Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (7)

ΤΟ   ΛΙΠΟΣ  ΜΑΣ   (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Όπως είπαμε στην προηγούμενη κουβέντα μας αναφορικά με το λίπος μας, αυτό θεωρείται στην εποχή μας ενδοκρινικό όργανο, γιατί παράγονται εκεί πολλές ορμόνες και άλλες ουσίες που επιδρούν στον μεταβολισμό μας.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η έκκριση όλων των πιο πάνω ουσιών από τον λιπώδη ιστό μας (το λίπος μας δηλαδή) διαταράσσεται όταν η μάζα του ιστού αυτού αλλάζει σημαντικά είτε λόγω παχυσαρκίας είτε λόγω μεγάλης καχεξίας, με ανάλογα αποτελέσματα σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού που αναφέραμε στα προηγούμενα άρθρα αυτής της σειράς.
Εκτός όμως από την λεπτίνη που αναφέραμε στην προηγούμενη κουβέντα μας, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες που εκκρίνουν τα λιποκύτταρα,  και πολλές άλλες ακόμη ορμόνες που δε κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω γιατί θα σας κουράσω, εκκρίνονται από τον λιπώδη ιστό. Πριν δύο χρόνια όμως, ανακαλύφθηκε και ένα άλλο είδος ορμονών που παράγουν τα λιποκύτταρα, που δεν μοιάζει χημικά με καμία από τις προηγούμενες και τις γνωστές ορμόνες, οι οποίες είναι είτε στεροειδείς είτε πρωτεϊνικές. Αυτή η καινούργια κατηγορία ορμονών που ονομάστηκαν λιποκίνες είναι λιπαρά οξέα. ως προς την χημική τους σύσταση.
Μία λιποκίνη που ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια ονομάζεται C16:1n7-palmitoleate ή απλούστερα «palmitoleate» ( προφέρεται παλμιτολιέϊτ). Πρόκειται για μία αλυσίδα 16 ατόμων άνθρακα που προέρχεται από το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ παλμιτολεϊκό οξύ (εικόνα). Αυτή έχει διάφορες δράσεις στον οργανισμό που βοηθούν την υγεία μας. Συγκεκριμένα η λιποκίνη αυτή
1. αυξάνει την αντίδραση των μυών στην ινσουλίνη
2. ρυθμίζει την κατακράτηση των λιπών από το συκώτι, ελαττώνοντας την παραγωγή βλαβερών λιπών
3. ελαττώνει τις ουσίες που προάγουν την φλεγμονή τις οποίες παράγει ο λιπώδης ιστός και με αυτόν τον τρόπο ελαττώνει προφανώς την φλεγμονή που συνοδεύει τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες κ.λ.π.)
Στις καινούργιες έρευνες που γίνονται τώρα σχετικά με αυτή τη λιποκίνη, στηρίζουν οι ερευνητές πολλές ελπίδες για την ανακάλυψη μεθόδων αντιμετώπισης των επιπλοκών του σακχ. διαβήτη και των καρδιοπαθειών.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο με πολλές ιατρικές λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω μόνον να κατανοήσετε και γι αυτό το επαναλαμβάνω, είναι πως το λίπος μας είναι και αυτό ένας ιστός στο σώμα μας με σοβαρές ενδοκρινικές λειτουργίες, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Και πως μεγάλες αποκλείσεις από το μέτρο (παχυσαρκία, καχεξία) οδηγούν σε διαταραχή στην λειτουργία του οργανισμού εξ αιτίας των αλλαγών στην ποσότητα των ορμονών που εκκρίνονται από αυτόν τον ιστό.
Σας ξαναθυμίζω λοιπόν πως η παχυσαρκία 
1.οδηγεί σε αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη (σακχ. διαβήτης)
2.επηρεάζει την λειτουργία του τοιχώματος των αγγείων (υπέρταση, καρδιοπάθειες)
3.επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο)
4.ευνοεί την καρκινογένεση  
Με αγάπη

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (3)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....




