Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (1)

Γεια σας φίλοι μου
Τα χρώματα άλλαξαν και πάλι στον κήπο μου. Τώρα επικρατεί το πορτοκαλί. Στη μια μεριά ανθίζουν οι κλίβιες με τα μακριά λογχωτά φύλλα τους και τα πορτοκαλί σαν καμπανάκια λουλούδια τους. Σε κάποιο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, κάπου στην Παλιοκαστρίτσα, είδα πριν από λίγο καιρό και μία άλλη ποικιλία του φυτού με λουλούδια σε ρόζ χρώμα που ανοίγουν σαν χωνάκια, πολύ όμορφη και αυτή. Το ωραίο με αυτό το φυτό είναι πως αν το έχουμε περιποιηθεί αρκετά, στη θέση των λουλουδιών του, όταν αυτά πέσουν, δημιουργούνται κόκκινες μπαλίτσες, (οι καρποί του φυτού) πολύ διακοσμητικές και αυτές, όπως βλέπετε. Όμορφο φυτό για το μπροστινό μέρος των παρτεριών, που ευδοκιμεί πολύ εύκολα και σε γλάστρα. 
Σε άλλες μεριές του κήπου ανθίζουν αυτή την εποχή περήφανα πορτοκαλί χωνάκια, που ζουν μόνον μία ημέρα. Το βράδυ κλείνουν για να μην ξανανοίξουν ποτέ πια…. Την επόμενη μέρα όμως η περιοχή είναι και πάλι γεμάτη από νέα λουλούδια. Έχει κάτι πραγματικά μαγικό η φύση, όσο την παρακολουθείς. Σου δίνει μαθήματα ζωής, σου δείχνει τις πραγματικές αξίες, την ψευδαίσθηση του χρόνου και τόσα άλλα…. Όσοι την αγαπάτε όσο εγώ , θα με καταλαβαίνετε, πιστεύω. Στους υπόλοιπους ίσως φαίνομαι λίγο τρελή ή περίεργη. Δεν πειράζει. Βρίσκομαι εδώ και γράφω τις σκέψεις μου σε αυτή την ιστοσελίδα, και όχι σε κάποιο περιοδικό με πολλούς αναγνώστες, (όχι πως μου το έχουν ζητήσει δηλαδή, εννοώ πως δεν το προσπάθησα) ακριβώς γιατί θέλω να είμαι ο εαυτός μου.
Όσοι από εσάς φίλοι μου μένετε στη Κέρκυρα, σας αρέσουν κάποια από τα φυτά που σας δείχνω και θα θέλατε να τα έχετε και εσείς, απλά ζητήστε μου να σας δώσω. Τα περισσότερα από αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και μπορώ να σας χαρίσω μερικά, με μεγάλη μου χαρά. 
Νά στε πάντα καλά

