Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/ζυμαρικά (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ξεχάστηκα στο κήπο σήμερα, βάζοντας κοπριά και σκαλίζοντας τα λαχανικά μου, και όταν ένοιωσα να πεινάω, συνειδητοποίησα πως δεν είχα μαγειρέψει τίποτα. Τι πιο εύκολο λοιπόν από μια χορταστική μακαρονάδα που γίνεται σε πέντε λεπτά; Την φωτογράφισα κιόλας για να σας τη δείξω, μήπως και θελήσετε να την δοκιμάσετε και εσείς. Εγώ χρησιμοποιώ βιολογικά μακαρόνια ολικής άλεσης, με ντομάτα, πιπεριά ή σπιρουλίνα, τα οποία ανακατεύω (λίγο απ’ όλα). Εσείς μπορείτε να την κάνετε με ότι μακαρόνια θέλετε, μη ξεχνάτε όμως πως τα ολικής άλεσης ζυμαρικά δεν σας παχαίνουν και βοηθούν την λειτουργία του εντέρου σας.                  
Μακαρόνια με τόνο (4 μερίδες) 
1  πακέτο μακαρόνια
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι ελιάς, στραγγισμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
κ.σ. λάδι
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Μαϊντανός (όσο θέλετε)

Βράζουμε τα μακαρόνια με 1 κ.σ. αλάτι και τα σουρώνουμε. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ρίχνουμε στα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε. (Τόσο απλά!...)
Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι και μια πράσινη σαλάτα για συνοδευτικό.
Τρώγονται πολύ ωραία και κρύα και δεν χρειάζονται ζέσταμα. Ότι πρέπει για το καλοκαιράκι...
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή (11)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα σας προσκαλώ να δείτε ένα βίντεο με πληροφορίες για το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο (E.Coli) που έγινε αιτία να χαθούν τόσες ζωές συνανθρώπων μας αυτόν τον καιρό. Επειδή η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της υγείας μας και επειδή τα πράγματα στη ζωή δεν έχουν ποτέ μία μόνον όψη, αλλά δύο ή περισσότερες, δείτε το βίντεο, προβληματιστείτε και καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα.
Με αγάπη

             

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζω σήμερα την κουβέντα μας για τα λάδια και τη σημασία τους στη διατροφή μας.
Το συμπέρασμα από όσα σας έχω πει μέχρι τώρα, είναι όπως είπαμε, πως πρέπει να υπάρχει μία σωστή αναλογία μεταξύ των ω6 λιπαρών οξέων και των ω3 λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι από πού θα τα πάρουμε αυτά.
Ας αρχίσουμε από τα ω6 λιπαρά οξέα. Τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά είναι δύο: το λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ.  Το πρώτο, που είναι κύριο συστατικό του λινέλαιου (λάδι που προέρχεται από τους λιναρόσπορους),  περιέχεται σε  διάφορα άλλα φυτικά λάδια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο), ενώ το δεύτερο υπάρχει στις ζωικές τροφές (κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά).
Στα ω3 τώρα λιπαρά οξέα ανήκουν το α-λινολενικό οξύ, το εικοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ και το εικοσιδυα-εξα-εν-οϊκό οξύ. Το πρώτο είναι και πάλι συστατικό του λινέλαιου όπου βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από ότι το ω6 λινελαϊκό οξύ που αναφέραμε πιο πάνω, στα καρύδια, και σε μικρές ποσότητες βρίσκεται επίσης στο σογιέλαιο, το ελαιόλαδο, αλλά και στα σαλιγκάρια καθώς και στην γλιστρίδα.
Τα δύο άλλα, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Τα ψάρια με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ω3 είναι ο μπακαλιάρος, ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια, η ρέγγα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος. Ακολουθούν, με λιγότερη ποσότητα, ο κολιός και το λυθρίνι.
Το ελαιόλαδο, περιέχει και τα δύο είδη λιπαρών οξέων στη σωστή αναλογία, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο λάδι για μαγείρεμα, αλλά και για τις σαλάτες.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μα προσφέρει από πλευράς λιπαρών οξέων, η συνηθισμένη  διατροφή στις μέρες μας, με όλη αυτή την υπερκατανάλωση κρέατος αλλά και τροφών επεξεργασμένων. Όλα αυτά τα έτοιμα φαγητά και τα σνακς σε σακουλάκια που παρουσιάζονται σαν υγιεινά με λίγες θερμίδες, περιέχουν όλα σπορέλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά οξέα, ακόμη και όταν ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους πως δεν είναι τηγανισμένα αλλά ψητά στον φούρνο. Ακόμη και τότε είναι περιχυμένα με σπορέλαια για να ψηθούν, ή με τα γνωστά τρανς-λιπαρά που προέρχονται από αυτά, για τα οποία θα μιλήσουμε στην επόμενη κουβέντα μας …. Αν σε αυτό προσθέσετε δε και το ότι αφαιρούν από τις επεξεργασμένες αυτές τροφές όσα  ω3 λιπαρά οξέα περιέχουν, για να μην αλοιώνεται η γεύση τους με τον καιρό (ταγγίζουν), καταλαβαίνεται πόσο διαταράσσεται η αναλογία των λιπαρών οξέων στον οργανισμό σας με την κατανάλωση τέτοιων τροφών.   
Σκεφθείτε τώρα και πόση ακόμη ποσότητα ω6  παίρνουμε από την σίτισή μας σε ταβέρνες, όπου τις περισσότερες φορές ακόμη και αν δεν φάει κανείς κρέας, θα πάρει μεγάλη ποσότητα ω6 από τα τηγανισμένα αλλά και τα φαγητά κατσαρόλας, που είναι μαγειρεμένα με σπορέλαια και τρανς-λιπαρά για λόγους γεύσης και οικονομίας αλλά και άγνοιας!...
Απ ότι φαίνεται από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία ω6: ω3 στη σημερινή διατροφή αντί να είναι 1:1 - 4:1 (μέσος όρος 2:1 όπως έχουμ ξαναπεί) έχει φτάσει στις ΗΠΑ,  το 30:1!!!....
Προφανώς στη χώρα μας με τη χρήση του ελαιόλαδου, θα βρισκόμαστε σε καλύτερη κάπως κατάσταση, αλλά δεν βρήκα στατιστικά στοιχεία για να σας δώσω.
Συνεχίζεται
           http://www.diaita-express.com/diaita.php?id=590