"Κάνε πάντα ότι μπορείς
με ότι μέσον διαθέτεις
οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι"






- Θεόδωρος  Ρούσβελτ-
Από το βιβλίο "Motivational Quotes"

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή (7)

Γεια σας φίλοι μου
Για τη νέα γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το φυτό στέβια και δεν έχει καθόλου θερμίδες, ενώ συγχρόνως βοηθάει πολύ τον οργανισμό με τις θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει, σκέφτηκα να σας μιλήσω σήμερα.
Το πιο πάνω φυτό περιέχει γλυκοζίδια ( στεβιοσίδη και ρεβοδιοσίδη -Α), που είναι 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Η ζάχαρη που προέρχεται λοιπόν από αυτό το φυτό (στεβιοζάχαρη), εκτός από τις θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες που σας περιέγραψα πιο πάνω πως έχει, ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την ουλίτιδα και προλαμβάνει την οδοντική πλάκα και την τερηδόνα των δοντιών.
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για τη στέβια, συστήνοντας το βιβλίο του γεωπόνου κ. Παύλου Μ. Καπόγλου που έχει αναφερθεί αναλυτικά σε αυτή (ετικέτα «βιβλία» Νο 2). Σήμερα όμως θέλω να σας πληροφορήσω πως η στέβια άρχισε να καλλιεργείται και στη χώρα μας, γιατί ευνοείται όπως φαίνεται εδώ η καλλιέργειά της που έχει πολλά κοινά με αυτή του καπνού. Οι πρώτες καλλιέργειες γίνονται έξω από τα Γιαννιτσά υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Το φυτό αυτό φύτρωνε αρχικά στα δάση της Βραζιλίας και της Παραγουάης και το χρησιμοποιούσαν οι αυτόχθονες σαν γλυκαντική ουσία για τα φαγητά τους. Τα συστατικά στα οποία αποδίδεται η γλυκιά της γεύση απομονώθηκαν το 1931 από Γάλλους επιστήμονες και διαπιστώθηκε τότε πως αν και γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη η στέβιοζάχαρη δεν έχει καθόλου θερμίδες! Μόλις όμως το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε τελικά την έγκριση για την χρήση της στην διατροφή μας. Τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα των άλλων γλυκαντικών ουσιών φαίνεται πως ήταν η αιτία για την «μικρή» αυτή καθυστέρηση.
Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Στην Ιαπωνία και την Κορέα, καλύπτει περίπου το 40-50% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται από το 2005 η χρήση της στέβιας και εκχυλισμάτων της στα σιτηρέσια (ως αρωματικό συστατικό) έως ποσοστό 2% και στα καλλυντικά. Σαν Ημερήσια Αποδεκτή Λήψη (ΗΑΛ) για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οριστεί τα 10 mg στεβιοσίδης/kg βάρους σώματος.
Εκτός από την έλλειψη θερμίδων που κάνει αυτή τη γλυκαντική ουσία ενδιαφέρουσα για τους παχύσαρκους, η ιδιότητά της να αποτρέπει την υπογλυκαιμία την κάνει ένα πολύ καλό υποκατάστατο ζάχαρης και για τους διαβητικούς.
Μπορεί να προμηθευθεί όποιος επιθυμεί στεβιοζάχαρη βιολογική συσκευασμένη σε κουτί στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1148
Αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση της πιο πάνω εταιρείας, απλώς αυτή τη διεύθυνση βρήκα εγώ για βιολογικό προϊόν στην γρήγορη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο. Αν ψάξετε όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο, θα βρείτε οπωσδήποτε και άλλες.
Με αγάπη

Πηγές: http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/
           http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/2010/04/efsa.html
           http://www.express.gr/news/ellada/255305oz_20100120255305.php3

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (10)

Γεια σας φίλοι μου
Πολύ ενδιαφέροντα τα σημερινά ιατρικά νέα που έχω να σας πω και αφορούν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα δηλαδή που οι περισσότεροι από εσάς παίρνετε τώρα πια χωρίς να ρωτήσετε καν τον γιατρό σας, όποτε έχετε κάποιον πόνο.
Πολύ πρόσφατη ιατρική έρευνα που έγινε στην Δανία για τα φάρμακα αυτά λοιπόν ανακοινώθηκε πριν λίγες μόλις ημέρες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΕΕ) σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους!
Οι ερευνητές δήλωσαν πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί πριν λίγο καιρό άλλες έρευνες είχαν ήδη συσχετίσει τα φάρμακα αυτά με κίνδυνο Εμφράγματος Μυοκαρδίου (ΕΜ).
Και βέβαια υποθέτουν πως ο μηχανισμός θα είναι ο ίδιος, αφού πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για νοσήματα που έχουν σχέση με τα αγγεία και την πηκτικότητα του αίματος.
Θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να μην δίνονται τα φάρμακα αυτά πια χωρίς συνταγή γιατρού και να ενημερωθούν γι αυτό όλοι οι γιατροί στον κόσμο εγκαίρως.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για ΕΕ είναι σχετικός με το είδος του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου και είναι δοσοεξαρτώμενος. Ο κίνδυνος είναι για την ιβουπροφένη ( στη χώρα μας κυκλοφορεί με την ονομασία «Brufen») 30% και για την Δικλοφενάκη (Voltaren) 86%!!!
Για δόσεις δε της πρώτης πάνω από 200 mgr ο κίνδυνος φτάνει το 90% ενώ για τη δεύτερη δόσεις πάνω από 100 mgr αυξάνουν το κίνδυνο σε 100%!!!
Άλλες κατηγορίες παρόμοιων φαρμάκων είναι η ροφεκοξίμπη (Vioxx), η σελεκοξίμπη (Celebrex) και η Ναπροξένη (Naprosyn).
Προσέξτε λοιπόν καλά φίλοι μου. Μη θεωρείτε τα χαπάκια απλή λύση για κάθε σας πρόβλημα. Όλα τα φάρμακα, χωρίς εξαίρεση κάνουν κάποιο καλό και χαλούν κάτι άλλο στον οργανισμό. Προσπαθήστε να στηρίξετε την υγεία σας πάνω σε σωστό τρόπο ζωής και σωστή διατροφή, δεν θα κουραστώ να σας το λέω.
Με αγάπη

