Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (8)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (8)
Γεια σας φίλοι μου

Όπως είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας εκτός από τις βαλβίδες μέσα από τις οποίες διακινούνται ιόντα (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια) υπάρχουν και αντλίες που κάνουν την ίδια δουλειά ενεργητικά. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρωτεΐνες και πάλι.
Όπως σας έχω πει όλες σχεδόν οι λειτουργίες των κυττάρων μας στηρίζονται σε αυτές.
Θα κλείσουμε όμως σήμερα το θέμα των πρωτεϊνών με λίγα λόγια για τις πρωτεΐνες υποδοχείς, γιατί αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες υποδοχείς βρίσκονται τόσο στη μεμβράνη του κυττάρου, όσο και στη μεμβράνη του πυρήνα αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κυττάρου, στο κυτταρόπλασμα δηλαδή. Δέχονται διάφορα σήματα από το περιβάλλον και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου ή του πυρήνα ανάλογα με τη θέση που αυτές βρίσκονται. Στη συνέχεια άλλες πρωτεΐνες αναλαμβάνουν δράση, παίρνουν το σήμα, το ερμηνεύουν και εκτελούν την αντίστοιχη δουλειά.
Κάποιες από αυτές που βρίσκονται επάνω στη μεμβράνη κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν τα κύτταρα αυτά να φαγοκυτταρώσουν μικρόβια. Ενώνονται δηλαδή με κάποιο σημείο του αντισώματος που έχει κολλήσει επάνω στο μικρόβιο, και δίνουν έτσι το σήμα στο κύτταρο που τους περιέχει στη μεμβράνη του να ….καταπιεί το μικρόβιο αυτό. (έχουμε μιλήσει για αυτά και γενικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας σε παλαιότερα άρθρα. Ετικέτα: «ανοσοποιητικό»)
Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των πρωτεϊνών υποδοχέων. Μόνον οι υποδοχείς που βρίσκονται στη κυτταρική μεμβράνη είναι πάνω από 1200!...
Και μη μου πείτε «τι μας νοιάζουν εμάς τώρα αυτά; Γιατροί θα γίνουμε;». Δεν τα λέω για να σας κουράσω, ούτε για να σας κάνω να βαρεθείτε. Σας τα λέω, όσο πιο περιληπτικά μπορώ, για να σας δείξω πόσο εκπληκτικά περίπλοκα όντα είμαστε….. Για να καταλάβετε το μεγαλείο της ύπαρξής σας!.... Για να μη ξανανιώσετε «μικροί» και «αδύναμοι» ποτέ.
Για να μη ξανανιώσετε μόνοι. Είσαστε, είμαστε, ένα…. σύμπαν, απόλυτα διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα σύμπαντα και πολύτιμο κομματάκι ολόκληρης της δημιουργίας. Αν αυτό είναι μοναξιά φίλοι μου, εμένα μου αρέσει πολύ που είμαι ….. μόνη μου και σας βεβαιώ δεν με βρίσκω καθόλου μικρή και αδύναμη!....
Με αγάπη

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

χορτοφαγικός οδηγός

Υγιεινή διατροφή (18)

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (7)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (7)
Γεια σας φίλοι μου