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (17)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
νάνα τριανταφυλλιά
Τα χρώματα στον κήπο αλλάζουν ταχύτατα αυτή την εποχή, όπως έχουμε ξαναπεί. Στον πίσω κήπο του σπιτιού, στη θέση που υπήρχε πριν μια άσπρη αναρριχόμενη ορτανσία τώρα ανθίζει μια ρολογιά. Τα απρογάλαζα περίεργα λουλούδια της γεμίζουν τον πίσω κήπο με το άρωμά τους.
Σας φωτογράφισα και δύο ακόμη τριανταφυλλιές μου. Μία νάνα ποικιλία που ανθίζει συνέχεια αυτόν τον καιρό με ροζ λουλούδια σε μπουκέτα, καθώς και μία εγγλέζικη ποικιλία που μοσχοβολάει πολύ διακριτικά, πλάι σε μια γαλάζια κληματίδα, σε ένα από τα  παρτέρια.
Οι περισσότερες όμως από τις κανονικές τριανταφυλλιές μου ανθίζουν τώρα πια σε πολύ αργότερο ρυθμό απ ότι τον προηγούμενο μήνα. Μία φίλη μου έχει τριανταφυλλιές ανθισμένες σχεδόν συνεχόμενα μέχρι το φθινόπωρο, και μπορεί να χαρίζει μπουκέτα από τριαντάφυλλα σε όποιους φίλους την καλούν, πράγμα που δεν συμβαίνει στον δικό μου κήπο. Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά στα δικά μου παρτέρια, άλλα λουλούδια και χρώματα έχουν πάρει τώρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως βλέπετε. Θα σας τα δείξω σε περισσότερες φωτογραφίες στην επόμενη κουβέντα μας.
Στον λαχανόκηπο, οι ροδιές ανθισμένες δίνουν πολύ χρώμα με τα λουλούδια τους σε χρώμα έντονο κοραλί, ενώ οι ντομάτες και τα αγγουράκια άρχισαν επιτέλους να μεγαλώνουν, και μικρές φασολιές άρχισαν να σκαρφαλώνουν επάνω στα βοηθητικά τους καλάμια. Θα αργήσω βέβαια ακόμη να φάω ντοματοσαλάτα από τον κήπο, όμως αρκούμαι προς το παρόν στα μαρουλάκια, τη ρόκα, το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια που υπάρχουν σε αφθονία.
Έκοψα και έφαγα και αρκετές αγριoαγκινάρες, αυτό τον καιρό. Ήταν νοστιμότατες. Πίσω τους βλέπετε τα αχλαδάκια που κρέμονται επάνω σε μια μικρή αχλαδιά. Είναι κοντούλες. Δεν ξέρω όμως πόσα από αυτά θα τρώγονται στο τέλος όταν ωριμάσουν, γιατί συνήθως, έτσι όπως αποφεύγω να τα ραντίσω με φάρμακα, άλλα τελικά σαπίζουν και άλλα τα μοιράζομαι με τα πουλιά που τα δαγκώνουν.
Είναι γεμάτος ο κήπος από πουλιά, ξέρετε. Πρώτα απ όλα επειδή υπάρχει το τρεχούμενο νερό στη λιμνούλα, όπου έρχονται και πίνουν και κάνουν και το μπάνιο τους. Εκτός όμως από αυτό, τους έχω κρεμάσει και ένα μικρό τρυπητό δοχείο που περιέχει βαμβάκι (άλλες φορές βάζω μέσα εκεί τις τρίχες που μαζεύω όταν χτενίζω το σκυλί μου) για να παίρνουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Έτσι έχω συνεχώς μία όμορφη μουσική από κελαϊδίσματα στον κήπο που σταματάει μόνον σαν πέσει το σκοτάδι. Και τότε όμως πάλι, υπάρχει ο ήχος από το τρεχούμενο στη λιμνούλα νερό να συνοδεύει τις ονειροπολήσεις μου, όταν αυτές δεν διακόπτονται από  τις δυνατές φωνές κάποιων περαστικών ή τον εκκωφαντικό ήχο της εξάτμισης κάποιου νεαρού μοτοσικλετιστή, που δεν του έχει μάθει κανείς δυστυχώς πώς να διαχειρίζεται δημιουργικότερα την περίσσεια ενέργεια των νιάτων του.
Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι εδώ, έστω και αν κινδυνεύω να θεωρηθώ από κάποιους τρελή ή φαιδρή. Είναι όμως πραγματικό γεγονός και αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς.
Παρά τα τόσα πουλιά λοιπόν που υπάρχουν εδώ και χρόνια στον κήπο, ποτέ δεν χρειάστηκε να καθαρίσω από τις κουτσουλιές τους τις πλάκες της αυλής που βρίσκονται ανάμεσα στα παρτέρια.
Πριν τρία χρόνια όμως, ένα πρωί βγαίνοντας έξω βλέπω το τραπέζι του κήπου που βρίσκεται κάτω από δύο μεγάλες πορτοκαλιές, τις καρέκλες και τις πλάκες γύρω τους, γεμάτα κουτσουλιές. Παραξενεύτηκα, καθάρισα και ξέχασα το θέμα. Τη άλλη όμως ημέρα, όπως και τις επόμενες, το τραπέζι γέμιζε πάντα κουτσουλιές, τα πουλιά οργίαζαν τραγουδώντας μέσα στα κλαδιά των δύο μεγάλων δέντρων και εγώ δεν ήξερα πια τι να κάνω. Ώσπου μου ήρθε μια ιδέα.
Αν τους μιλούσα; Αν τους έλεγα να πάνε στην τρίτη πορτοκαλιά που υπήρχε παραπέρα και να άφηναν ήσυχο το τραπέζι και τις καρέκλες μου; Θα με άκουγαν άραγε; Κάτι μέσα μου, μου έλεγε πως θα με άκουγαν, αφού το πίστευα εγώ. Ήμουν βέβαιη πως μπορούσα να τους μεταδώσω ενεργειακά την πληροφορία μου και το δοκίμασα.
Βγήκα έξω και πολύ σοβαρά μάλωσα τα πουλιά που μου λέρωναν το τραπέζι και τους είπα να πάνε στην πιο πέρα πορτοκαλιά.  Μιλούσα πολύ σιγά, όπως καταλαβαίνετε, για να μη με περάσουν για τρελή οι περαστικοί…., αλλά και πολύ σοβαρά.
Το εγχείρημα δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά εγώ δεν απογοητεύθηκα. Επί τρεις ημέρες, μιλούσα καθημερινά στα πουλιά και σε πολύ σοβαρό τόνο τους ζητούσα να φύγουν από τα δύο δέντρα που ήταν επάνω από το τραπέζι μου και να πάνε στην άλλη πορτοκαλιά που βρίσκεται παραπέρα.
Την τέταρτη ημέρα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα πουλιά έπαψαν να κάθονται στα δέντρα επάνω από το τραπέζι μου και δεν ξαναέγινε από τότε ποτέ κάτι τέτοιο, παρ ότι βρίσκονται κατά οικογένειες μέσα στα δέντρα του κήπου. Σύμπτωση; Μπορεί. Πείτε το όπως θέλετε εσείς. Εγώ όμως είμαι πεπεισμένη πως είναι επικοινωνία. Ενεργειακή επικοινωνία μέσα σε αυτό το δίχως αρχή και τέλος  δίκτυο ενέργειας και πληροφορίας που λέγεται σύμπαν….
Με αγάπη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Σοφά λόγια (28)

