Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (3)


Γεια σας φίλοι μου
Σας τα’ λεγα εγώ σε προηγούμενη κουβέντα μας (στο τελευταίο «Σωκρατικό καφενείο») πως πρέπει να ενωθούμε. Να αλληλοβοηθηθούμε, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και ευκολότερα αυτή τη δύσκολη ζωή, ιδιαίτερα σε τούτες εδώ τις ημέρες και στις ακόμη δυσκολότερες που έρχονται μπροστά μας.
Λοιπόν ακούστε τα νέα από τις παρατηρήσεις επιστημόνων στη φύση, όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκαν:
Στις περισσότερες περιπτώσεις που ζώα έχουν «συνεταιρική» αναπαραγωγή, τα μέλη που είναι αναπαραγωγικά βοηθιούνται από άλλα (που λέγονται «βοηθοί») τα οποία θυσιάζουν την δική τους αναπαραγωγική ικανότητα κερδίζοντας έμμεσα την καλύτερη επιβίωσή τους επειδή έχουν βελτιώσει την επιβίωση του αναπαραγωγικού μέλους (αυτή είναι η λεγόμενη θεωρεία του ενός).
Νεότερες έρευνες όμως έδειξαν πως υπάρχουν πουλιά ( είδος Crotophaga major) τα οποία συνεργάζονται κατά ομάδες για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να αναθρέψουν τα μικρά τους, χωρίς σε αυτές τις ομάδες να υπάρχουν αρχηγοί και βοηθοί. Αυτή η συνεργασία, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οδηγεί σε βελτίωση της ικανότητας επιβίωσης των ζευγαριών που παίρνουν μέρος. Και μάλιστα, τα τρία ζευγάρια ήταν πιο ικανά να διατηρήσουν και να προστατέψουν τις φωλιές τους από τα δύο ζευγάρια, ενώ τα ζευγάρια που προτίμησαν να μείνουν μόνα, είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε όλες τις καταστάσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν.
Το άρθρο κλείνει με τη φράση: στα ζευγάρια αυτά που συνεργάζονται, ότι είναι καλό για τους πολλούς είναι τις περισσότερες φορές επίσης καλό για τον ένα.
Σας τα’ λεγα φίλοι μου… Ενωθείτε…. Αλληλοεξυπηρετηθείτε….. Πάψτε να πιστεύετε πως είστε εσείς οι καλύτεροι, εξυπνότεροι, ικανότεροι κ.λ.π. Μέσα από τη δικτύωση με άλλους ανθρώπους, η εξυπνάδα και οι ικανότητες του καθενός μας πολλαπλασιάζονται. Ας μάθουμε από τη φύση επιτέλους. Αυτός ο εγκέφαλός μας (χωρίς να φταίει ο κακομοίρης) αντί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε καλύτερα από τα κατώτερα σε εξέλιξη ζώα, κινδυνεύει να γίνει η καταστροφή μας. Και είναι κρίμα….



Sacha Vignieri "Evolution: Good for You, Good for Me, Too"
Proc. R. Soc. London Ser. B 10.1098/rspb.2010.1752 (2010).
Πηγή: http://www.info-aaas.org/l.jsp?d=6813.740941.654.1Sbp42EpvXg..A 

* Ρίξτε και μια ματιά στην είδηση που σας είχα δώσει στην ετικέτα "Νέα από τον κόσμο" (7), για τα πειράματα που έδειξαν τα οφέλη της κοινωνικότητας στα ποντίκια, είναι πολύ σχετική.
Με αγάπη



Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (2)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα την ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που αρχίσαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Και ας ξεκινήσουμε με τα προβιοτικά. Οι επιστημονικές έρευνες για τις θεραπευτικές τους δράσεις, συνεχίζονται σταθερά. Τον Νοέμβριο του 2005 σε μία διάσκεψη που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής της Αμερικής, με τη συνεργασία της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, αναφέρθηκαν κάποιες θεραπευτικές χρήσεις των προβιοτικών για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, μέσα από τις σχετικές έρευνες. Αυτές είναι οι εξής:

  • Θεραπεία διάρροιας (κυρίως ιογενούς –rotavirus-)
  • Πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού ή του γεννητικού σωλήνα των γυναικών
  • Ελάττωση της υποτροπής του καρκίνου της κύστεως
  • Μείωση του χρόνου θεραπείας σε λοίμωξη του εντέρου από C.Difficile
  • Πρόληψη και θεραπεία εκζέματος στα παιδιά
  • Βελτίωση της δυσανεξίας στη λακτόζη
  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, γενικά.
Η αλήθεια είναι πως χρειάζονται πολλές ακόμη ερευνητικές μελέτες για να ξεκαθαριστεί με σιγουριά η θεραπευτική συνεισφορά των προβιοτικών, όπως και οι δόσεις και οι τρόποι χορήγησής τους.
Μια πολύ καλή, πάντως, πηγή προβιοτικών είναι το παραδοσιακό γιαούρτι. Υπάρχουν όμως στην αγορά και άλλα γιαούρτια που οι κατασκευαστές τους τα έχουν εμπλουτίσει με προβιοτικά.
Μία πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι και το κεφίρ. Αυτό είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει επίσης γαλακτοβάκιλλους, διαφορετικού όμως είδους (lactobacillus kefiranofaciens και lactobacillus delbrueckii). Χάρις σε αυτά τα βακτήρια κα τη ζύμωση η πρωτεΐνη του γάλακτος στο κεφίρ, γίνεται πιο εύπεπτη και εύκολη στη απορρόφηση από τον οργανισμό. Γι αυτό και το κεφίρ είναι καλά ανεκτό από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σε πειράματα μάλιστα σε ζώα φάνηκε να έχει αυτό αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πειράματα σε ποντικούς βρέθηκε να λιγοστεύει τη πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη.
Το κεφίρ έχει γεύση που μοιάζει με παχύ γάλα με ελαφριά αίσθηση αλκοόλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χυμούς, σε ντρέσινγκ σαλάτας, σάλτσες και διάφορες άλλες χρήσεις.
Έχει υψηλή θρεπτική αξία και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Υπάρχει και στην Ελληνική αγορά και μπορείτε εύκολα να το προμηθευθείτε. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το προϊόν, όπως και πληροφορίες για να το κατασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι όσοι το επιθυμείτε, θα βρείτε στη διεύθυνση  http://www.e-gynaika.gr/2009/06/kefir/ .

