Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χαλάρωση (25)

 ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
ένα .... αλλοιώτικο πιάνο σας έχω για δώρο χαλάρωσης σήμερα.
Ελπίζω να το απολαύσετε όσο και εγώ.
Με αγάπη

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (2)

Γεια σας φίλοι μου
Χειμωνιάζει σιγά-σιγά, οι βροχές μας έπνιξαν εδώ στο όμορφο νησί μας και οι αέρηδες δεν με αφήνουν να τραβήξω φωτογραφίες από τον κήπο και να σας δείξω τις τωρινές του ομορφιές. Χθες όμως επιτέλους ο καιρός μας …… χαμογέλασε λιγάκι και μπόρεσα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες.
Δείτε τι όμορφος ο συνδυασμός του κυδωνίαστρου (κόκκινα μπαλάκια) με τις κίτρινες μαργαρίτες του χειμώνα! Υπάρχουν πολλές μορφές κυδωνίαστρου, και έτσι το φυτό μπορεί να μπει κα να ομορφύνει κάθε κήπο, μικρό ή μεγάλο στολίζοντάς τον με τα κόκκινα μπαλάκια του όλο τον χειμώνα. Η νάνα μορφή, η θαμνώδης (που βλέπετε στη φωτογραφία) και η δενδρώδης μορφή του. Εγώ τις έχω και τις τρεις στον κήπο μου. Εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, χωρίς αγκάθια, που την άνοιξη γεμίζει με μικρά άσπρα λουλουδάκια σε μπουκέτα.
Λίγο πιο μπροστά από τις κίτρινες μαργαρίτες, βρίσκεται ένας καταπληκτικός αρωματικός θάμνος με αγκαθωτά φύλλα που ανθίζει την άνοιξη με υπέροχα κίτρινα λουλούδια σε ταξιαρχίες και πολύ απαλό άρωμα. Λέγεται μαόνια. (δεξιά φωτογραφία). Το καλοκαίρι τα κίτρινα αυτά λουλούδια γίνονται τσαμπιά με μικρούς σκούρους μπλε καρπούς. Ο τρελός καιρός όμως εφέτος την έκανε να ανθίσει τώρα και αυτή, όπως βλέπετε. Όχι πως παραπονιέμαι όμως……
Και πίσω της ακριβώς διακρίνονται τα μεγάλα εξωτικά φύλλα ενός φυτού που γίνεται μικρό δενδρύλλιο και ανθίζει με υπέροχα άσπρα λουλούδια σε μεγάλα τσαμπιά αυτή την εποχή. Σε λίγες ημέρες θα είναι πλήρως ανθισμένο και θα σας το φωτογραφίσω και αυτό.
Τα τριαντάφυλλα πάντως του κήπου αντιστέκονται ακόμη στις συνεχείς βροχές και του αέρηδες του νησιού. Φωτίζουν γωνιές του κήπου με την ομορφιά τους και ας είναι λίγο ταλαιπωρημένα από τον καιρό τα πέταλά τους.
Θα τα ξαναπούμε.....  

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (6)

ΑΣ....ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  
Γεια σας
Μια φίλη μου έστειλε το πιο κάτω ανέκδοτο και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να γελάσετε με τα .... χάλια μας....