ΚΑΠΟΙΟΣ     ΕΙΠΕ....                

Ονειρευτείτε σαν να πρόκειται να ζήσετε για πάντα. Ζήστε σαν να πρόκειται να πεθάνετε αύριο.



~James Dean~
 
Από το βιβλίο «The best way out is always through» του BJ Gallagher

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (2)

Γεια σας φίλοι μου
Έναν ακόμη τρόπο να διαχειριστείτε ένα αρνητικό σας συναίσθημα θα σας δώσω σήμερα. Η τεχνική ανήκει στην NLP(Neuro-Linguistic-Programming), μία από τις μοντέρνες μεθόδους ψυχολογίας που ιδρύθηκε από τον ψυχολόγο Richard Bandler. Η άσκηση προέρχεται από το βιβλίο του «Guide to TRANCE-formation» έκδοσης 2008 και είναι η εξής:
1. Φέρτε στη μνήμη σας μία εμπειρία που σας προκάλεσε λίπη, δυσαρέσκεια ή άλλο αρνητικό συναίσθημα και ξαναζήστε την με όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε, σαν να συμβαίνει τώρα. Νοιώστε όλα τα συναισθήματα στο σώμα σας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους ήχους. Τι σας είπαν, τι είπατε εσείς, ακόμη και τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή και διαπιστώστε το βαθμό που αυτή η κατάσταση σας προκαλεί ακόμη πόνο.
2. Τώρα φανταστείτε πως βγαίνετε έξω από την εικόνα, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τον εαυτό σας εκεί, σαν να τον βλέπετε να παίζει σε κινηματογραφική ταινία. Σπρώξτε ολόκληρη την εικόνα όλο και πιο μακριά σας, παρατηρώντας, όσο την σπρώχνετε, πώς τα χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν και οι λεπτομέρειες να σβήνουν. Σπρώξτε την εικόνα όσο μακριά εσείς θέλετε και διαπιστώστε τον τρόπο που τώρα αισθάνεστε παρατηρώντας τα γεγονότα απομακρυσμένα. Τέλος σπρώξτε την εικόνα ακόμη μακρύτερα και νοιώστε την να εκρήγνυται και να χάνεται μέσα στον ήλιο….   
Μη σας φαίνονται οι ασκήσεις που σας δίνω απλές ή παιδαριώδεις. Λειτουργούν αποδεδειγμένα, έτσι ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι που τις έχουν δημιουργήσει, και μπορώ να σας το επιβεβαιώσω και εγώ μέσα από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από την εμπειρία αρκετών ατόμων που βελτιώθηκαν συναισθηματικά δουλεύοντας μαζί μου τις ασκήσεις αυτές.
Θέλω όμως να προσθέσω εδώ, για άλλη μια φορά, πως οι ασκήσεις όλες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα αν βρίσκεστε σε ελαφρά ύπνωση (κατάσταση τρανς), γι αυτό σας προτείνω να τις κάνετε, αφού προηγουμένως ασχοληθείτε για λίγη ώρα με την πρώτη άσκηση  ενεργειακής εναρμόνισης που σας έχω δώσει. (ενεργειακή εναρμόνιση 1) Όταν νιώσετε αρκετά χαλαροί και μισο-υπνωτισμένοι κλείστε τα μάτια σας και ασχοληθείτε με την σημερινή ή όποια άλλη άσκηση διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων θέλετε, από αυτές που μέχρι σήμερα σας έχω περιγράψει.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.