Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η διατροφή επηρεάζει το άγχος μας


Το άγχος παιδεύει όλο και περισσότερους στην εποχή μας. Παρ΄ότι η ζωή έχει διευκολυνθεί πολύ χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, εν τούτοις γίνεται αυτή όλο και πιο αγχωτική και είναι πολλοί οι φίλοι και οι φίλες που καταφεύγουν σε χάπια ηρεμιστικά για να την αντέξουν.
Συγχρόνως, οι περισσότεροι, καπνίζουν, καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά και έτοιμα φαγητά και ζουν μια καθιστική ζωή με ελάχιστη ή καθόλου άσκηση.   
Και όμως ο τρόπος ζωής μας έχει μεγάλη ευθύνη για το άγχος μας, όσο και αν οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
Η άσκηση, καταναλώνει τις ορμόνες του στρες, βοηθάει την έκκριση ορμονών και

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Διατροφή και νευροεκφυλιστικά νοσήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι
Τα ανθοκραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) έχουν πολλές ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Οφείλονται αυτές κυρίως, στην ουσία «σουλφοραπάνη» που περιέχουν.
Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι η ουσία αυτή βοηθάει σε περίπου 200 διαφορετικές καταστάσεις, τον οργανισμό. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η δράση που βρέθηκε πως έχει σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, βοηθώντας την αναγέννηση του νευρικού ιστού, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη σχετικά δημοσίευση. 

Η βοήθεια που προσφέρει η ουσία αυτή συνίσταται στη βελτίωση του οξειδωτικού

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τα προβλήματα της ζωής


Τα προβλήματα της ζωής
Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει για τους ρόλους του κακού και του καλού που παίζουμε οι άνθρωποι στη ζωή μας. Σήμερα θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα πιο κάτω τη συζήτηση αυτή. Είχα και παλαιοτέρα γράψει κάτι σχετικό με αυτό… Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων στη ζωή μας, είτε αυτές προέρχονται από κάποιους «κακούς» που υπάρχουν τριγύρω μας και μας ταλαιπωρούν είτε προέρχονται από δικές μας προηγούμενες συμπεριφορές.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε κάποιο πρόβλημα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό. Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε κάποιο σταυροδρόμι της ζωής μας. Σταυροδρόμι στο οποίο πρέπει να διαλέξουμε τον δρόμο που θα μας εξελίξει πνευματικά και όχι υλικά, όμως, όπως έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε, δυστυχώς.

Οι ταλαιπωρίες μας προέρχονται και ανήκουν  στην ύλη. Τις βιώνουμε σαν υλικά

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Το ξέρετε ότι... (122)

πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλούσια σε λαχανικά Μεσογειακή διατροφή και η αποφυγή των σακχαρούχων επεξεργασμένων τροφών μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης;




Πηγή: 

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η έκτη μας αίσθηση


Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε πέντε αισθήσεις: την ακοή, την όραση, την
όσφρηση, την αφή, και την γεύση. Έτσι έχει επικρατήσει να ονομάζουμε έκτη αίσθηση την διαίσθηση. Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα πέρα από τις πέντε αισθήσεις μας.

Όσο η επιστήμη προχωράει όμως, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Έτσι μία νέα αίσθηση έρχονται να προσθέσουν οι επιστήμονες στις πέντε ήδη γνωστές μας. Την αίσθηση που το έντερό μας έχει, και δεν το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Πιστεύαμε, ότι τα σήματα τα νευρικά από το πεπτικό μας σύστημα φτάνουν με τα νεύρα στον εγκέφαλο και εκεί εκκρίνονται διάφορες ορμόνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε πείνα ή πληρότητα, κ.λπ.

Αυτό όμως, είναι μέρος της αλήθειας. Γιατί, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα ερευνητές, στο τοίχωμα του εντέρου μας υπάρχουν κύτταρα αισθητήρια, όμοια με αυτά που βρίσκονται στα άλλα αισθητήρια όργανά μας. Αυτά τα κύτταρα, επικοινωνούν απευθείας με το νεύρο της χαλάρωσης (πνευμονογαστρικό νεύρο), ίνες του οποίου βρίσκονται σε

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Κουνουπίδι καπαμά


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Κουνουπίδι καπαμά

Ένα μικρό κουνουπίδι (2-3 μερίδες)
4-5 κ.σ.  λάδι
1κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 1-2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πράσο λεπτό
1 μέτριο κρεμμύδι
Κουνουπίδι καπαμά
1 σκελίδα σκόρδο                                                   
1 κλωνάρι σέλερι  (ψιλοκομμένο)
1 χούφτα μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 χούφτα άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. κύμινο (σκόνη)
1/2 κ.γ. κόλιαντρο (σκόνη)
Λίγο τζίτζερ τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
Αλάτι, πιπέρι

Σε γουόκ ή μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε ψιλοκομμένα το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίτζερ, μαζί με τα μπαχαρικά. Όταν αυτά μαραθούν, τα σπρώχνουμε στην άκρη της κατσαρόλας, βάζουμε μέσα το κουνουπίδι αφού χαράξουμε σταυρωτά τη βάση του, ρίχνουμε στη συνέχεια επάνω του με ένα κουτάλι, το μείγμα της κατσαρόλας, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη ντομάτα και  1/2 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε το καπάκι. 
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, περιχύνοντας τακτικά το κουνουπίδι με τη σάλτσα του.
Φροντίστε να μείνει γύρω από το έτοιμο κουνουπίδι αρκετή σάλτσα, για να την ρίξετε επάνω από το κομμένο κομμάτι που θα σερβίρετε και να το νοστιμίσει.
Καλή σας όρεξη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.