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (5)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (3)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα ολοκληρώσω τα όσα είχα να σας πω γι αυτή την αξιαγάπητη μαύρη καλλονή, τη σοκολάτα.
Στη προηγούμενη κουβέντα μας σας είχα αναφέρει τα οφέλη της σοκολάτας σε σχέση με το ενδοθήλιο, αυτό το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό των αγγείων μας. Είχαμε πει πως τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα, το χαλαρώνουν και διευρύνουν έτσι τις αρτηρίες μας. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί, όπως καταλαβαίνετε τους καρδιοπαθείς, αλλά και τους υπερτασικούς από εμάς. Γιατί η αυξημένη πίεση στο αίμα μας προέρχεται από τη στένωση των αρτηριών μας. Ίδια ποσότητα υγρού (στη προκειμένη περίπτωση αίματος) όταν περνάει μέσα από στενότερους σωλήνες (όπως οι στενεμένες από αρτηριοσκληρωτικές πλάκες, αρτηρίες μας) έχει μεγαλύτερη πίεση, από ότι αν περνάει μέσα από φαρδύτερους σωλήνες, όπως ξέρουμε από τη φυσική. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο κακάο, με τη δράση τους στο ενδοθήλιο, φαίνεται να βοηθούν επομένως και το χαμήλωμα της αρτηριακής μας πίεσης, παρ ότι οι σχετικές ιατρικές ερευνητικές εργασίες είναι προς το παρόν αντικρουόμενες (άλλες δηλαδή καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η προσθήκη σοκολάτας στη δίαιτα βοηθάει στο χαμήλωμα της πίεσης και άλλες δεν βρίσκουν καμία επίδραση).
Μία άλλη ωφέλιμη για τον οργανισμό δράση της σοκολάτας είναι πως αυτή εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων. Βοήθεια πολύ σημαντική όπως καταλαβαίνετε για την αποφυγή καρδιακών αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι πλούσιοι σε φλαβονοειδή σπόροι του κακάο, αλλά όχι οι κοινές σοκολάτες που περιέχουν λιγότερο από 70% κακάο, βρέθηκε πως έχουν και φωτοπροστατευτική δράση. Μας βοηθούν δηλαδή να αποφεύγουμε τη κακή επίδραση που έχει για το δέρμα μας η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, ενώ έχει βρεθεί σε άλλη ερευνητική εργασία πως μέτρια (20 γρ. κάθε τρίτη ημέρα) και συνεχής κατανάλωση σοκολάτας (περιεκτικότητας σε κακάο =ή >70%) έχει και αντιφλεγμονώδη δράση για τον οργανισμό.
Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως και για τις αρνητικές δράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό μας. Αυτές οφείλονται στις ουσίες θεοβρωμίνη και καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται μεθυλοξανθίνες και είναι υπεύθυνες για τη ταχυκαρδία που μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς η σοκολάτα, όπως και το "κάψιμο" στο στομάχι, αίσθημα που οφείλεται στη χαλάρωση του μυός που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου μας, πράγμα που οδηγεί σε παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον ευαίσθητο σε αυτά οισοφάγο.
Λίγα όμως τα αρνητικά και πολλά τα οφέλη της παρεξηγημένης φίλης μας, όπως βλέπετε, για τον οργανισμό. Οφέλη που τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την καλύτερη κατάσταση των αγγείων μας και τη προστασία μας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς θα πρέπει να γίνουν και μεγαλύτερες και περισσότερο μακροχρόνιες μελέτες επάνω στα θέματα αυτά όμως, για να θεωρηθούν αυτά τα συμπεράσματα απόλυτα αληθή.
Παρ΄όλα αυτά, από τις έρευνες διαφαίνεται πως η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας. Το θέμα είναι ποιά σοκολάτα. Σίγουρα όχι η λευκή (περιέχει μόνον το βούτυρο του κακάο) και όχι η σοκολάτα γάλακτος. Τα οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, περιεκτικότητας 70 % ή περισσότερο, σε κακάο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει και αυτή να την καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα των θερμίδων. Σε μία ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή βέβαια η προσθήκη καθημερινά ενός κομματιού μαύρης σοκολάτας (περίπου 2Χ2 εκατ. ή και λίγο μεγαλύτερου) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει. Ας το έχουμε αυτό υπ’ όψιν μας λοιπόν.
Και πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα σας δώσω ένα μικρό βίντεο με λίγη σοκολατο....φιλοσοφία.
Με αγάπη
Βιβλιογραφία:
2. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity.
Circulation. 2007; 116(21):2376-82 (ISSN: 1524-4539) Flammer AJ; Hermann F; Sudano I; Spieker L; Hermann M; Cooper KA; Serafini M; Lόscher TF; Ruschitzka F; Noll G; Corti R
Cardiovascular Center, Cardiology, University Hospital Zurich, Raemistr 100, CH-8091 Zurich, Switzerland.
3. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light.
J Cosmet Dermatol. 2009; 8(3):169-73 (ISSN: 1473-2165) Williams S; Tamburic S; Lally C
Cosmetic Science Group, School of Management and Science, London University of the Arts, London, UK. dr.williams@eudelo.com
4. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy italian population.
J Nutr. 2008; 138(10):1939-45 (ISSN: 1541-6100) di Giuseppe R; Di Castelnuovo A; Centritto F; Zito F; De Curtis A; Costanzo S; Vohnout B; Sieri S; Krogh V; Donati MB; de Gaetano G; Iacoviello L
Laboratory of Genetic and Environmental Epidemiology, Research Laboratories, "John Paul II" Centre for High Technology Research, Care and Education in Biomedical Sciences, Catholic University, 86100 Campobasso, Italy.
5. Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial.
Am J Clin Nutr. 2008; 88(1):58-63 (ISSN: 0002-9165) Faridi Z; Njike VY; Dutta S; Ali A; Katz DL
Yale Prevention Research Center, Derby, CT, USA.
6. Chocolate consumption and mortality following a first acute myocardial infarction: the Stockholm He
art Epidemiology Program.
J Intern Med. 2009; 266(3):248-57 (ISSN: 1365-2796) Janszky I; Mukamal KJ; Ljung R; Ahnve S; Ahlbom A; Hallqvist J
Department of Public Health Sciences, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden. imre.janszky@ki.se
7. Chocolate and prevention of cardiovascular disease: a systematic review.
Nutr Metab (Lond). 2006; 3:2 (ISSN: 1743-7075) Ding EL; Hutfless SM; Ding X; Girotra S
Department of Epidemiology, Harvard University, School of Public Health, Boston, MA, USA. eding@jhu.edu

