Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (23)

Ο οργανισμός μας φτιάχνει την ...μαριχουάνα του (2ο)
Το πώς αυτά τα κανναβοειδή για τα οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο της σειράς (τόσο τα ενδογενή όσο και τα εξωγενή) δρουν επάνω στα κύτταρά μας δεν ήταν γνωστό μέχρι το 1980, οπότε και ανακαλύφθηκε το πρώτο είδος υποδοχέα κανναβοειδών επάνω στα κύτταρα τόσο των θηλαστικών, όσο και των πουλιών, των ψαριών και των ερπετών.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δύο είδη υποδοχέων (ειδικές θέσεις δηλαδή επάνω στην επιφάνεια των κυττάρων, επάνω στις οποίες αυτά τα κανναβοειδή ακουμπούν, κλειδώνουν και επηρεάζουν την λειτουργία του κυττάρου επάνω στο οποίο βρίσκονται). Οι γνωστοί μέχρι τώρα υποδοχείς είναι οι CB1 και CB2 και είναι βέβαιοι οι ερευνητές πως θα βρεθούν και άλλοι πολύ περισσότεροι, όσο οι έρευνες προχωρούν.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (8)

Βίωσε το συναίσθημά σου...
Γεια σας και πάλι
Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο μου αυτή της στήλης για την παρατήρηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας, θα ήθελα να προσθέσω ακόμη κάτι.

Η αναγνώριση του συναισθήματος όπως είπαμε μειώνει την έντασή του και την επίδραση που αυτό έχει στον οργανισμό μας. Ωστόσο το αναγνωρισμένο αυτό συναίσθημα δεν παύει να έχει την δική του ιστορία, μνήμες και συνειρμούς που το έχουν προκαλέσει. Γι αυτό καλό είναι στη συνέχεια, να το βιώσουμε καλά. Η βίωση του συναισθήματος καθαρίζει τα κύτταρά μας από την μνήμη του και παύει έτσι η επίδρασή του στον οργανισμό μας.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σελίδες γέλιου (34)


Ελάτε να γελάσουμε λίγο...
Με μερικά μικρά ανέκδοτα που μου έστειλε μια φίλη ελπίζω να σας κάνω να γελάσετε λίγό σήμερα, ή τουλάχιστον να χαμογελάσετε...

1.Kαλά ρε φίλε μένεις κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή και δεν ξέρεις να κολυμπάς;
-Γιατί ρε βλάκα εσύ που μένεις κοντά σε αεροδρόμιο ξέρεις να πετάς;


2.Προς όλες τις νοικοκυρές: ...
μ΄ένα γραμμάριο Fairy πλένεις 100 πιάτα...
μ΄ένα γραμμάριο κόκα πλένεις 100 πιάτα ... σκουπίζεις ... σφουγγαρίζεις ...
μαγειρεύεις ... κουρεύεις το γρασίδι...

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (15)

Νέα σειρά μικρών βίντεο για τη διαχείριση των συναισθημάτων
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν λίγες ημέρες, ανέβασα στο κανάλι μου στο YouTube ένα νέο μικρό βίντεο, το πρώτο από μία σειρά με θέματα για σκέψη και προβληματισμό, που οδηγούν σε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Θα ήθελα πολύ  αφενός να αξιολογήσετε αυτά τα μικρά βίντεο (κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο, μου αρέσει ή δεν μου αρέσει) και αφετέρου να καταθέσετε κάτω από τα βίντεο σχετικά σας σχόλια, ώστε να μπορεί να γίνει κάποια έστω και μικρή κουβέντα επάνω στο θέμα που αναφέρεται στο βίντεο.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (12)

Η Αναγεννητική ιατρική τώρα και σε νέες χρήσεις
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για τα εκπληκτικά επιτεύγματα του πολλά υποσχόμενου αυτού κλάδου της ιατρικής που λέγεται αναγεννητική ιατρική (κλικ εδώ για να δείτε το πρώτο άρθρο της σειράς).

Μία νέα του εφαρμογή είναι η μελέτη κληρονομικών νοσημάτων και των αιτίων τους στο εργαστήριο, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ την ιατρική και την έρευνα φαρμάκων για νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία μέχρι τώρα.

Μία μελέτη επάνω σε βλαστοκύτταρα που έγινε σε ασθενή που έπασχε από μυοσκελετική ατροφία της σπονδυλικής στήλης, (μία κληρονομική νευρολογική ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση και θάνατο) έδειξε πως μπορούν έρευνες της αναγεννητικής ιατρικής να χρησιμοποιηθούν και προς μελέτη των αιτίων που οδηγούν σε κληρονομικές ασθένειες.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/Λαχανικά (16)

Γεια σας
Στην προηγούμενη ανάρτηση αυτής της στήλης, σας υποσχέθηκα μία ακόμη συνταγή για πιάτο που μπορεί να συμπληρώσει και να συνοδέψει τα ψητά μανιτάρια. Πιστή στην υπόσχεσή μου λοιπόν, θα σας δώσω σήμερα μια πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή, με την οποία μπορείτε εκτός από τα ψητά μανιτάρια, να συνοδέψετε και τις ζεματιστές σαρδέλες που σας είχα δώσει παλαιότερα (κλικ εδώ για να δείτε την συνταγή). 
Η προσθήκη της γλυκοπατάτας στο μίγμα, το κάνει πιο υγιεινό και του δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά, όπως θα διαπιστώσετε.
Σε παλαιότερη ανάρτηση, (κλικ εδώ αν θέλετε να την ξαναδείτε) σας είχα δώσει παρόμοια συνταγή για αυτό το μίγμα γλυκοπατάτας και πατάτας σαν γέμιση για πιπεριές Φλωρίνης. Όμως ενώ σε εκείνη την συνταγή χρησιμοποιούμε λευκές γλυκοπατάτες, στη σημερινή μας, χρειάζεται οπωσδήποτε οι γλυκοπατάτες να είναι κόκκινες (πορτοκαλιές δηλαδή), γιατί οι λευκές κάνουν το μίγμα πολύ πιο γλυκό και σφιχτό και δεν ταιριάζει με τη γεύση των ψητών μανιταριών ή των ψαριών που θα συνοδέψει.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.