Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (12)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι σε όλους μας γνωστό πως βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ακτινοβολίες που είναι καρκινογόνες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή οι διάφορες ιατρικές ακτινολογικές εξετάσεις. Και ενώ οι γιατροί πίστευαν πως αυτός ο κίνδυνος λιγόστευε με την ηλικία, νέες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε έως τώρα, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Time.
Σε μία μελέτη που έγινε αναλύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των ατόμων που επέζησαν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1940, οι ερευνητές με επικεφαλής τον David Brenner από το τμήμα Ακτινολογικής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Columbia διαπίστωσαν πως στη μέση ηλικία ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς καρκίνο εξ αιτίας ακτινοβολίας είναι διπλάσιος απ ότι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Παλαιότερα πίστευαν πως η ακτινοβολία επηρεάζει τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχέως, πράγμα που συμβαίνει στα παιδιά και πως αυτό κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε καρκίνους που δημιουργούνται από γονιδιακές αλλαγές που οφείλονται σε ακτινοβολίες.
Πρόσφατα όμως ερευνητές του καρκίνου διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη όγκων μπορεί να γίνει και από κύτταρα που βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, κύτταρα δηλαδή που είναι έτοιμα να πολλαπλασιασθούν ανώμαλα, ακόμη και με το πιο μικρό ερέθισμα, όπως οι ακτίνες Χ. Και με την ηλικία είναι γνωστό πως αυτά τα κύτταρα αυξάνουν.
Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, βρήκαν πως η ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας για την μέση ηλικία και το εύρημα, όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη σημασία, γιατί εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους γιατρούς στις μέρες μας. Όπως λένε οι ερευνητές ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου από την ακτινοβολία βρέθηκε πως είναι διπλάσιος απ ότι παλαιότερα πίστευαν στην ηλικία των 50 ετών και γιαυτό εξετάσεις που εκθέτουν τον ασθενή σε αυτόν τον κίνδυνο (αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.λ.π.) καλό θα είναι να επανεξετασθούν ως προς το όφελος που προσφέρουν στον κόσμο σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Καλό θα είναι αυτό να το έχουν κατά νου και οι ογκολόγοι συνάδελφοι, οι οποίοι συστήνουν πολύ συχνούς ελέγχους με αξονικές τομογραφίες στους καρκινοπαθείς ασθενείς που παρακολουθούν, παρ ότι η πορεία της κατάστασης των ασθενών μπορεί να εκτιμηθεί και με απλούστερες εξετάσεις. Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου είδους καρκίνου σε ασθενείς που θεραπεύθηκαν με επιτυχία από τον πρώτο τους καρκίνο, πράγμα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην εποχή μας.
Με αγάπη

Πηγή:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Οι πολλές βροχές της Κέρκυρας και ο μαλακός καιρός, έχουν κάνει τους κήπους να θυμίζουν άνοιξη και πάλι. Τα τριαντάφυλλα στον δικό μου, ανθίζουν και λαμπυρίζουν στολισμένα με τις στάλες της βροχής κάτω από τον ήλιο που παίζει συνεχώς κρυφτό με τα σύννεφα.
Πιο κάτω οι κίτρινες μαργαρίτες βρίσκονται και πάλι στις δόξες τους, ενώ ένα είδος καλαμιού που δυστυχώς δεν ξέρω το όνομά του, (μία καλή ηλικιωμένη φίλη που δεν ζει πια μου είχε δώσει πριν χρόνια μία ριζούλα), έχει ανθίσει και γεμίζει τον κήπο με ένα λεπτό άρωμα που θυμίζει λίγο από υάκινθο και λίγο από γιασεμί. Μήπως κανείς σας ξέρει πώς λέγεται; (φωτ. κάτω δεξιά). Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με κομμάτι από βλαστό και λίγη ρίζα. Γεμίζει δε το μέρος που θα το φυτέψετε γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Θέλει ήλιο αλλά όχι απαραίτητα πολύ. Μπορώ ευχαρίστως να δώσω σε όποιον ή όποια μου ζητήσει κομμάτι του για να φυτέψει.
Στον λαχανόκηπο τώρα, μαζεύω ακόμη κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ έσπειρα ρόκα, σπανάκι, μαρούλια και φύτεψα κρεμμυδάκια.
Από μια βόλτα μου στο Πήλιο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο γύρισα γεμάτη σπόρους και μικρά φυτά από μια φίλη με την ίδια τρέλα για τον κήπο με μένα, που με φιλοξένησε. Θα σας τα δείξω στην επόμενη κουβέντα μας γιατί με την συνεχή βροχή χθες και σήμερα, δεν τα κατάφερα να τα φωτογραφήσω. Ελπίζω ο τρελός καιρός της Κέρκυρας να μου δώσει την ευκαιρία να τα φυτέψω και να μην μου σαπίσουν. Θα σας πω σύντομα τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι και θα σας δείξω φωτογραφίες, στην σελίδα «τα ταξίδια μου».
Με αγάπη