Ανέκδοτο
Ο υπουργός του κυβερνόντος κόμματος κάνει περιοδεία. Επισκέπτεται ένα σχολικό συγκρότημα και ακούει τα παράπονα των δασκάλων και των μαθητών:
- Κύριε υπουργέ, δεν έχουμε πετρέλαιο για θέρμανση και έρχεται βαρύς χειμώνας...
- Κύριε υπουργέ, δεν μας χωράνε οι αίθουσες, τα μισά θρανία είναι χαλασμένα, τα περισσότερα τζάμια είναι σπασμέα...
Αφού ακούει διάφορα τέτοια ...τους λέει:
- Μήν ανησυχείτε όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν.
Μπαίνει στην μερσεντές και πάει στον επόμενο σταθμό, στις τοπικές φυλακές.
Ακούει και εκεί πολλά παράπονα.
- Κύριε υπουργέ, θέλουμε καλύτερο φαγητό, περισσότερα κλινοσκεπάσματα, πιο πολύ προσωπικό γιατί δεν επαρκούμε...
- Θα γίνουν όλα όσα ζητάτε, μην ανησυχείτε.
Μπαίνει στην Μερσεντές και καθώς φεύγουν αρχίζει να δίνει οδηγίες στον γραμματέα του.
- Λοιπόν, Κωστάκη. Στο σχολείο στείλε ένα συνεργείο να μπαλώσει μερικές τρύπες, και να βάλει μερικά τζάμια, αλλά τίποτε άλλο. Μετά στείλε ένα συνεργείο στις φυλακές να φτιάξει: πισίνα, χαμάμ, τζακούζι, σάουνα, αίθουσα για διασκέδαση με 50άρα τηλεόραση, φλίπερ...
Μένει κάγκελο ο γραμματέας.
- Μα κύριε υπουργέ, τί είναι αυτά που λέτε;
Και απαντά ο υπουργός:
- Κοίτα Κωστάκη. Σχολείο πήγαμε και δεν θα ξαναπάμε. Στην φυλακή όμως δεν ξέρεις πότε θα μπούμε... Κατάλαβες;

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (9)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα.

Μόνον μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη".



-Μητέρα Τερέζα –


Από το βιβλίο «No glass cieling, Just Bleue Sky» της Marcy Blochoviak

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (14)


Γεια σας φίλοι μου
Πάνω από 10.000 περιπτώσεις καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου μπορούν να αποσοβηθούν κάθε χρόνο εάν ο κόσμος αποφάσιζε να ασκηθεί λίγο περισσότερο, όπως να κάνει γρήγορους περιπάτους ή να ασχοληθεί με δύσκολες δουλειές του σπιτιού (!!!), λένε οι επιστήμονες.
Δεν είναι τυχαίο φίλοι μου που και στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες) αλλά και σε αυτό το μπλοκ σας συστήνω συχνά να μη ξεχνάτε να ασκείστε.
Σύμφωνα με πρόσφατη ιατρική έρευνα, 45 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα θα μπορούσε να γλυτώσει από τον καρκίνο του στήθους 5.500 περιπτώσεις καρκίνου μαστού ετησίως στην Αγγλία λένε Βρετανοί ερευνητές, ενώ τουλάχιστον 4.600 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να γλυτώσουν ετησίως με 30 λεπτά άσκηση ημερησίως.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως λιγότερο από το 1/3 των Βρετανών γνωρίζει τα οφέλη της άσκησης σε σχέση με τη πρόληψη του καρκίνου και γι αυτό συστήνουν την ενημέρωση του κόσμου. Πόσοι νομίζετε φίλοι μου πως το γνωρίζουν στον τόπο μας; Ποιός μας ενημερώνει;
Εγώ θα είμαι εδώ δίπλα σας να σας ενημερώνω, αλλά είσαστε λίγοι αυτοί που με διαβάζετε δυστυχώς. Και το κακό είναι πως και ανάμεσα σε εσάς που με διαβάζετε ελάχιστοι εφαρμόζετε τις συμβουλές μου. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι. Μας αρέσει να ακούμε, να μαθαίνουμε, αλλά όταν πρέπει να βάλουμε κάτω τον εαυτό μας να τον αναγκάσουμε να πειθαρχήσει σε κάποια πράγματα, αναβάλουμε αυτή τη δουλειά για …. αργότερα… όταν θα μπορέσουμε να βρούμε χρόνο….. κ.λ.π.
Η πιο πάνω έρευνα είναι σημαντική και αφορά τον καρκίνο. Όμως η άσκηση είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας γενικότερα και προφυλάσσει από όλα τα νοσήματα, όπως σας έχω επανειλημμένα πει. Γι αυτό προσπαθήστε να τη βάλετε στη ζωή σας. Όσο πιο συχνά μπορείτε. Βοηθάει και το άγχος σας.
Ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες τρελαίνουν τον κόσμο παγκοσμίως η άσκηση είναι ένα γερό αντίδοτο για το στρες αυτό. Καλύτερα αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες από γερούς ανθρώπους, δεν νομίζετε; Μη το βάζετε κάτω λοιπόν. Παίξτε τουλάχιστον τα βιντεάκια που σας έχω δώσει και κουνηθείτε, έστω και λίγο.
Πόσους άραγε από εσάς έχω μέχρι τώρα πείσει;......
Με αγάπη

