Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (9)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο οργανισμός μας είναι, όπως έχουμε πει πολλές μέχρι τώρα φορές σε αυτή τη στήλη, ένα πυκνό πεδίο όπου ενέργειες ηλεκτρικές και μαγνητικές αλληλεπιδρούν για να πραγματοποιεί αυτός τις λειτουργίες του, πράγμα που όταν γίνεται σωστά μας χαρίζει ισορροπία και υγεία.
Το σώμα μας είναι ένα πυκνό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Γιατί αποτελείται από κύτταρα, τα κύτταρα από μόρια, τα μόρια από άτομα, τα άτομα από κβάντα (υποατομικά σωματίδια). Αυτά τα κβάντα που αποτελούν το δομικό μας στοιχείο, είναι, σύμφωνα με τη καινούργια φυσική (κβαντική), συγχρόνως σωματίδια αλλά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ύλη δηλαδή και ενέργεια) ενώ κατ’ άλλους είναι παλλόμενες ενεργειακές χορδές.
Τα κύτταρά μας είναι σύνολα τέτοιων κβάντων με εκπληκτικές ιδιότητες. Ενέργειες παράγονται συνεχώς σε αυτά με τις οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλη ακρίβεια  και ενορχηστρώνουν την συνολική λειτουργία του οργανισμού μας.
Είναι τα κύτταρά μας δηλαδή όντα με νοημοσύνη, σύμπαντα σοφά. Εκατό τρισεκατομμύρια τέτοια εκπληκτικά σε νοημοσύνη και ικανότητες κύτταρα απαρτίζουν αυτό που λέμε «σώμα» μας. Συνειδητοποιείτε τώρα πόση αξία έχει αυτό το σώμα; Πόση αξία έχει ο καθένας από εμάς; Πόσο εκπληκτικές οντότητες είμαστε; Πόσο πρέπει να σεβόμαστε την εκπληκτική μοναδικότητα ο ένας του άλλου και πόση σημασία έχει η ισορροπία όλως αυτών των ενεργειών μέσα μας προκειμένου να είμαστε και να αισθανόμαστε «καλά»;
κύτταρο
Τα στρες της ζωής διαταράσσουν τόσο την λειτουργία των κυττάρων μας όσο και τον ψυχισμό μας. Αυτός με τη σειρά του μέσω των αρνητικών συναισθημάτων διαταράσσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των κυττάρων μας αποδιοργανώνοντας τις ενέργειες που παράγονται από αυτά και οδηγεί έτσι τα όργανα και το σώμα μας σε νόσο.
Δεν ξέρω πόσο κουραστική σας γίνομαι επαναλαμβάνοντας πολλές φορές αυτές τις έννοιες. Θεωρώ όμως πως η κατανόηση της σύστασης του ανθρώπινου σώματος σαν ένα μεγαλειώδες ενεργειακό σύνολο, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ενέργειας,  είναι η βάση τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, γι αυτό επιμένω τόσο.
Στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, σας τα έχω αναλύσει διεξοδικά όλα αυτά. Επειδή όμως οι περισσότεροι ανάμεσά σας πιστεύω πως δεν το έχουν ούτε πρόκειται να το διαβάσουν, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας μεταφέρω σε αυτήν εδώ την στήλη κάποιες από τις τόσο σημαντικές αυτές πληροφορίες, όσο πιο απλουστευμένες γίνεται, για να μπορέσετε να καταλάβετε την αξία της ενασχόλησης με τον ψυχισμό σας και με την εσωτερική σας ισορροπία, μέσα από τις τεχνικές της διαχείρισης συναισθημάτων και ενεργειακής εναρμόνισης που υπάρχουν στις αντίστοιχες στήλες αυτού του μπλοκ.
Και ξέρετε αυτή η καινούργια αντίληψη της σύστασης γενικά της ύλης σαν ένα συνεχώς παλλόμενο ενεργειακό πεδίο, αποτελεί μία μοντέρνα άποψη της αρχαίας «πνευματικότητας» όπως λέει ο βιολόγος Bruce Lipton. Γιατί σε ένα σύμπαν φτιαγμένο από ενέργεια όλα είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα, όλα είναι ένα: Ενέργεια.
Συνεχίζεται


