Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σοφά λόγια (35)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ .....
Αυτό που αφήνετε πίσω σας δεν είναι ότι έχει χαραχτεί επάνω σε πέτρινα μνημεία, αλλά ότι έχει υφανθεί μέσα στις ζωές των άλλων.


~ Περικλής~

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας είχα υποσχεθεί μία εύκολη συνταγή με λάχανο ελάχιστα ψημένο, ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του πριν λίγες ημέρες, όταν στην στήλη της υγιεινής διατροφής σας μιλούσα για τις ιδιότητες αυτού του λαχανικού.
Εδώ είμαι λοιπόν σήμερα με μία συνταγή παρμένη από την Κινέζικη κουζίνα πολύ εύκολη και γρήγορη, αλλά και πολύ υγιεινή χάρις όχι μόνον στο λάχανο αλλά και στα υπόλοιπα λαχανικά που περιέχει.
Επειδή όμως δεν έχω εμπιστοσύνη στις έτοιμες σάλτσες και σε ότι αυτές περιέχουν,  την γλυκόξινη αίσθηση της συνταγής την έδωσα στο φαγητό με μία γερή κουταλιά από τη δική μου πολύ υγιεινή μαρμελάδα από βανίλιες του κήπου μου που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και όχι με την γνωστή έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα που υπάρχει στα μαγαζιά με τρόφιμα ανατολικών χωρών. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε εσείς μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια άλλη γλυκόξινη μαρμελάδα έχετε, αρκεί να μην έχει αυτή έντονο άρωμα φρούτου (όπως η φράουλα π.χ.). Δοκιμάζοντας τις αναλογίες μαρμελάδας – ξυδιού, μπορείτε να φέρετε τη γεύση του φαγητού στα γούστα σας. 
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα λαχανικά (κολοκυθάκια, μανιτάρια κ.λ.π.) ανάλογα με τα γούστα σας. 
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαχανικά με ρύζι
¼ από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου                             
2 καρώτα
Από 1 πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο (χτυπημένο με το μαχαίρι και ψιλοκομμένο)
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. σόγια σως
2 κ.σ. γουρσεστερσάιρ σως (worcestershire sauce) υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού (θα το βρείτε όπου πωλούνται τρόφιμα ανατολικών χωρών)
1 κ.σ. (γεμάτη) μαρμελάδα της αρεσκείας σας
λίγο πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται το φαγητό γιατί οι δύο σως είναι αλμυρές)
Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά μας (εικ. επάνω αριστερά). Το καρώτο είναι καλύτερα να το κόψετε σε λουρίδες με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες (πίλερ). 
Σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε για λίγο μέσα τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και περιμένουμε να μαλακώσουν και αυτές λίγο (2-3 λεπτά). Τέλος ρίχνουμε το λάχανο και το καρώτο. Μαραίνουμε για 2-3 λεπτά και αυτά τα υλικά μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι, τις δύο σως και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το καπάκι στο γουόκ ή το τηγάνι, σβύνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να ψηθούν για λίγο ακόμη στον αχνό τους.
Σερβίρουμε επάνω σε βρασμένο και σουρωμένο λευκό ρύζι μπασμάτι.

* Μη μαγειρέψετε πολλή ώρα τα λαχανικά σας. Πρέπει να μείνουν τραγανά για να κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πρωτείνες του γεύματος, προσθέστε στα λαχανικά και μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Καλή σας όρεξη

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (5)