Θα μιλήσουμε σήμερα για μία από τις λειτουργίες της μεμβράνης του κυττάρου, του εξωτερικού του περιβλήματος δηλαδή, που το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κύτταρα και από το περιβάλλον. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι η ανταλλαγή ιόντων με το περιβάλλον.
Αυτή η ανταλλαγή, οδηγεί το κύτταρο σε διέγερση. Κάνει π.χ. τα κύτταρα της καρδιάς μας να κινούνται έτσι ώστε η καρδιά μας να λειτουργεί σαν αντλία.
Όταν το κύτταρο είναι σε ηρεμία, τα ιόντα Καλίου είναι περισσότερα σε αριθμό στο εσωτερικό του κυττάρου, ενώ τα ιόντα Νατρίου είναι περισσότερα έξω από το κύτταρο. Όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει (κινείται), ανοίγουν ειδικές βαλβίδες που υπάρχουν στη μεμβράνη του κυττάρου (σχήμα) και επιτρέπουν την είσοδο των ιόντων Νατρίου από έξω στο εσωτερικό του κυττάρου ενώ αντίθετα αφήνουν τα ιόντα Καλίου να βγουν έξω από το κύτταρο. Η κίνηση αυτή των ηλεκτρικών φορτίων, γιατί τα ιόντα είναι φορτισμένα σωματίδια, οδηγεί τα κύτταρα σε διέγερση.
Υπάρχουν και αντλίες που διακινούν και άλλα ιόντα ενεργητικά μέσα και έξω από τα κύτταρα, αλλά δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες τώρα εμείς.
Θα προσθέσω μόνον πως όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει, οι βαλβίδες των ιόντων Νατρίου ανοίγουν για περίπου 2/1000 του δευτερολέπτου, ιόντα Νατρίου μπαίνουν μέσα στο κύτταρο, αυξάνοντας έτσι τη ποσότητα θετικών φορτίων στο εσωτερικό του κυττάρου, πράγμα που προκαλεί την εκπόλωση της μεμβράνης, όπως λέγεται. Τη διεγείρει δηλαδή. Στη συνέχεια γίνεται μία πιο αργή, διάρκειας ½ δευτερολέπτου έξοδος ιόντων Καλίου προς το εξωτερικό του κυττάρου, πράγμα που επαναπολώνει την κυτταρική μεμβράνη. Επαναφέρει δηλαδή του κύτταρο σε ηλεκτρική ισορροπία.
Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά, γιατί συμμετέχουν και άλλα ιόντα σε αυτή τη διαδικασία, αλλά σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα δεν χρειάζεται νομίζω να σας κουράσω περισσότερο….
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα και είναι Αγγλομαθείς, μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πολύ όμορφες κινούμενες εικόνες σαν την πιο πάνω στη διεύθυνση http://www.cellsalive.com/ που ήταν και η πηγή των πιο πάνω πληροφοριών.
Με αγάπη

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Άσκηση (13)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ 
Γεια σας φίλοι μου
Εχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να σας έχω δώσει ένα καινούργιο βιντεάκι με ασκήσεις για να κινηθείτε λιγάκι. Σήμερα λοιπόν βρήκα μια καινούργια και εύκολη άσκηση και σας την χαρίζω, ελπίζοντας να σας έχω μέχρι τώρα κινητοποιήσει να ασκείστε λίγο καθημερινά, έστω και μόνοι σας στο σπίτι.
Σηκωθείτε......

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (6)

Γεια σας φίλοι μου
Αν νομίζετε πως οι τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας οφείλονται μόνον στις λιπαρές τροφές που καταναλώνετε, είσαστε γελασμένοι. Πρόσφατη ιατρική έρευνα με συμμετέχοντες πάνω από 6000 ανθρώπους, έδειξε πως η κατανάλωση γλυκών τροφών ή ποτών οδηγεί και αυτή σε δυσλιπιδαιμία (διαταραχή των λιπιδίων του αίματός μας, δηλαδή των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης).
Παλαιότερη μελέτη δημοσιευμένη στο heartwire είχε δείξει πως αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να ανεβούν τα τριγλυκερίδιά σας, ανεξάρτητα από το αν αυτά περιέχουν ζάχαρη ή χημικές γλυκαντικές ουσίες (είναι light δηλαδή).
Η πρόσφατη όμως έρευνα στηρίχθηκε στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών μέσω της γενικότερης τροφής των συμμετεχόντων και όχι μόνον των αναψυκτικών. Κα σε αυτή όμως βρέθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Εκείνοι που κατανάλωναν τις τροφές που περιείχαν τις περισσότερες γλυκαντικές ουσίες, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αυξημένων τριγλυκεριδίων και χαμηλότερης καλής χοληστερίνης (HDL) πράγμα που συσχετίσθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Δυστυχώς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το ποσοστό κατανάλωσης ζάχαρης μέσω των διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη διατροφή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από 10,6% σε 15,8% στη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Γι αυτό και συνιστούν οι ερευνητές να προσέχουν οι καταναλωτές τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουν, ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες και να λαμβάνουν την πληροφορία αυτή σοβαρά υπ όψιν.
Πριν λίγες ημέρες σας είχα ενημερώσει για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό (Παγκόσμια νέα...3, ετικέτα: "νέα από τον κόσμο"). Αντίδραση που προφανώς σχετίζεται άμεσα με αυτές τις καινούργιες ιατρικές έρευνες. Σκεφθείτε καλά τι τρώτε φίλοι μου και κυρίως , το επαναλαμβάνω και ας γίνω βαρετή, τι δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε….
Με αγάπη


