Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Επιστήμη - Πολιτισμός (13)


Διατροφογενομική και Διατροφογενετική

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η Διατροφογενομική και η Δαιτροφογενετική είναι δύο νέοι επιστημονικοί κλάδοι που δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώματος, προκειμένου να ερευνηθούν οι πιθανότητες διατροφικές προτιμήσεις και αλλαγές συνδυασμένες με το γενετικό υπόβαθρο του καθενός να παίζουν κάποιον ρόλο στη πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της υγείας.

Οι δύο αυτοί επιστημονικοί κλάδοι, διαφέρουν όμως προς την προσέγγιση αυτή.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ερσιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.- Φθιν.(32)

Αυτή την εποχή οι εικόνες του λουλουδόκηπού μου εναλλάσσονται με τέτοια ταχύτητα που δεν προλαβαίνω να τις φωτογραφίζω για να σας τις δείξω. Έτσι σίγουρα θα χάσετε κάποιες στιγμές του, ωστόσο θα έχετε πάρει μια γενική ιδέα, όσοι βέβαια ενδιαφέρεστε για την κηπουρική και τα λουλούδια. 

Παρ ότι η ενασχόληση με τη γη και την κηπευτική είναι όπως πολλές φορές σας έχω πει μία πολύ καλή άσκηση τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα, δεν είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν αυτόν τον τρόπο άσκησης. Παρατηρώ πως η αγάπη αυτή έρχεται όσο μεγαλώνει κανείς σε ηλικία και ωριμάζει ψυχικά και πνευματικά. Τα νιάτα δεν έχουν τον σύνδεσμο με την γη που θα έπρεπε να έχουν. 

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υγιεινή διατροφή (33)


Γεια σας φίλες και φίλοι
Με την ευκαιρία της ερώτησης μιας φίλης  για το κατά πόσο είναι ή όχι υγιεινά τα όσπρια σε κονσέρβα, αποφάσισα να κάνουμε σήμερα αυτή την κουβέντα.
Σας έχω ξαναπεί παλαιότερα πως ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κανείς είναι, να τρώει όσο μπορεί φρέσκες τροφές, (φρεσκομαγειρεμένες), όσο το δυνατόν περισσότερες ωμές σαλάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Όλες οι τροφές που βρίσκονται μέσα σε κουτάκια (αλουμίνια, χάρτινα, πλαστικά) ή σακουλάκια είναι ανθυγιεινές, όσο και αν προσπαθούν όλοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Μπορεί πολλοί να θεωρούν ευκολία το άνοιγμα μιας κονσέρβας ή ενός έτοιμου κατεψυγμένου φαγητού, ωστόσο εάν αυτό γίνεται συστηματικά, σίγουρα θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (9)

Γρήγορη τεχνική ενεργειακής εναρμόνισης
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Eικόνα από το Ινστιτούτο Heartmath
Για την ενεργειακή εναρμόνιση (coherence) σας έχω επανειλημμένα  μιλήσει σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά, θα πω μόνον περιληπτικά, πως με αυτή εννοώ μία κατάσταση τέτοια κατά την οποία η καρδιά και ο εγκέφαλός μας  λειτουργούν σε αρμονία, εναρμονίζοντας έτσι και όλες τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας. Βασική προϋπόθεση για αυτή την κατάσταση είναι τα θετικά συναισθήματα, γιατί είναι αυτά που, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς μας.
Τα καλά της ενεργειακής εναρμόνισης, όπως πρόσφατα σε άρθρο του Ινστιτούτου Heartmath της Αμερικής αναφέρονται είναι:

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (11)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα πολύ εύκολο και υγιεινό, όπως πάντα, φαγητό έχω να σας προτείνω σήμερα, μια που το έφτιαξα χθες και σας το φωτογράφισα. Μόνο που ανυπομονώντας να καθίσω να το φάω, το φωτογράφισα καθώς άχνιζε ακόμη ζεστό-ζεστό και γι αυτό βγήκε και η φωτογραφία λίγο θολή. Κρίμα που δεν έχω τρόπο να σας κάνω να το μυρίσετε κιόλας...

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σαρδέλες ριγανάτες με πατάτες φούρνου (3 μερίδες)

1/2 κιλό σαρδέλες (καθαρισμένες από τα κεφάλια και τα εντόσθια)
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (με τη φλούδα του)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
6-8 κ.σ λάδι

Στρώνουμε στο ταψί τις λεπτοκομμένες πατάτες (τόσο λεπτές ώστε να ψηθούν συγχρόνως με τα ψάρια) και από πάνω τις σαρδέλες. Μοιράζουμε τις φέτες λεμονιού επάνω στις σαρδέλες και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και αρκετή ρίγανη. Ρίχνουμε από πάνω το λάδι και 1 ποτήρι νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για μισή περίπου ώρα.
Προσθέτετε στο σερβίρισμα χυμό λεμονιού και φρεσκοκομμένο μαϊντανό, εάν το επιθυμείτε. Συνοδέψτε το με μία σαλάτα εποχής. 
Καλή σας όρεξη


  • Γίνεται ακόμη πιο νόστιμο το φαγητό αν ανάμεσα στις πατάτες και τα ψάρια βάλετε ροδέλες κρεμμυδιού. 


Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.