Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι....(16)

Ακόμη και μόνον 15 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα απομακρύνει από κοντά σας τον θάνατο σε ποσοστό 14% σύμφωνα με μεγάλη πρόσφατη ιατρική έρευνα; Ενώ για κάθε 15 επιπλέον λεπτά άσκησης ο θάνατος από οποιαδήποτε ασθένεια απομακρύνεται κατά 4% ακόμη;



Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (6)

Σκύλοι βοηθούν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου!...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, νόσος που συσχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα, είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται η διάγνωση έως τώρα ήταν η αξονική τομογραφία και η βρογχοσκόπηση.
Πρόσφατη μεγάλη ιατρική έρευνα έδειξε ότι σε χρόνιους καπνιστές που ελέγχθηκαν κάθε
χρόνο με αξονική τομογραφία, ο κίνδυνος να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκε κατά 20%.
Για το θέμα αυτό όμως υπήρξαν πολλές διαφωνίες ως προς την χρησιμότητά του, αφενός λόγω του κόστους της εξέτασης, αλλά και επειδή η μέθοδος αυτή (αξονική τομογραφία) διέγνωσε λάθος καρκίνο του πνεύμονα σε έναν στους τέσσερες καπνιστές (ψευδώς θετικό αποτέλεσμα) με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αυτοί άσκοπα σε πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Μία πολύ πρόσφατη μελέτη όμως έδειξε κάποια εκπληκτικά αποτελέσματα.  Όπως ανακοινώθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, ερευνητές βρήκαν πως τέσσερα εκπαιδευμένα επί εννέα μήνες σκυλιά, δύο Γερμανικά και ένα Αυστραλέζικο Σέφερντ καθώς και ένα Λαμπραντόρ ανακάλυψαν σωστά με την όσφρηση τους τον καρκίνο σε 71 από τους 100 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα και μάλιστα ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου!...  
<><><><> <><><><> <><><><>
Ο πιστός μας φίλος
Τα ζώα μάλιστα κατάφεραν να ξεχωρίσουν και 372 από τα 400 αρνητικά για καρκίνο του πνεύμονα δείγματα που τους έδειξαν στην συνέχεια, γεγονός που ανεβάζει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα αυτής της …σκυλίσιας διαγνωστικής μεθόδου μόνον σε ποσοστό 7%, δηλαδή αρκετά χαμηλό.
Η έρευνα έγινε σε νοσοκομείο του Γκέρλινγκεν της Γερμανίας, σε 200 εθελοντές (ασθενείς και μη) και στους σκύλους δόθηκαν να μυρίσουν δοκιμαστικά σωληνάρια που περιείχαν μαλλί, μέσα στα οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν φυσήξει αέρα (εκπνεύσει). Τα ζώα είχαν εκπαιδευτεί να ξαπλώνουν κάτω και να βάζουν την μύτη τους μπροστά από το σωληνάριο που προερχόταν από καρκινοπαθή.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν πολύ σημαντικά, όπως λένε οι ερευνητές. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν και προηγούμενες έρευνες κατά τις οποίες σκυλιά ανακάλυπταν με την μυρωδιά το χαμηλό ζάχαρο στο αίμα ασθενών, όμως η εκπαίδευση των σκύλων ήταν μικρότερης διάρκειας  και ίσως αυτό να ευθύνεται για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών που δεν ήταν τόσο σημαντικά.
Πρόσφατα όμως, τον περασμένο Ιούνιο, άλλοι ερευνητές  στην Ιαπωνία, ανέφεραν πως σκύλοι κατάφεραν να διαγνώσουν την ύπαρξη καρκίνου του εντέρου στην αναπνοή και τα κόπρανα των ασθενών με ακρίβεια 90%, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή ελάχιστα μικρότερο από την κολονοσκόπηση!...
Δεν είναι τελικά μόνον ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το σκυλί. Μπορεί να γίνει και το καλύτερο διαγνωστικό μέσον για την υγεία του.
Με αγάπη 


Πηγή:




http://www.medscape.com/viewarticle/748255sssdmh=dm1.711719&src=nldne                         

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλάρωση (40)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ελπίζω αυτό το μικρό και πολύ τρυφερό βίντεο να γλυκάνει την ψυχή σας και να σας κάνει να χαλαρώσετε....
Με αγάπη     
                                
                                    

