιβλίο μου, αρκεί να το πληροφορηθούμε και να το προσπαθήσουμε. Η νέα επιστήμη που ασχολείται με αυτό το θέμα λέγεται Επιγενετική (Epigenetics)
Με αγάπη

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (5)

Γεια σας
Καιρός για σπορά φίλοι μου. Αυτό τον μήνα μπορούμε να σπείρουμε στο χώμα του κήπου μας απ’ ευθείας (αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε κάτι τέτοιο ), ή σε γλάστρες για το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, ρόκα, αντίδια, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, αρακά, φασόλια, καρώτα , παντζάρια.
Για τα φασόλια ξέρετε υπάρχουν ποικιλίες που δεν γίνονται πολύ ψηλές (αναρριχόμενες) και μπορούν να μεγαλώσουν άνετα σε μια μεγάλη γλάστρα με ένα καλάμι για στήριγμα. Θα βάλετε απλώς τα όσπρια σε απόσταση περίπου 10-15 εκ. το ένα από το άλλο και μόλις 1-2 εκ. μέσα στο χώμα, όχι πιο βαθιά. Θα θυμάστε άλλωστε όταν ήμασταν παιδιά που μεγαλώναμε φασόλια σε βαμβάκι... Δεν χρειάζεται να μπουν σε μεγάλο βάθος, γιατί δεν θα βλαστήσουν. Καλύτερα ακόμη, να  τα μουσκέψετε πρώτα, όλη τη νύχτα σε νερό.
Είναι μαγικό να τα βλέπετε να ανθίζουν και στη συνέχεια να μαζεύετε τα τρυφερά φασολάκια από το φυτό πριν σκληρύνουν και κάνουν ίνες. Δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίσετε, απλά τα μαγειρεύετε και τα απολαμβάνετε… Γιατί ανάμεσα στα άλλα σας λουλούδια να μην ανθίζουν και μερικές φασολιές; Κάποιες έχουν πολύ ενδιαφέροντα λουλούδια, όπως βλέπετε.
Τώρα θα σπείρουμε επίσης ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες σε μικρές γλάστρες, με τον τρόπο που σας περιέγραψα στο «Ερασιτέχνης κηπουρός 2» . Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση, όταν μεγαλώσουν αρκετά και φτάσουν την πλαστική μεμβράνη, τα ξεσκεπάζουμε, τα ποτίζουμε κανονικά και όταν μεγαλώσουν και άλλο και φτάσουν τα 10-15 εκ. τα βγάζουμε με προσοχή ένα – ένα (με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του καφέ) και τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Σε μεγάλες γλάστρες μπορείτε άνετα να τα μεγαλώσετε και στη βεράντα και το μπαλκόνι σας. Σε κάθε γλάστρα, ανάλογα με το μέγεθός της μπορείτε να φυτέψετε 2-3 ντοματιές, πιπεριές ή μελιτζανιές. Μη σπείρετε όμως πάρα πολλούς σπόρους στα αρχικά γλαστράκια, για να μπορέσετε να βγάλετε εύκολα τα μικρά φυτά για μεταφύτευση.
Η παρακολούθηση ενός σπόρου να γίνεται φυτό, να ανθίζει και στη συνέχεια να σου χαρίζει καρπούς, είναι τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, διαδικασία που σας κάνει χωρίς να το καταλάβετε να συνειδητοποιείτε το μεγαλείο της ζωής και της δημιουργίας, πράγμα που βελτιώνει τη ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε το, ιδίως όσοι έχετε μικρά παιδιά.
Και βέβαια σας δίνεται έτσι και η ευκαιρία να φάτε ένα προϊόν υγιεινό, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα.
Με αγάπη

Χαλάρωση (7)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Γεια σας
Άλλος ένα Βαγγέλης για το σημερινό σας τρίλεπτο χαλάρωσης σε αυτό το μπλοκ.  Απολαύστε τον... 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (6)

Συμφωνία ή εναρμόνιση (coherence)
 
Ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας στην επιστημονική κοινότητα. Γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, όλοι μαζί προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη νέα κατάσταση που έχει ανακαλυφθεί πως παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Τη κατάσταση της «αρμονίας» ή «συμφωνίας» η οποία φαίνεται, όπως σας έχω ήδη πει σε προηγούμενες κουβέντες μας, πως κρατάει το κλειδί της υγείας μας.
Σας έχω κάνει αρκετές φορές νύξη για τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας. Έχουν μέχρι τώρα βρεθεί μερικές , όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου, αλλά είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ακόμη που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Μάλιστα πιστεύω προσωπικά, πως τα γνωστά «κανάλια» του βελονισμού δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά διάφοροι τέτοιοι ενεργειακοί δρόμοι μέσα στο κορμί μας (όπως πίστευαν και αυτοί που τους ανακάλυψαν) και όχι νευρικοί δρόμοι όπως πιστεύει έως τώρα η ιατρική κοινότητα.
Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ενδιαφέροντα και σαν γιατρός, δεν ξέρω πια τι να πρωτοδιαβάσω… για να νοιώσω …κάπως ενημερωμένη!
Για να κάνω όμως τα πράγματα κάπως απλά και κατανοητά και για τους μη γιατρούς, βιολόγους και φυσικούς (με λίγα λόγια τους μη ενημερωμένους) και για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα όσες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο μου, (όσοι βέβαια από εσάς το διαβάσουν) είναι καλύτερα να αρχίσω από την αρχή: από την ερμηνεία αυτής της «μαγικής» λέξης coherence. Μία λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο διεθνώς.
Σύμφωνα με την wikipedia λοιπόν η λέξη σημαίνει μία κατάσταση κατά την οποία κυματομορφές (όπως οι ενέργειες ) βρίσκονται σε αλληλοεπίδραση τοπική (spatial) ή χρονική (temporal). Αυτή η αλληλοεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε άθροιση της ενέργειας ή σε ελάττωση μέχρι εξαφάνισής της ανάλογα με τη φάση στη οποία βρίσκονται αυτές οι κυματομορφές. (Αν βρίσκονται δηλαδή στην ίδια φάση αθροίζονται, όπως περίπου συμβαίνει με το φως στα Lazer, ενώ αν βρίσκονται στην αντίθετη φάση αναιρούνται).
Αυτή η εναρμόνιση, επαναλαμβάνω, μπορεί να αφορά ενέργειες από σήματα που προέρχονται από διαφορετικά σημεία του χώρου (spatial coherence) ή να αφορά σήματα που παρατηρούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (temporal coherence).
Όσοι από εσάς δεν ενδιαφέρονται για επιστημονικές λεπτομέρειες, θα πρέπει να συγκρατήσουν από όλα τα πιο πάνω χοντρικά, ότι όταν κάποιες ενέργειες βρίσκονται σε συμφωνία (coherence), τότε αυτές μπορούν να αθροίζονται και να ενισχύονται ή να αλληλοαναιρούνται και να μειώνονται.
Αυτό λοιπόν, όπως έχουν καταλήξει τώρα οι ερευνητές, είναι το κλειδί της υγείας μας. Η συμφωνία ή εναρμόνιση (δικός μου όρος για καλύτερη κατανόηση) όλων των ενεργειών που παράγονται στο κορμί μας.
Ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες του ο οργανισμός μας, χρειάζεται κάποιες ενέργειες που παράγονται μέσα του ενισχυμένες, ενώ άλλες ελαττωμένες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν όλες του οι ενέργειες βρίσκονται σε συμφωνία ή εναρμόνιση, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν.
Γιατί το είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας : ο οργανισμός μας είναι ένα πυκνό πεδίο όπου ενέργειες ηλεκτρικές και μαγνητικές αλληλεπιδρούν για να πραγματοποιεί αυτός τις λειτουργίες του, πράγμα που όταν γίνεται σωστά (όταν υπάρχει εναρμόνιση, προσθέτουμε τώρα) μας χαρίζει ισορροπία και υγεία.
Εύχομαι να μη σας κούρασα με τις πολλές επαναλήψεις , σήμερα, είναι όμως έννοιες καινούργιες για πολλούς και θέλω να τις κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητές.
Για να μη με βαρεθείτε περισσότερο θα σταματήσω εδώ, αλλά θα τα ξαναπούμε…..

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (2)

Σας υποσχέθηκα να σας δώσω όλες τις συνταγές που πριν λίγες μέρες μαγείρεψα για κάποιους φίλους. Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη δεύτερη: "σουπιές με πιπεριές". Χρησιμοποίησα σουπιές κατεψυγμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια εγώ έκοψα σε λουρίδες (γιατί αυτές υπήρχαν στη κατάψυξή μου). Εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αν το επιθυμείτε. Αν το φαγητό το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτο πιάτο, θα το σερβίρετε μόνο του και θα το συνοδέψετε με ψωμί (γιατί είναι νοστιμότατο το ζουμάκι του...).Άν όμως το χρησιμοποιήσετε σαν κύριο γεύμα, μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι, κατά προτίμηση "μπασμάτι" το οποίο δεν χρειάζεται κάψιμο με βούτυρο ή λάδι (γλυτώνουμε έτσι αρκετά λιπαρά) και εύκολα αφρατεύει αν το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι, όταν πρόκειται να το σερβίρουμε.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σουπιές με πιπεριές (για 4 άτομα)
6 κ.σ. λάδι
600 γρ. σουπιές
1 κρεμμύδι μεγάλο κομένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη (ψιλοκομμένη )
1 κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά
1 ποτ. κρ. κρασί

Στο λάδι και σε σιγανή φωτιά, γυρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε λουρίδες και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Τις σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 1 ποτ.κρ. νερό και ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λουρίδες, αλάτι και πιπέρι και αποτελειώνουμε το ψήσιμο προσέχοντας να μην παραβράσουν και λειώσουν οι πιπεριές.

Μικρές συμβουλές: 1. οι πιπεριές κόβονται ευκολότερα με τη φλούδα από κάτω, στη βάση κοπής, γιατί έτσι δεν γλιστρούν.  
2. το σκόρδο, όσο πιο λιωμένο και ψιλοκομμένο είναι, τόσο περισσότερο απελευθερώνει τις θρεπτικές του ουσίες. Γι αυτό είναι καλό να το λιώνουμε πρώτα χτυπώντας τη γροθιά μας επάνω σε ένα μαχαίρι που βάζουμε από πάνω του και ύστερα να το ψιλοκόβουμε.
3. όσο πιο πολλά χρώματα έχει η σαλάτα ή το φαγητό μας, τόσο πιο πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει. Γιαυτό φροντείστε να είναι τουλάχιστον τρίχρωμες οι σαλάτες σας. Και βέβαια μη ξεχνάτε πως η σαλάτα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε γεύματος. Αν μάλιστα τη φάτε πριν από το κυρίως φαγητό σας, σας βοηθάει να φάτε στη συνέχεια λιγότερο, πράγμα πολύ βολικό για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.
Καλή σας όρεξη....

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.