Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (1)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ, (metagenomics) η νέα επιστήμη (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για ένα καινούργιο σχετικά τομέα της επιστήμης θα σας μιλήσω σήμερα. Λέγεται Metagenomics ή Μεταγονιδιακή επί το Ελληνικότερον….
Μετά την ανακάλυψη και τη μελέτη του DNA όλο και περισσότεροι καινούργιοι κλάδοι της Γενετικής αναπτύσσονται. Η Επιγενετική είναι η επιστήμη που ακολούθησε τη Γενετική και ασχολείται με τις επιδράσεις που το περιβάλλον ασκεί επάνω στα γονίδια και τη λειτουργία τους. Σας έχω μιλήσει αρκετά για αυτήν και εγώ στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες».
Ο νέος τώρα επιστημονικός κλάδος που λέγεται Μεταγονιδιακή, μελετάει το DNA σε ομάδες μικροβίων όπως αυτές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον (στο νερό, τη γη, το ανθρώπινο σώμα). Αυτό έγινε δυνατόν μετά την ανάπτυξη ειδικών τεχνικών, γιατί μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές μελετούσαν τον γενετικό κώδικα (DNA) των μικροβίων σε ειδικές καλλιέργειες διαφόρων τύπων μικροβίων που έκαναν στο εργαστήριο. Πολύ μικρός όμως αριθμός μικροβίων είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί με αυτόν τον τρόπο. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων και ιών που υπάρχει στη φύση δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί.
Από την άλλη, οι ιοί, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν μικρόβια και ζουν επάνω τους, αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών οντοτήτων στον πλανήτη μας και χωρίς την νέα αυτή επιστήμη θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν.
Η νέα λοιπόν αυτή επιστήμη ανοίγει τις πόρτες σε έναν τρομερά μεγάλο αριθμό πληροφοριών, αφού δίνει τη δυνατότητα μελέτης μέσω του γενετικού τους κώδικα, όλου αυτού του τεράστιου αριθμού μικροβίων και ιών που υπάρχουν στη φύση. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν πολύ όλες τις επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με
• Την ανθρώπινη υγεία
• Τη γη και τις αλλαγές του πλανήτη
• Την γεωργία
• Το περιβάλλον
• Την ενέργεια
• Και πολλές ακόμη….

Τα μικρόβια, ξέρετε, είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρούμαστε εμείς ζωντανοί, παρ ότι ένας μικρός αριθμός τους μπορεί να μας προκαλεί προβλήματα. Έχουμε ήδη μιλήσει σε παλαιότερες κουβέντες μας για τα μικρόβια του εντέρου μας που βοηθούν την πέψη των τροφών μας.
Και όπως λέει και ένα βιβλίο σχετικό που αναφέρεται στη Μεταγενετική, τα μικρόβια είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να κινείται. Παρ ότι είναι τόσο μικρές οντότητες που ούτε καν τις βλέπουμε, είναι απαραίτητα όχι μόνον για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για κάθε ζωή επάνω στη γη. Κάθε διεργασία στην βιόσφαιρα επηρεάζεται από την ατελείωτη ικανότητα των μικροβίων να μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους. Οι χημικές διεργασίες που μετατρέπουν τα κύρια συστατικά της ζωής (άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και θείο) σε μορφές βιολογικά προσβάσιμες, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα μικρόβια. Γι αυτό και όλα τα φυτά και τα ζώα έχουν συνδεθεί με μικροβιακές κοινότητες που τα προμηθεύουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα  για την ανάπτυξή τους.