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (9)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ενδιαφέροντα πολύ είναι τα τελευταία ερευνητικά νέα για το πολύ γνωστό χειμωνιάτικο λαχανικό μας το λάχανο, όπως αναφέρονται σε έγκυρη Αμερικανική ιστοσελίδα διατροφής (http://whfoods.org/genpage.php?tname=btnews&dbid=128&utm_source=daily_click&utm_medium=email&utm_campaign=daily_email ).
Είναι αρκετά γνωστά τα οφέλη που προσφέρουν τα σταυρανθή (κατηγορία λαχανικών στα οποία ανήκει το λάχανο, αλλά και το μπρόκολο και το κουνουπίδι) στην υγεία μας.
Για το λάχανο όμως ιδιαίτερα, αυτό το άρθρο επισημαίνει πως μειώνει την χοληστερίνη μας, όταν το τρώμε μαγειρεμένο στον ατμό, γιατί έτσι τα συστατικά των φυτικών ινών που περιέχονται στο λάχανο ενώνονται καλύτερα με τα χολικά οξέα μέσα στο έντερό μας ώστε να αποβληθούν αυτά τα τελευταία χαμηλώνοντας την χοληστερίνη μας. Και το ωμό λάχανο διατηρεί αυτή την ιδιότητα σε μικρότερο όμως βαθμό.
Η δεύτερη σημαντική πληροφορία που περιέχεται μέσα σε αυτό το άρθρο για το λάχανο, είναι πως υπάρχουν αυτό τον καιρό πάνω από 475 ερευνητικές εργασίες που μελετούν μία άλλη ιδιότητα του λάχανου. Αυτήν της πρόληψης, και μερικές φορές και της θεραπείας, του καρκίνου!... Ιδιαίτερα για τον καρκίνο της κύστεως, του εντέρου και του προστάτη.
Τα διάφορα συστατικά του λάχανου που το κάνουν να έχει αυτή την ιδιότητα διαφέρουν σε κάθε είδος λάχανου (κόκκινο, άσπρο κ.λ.π.) γι αυτό είναι καλό να τα περιλαμβάνει κανείς όλα στην διατροφή του. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του θα έχει όποιος περιλαμβάνει στην διατροφή του 2 περίπου κούπες  λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά 4-5 φορές την εβδομάδα.
Προσοχή όμως, η ιδιότητα αυτή του λάχανου καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Γι αυτό προτείνεται η κατανάλωσή του ωμού ή ελάχιστα ψημένου στον ατμό ή στην κατσαρόλα (το πολύ 4-5 λεπτά της ώρας).
Σύντομα θα σας δώσω μία πολύ γρήγορη, εύκολη και νοστιμότατη συνταγή για να χρησιμοποιήσετε αυτό το τόσο υγιεινό λαχανικό. 
Με αγάπη

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (10)

ΠΑΡΑΜΕΝΕ  ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΣΟΥ...(2)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα την κουβέντα μας για την καρδιά μας. Το όργανο αυτό που τόσο πολύ είχαμε έως τώρα υποτιμήσει ως προς την λειτουργία του, θεωρώντας το απλά μία μηχανική αντλία που διακινεί το αίμα μας προς όλες τις περιοχές του κορμιού μας και τίποτ’ άλλο.
Τώρα όμως, χάρις στην πρόοδο της επιστήμης ξέρουμε πως αυτό το όργανο με τη λειτουργία των κυττάρων του (μυϊκών και νευρικών)  παράγει γύρω του ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που επηρεάζει όλες τις ενέργειες του κορμιού μας. Ένα παρόμοιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο παράγει και ο εγκέφαλός μας με τη λειτουργία των δικών του κυττάρων, πολύ μικρότερo όμως από αυτό της καρδιάς μας.
Όταν αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι το καθένα αρμονικό (coherent) και ακόμη περισσότερο όταν βρίσκονται σε συμφωνία ή αρμονία (coherence) και μεταξύ τους, τότε εναρμονίζονται όλες οι ενέργειες του κορμιού μας και ο οργανισμός μας λειτουργεί όπως πρέπει.
Γιατί όταν οι ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας (ηλεκτρισμός, πρωτονισμός – ηλεκτρισμός δηλαδή που παράγεται από το νερό στον οργανισμό -, φως κ.λ.π.) είναι εναρμονισμένες (coherent) τότε ο οργανισμός μπορεί να τις αθροίζει  ή να τις αναιρεί ανάλογα με τις ανάγκες του και να λειτουργεί σωστά.
Αντίθετα εάν οι ενέργειές μας δεν είναι εναρμονισμένες (coherent) και είναι χαοτικές, τότε άλλοτε αυτές θα είναι λίγες για τις ανάγκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτός σε θέση να λειτουργήσει σωστά και άλλοτε θα είναι πολλές, περισσότερες από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα όργανα που επηρεάζονται από αυτές να βλάπτονται. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι νόσος…
Είναι αρκετά απλοϊκός ο πιο πάνω τρόπος με τον οποίο προσπάθησα να σας εξηγήσω το πολύ περίπλοκο θέμα της συμφωνίας ή εναρμόνισης (coherence) του οργανισμού μας, όμως ελπίζω να σας βοήθησε να καταλάβετε την μεγάλη σημασία που έχει ο τρόπος λειτουργίας της καρδιάς μας για τον οργανισμό. Δεν σημαίνει δηλαδή πως όταν μια καρδιά χτυπάει καλά και ρυθμικά λειτουργεί και σωστά. Με τον όρο «λειτουργεί» εννοώ τον ρόλο που παίζει η καρδιά μας στο ενεργειακό κομμάτι του οργανισμού μας.
Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι : τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να λειτουργεί σωστά και να παράγει γύρω της ένα αρμονικό  (coherent) ηλεκτρομαγνητικό πεδίο;