Θετικά συναισθήματα (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο τελευταίο αρθράκι της στήλης «Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική» είχα συστήσει να μένουμε συγκεντρωμένοι στο κέντρο της καρδιάς μας, αντλώντας από εκεί αγάπη και συμπόνια για όλους, προκειμένου να είμαστε υγιείς, αλλά και ευτυχείς.
Σίγουρα αυτό θα σας άφησε με πολλά ερωτηματικά, γι αυτό επανέρχομαι στο θέμα αναλυτικότερα σε ετούτη εδώ τη στήλη.
Οι θρησκείες όλου του κόσμου έχουν για κέντρο τους την αγάπη, αλλά και την συμπόνια και την ευγνωμοσύνη,  άσχετα αν αυτοί που τις εκμεταλλεύτηκαν  κάνοντάς τες ένα ακόμη είδος εξουσίας έκαναν αίσχη στο όνομα αυτής της αγάπης. Και τις θρησκείες τις ίδρυσαν φωτισμένοι, που σίγουρα ήξεραν τι έλεγαν.
Αυτά τα τρία θετικά συναισθήματα, όπως απέδειξε πια η επιστήμη στις μέρες μας, είναι εκείνα που κάνουν την καρδιά μας να λειτουργεί σε αρμονία (coherence) και να παρασύρει με το αρμονικό ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο  όλες τις ενέργειες του οργανισμού μας σε εναρμόνιση, χαρίζοντάς μας υγεία αλλά και μία ευκολότερη χωρίς εμπόδια ζωή, κατά την δική μου ταπεινή άποψη.
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο αυτό το τελευταίο, εάν πάψουμε να βλέπουμε το σώμα μας σαν ένα κομμάτι κρέας και σκεφθούμε πως είμαστε στην ουσία κόμβοι ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μέσα σε ένα τεράστιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που λέγεται «σύμπαν» θα καταλάβουμε ίσως ευκολότερα, πως όσο πιο αρμονικές είναι οι δικές μας ενέργειες τόσο πιο εύκολα και ομαλά κινούμαστε μέσα σε αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και διαγράφουμε ανεμπόδιστα την τροχιά που εκείνο έχει προγραμματίσει για εμάς σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες…
Νομίζω πως αυτό το τελευταίο θα πρέπει να έχει να κάνει και με τον σκοπό της ζωής μας. Αυτόν που πολλοί από εμάς ψάχνουν να βρουν πιστεύοντας πως αν τον πραγματοποιήσουν θα γίνουν ευτυχισμένοι.
Πιστεύω και εγώ πως αυτό είναι που χαρίζει την πραγματική ευτυχία. Το να ζει κανείς εκπληρώνοντας τον σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε. Μόνο που εκτός από τα μεγάλα ταλέντα που δεν χρειάστηκε να ψάξουν να βρουν τον σκοπό αυτό της ζωής τους γιατί αυτός του αποκαλύφθηκε από πολύ νωρίς, όλοι εμείς οι υπόλοιποι απλοί καθημερινοί άνθρωποι δεν βρίσκουμε εύκολα τον σκοπό αυτό για τον οποίο γεννηθήκαμε σε ετούτο τον πλανήτη, για να νιώσουμε γεμάτοι και ευτυχείς. Παραπαίουμε έτσι, ψάχνοντας την ευτυχία άλλοι στον τζόγο, άλλοι στο αλκοόλ και τις ουσίες, άλλοι στο χρήμα τις πολυτέλειες και την εξουσία, άλλοι στο σεξ, χωρίς κανείς να νιώθει στην πραγματικότητα ευτυχής και ολοκληρωμένος.
Φταίει και η επιστήμη στο μπέρδεμα αυτό, με τα όσα -απολύτως λογικά και τεκμηριωμένα- μας γεμίζει το κεφάλι. Η επιστήμη στηρίζεται στη λογική, στο πείραμα και την απόδειξη. Ναι αλλά η λογική μας είναι πεπερασμένη…. Είναι χτισμένη επάνω σε μισές πληροφορίες που παίρνει ο εγκέφαλός μας από τον περιβάλλοντα κόσμο μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας, που ξέρουμε τώρα πια πως είναι ατελείς. Δεν βλέπουμε την υπέρυθρη ή την υπεριώδη ακτινοβολία, ούτε ακούμε τους υπερήχους και όμως αυτά υπάρχουν γύρω μας, μαζί με τόσα άλλα που αδυνατούμε να αντιληφθούμε.
Για χρόνια πολλά έως τώρα η επιστήμη μας έπειθε πως η εξέλιξη της ζωής επάνω στον πλανήτη ήταν κάτι τυχαίο και πως το σώμα μας καθοδηγείται από τον εγκέφαλο και λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ. Η ίδια αυτή επιστήμη ευτυχώς στις μέρες μας έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και μέσα από την κβαντική φυσική οδηγεί τη γνώση μας σε άλλα μονοπάτια. Μονοπάτια που κάποιοι (Βούδας, Χριστός) εδώ και αρκετούς αιώνες είχαν ήδη περιγράψει με την σοφία που τους χάριζε μια ζωή με συνεχή ενατένιση του κέντρου της καρδιάς τους, μιας καρδιάς γεμάτης αγάπη για όλους και για όλα.
Οι σημερινοί άνθρωποι είμαστε πολύ πιο τυχεροί πιστεύω από τους παλαιότερους.  Βρισκόμαστε σε μια καμπή που η επιστήμη, χάρις στην κβαντική φυσική, πλησιάζει την φιλοσοφία και την μεταφυσική, πράγμα που κάνει ευκολότερα τα πράγματα για όσους ψάχνουν και διαβάζουν.
Έτσι όσα συζητάμε σε αυτές εδώ τις στήλες είναι επιστημονικά και τεκμηριωμένα και ας φαίνονται φιλοσοφικά η και μεταφυσικά πολλές φορές.
Είναι η επιστήμη λοιπόν που έρχεται τώρα να μας πει όσα οι θρησκείες λένε εδώ και αιώνες, πως η ειρήνη στον κόσμο επιτυγχάνεται μέσα από την προσωπική ειρήνη του καθενός και αυτή κατακτιέται με την συγκέντρωση στο κέντρο της καρδιάς μας όπου βαθιά κρύβονται τα συναισθήματα αγάπης και συμπόνιας. Μόνο που σε πολλούς ή μάλλον στους περισσότερους αυτά είναι καλά σκεπασμένα από επδράσεις πολλών εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων πριν ακόμη καλά-καλά γεννηθούμε. 
Συνεχίζεται