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (4)

Γεια σας φίλοι μου
Θέλω πρώτα- πρώτα, να σας ευχαριστήσω που επιτέλους αρχίσατε να μου γράφετε μερικά σχόλιά σας. Θα βοηθηθώ έτσι να σας γίνω πιο χρήσιμη, ελπίζω.
Σήμερα θα σας δώσω άλλον ένα θεραπευτικό οραματισμό που έχει σχέση με το αδυνάτισμα. Βοηθάει τη κατάργηση της βουλιμίας κατά τον συγγραφέα του βιβλίου «Healing visualizations» Gerald Epstein M.D.
Τον οραματισμό αυτόν, μπορεί να τον κάνει κανείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όποτε νοιώθει πως χρειάζεται να νοιώσει ένα αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά του, αλλά και πριν αρχίσει να τρώει το κανονικό του φαγητό, ώστε να νοιώσει ικανοποιημένος με μικρότερη ποσότητα.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (4)
Ο δρόμος του γάλατος
1. Αρχίζουμε όπως πάντα με την άσκηση χαλάρωσης που σας έχω δώσει στην «Ενεργειακή εναρμόνιση 1». Δεν χρειάζεται όμως να μένετε 15 ολόκληρα λεπτά σε άσκηση χαλάρωσης προκειμένου να κάνετε θεραπευτικούς οραματισμούς. Πέντε λεπτά χαλάρωσης είναι αρκετά, εάν έχετε στο μεταξύ ασκηθεί μέχρι τώρα στη χαλάρωση με τον τρόπο αυτό που σας έχω δώσει, εδώ και αρκετό καιρό. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα θα χαλαρώνετε. Μετά από κάποιο διάστημα, θα μπορείτε να ξεκινάτε τη χαλάρωσή σας με τα μάτια κλειστά και να βλέπετε την εικόνα του δάσους νοερά, πράγμα που θα σας απελευθερώσει από το κομπιούτερ και δεν θα το χρειάζεστε πια.  
2. Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε 2 -3 ακόμη αναπνοές από τη μύτη στους ήχους σο - χααααααααααμμμμμμ .
3. Βλέπουμε κατόπιν νοερά, να απλώνεται ένα καταπράσινο λιβάδι πέρα από το τέλος του δάσους που παρατηρούσαμε έως τώρα στην εικόνα του κομπιούτερ. Το λιβάδι αυτό είναι ανηφορικό και ψηλά επάνω σε λόφο βλέπουμε μία αγελάδα να βόσκει αμέριμνη και τη παρακολουθούμε για λίγο…..
4. Μόλις εκείνη τελειώνει το φαγητό της , αρχίζει να βγάζει γάλα, που κυλάει και σχηματίζει ένα μικρό λευκό ρυάκι το οποίο όλο και μεγαλώνει καθώς πλησιάζει προς το μέρος μας.
5. Με το κεφάλι ανασηκωμένο πίνουμε αυτό το γάλα που έρχεται από ψηλά κατ ευθείαν μέσα στο ανοιχτό μας στόμα. Πίνουμε …..πίνουμε…. μέχρι να νοιώσουμε ικανοποιημένοι και γεμάτοι….
6. Μετά, ανοίγουμε τα μάτια μας.