Πηγές : Ελένη Τσουκαλή "Πώς να νικήσετε το στρες" εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ
            
             http://www.brucelipton.com/

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία χορτοφαγική έκδοση του πολύ γνωστού και πολύ νόστιμου «γιαουρτουλού» δοκίμασα και έκανα πριν λίγες ημέρες, προσπαθώντας να φτιάξω ένα γρήγορο δείπνο για μια φίλη που είχε έρθει να με επισκεφθεί.
Μη βιαστείτε να κάνετε γκριμάτσα απογοήτευσης…. Σας βεβαιώνω πως η φίλη που παρακολουθούσε τη διαδικασία του μαγειρέματος αυτού του τόσο εύκολου φαγητού ξετρελάθηκε με τη νοστιμιά του και είπε πως θα αρχίσει να το φτιάχνει συχνά στο σπίτι της.
Το πρώτο πιάτο το έφαγα και εγώ με βουλιμία. Το δεύτερο όμως θυμήθηκα να σας το φωτογραφίσω. Δοκιμάστε το. Θα εκπλαγείτε με την νοστιμιά του.
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Γιαουρτουλού χορτοφαγικό (4 μερίδες)
 
4 Πίτες για σουβλάκια
2 Μανιτάρια πόρτο μπέλο
2 Πράσινες πιπεριές                                              
2 Κρεμμύδια
1 Γιαούρτι (πρόβιο- κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά)
2 σκ.Σκόρδο
 4 κ.σ. Λάδι
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή (1 κ.σ.)
Σε γουόκ ή τηγάνι βάζετε το λάδι και γυρίζετε μέσα σε αυτό τα μανιτάρια κομμένα σε μακρόστενες φέτες πάχους ενός δακτύλου και τις πιπεριές κομμένες σε χοντρές λουρίδες, να μαραθούν λίγο (μην τα παραψήσετε, δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ). Τα πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι και την  καπνιστή πάπρικα (αυτή είναι που του δίνει την πιο πολλή νοστιμιά και κάνει τα μανιτάρια να μοιάζουν με κρέας) τα γυρίζετε λίγο ακόμη στη φωτιά και τα βγάζετε.
Μία άλλη εκδοχή είναι να κόψετε τα λαχανικά και να τα πασπαλίσετε με το αλατοπίπερο και την πάπρικα, να προσθέσετε το λάδι, να τα ανακατέψετε καλά με τα χέρια, να τα τοποθετήσετε σε μία στρώση επάνω σε μία λαδόκολλα και να τα ψήσετε για λίγο στον αέρα στους 170 βαθμούς. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν όμως.
Όσο τα λαχανικά σας ψήνονται, βάζετε τα κρεμμύδια σας κομμένα σε φέτες σε ζεστό νερό με λίγο ξύδι και τα αφήνετε εκεί μέχρι να ετοιμαστούν τα λαχανικά. Στη συνέχεια τα βγάζετε και τα στύβετε  να φύγουν τα υγρά τους.
Στο κεσεδάκι με το γιαούρτι, βάζετε μέσα τα σκόρδα λιωμένα και λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε καλά.
Τις πίτες σας τώρα, αν θέλετε τις περνάτε και αυτές για πολύ λίγο στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ή τις ψήνετε για λίγο επάνω από τα λαχανικά σας στον φούρνο, όταν αυτά κοντεύουν να γίνουν.
Για να φτιάξετε το γιουρτουλού σας, βάζετε στο πιάτο μία πίτα, από πάνω μίγμα από τα μανιτάρια με τις πιπεριές, λίγο μίγμα γιαουρτιού και από πάνω μερικά κρεμμύδια.
Η όλη διαδικασία εμένα (τα έψησα σε γουόκ) μου πήρε ένα τέταρτο της ώρας μόνον. Μπορείτε να το σερβίρετε και με την πίτα τυλιγμένη, σαν σουβλάκι.
Καλή σας όρεξη

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Χαλάρωση (38)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με μια γλυκύτατη φωνή και παρουσία σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Ελπίζω να σας αρέσει.
Με αγάπη
                              
                 

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Το ξέρετε ότι....(12)