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (2)

Γεια σας φίλοι μου
Πόσοι από εσάς έχετε πάει στη Σίφνο και έχετε γευθεί τη νοστιμότατη ρεβιθάδα του νησιού; Εγώ την επισκέφτηκα πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς τα έντονα μελτέμια δεν με άφησαν να την ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα. Δεν ξέχασα όμως ποτέ την πασίγνωστη και νοστιμότατη ρεβιθάδα  που γεύτηκα και που αποτελεί το Κυριακάτικο φαγητό των ντόπιων. Μου έκανε τόση εντύπωση η εκπληκτική της γεύση, που προσπάθησα πολύ να μάθω τα μυστικά της συνταγής της. Δεν μου είπαν όμως και τόσες πολλές λεπτομέρειες οι ντόπιοι, εκτός από το ότι την φτιάχνουν σε πήλινα σκεπαστά δοχεία (αγόρασα ένα και το έφερα μαζί μου πίσω στην Αθήνα που ζούσα τότε) τα οποία βάζουν το βράδυ του Σαββάτου στον ξυλόφουρνο που είναι πια σβηστός και τα αφήνουν εκεί μέσα να σιγοψήνονται μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής που τα σερβίρουνε.
Δοκιμάζοντας από τότε αρκετές φορές, κατάφερα να έχω ένα αποτέλεσμα που πλησιάζει πολύ κοντά την ασύγκριτη γεύση αυτής της ρεβιθάδας ( δεν την φτάνει όμως!...) και μια που την θυμήθηκα και την μαγείρεψα προχθές, αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή.
Αν υπάρχει καμία Σιφνιώτισα φίλη ή φίλος μεταξύ των αναγνωστών και θέλει, ας μας βοηθήσει να την νοστιμέψουμε ακόμη περισσότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ρεβίθια φούρνου

2 φλ. ρεβίθια με το φλούδι τους μουσκεμένα από το βράδυ σε νερό και μετά ξεπλυμένα καλά
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο                                                    
2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με το φλούδι (στουμπισμένες με τη γροθιά μας πάνω από ένα μεγάλο μαχαίρι όπως φαίνεται στην φωτογραφία)
2-3 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια θυμάρι
1 ποτήρι του κρασιού (όχι γεμάτο) λάδι
Νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια και να περισσεύει ένα -δύο εκατοστά επάνω από αυτά.
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, στη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο το βράδυ επί μία ώρα στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς, και αφήνουμε μέσα το φαγητό όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε 2 πρέζες αλάτι, το ανακατεύουμε, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να τελειώσει το ψήσιμό του. (συνολικά 12 ώρες)

Τα ρεβίθια που ψήνονται με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τραγανά αλλά συγχρόνως λιώνουν στο στόμα και είναι νοστιμότατα. Αν θέλετε μπορείτε στη συνέχεια να τα βάλετε σε τηγάνι ή κατσαρόλα και να προσθέσετε λίγο σπανάκι ή σέσκουλα. Ανακατεύετε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά και σερβίρετε.
Ακόμη πιο νόστιμο αυτό το φαγητό θα γίνει αν προηγουμένως μαράνετε ελαφρά σε λίγο λάδι μερικά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φράσκα και λίγο άνηθο και μετά προσθέσετε τα χορταρικά και τα ρεβύθια.
Καλή σας όρεξη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.