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (3)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (3η συνέχεια, τελευταία)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα την κουβέντα μας για τις  αρθρίτιδες με όσα ερευνητικά έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν, από πλευράς διατροφής και σκευασμάτων, εκτός από τις γνωστές σε όλους κλασικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη που δημιουργούν δυστυχώς πρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό.
Από τα πολλά λοιπόν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την ανακούφιση της αρθρίτιδας φαίνεται πως λίγα είναι αυτά που κάποιες σοβαρές έρευνες έχουν αποδείξει σχετική τους ωφέλεια. Και λέω «σχετική» γιατί δεν είναι αρκετές οι ερευνητικές εργασίες ούτε μεγάλος ο αριθμός των μελετημένων σθενών, ώστε να μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν είναι:
1. Χονδροϊτίνη (chondroitine)
2. Γλυκοζαμίνη (glucosamine)
Τα πιο πάνω πουλιούνται και μεμονωμένα και σε συνδυασμό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός τους είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από την μεμονωμένη χρήση τους.
3. Βρομιλίνη (bromelain)
Η ουσία αυτή έχει βρεθεί στον ανανά και υπάρχει εργασία που έχει δείξει αποτελέσματα όμοια με αυτά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
4. ASU (avocado-soybean unsaponifiable).
Υπάρχουν εργασίες που έχουν δείξει αποτελέσματα από αυτό το σκεύασμα που περιέχει λάδι από αβοκάντο και φασόλια σόγιας.
5. GLA. (Gamma linolenic acid) 
Αυτό είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή. Βρίσκεται στα σκευάσματα «evening primrose oil», «black currant oil», και «borage oil».
Υπάρχουν εργασίες που αναφέρουν πως σκευάσματα σαν τα πιο πάνω ανακουφίζουν σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.
Ως προς τη διατροφή τώρα, παρ ότι έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες δίαιτες που ελαττώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρίτιδες, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως αληθεύει. Μία επομένως σωστή υγιεινή διατροφή, σαν αυτή που πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλέψει κανείς κάποιον που υποφέρει από αρθρίτιδα να ακολουθήσει, γιατί έτσι δεν θα έχει και περιττό βάρος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Από πλευράς βιταμινών, είναι απαραίτητη η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C και D. Αλλά ενώ η πρώτη ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αθροίζεται στον οργανισμό και γιαυτό μπορεί να την πάρει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, η δεύτερη είναι σωστό να παίρνεται μόνον αφού μετρήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα του και βεβαιωθεί πως είναι χαμηλά.
Η προσθήκη επίσης στην υγιεινή διατροφή πιπερόριζας (ginger) και κουρκουμά (tumeric) μπορεί να βοηθήσει όπως φαίνεται από έρευνες στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Για αυτές τις δύο ρίζες με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες θα μιλήσουμε όμως σύντομα στη σελίδα της υγιεινής διατροφής.
Με αγάπη



               http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21644

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (6)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Η επιτυχία της αγάπης βρίσκεται στην αγάπη και όχι στο αποτέλεσμα της αγάπης. Και βέβαια είναι φυσικό στην αγάπη να θέλει κανείς το καλύτερο γι αυτόν που αγαπά, αλλά είτε γίνει αυτό είτε όχι, δεν αλλάζει την αξία αυτού που έχουμε κάνει".



-Μητέρα Τερέζα-




Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (4)


ΑΣ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ .....


Γεια σας φίλοι μου
Eλπίζω να γελάσετε όσο και εγώ, με το μικρό αυτό βίντεο που ένας αγαπητός φίλος μου έστειλε.
Enjoy....