Συνεχίζεται

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σελίδες γέλιου (14)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ..... Με ένα ανέκδοτο
Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα με ξανθιές, όπως όλοι ξέρετε. Αυτό όμως που μία φίλη μου έστειλε προχθές, με έκανε να ξεκαρδιστώ με την τόση του υπερβολή. Απολαύστε το:

Ένα αεροπλάνο ταξιδεύει προς Μελβούρνη, όταν μια ξανθή σηκώνεται από την οικονομική και πηγαίνει στην πρώτη θέση.
Ο αεροσυνοδός ο οποίος παρακολουθούσε, πήγε κοντά της και της ζήτησε να δει το εισιτήριο.
Αφού το κοίταξε της εξήγησε ότι θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην οικονομική θέση.
Η ξανθή απάντησε "είμαι νέα, όμορφη, ταξιδεύω για Μελβούρνη και θα μείνω εδώ"
Ο αεροσυνοδός μπήκε τότε στο πιλοτήριο και εξήγησε στον πιλότο και στον συγκυβερνήτη τι συνέβη.
Ο συγκυβερνήτης βγήκε έξω και προσπάθησε να εξηγήσει στην ξανθή ότι είχε πληρώσει για οικονομική θέση και δεν επιτρεπόταν η παραμονή της στην πρώτη θέση.
Η ξανθή απάντησε "είμαι νέα, όμορφη, ταξιδεύω για Μελβούρνη και θα μείνω εδώ"
Ο συγκυβερνήτης επιστρέφει απελπισμένος στο πιλοτήριο.
Ο πιλότος τον βλέπει και τον ρωτά "είναι ξανθή είπες? Κανένα πρόβλημα. Είμαι παντρεμένος με ξανθή και μπορώ να μιλήσω την γλώσσα της"
Την πλησιάζει, της ψιθυρίζει κάτι στο αυτί και αμέσως η ξανθή σηκώνεται, λέει στον πιλότο "συγνώμη δεν το ήξερα" και επιστρέφει πίσω στην οικονομική.
Οι άλλοι δύο έχουν μείνει να κοιτάζουν πορημένοι. "Τι στο καλό της είπες?"
Ο πιλότος απάντησε "Της είπα ότι οι πρώτες θέσεις δεν πηγαίνουν Μελβούρνη!"

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (4)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (4) (Regenerative medicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα το πολύ ενδιαφέρον θέμα της αναγεννητικής ιατρικής, με νεότερα στοιχεία.
‘Όπως είπαμε στις προηγούμενες κουβέντες μας, μέχρι πρόσφατα η μεταμόσχευση οργάνων ή τα συνθετικά όργανα ήταν οι μόνες λύσεις για την αντιμετώπιση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονταν με βλάβες στα ανθρώπινα όργανα ή τους ιστούς.
Σήμερα όμως, ευτυχώς, το ενδιαφέρον έχει πια επικεντρωθεί στην αναγέννηση τους. Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση αδιαφοροποίητων εμβρυακών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων σε διαφοροποίηση ώστε να εξελιχθούν σε εξειδικευμένα

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χαλάρωση (30)

ΑΣ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με λίγη χαλαρωτική μουσική και τη γλυκύτατη φωνή της Enya, σας εύχομαι σήμερα καλημέρα.
Νά στε πάντα καλά. 
                   

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (5)

Γεια σας φίλοι και φίλες μου
Μια εκπομπή μαγειρικής που παρακολούθησα πρόσφατα στη τηλεόραση, κατά την οποία η καταξιωμένη μαγείρισσα κόντεψε να καεί φτιάχνοντας έναν απλό σιμιγδαλένιο χαλβά και γέμισε όλο το στούντιο ατμούς, με έκανε να σας δώσω σήμερα τη δική μου εκδοχή για αυτό το πολύ εύκολο και υγιεινό γλυκό. Υπάρχει ένα απλό κόλπο που κάνει την όλη διαδικασία πολύ ευκολότερη και απλή και θα σας το αποκαλύψω αμέσως παρακάτω.
Εκτός όμως από αυτό, εγώ έχω λιγοστέψει τις ποσότητες λαδιού και ζάχαρης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ελαφρύ στη γεύση.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Χαλβάς σιμιγδαλένιος 

2/3φλ.λάδι                                                                         
2 φλ. σιμιγδάλι (ψιλό και χοντρό σε ίσες ποσότητες)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια (προεραιτικά)