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για περισσότερο από έναν αιώνα έχουν χρησιμοποιηθεί μικρόβια και προϊόντα τους για την θεραπεία του καρκίνου. Μετά από παρατηρήσεις σε μεμονωμένους πάσχοντες που εμφάνισαν βελτίωση της νόσου όταν παρουσίασαν κάποια μικροβιακή λοίμωξη, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες χρήσεις μικροβίων σε καρκινοπαθείς, όπως το εμβόλιο της φυματίωσης, ή  μικρόβια όπως η λιστέρια,  η σαλμονέλλα κ.α. Τα πιο πάνω μικρόβια χρησιμοποιήθηκαν σαν όχημα μεταφοράς στους όγκους ανοσορυθμιστικών μορίων και φαρμάκων.
Πρόσφατα όμως η ερευνήτρια Aleksandra Kubiak, ανακοίνωσε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη επάνω στο θέμα αυτό σε ένα συνέδριο γενικής Μικροβιολογίας που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στο πανεπιστήμιο του Γιορκ στη Βρετανία.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και του Μάαστριχτ ανακάλυψαν ένα στέλεχος μη βλαπτικών βακτηρίων  που ζει στο έδαφος και που μπορεί να γίνει θανατηφόρο όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τους καρκινικούς όγκους!...
Το βακτήριο αυτό είναι το Clostridium sporogenes.
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν σπόροι αυτού του βακτηρίου δίνονται με την μορφή ένεσης σε καρκινοπαθείς ασθενείς, αυτοί μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σε βακτήρια μόνον μέσα στους συμπαγείς όγκους, όπου παράγουν ένα ειδικό ένζυμο που ενεργοποιεί μία αντικαρκινική ουσία.
Οι ερευνητές, ενίσχυσαν το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Clostridium sporogenes με ένα γονίδιο που το κάνει να παράγει περισσότερη ποσότητα από αυτό το ειδικό ένζυμο, για να είναι αυτό πιο αποτελεσματικό.  Έτσι, ενίοντας στον ασθενή μία αντικαρκινική ουσία σε μία πρόδρομη μορφή (που δεν είναι βλαπτική για τα κύτταρα), όταν το φάρμακο φτάσει στην περιοχή του όγκου, ενεργοποιείται από το ειδικό ένζυμο των βακτηρίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στον ασθενή και καταστρέφει τα κύτταρα του όγκου, χωρίς έτσι να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.
<><> <><> <><>
Clostridium sporogenes
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Nigel Minton στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μικρόβια αυτά (clostridia) έχουν παρουσιαστεί στον πλανήτη πριν αυτός αποκτήσει μία ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο, γι αυτό μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με ελαττωμένο οξυγόνο, όπως είναι και το εσωτερικό των καρκινικών όγκων.
Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, είπε ο καθηγητής, για να καταστρέψουμε καρκινικούς όγκους, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα.
Πρόσθεσε δε πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα οδηγήσει σε απλές και ασφαλείς διαδικασίες αντιμετώπισης ενός μεγάλου αριθμού συμπαγών καρκινικών όγκων.
«Ελπίζουμε το στέλεχος αυτό που ανακαλύψαμε να χρησιμοποιηθεί σε κλινική δοκιμή το 2013 από τους Jan Theys και Philippe Lambin στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολανδία. Εάν το πείραμα έχει επιτυχία, θα οδηγήσει στη χρησιμοποίηση από εδώ και στο εξής αυτών των μικροβίων σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση συμπαγών καρκινικών όγκων», είπε ο καθηγητής.
Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.
Εύχομαι το πείραμα να έχει το αίσιο τέλος που οι επιστήμονες ελπίζουν και περιμένουν.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι (17)