Πηγή: http://www.medscape.com/HeartwireCME/ Added Sugars in Diet Linked to Higher Triglycerides, Lower HDL-C in NHANES Data CME


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (32)

Γεια σας φίλοι μου
Μία ορτανσία άρχισε να ανθίζει δίπλα στο αγαλματάκι μου, στον κήπο, αυτόν τον καιρό, αλλάζοντας τελείως και πάλι την εικόνα σε αυτό το σημείο του κήπου.
Είναι σημαντικό να βάζουμε σε κάθε παρτέρι, λουλούδια που ανθίζουν διαδοχικά στις διάφορες εποχές του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα κάτι να θαυμάζει το μάτι μας σε όλες τις μεριές του κήπου μας.
Η ορτανσία μου όπως βλέπετε πάσχει από …σιδηροπενία. Της λείπει σίδηρος δηλαδή, γι αυτό δεν έχουν όλα τα φύλλα της έντονο πράσινο χρώμα. Η ορτανσία, όπως και η καμέλια, η γαρδένια, οι αζαλέες και τα ροδόδενδρα, είναι φυτά που χρειάζονται πολύ σίδηρο για να έχουν μία καλή ανάπτυξη και ωραίο πράσινο χρώμα στα φύλλα τους. Εγώ προσωπικά, ρίχνω σε αυτά τα φυτά σίδηρο σε κόκκους, μία χούφτα κάθε 15 περίπου ημέρες, από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όποτε το ξεχνάω ή το αναβάλλω τα φυτά μου αυτά χάνουν το σκούρο χρώμα των φύλλων τους. Ίσως να φταίει και το είδος του χώματος που υπάρχει στον κήπο. Αλλά το ίδιο κάνω και στις γαρδένιες που τις έχω σε γλάστρες. Σε αυτές μάλιστα βάζω και λίπασμα διαλυμένο στο νερό του ποτίσματός τους κάθε 15 ημέρες εναλλάξ με το σίδηρο. Με τον τρόπο αυτό έχω καταφέρει να έχω πάντα καταπράσινες γαρδένιες και μεγάλη ανθοφορία.
Κάτι που η πείρα μου δίδαξε πως χρειάζονται επίσης οι γαρδένιες όταν βρίσκονται σε γλάστρες, είναι η πολύ καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Να μην μένει δηλαδή η γλάστρα μέσα στο νερό που βγαίνει κατά το πότισμα στο πιάτο που βάζουμε από κάτω. Είναι καλύτερα να στέκεται η γλάστρα μας επάνω σε δύο τούβλα που απέχουν μεταξύ τους, μέσα στο πιάτο αυτό, ώστε η τρύπα της γλάστρας να είναι ελεύθερη για την αποστράγγιση και έξω από το νερό. Και βέβαια τόσο οι γαρδένιες όσο και όλα τα υπόλοιπα οξύφιλα φυτά (που ευδοκιμούν σε όξινο χώμα δηλαδή) που σας ανέφερα πιο πάνω δεν αγαπούν τον πολύ ήλιο.
Δείτε και την μικρή σιδερένια αψίδα μου τι όμορφη που δείχνει τώρα καθώς είναι ολάνθιστη αυτόν τον καιρό η περικοκλάδα που την έχει καλύψει με τα άσπρα της λουλούδια. Τα λουλούδια δεν έχουν μυρωδιά η εμφάνισή τους όμως είναι πολύ όμορφη. Δεν βρήκα ακόμη όμως δυστυχώς το όνομά της, για να σας το πω.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.