Σε κατσαρόλα (μεγάλη τόσο ώστε να χωρέσει το μίγμα του χαλβά μας), βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει, μαζί με ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλλιού (ότι προτιμάτε) και ένα ξυλάκι κανέλας καθώς και 1-2 γαρύφαλλα (αν σας αρέσει η γεύση τους).
Σε άλλο μάτι βάζουμε συγχρόνως σε τηγάνι το λάδι να κάψει και καβουρδίζουμε μέσα το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντας τα, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν το σιμιγδάλι αλλάξει χρώμα και γίνει καφετί, το ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Αυτό είναι το κόλπο που σας έλεγα πιο πάνω. Αντί να ρίξουμε δηλαδή το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι, κάνουμε το αντίστροφο και γλυτώνουμε από πιτσιλίσματα και καψίματα.
Σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι στη κατσαρόλα μας και αφήνουμε (χωρίς ανακάτεμα!) τον χαλβά να γίνει. Ανοίγουμε τη κατσαρόλα μετά από μισή περίπου ώρα, βγάζουμε τον χαλβά από τη κατσαρόλα, αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλλας και τη φλούδα λεμονιού, τον φορμάρουμε όπου προτιμάμε και τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.

*Μία ακόμη συμβουλή: μόλις πάρει βράση το σιρόπι, καταβάζουμε  λίγο την ένταση της φωτιάς ή βάζουμε τον διακόπτη στο μάτι της κουζίνας στο 2.


Δεν είναι πολύ απλό; Δοκιμάστε το και θα με ευγνωμονείτε, όπως ακριβώς κάνω εγώ από τότε που άκουσα το κόλπο αυτό από κάποια άλλη μαγείρισσα παλαιότερα, στην τηλεόραση και πάλι. Με τον τρόπο που σας περιέγραψα, η παρασκευή αυτού του γλυκού γίνεται μία απλούστατη υπόθεση.
Καλή επιτυχία



Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (20)

Γεια σας φίλοι μου
Η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα και που όπως όλοι πια ξέρουμε βλάπτει τα αγγεία μας, δεν οφείλεται μόνον στη διατροφή αλλά και στο ποσό μιας ορμόνης που λέγεται «γκρελίνη», σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience πριν λίγους μήνες από το Πανεπιστήμιο του Τσιντσινάτι.
 Η ορμόνη αυτή, παράγεται στο στομάχι και στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνη μεταξύ των άλλων και για το αίσθημα της πείνας. Είναι γνωστό πως η ορμόνη αυτή εμποδίζει την λειτουργία κάποιου υποδοχέα στα εγκεφαλικά κύτταρα που είναι υπεύθυνος να τροποποιεί τη πρόσληψη τροφής και την κατανάλωση ενέργειας.
Οι ερευνητές βρήκαν πως μπλοκάροντας αυτόν τον υποδοχέα στα ποντίκια αυξήθηκε η χοληστερίνη στο αίμα τους.
Θεωρούν δε πως η αύξηση της κυκλοφορούμενης χοληστερίνης, όταν η γκρελίνη είναι αυξημένη, οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο συκώτι να κατακρατεί λιγότερη χοληστερίνη, αυξάνοντας έτσι τη ποσότητά της που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα.
Είναι η πρώτη έρευνα αυτή που αποδεικνύει πως η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας δεν οφείλεται μόνον στη διατροφή αλλά και σε νευρικά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στο συκώτι, όπου παράγεται η χοληστερίνη. Αυτό όπως λένε οι ερευνητές ανοίγει νέους ορίζοντες για τη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων για τον έλεγχο της χοληστερίνης.
Αυτό όμως δείχνει για άλλη μια φορά επίσης φίλοι μου, πως είμαστε ένα ενιαίο σύνολο, και είναι πολυπαραγοντικά τα προβλήματα της υγείας μας και σαν τέτοια δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με ένα ή περισσότερα χάπια, όπως δυστυχώς πολλοί εξακολουθούν να νομίζουν. Χρειάζεται να δούμε με άλλα μάτια τη ζωή μας και το σώμα μας.
 Με αγάπη

Πηγή: http://www.thehealthage.com/brain-hormone-ghrelin-regulates-blood-cholesterol/0607/

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.