Όσο και αν σας φαίνονται παιδαριώδεις οι θεραπευτικοί οραματισμοί, όπως σας έχω ξαναπεί, έχουν αποτελέσματα, γιατί απευθύνονται στο υποσυνείδητό μας. Δεν χάνετε τίποτα να τους δοκιμάσετε. Μη ξεχνάτε όμως, πως όλοι οι οραματισμοί δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους όσους τους κάνουν. Κάποιοι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα με έναν οραματισμό και κάποιοι με έναν άλλο. Θα προσπαθήσω να σας δώσω αρκετούς, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε όποιον σας πάει περισσότερο.
Με αγάπη

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (11)

Γεια σας φίλοι μου
Δεν ξέρετε πόσο μεγάλη είναι η χαρά μου, που βλέπω τον λαχανόκηπο να μπαίνει στη καλοκαιρινή του περίοδο. Τα κολοκυθάκια άρχισαν να αναπτύσσονται, όπως βλέπετε, στα νεαρά φυτά και τα αγγουράκια να κρέμονται στις στηριγμένες σε καλάμια μικρές αγγουριές, που είναι γεμάτες άνθη. Θα φάνε και οι φίλοι μου αγγουράκια φρέσκα και τραγανά, όπως βλέπω, εφέτος. Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές μου είναι ακόμη μικρές και δεν έχουν δέσει καρπούς. Τα παντζάρια όμως, όπως μου δείχνουν τα καμαρωτά τους φύλλα στο μικρό παρτέρι που βλέπετε, θα πρέπει να είναι έτοιμα για φάγωμα την επόμενη εβδομάδα. 
Πόσοι άραγε από εσάς φτιάξατε, ακόμη και σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι σας, εφέτος, μικρό λαχανόκηπο; Πόσοι από εσάς θα γευθείτε για πρώτη φορά καρπούς από τα χεράκια σας, αθώους και θρεπτικούς; Να είσαστε άραγε αρκετοί; Αφήστε μου κανένα σχόλιο, σας το έχω ζητήσει τόσες φορές....
Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο ξέρετε, όπως διάβασα πρόσφατα στο περιοδικό Vita, έχει γίνει σοβαρή κίνηση μεταξύ των πολιτών για την καλλιέργεια λαχανικών στα μπαλκόνια, τις βεράντες ή τους μικρούς κήπους. Έχουν φτιαχθεί και ιστοσελίδες που δίνουν συμβουλές και προτροπές για καλλιέργειες σε γλάστρες ή σε χώμα. Και να σκεφθείτε πως το Λονδίνο ούτε στο όνειρό του δεν έχει δει τον Ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο και τη ζέστη, που κάνει τόσο πιο νόστιμα τα λαχανικά. 
Οι ιστοσελίδες για όσους ενδιαφέρονται είναι:  http://londonvegetablegardens.blogspot.com/   και
Με αγάπη   

Άσκηση (11)


 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ   
Καλημέρα σας
τρία νεαρά παιδιά και μία μουσική που φτιάχνει το κέφι διάλεξα σήμερα για να σας πείσω να ξυπνήσετε τις ενέργειες μέσα στο σώμα σας. Σηκωθείτε και κουνηθείτε μαζί τους. Και στη συνέχεια, μια που θα έχετε πάρει φόρα, κάντε και καμμία άλλη άσκηση από αυτές που σας έχω δώσει (ετικέτα: "Ασκηση" ) για την εκγύμναση κάποιου συγκεκριμένου μέρους τους σώματός σας.
Πόσοι άραγε από εσάς έχουν πεισθεί και κάνουν λίγη γυμναστική κάθε μέρα; είναι απαραίτητη φίλοι μου, για την καλή σας υγεία, όχι μόνον τη σωματική αλλά και την ψυχική.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αντί να κάθεστε στη πολυθρόνα και να θυμώνετε με όσα απαράδεκτα οι ειδήσεις στη τηλεόραση σας μεταφέρουν, κλείστε την τηλεόραση βάλτε μία μουσική ή ένα από τα βιντεάκια που σας έχω δώσει και ασκηθείτε. Θα έχετε πολύ μεγαλύτερο όφελος. Το μυαλό σας θα ξεκαθαρίσει, τα συναισθήματά σας επίσης, ο μεταβολισμός σας θα βοηθηθεί και τελικά θα μπορείτε να δείτε τα πράγματα και να αντιδράσετε πολύ πιο σωστά, έχοντας παράλληλα βοηθήσει και το σώμα σας να λειτουργήσει καλύτερα.΄
Με αγάπη