όσοι έχουν περάσει ένα έμφραγμα και παίρνουν για κάποιο λόγο αντιφλεγμονώδη φάρμακα (mesulid, voltaren κ.λ.π.) επί μία εβδομάδα, διατρέχουν 45% κίνδυνο να πάθουν ένα καινούργιο έμφραγμα ή να πεθάνουν, ενώ αν παίρνουν τέτοια φάρμακα για 2-3 μήνες το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55%;

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (13)

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΗΛΙΟ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μπορεί το θέμα μας σήμερα να αφορά τη διατροφή, όμως ο λόγος που αναφερόμαστε σήμερα σε αυτήν, είναι η προστασία μας από τον ήλιο και από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες του.
Το πιστεύετε πως έρευνες έχουν δείξει πως διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (λαχανικά και φρούτα) προσφέρει σημαντική προστασία από τον ήλιο; Και βέβαια μια τέτοια διατροφή δεν έχει καμία παρενέργεια, όπως είναι φυσικό, ενώ αντίθετα τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα μπορούν να κρύβουν κινδύνους καρκινογένεσης, λόγω των διαφόρων χημικών ουσιών που περιέχουν.
Τα αντιοξειδωτικά των τροφών βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που η βλαπτική ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης) τον κάνει να παράγει, λειτουργώντας επάνω του σαν στρες (σας έχω μιλήσει για την παραγωγή αυτών των ριζών εκτενώς στο βιβλίο μου «πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ).
Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως έρευνα έχει δείξει ότι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο μέσω της διατροφής προέρχεται εκτός από την γενική αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και από συσσώρευση των αντιοξειδωτικών των τροφών τοπικά στις διάφορες στιβάδες του δέρματος. Η έρευνα αυτή αφορούσε τα καρωτινοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στα καρώτα αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις γλυκοπατάτες και στην κολοκύθα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως τα καρωτινοειδή εκκρινόμενα από ιδρωτοποιούς και άλλους αδένες στο δέρμα παρέχουν και εκεί τοπικά αντιοξειδωτική προστασία. Και μία άλλη έρευνα έδειξε πως το ίδιο συμβαίνει και με την  κατανάλωση βιολογικών αβγών.
Υπάρχουν επίσης πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν παρόμοιες ιδιότητες και στα ω3 λιπαρά οξέα, για τα οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης, όπως και στην μαγειρεμένη ντομάτα, γιατί είναι γνωστό πως το λυκοπένιο (η αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στη ντομάτα) ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται.
Ερευνητές καταλήγουν πως η πολύ γνωστή πια Μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε τέτοια αντιοξειδωτικά σαν αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, πιθανόν να ευθύνεται για την πολύ μικρότερη συχνότητα του μελανώματος στην περιοχή της Μεσογείου, σε σχέση με άλλες χώρες. Ενός δύσκολα θεραπευόμενου καρκίνου του δέρματος. 
Δεν σας συστήνω φίλες και φίλοι μου με αυτό το άρθρο να μην φοράτε το αντηλιακό σας εσείς και τα παιδιά σας, προτείνω όμως να ενισχύετε την άμυνα του οργανισμού σας με μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθάει ποικιλοτρόπως την υγεία σας έτσι ώστε να μπορείτε να χαρείτε περισσότερο τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Φροντίστε όμως επίσης να διαλέγετε με προσοχή τα αντηλιακά σας, ώστε να είναι όσο γίνεται λιγότερο βλαπτικά για τον οργανισμό σας.
Με αγάπη

 

Πηγές:  1. Raman spectroscopic analysis of the increase of the carotenoid antioxidant concentration in human skin after a 1-week diet with ecological eggs.

J Biomed Opt.  2009; 14(2):024039 (ISSN: 1083-3668)

2. Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies.

Nutr Rev.  2010; 68(2):75-86 (ISSN: 1753-4887)

3. In vivo distribution of carotenoids in different anatomical locations of human skin: comparative assessment with two different Raman spectroscopy methods.

Exp Dermatol.  2009; 18(12):1060-3 (ISSN: 1600-0625)

5. http://www.tantoday.com/forums/members/sparky.html/6th July 2010, 09:10 PM

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το ξέρετε ότι...(11)


βραστό νερό επάνω από λίγα ξερά φύλλα φασκόμηλου και λίγο μέλι (αν το θέλετε το ρόφημα γλυκό) φτιάχνει ένα πολύ καλό ρόφημα για την καταπολέμηση του στρες;  

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.