Συνεχίζεται

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (9)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι γεγονός πως η χορτοφαγία, και μάλιστα με βιολογικά προϊόντα, είναι συνυφασμένη με καλύτερη υγεία αλλά και με βελτίωση της κατάστασης του πλανήτη γενικότερα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί και πολλές που δεν νιώθουν ότι χόρτασαν αν δεν φάνε κάτι ζωικό.  Σε αυτή τη περίπτωση η καλύτερη και η πιο υγιεινή λύση είναι το ψάρι. Και μάλιστα το μικρό ψάρι, που ψαρεύεται στη χώρα μας, μακριά από τις μολυσμένες θάλασσες και τους ωκεανούς.
Το μαρινάρισμα των ψαριών είναι πολύ εύκολη υπόθεση και μια που για χάρη του εγγονού μου που τρελαίνεται για γαύρο μαρινάτο έφτιαξα πριν λίγο καιρό αυτή την συνταγή, σας την φωτογράφισα και σας την δίνω.
Αν έχετε την τύχη να έχετε στην οικογένεια κάποιον μανιώδη ψαροντουφεκά, μπορείτε να φτιάξετε την συνταγή αυτή και με ψάρι μεγάλο (ροφό κ.λ.π.). Και το λέω αυτό γιατί το ψάρι πρέπει να είναι πολύ φρέσκο. Ιδανικά για μαρινάρισμα είναι τα μαλακά κομμάτια του ψαριού που βρίσκονται γύρω από το κεφάλι του και στα μάγουλά του.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε από ένα μεγάλο ψάρι να έχετε ένα πλήρες γεύμα με μία ελαφριά σούπα (από το κεφάλι), ένα πρώτο πιάτο με τα μαριναρισμένα κομμάτια του κεφαλιού και του λαιμού και ένα κυρίως πιάτο με το υπόλοιπο ψάρι, μαγειρεμένο με όποιον τρόπο εσείς προτιμάτε.  
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ 

Γαύρος μαρινάτος
1 κιλό γαύρος (όχι πολύ μικρός σε μέγεθος)  
αλάτι χοντρό
5 λεμόνια (τον χυμό) ή ξύδι
3-4 σκ. σκόρδο
Μαϊντανός
Πλένετε τα ψάρια και τραβώντας τον κεφάλι προσπαθείτε σιγά-σιγά να βγάλετε όλο το κεντρικό κόκκαλο και να μείνουν τα ψάρια φιλεταρισμένα (τραβάτε το κεντρικό κόκκαλο μαλακά με φορά προς την κοιλιά του ψαριού, κρατώντας το ψαράκι με το αριστερό σας χέρι μαλακά για να μην διαλυθεί). Άλλως, βγάζετε μόνον το κεφάλι  καθαρίζοντας και την κοιλιά και μαρινάρετε τα ψάρια. Όταν είναι έτοιμα, τα ανοίγετε και βγάζετε με προσοχή το κεντρικό κόκκαλο. Δοκιμάστε ποιόν τρόπο βρίσκετε ευκολότερο.
Το μαρινάρισμα γίνετα ως εξής:
Σε γυάλινο σκεύος, ρίχνετε μία στρώση από αλάτι, βάζετε από πάνω μία στρώση από ψάρια, ξανααλατίζετε, ρίχνετε λίγο από τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι και ξαναστρώνετε άλλη μία στρώση ψάρια κ.ο.κ. μέχρις ότου τελειώσουν όλα τα ψάρια. Φροντίζετε κάθε στρώση να αλατισθεί και να μουσκέψει με λεμόνι ή ξύδι.
Αφήνετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο για μία νύχτα. Στη συνέχεια βγάζετε και δοκιμάζετε ένα ψάρι για να δείτε αν έχει ψηθεί και αν είναι πολύ αλμυρό. Αν σας φαίνεται πολύ αλμυρό, βγάζετε και ξεπλένετε τα ψάρια σας με νερό της βρύσης. Στην συνέχεια εάν πρόκειται να τα φυλάξετε στο ψυγείο, τα στρώνετε σε γυάλινο σκεύος, σε σειρές, με λίγες λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδου ή ροδέλες κρεμμυδιού ανάμεσα (ανάλογα με τα γούστα σας) και μαϊντανό ή και λουρίδες από ψητές πιπεριές Φλωρίνης, τα ραντίζετε με λίγο ακόμη λεμόνι (ή ξύδι αν το προτιμάτε) και τα σκεπάζετε με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (λάδια που δεν παγώνουν στο ψυγείο).
Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι,  τα πασπαλίζετε με μαϊντανό και λετποκομμένο κρεμμύδι  και τα σερβίρετε.
Καλή σας επιτυχία

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.