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (4)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (2)
Θα συνεχίσουμε σήμερα φίλοι μου το θέμα της σοκολάτας που ανοίξαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Όπως είπαμε οι βασικές της ιδιότητες οφείλονται κυρίως στο κακάο που αυτή περιέχει και τα δικά του συστατικά. Μιλήσαμε την προηγούμενη φορά για τα φλαβονοειδή που αυτό περιέχει και την ευνοϊκή επίδρασή τους στην οξείδωση της κακής μας χοληστερίνης (LDL).
Εκτός όμως από αυτή τη δράση τους, τα φλαβονοειδή έχουν ευνοϊκή επίδραση και στη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών μας, όπως έχουν διαπιστώσει ερευνητές από όλο τον κόσμο. Το ενδοθήλιο είναι το λεπτό εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος των αρτηριών μας. Αυτό είναι υπεύθυνο να παράγει νιτρικό οξύ, μία χημική ουσία που χαλαρώνει και διευρύνει τα αγγεία μας και κρατάει μαλακό το εσωτερικό τους. Τη λειτουργία αυτή του ενδοθηλίου φαίνεται να βοηθάει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ενώ τα φλαβονοειδή του κακάο βρέθηκε πως μπορούν ακόμη και να αναστρέψουν τη βλάβη του ενδοθηλίου που προκαλεί το κάπνισμα, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, αλλά και τη βλάβη που προκαλεί το γήρας , σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ.
Το κακάο όμως, εκτός από τα ωφέλιμα για την υγεία μας φλαβονοειδή που αναφέραμε, περιέχει και λίπος, το γνωστό βούτυρο του κακάο. Το λίπος αυτό περιέχει κατά το ένα τρίτο του ολεϊκό οξύ, αυτό το γνωστό και τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας μονοακόρεστο λίπος που περιέχεται στο λάδι της ελιάς, ενώ σε ποσοστό 28-45% περιέχει στεαρικό οξύ (stearic acid, από την Ελληνικότατη λέξη στέαρ που σημαίνει λίπος), ένα κορεσμένο λίπος που βρίσκεται πιο συχνά στα ζωϊκά παρά στα φυτικά λίπη. Αυτό το στεαρικό οξύ όμως, παρ ότι ανήκει στα κορεσμένα λίπη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παρόμοια λίπη δεν είναι βλαβερό για την υγεία μας γιατί ο οργανισμός μας το μεταβολίζει σε ολεϊκό οξύ και πάλι.(http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4747) To  υπόλοιπο τώρα τρίτο της περιεκτικότητας σε λίπος του κακάο, αποτελείται από ένα ακόμη κορεσμένο λίπος, το παλμιτικό οξύ το οποίο αυξάνει την χοληστερίνη. Ερευνητικές όμως μελέτες έχουν δείξει πως η σοκολάτα δεν αυξάνει τελικά τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας, πιθανώς λόγω του συνδυασμού των διαφόρων συστατικών που περιέχει.
Ένα άλλο απαραίτητο για την υγεία μας συστατικό που περιέχει η σοκολάτα είναι τα αμινοξέα. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη και τυροσίνη, αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών του οργανισμού μας. Δύο όμως από αυτά τα αμινοξέα έχουν και μία άλλη μοναδική ιδιότητα. Είναι πρόδρομοι της αδρεναλίνης ( βασικής ορμόνης για την αντιμετώπιση του στρες) καθώς και της ντοπαμίνης, ενός νευρομεταβιβαστή που μεταφέρει σήματα μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ντοπαμίνη δημιουργεί αισθήματα ευχαρίστησης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες ευθύνονται και για κάποιες από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της σοκολάτας στον οργανισμό, όπως είναι οι ημικρανίες που εμφανίζουν κάποια άτομα, όταν την καταναλώνουν.
Θα σταματήσω για σήμερα όμως για να μη σας κουράσω και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Και για να σας ευχαριστήσω, σας δίνω ένα μικρό βίντεο με μία πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή για σοκολάτα.
Enjoy….

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.