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/μέλι (3)

Μ Ε Λ Ι (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Με τα ενδιαφέροντα ιατρικά νέα που προέρχονται από έγκυρες ιατρικές πηγές και αφορούν τις θεραπευτικές ικανότητες του μελιού, θα τελειώσω σήμερα την αναφορά μου στο μέλι και τις πολύτιμες ιδιότητές του.
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν το μέλι θεωρείται στις μέρες μας ένα πολύ καλό προϊόν για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και των τραυμάτων γενικότερα. Χάρις στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, εμποδίζει τη μόλυνση στις πληγές, χωρίς να βλάπτει τους γύρω ιστούς, όπως κάνουν τα γνωστά αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στην ιατρική. Το μέλι όπως φαίνεται σε αντίστοιχα πειράματα, επιταχύνει μάλιστα και την ίαση του τραύματος, βελτιώνοντας το οίδημα, τη φλεγμονή και τον πόνο. Και το καταπληκτικό είναι πως μειώνεται το μέγεθος της ουλής που θα αφήσει ένα τραύμα αν το αντιμετωπίσει κανείς με επιθέματα μελιού!
Στις εργασίες αναφέρεται επίσης πως το μέλι τοποθετημένο επάνω στη πληγή εκτός από τη προστασία από τα μικρόβια και τις επουλωτικές τους ιδιότητες, δεν αφήνει να κολλήσουν επάνω στη πληγή και τα επιθέματα με τα οποία την κλείνουμε για προστασία (γάζες κ.λ.π.). Έτσι αυτά να βγαίνουν εύκολα όταν πρέπει να αλλαχθούν, χωρίς να βλάπτεται το τραύμα.
Πολλές οι εργασίες επάνω στο θέμα αυτό και έχουν πια φτιαχτεί και έτοιμες γάζες εμποτισμένες με μέλι αντί για άλλες αντισηπτικές αλοιφές, για ιατρική χρήση.
Έχετέ το υπ’ όψιν σας λοιπόν αγαπητοί και αγαπητές μου. Αν τραυματισθείτε ή πάθετε κάποιο έγκαυμα εσείς ή τα παιδιά σας, αλείψτε τη πληγή με μέλι. Θα έχετε πολύ καλή αντισηψία και συγχρόνως πολύ καλά επουλωτικά αποτελέσματα.
Θέλω να προσθέσω και κάτι τελευταίο, που δεν αφορά το μέλι, αλλά ένα άλλο καταπληκτικό προϊόν που μας δίνουν οι μέλισσες. Τη μελισσογύρη.
Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια η μέλισσες. Κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο. Κάνουν με αυτή το λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.
Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες πράγμα που την κάνει σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τους χορτοφάγους, αλλά και για όσους δεν σιτίζονται για κάποιο λόγο καλά. Περιέχει επίσης καρωτίνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για τη μελισσογύρη μπορεί να τις βρει στην ιστοσελίδα του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας Ε.ΚΕ.Μ :  http://www.ekem.org.gr/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24&cntnt01returnid=59&hl=el_GR   
Με αγάπη




Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Χαλάρωση (22)

ΑΣ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Με μία πολύ χαλαρωτική μουσική σας προτείνω να κάνετε σήμερα τη .... βόλτα σας στις σελίδες μου. Και όσοι δεν βρίσκετε τίπορα ενδιαφέρον να διαβάσετε, απολαύστε τουλάχιστον τα όμορφα τοπία του βίντεο που συνοδεύουν τη μουσική του.
Με αγάπη   

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.