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (5)

ΟΞΙΝΕΣ  ΚΑΙ  ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ  ΤΡΟΦΕΣ
Γεια σας φίλοι μου
Για το θέμα της οξύτητας και της αλκαλικότητας του οργανισμού μας και το ρόλο που παίζει η διατροφή σε αυτό, σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, επ’ ευκαιρία ενός γράμματος που πήρα από κάποιον αναγνώστη της ιστοσελίδας.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το pΗ, που πουλιούνται στα φαρμακεία. Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα. Συγκεκριμένα, είναι ο αρνητικός λογάριθμος του αριθμού των ιόντων υδρογόνου του διαλύματος. Με τα χαρτάκια αυτά λοιπόν μπορούμε να μετρήσουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας. Οι τιμές αυτές διαφέρουν από τις φυσιολογικές τιμές του pH του αίματός μας, η μέτρηση του οποίου γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Έτσι ενώ το φυσιολογικό pH του αίματός μας είναι ελαφρά αλκαλικό (7,3 – 7,4) και τιμές κάτω από αυτές δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι όξινο, στο σάλιο μας το ph θεωρείται φυσιολογικό μέχρι και την τιμή 6,8. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ πολύ σοβαρή οξύτητα δείχνουν οι τιμές κάτω από 4,5.
Το όξινο περιβάλλον του οργανισμού μας σχετίζεται με τον καρκίνο γιατί τα καρκινικά κύτταρα δεν αντέχουν σε αλκαλικό παριβάλλον, αλλά και με τις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση, τις αρθρίτιδες, ακόμη και τις πέτρες νεφρών και χοληδόχου κύστης. Γιατί το σώμα προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το pΗ του, μετακινεί αφαιρώντας ή αποθέτοντας μέταλλα σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τα κόκαλα, τους μαλακούς ιστούς, τα υγρά του σώματος και το σάλιο, και δημιουργούνται έτσι διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.
Οξύτητα στον οργανισμό μας προκαλούν διάφορες ασθένειες. Εκτός όμως από αυτές, σημαντικό ρόλο στην οξύτητα ή την αλκαλικότητα του οργανισμού παίζει και η διατροφή μας. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας όξινου περιβάλλοντος στο σώμα μας, ενώ βελτίωση της οξύτητας του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή ζάχαρης και γενικά γλυκαντικών ουσιών και την κατανάλωση λεμονιού και μηλόξυδου (οργανικού, που παράγεται από μήλα που μένουν και σαπίζουν σε ξύλινα βαρέλια). Τέτοια μηλόξυδα μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα που πουλούν βιολογικά προϊόντα. Τα κοινά μηλόξυδα προέρχονται από απόσταξη και δεν περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως το λεμόνι και το μηλόξυδο, αν και όξινες τροφές δημιουργούν αλκαλικό pH στον οργανισμό, βοηθούν δηλαδή την αλκαλοποίησή του.
Σε γενικές γραμμές τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και οι αναποφλοίωτοι σπόροι θεωρούνται αλκαλικές τροφές ενώ το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά, η μπύρα, τα σπορέλαια, όπως και το λευκό αλεύρι, θεωρούνται όξινες τροφές και πρέπει να αποφεύγονται.
Δεν χρειάζεται όπως βλέπετε να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο ή να σας γίνει εμμονή η αναζήτηση αλκαλικών τροφών. Η υγιεινή διατροφή στο σύνολό της είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Είναι υγιεινή, προστατεύει δηλαδή την υγεία μας με κάθε τρόπο. Επομένως μας προστατεύει και από την οξύτητα του σώματος που είναι παράγοντας προδιάθεσης σε νοσήματα.
Λιγοστέψτε λοιπόν την κατανάλωση κρέατος σε όλες τις μορφές του, φάτε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση ανάλατους), αποφύγετε τη ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν και προτιμήστε το αναποφλοίωτο ρύζι καθώς και τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.  χωρίς όμως να φτάνετε σε υπερβολές που θα σας καταπιέζουν ψυχολογικά και θα λειτουργούν επάνω σας σαν στρες, δημιουργώντας και πάλι στο σώμα σας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 
Μη ξεχνάτε το "παν μέτρον άριστον"...... 
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.