Κάθε ώρα που σπαταλάτε χαζεύοντας τηλεόραση μειώνει την ζωή σας κατά 22 λεπτά;
Αυτοί δηλαδή που παρακολουθούν τηλεόραση 6 ώρες την ημέρα κινδυνεύουν να πεθάνουν πέντε χρόνια νωρίτερα από άλλους που περνούν τις ώρες τους με διαφορετικές ασχολίες.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη ιατρική έρευνα. Και το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η τηλεόραση, όσο το ότι αναγκάζει όποιον την παρακολουθεί, να παραμένει ακίνητος.
Πηγή:


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (16)

Μ Π Ρ Ο Κ Ο Λ Ο
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μετά το λάχανο και τις εκπληκτικές του ιδιότητες για τις οποίες μιλήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας σε αυτή την στήλη, σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα άλλο λαχανικό της ίδιας ομάδας (σταυρανθή ή ανθοκραμβοειδή), με παρόμοιες και ακόμη περισσότερες βοηθητικές για την υγεία μας ιδιότητες. Το μπρόκολο.  Για την ομάδα αυτή των λαχανικών γενικά, έχουμε μιλήσει και σε παλαιότερη κουβέντα μας. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο που αναφέρεται και στις αντικαρκινικές τους ιδιότητες κάνοντας κλικ στο  http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=3065717260369534300&postID=8886349362092468262 .
Σήμερα όμως θα επικεντρωθούμε στο μπρόκολο και στα όσα αναφέρονται γι αυτό σε μία έγκυρη στήλη διατροφής (http://whfoods.org/?utm_source=bulletin_click&utm_medium=email&utm_campaign=bulletin_email).
Το λαχανικό αυτό λοιπόν περιέχει φλαβονοειδή.  Αυτά είναι 6.000 περίπου διαφορετικές ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά και δίνουν σε αυτά εκπληκτικές ιδιότητες που βοηθούν την υγεία μας, μεταξύ των οποίων μία από τις σημαντικότερες είναι και η προστασία της καρδιάς μας.
Το μπρόκολο όμως είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα φλαβονοειδές που λέγεται «καιμπφερόλη» (kaempferol) το οποίο, όπως έχει βρεθεί σε πρόσφατες έρευνες μειώνει τη δράση αλλεργιογόνων ουσιών στον οργανισμό. Αυτό κάνει το λαχανικό αυτό να θεωρείται ιδανική υποαλλεργική διατροφή.
 Περιέχει επίσης και οργανοθειώδη συστατικά, τα οποία βοηθούν μηχανισμούς αντιοξειδωτικούς καθώς και μηχανισμούς  αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Η ικανότητες αυτές του μπρόκολου ενισχύονται εάν το κόψουμε σε κομμάτια και το αφήσουμε λίγο να μείνει πριν το μαγειρέψουμε, γιατί με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τα συστατικά αυτά και ενεργοποιούνται .
Πριν το μαγειρέψουμε δηλαδή, κόβουμε τα μπουκετάκια στη μέση ή στα τέσσερα με το μαχαίρι ανάλογα με το μέγεθός τους, τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και τα αφήνουμε να μείνουν για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα μαγειρεύουμε στον ατμό για πέντε μόνον λεπτά, προκειμένου να μη χαθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τα κοτσάνια καθώς και τα φύλλα του μπρόκολου είναι καλό να καταναλώνονται επίσης γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.  Πρέπει όμως να καθαρίζουμε το εξωτερικό των κοτσανιών,  να τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1-2 εκατοστών και να τα βάζουμε στη κατσαρόλα 2-3 λεπτά πριν από τα μπουκετάκια και τα φύλλα.  
Χρησιμοποιείστε φίλες και φίλοι μπρόκολο καθώς και όλα τα λαχανικά της ομάδας των σταυρανθών ή ανθοκραμβοειδών όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα μπορείτε και μη ξεχνάτε ότι το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι καλύτερα να το μαγειρεύετε πολύ λίγο και στον ατμό για να εκμεταλλεύεστε όλα τους τα οφέλη για την υγεία σας.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.