Συνεχίζεται

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (7)

 ΑΣ   ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ...


Γεια σας φίλοι μου


Τους ξέρετε αυτούς τους καταπληκτικούς μουσικούς που κάνουν αστείες μουσικές παραστάσεις; Αν όχι σας συστείνω να τους δείτε και για να γελάσετε αλλά και για να απολαύσετε το ταλέντο και τις μουσικές τους ικανότητες.





Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (6)

Γεια σας φίλοι μου
Με έχει εκνευρίσει τόσο πολύ η συνεχής ασταμάτητη βροχή στο νησί μας!... δεν μπορώ να βγω έξω να ασχοληθώ με τον κήπο καθόλου, ενώ από την άλλη λόγω του συνεχούς …. ποτίσματος, τα χόρτα μεγαλώνουν με ταχύτητα αστραπής και γεμίζουν τα παρτέρια και κάθε γωνιά του χώρου.
Και το χειρότερο, δεν αφήνει αυτός ο καιρός να μεγαλώσουν τα σαλατικά μου. Μάταια περιμένω να κόψω ρόκα ή μαρουλάκια, έστω και μερικά φύλλα τους, για τη σαλάτα μου. Η συνεχής βροχή (ακόμη και χαλάζι έριξε πριν λίγες μέρες) δεν αφήνει να μεγαλώσει τίποτα. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μπρόκολα και τα μαρουλάκια μου…..(δεξ. εικ.) Το γκρι χρώμα που βλέπετε στο έδαφος, είναι στάχτη από το τζάκι μου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διώξει κανείς τα σαλιγκάρια από τα φυτά και συγχρόνως λιπαίνει και το έδαφος. Άλλο ένα φάρμακο για τον ίδιο σκοπό είναι η ….. μπύρα. Το ξέρατε; Βάζετε μικρά δοχεία με μπύρα σε διάφορα σημεία και τα σαλιγκάρια πηγαίνουν να πιουν, πέφτουν μέσα και ψοφάνε. Προσωπικά προτιμάω τη στάχτη, γιατί δεν τα σκοτώνει τα άμοιρα τα ζώα, τα διώχνει απλώς και πάνε σε άλλα σημεία του κήπου να βρουν τροφή. Δεν πειράζει να φάνε λίγα φυλλαράκια από θάμνους και λουλούδια, έτσι δεν είναι;
Ιδιαίτερα τα φύλλα από τις λαντάνες για τις οποίες σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, δεν τα πειράζουν τα σαλιγκάρια. Είναι σκληρά και δεν τους αρέσουν. Όπως σκληρά είναι ολόκληρα τα φυτά αυτά και αντέχουν σε όλους τους καιρούς, ιδιαίτερα στη μεγάλη ξηρασία. Οι λαντάνες έχουν το χάρισμα να μην χρειάζονται πότισμα και να μένουν ανθισμένες μέχρι τα κρύα του χειμώνα. Προσφέρουν ομορφιά στον κήπο χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά είναι αρκετά παρεξηγημένο φυτό. Δεν το πολυχρησιμοποιούμε στους κήπους, ίσως επειδή το θεωρούμε πολύ συνηθισμένο. Εγώ αντίθετα τον κήπο μου έχω προσπαθήσει να τον ομορφύνω με φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλη περιποίηση και πολύ καλοκαιρινό πότισμα. Και οι λαντάνες είναι ένα από αυτά. Έχω διάφορα χρώματα και ποικιλίες. Η χαμηλή ποικιλία, η έρπουσα, στολίζει πολύ όμορφα με το μωβ της χρώμα, δίπλα σε ένα θαμνώδες κυπαρισσάκι, έναν παλιό κορμό που άφησα για στολίδι σε μια γωνιά του κήπου, από μια αμυγδαλιά που ξεράθηκε. (αρ. εικ)
Σε προηγούμενη κουβέντα μας σας έδειξα ένα τρόπο να κλαδέψετε μία θαμνώδη λαντάνα στηρίζοντάς την σε μία σιδεριά. Στη πέργκολα που υπάρχει στη θέση που παρκάρω το αυτοκίνητο, έχω επίσης ανεβάσει μία λαντάνα με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, κλαδεύοντάς την με αυτόν τον τρόπο και απελευθερώνοντάς την από τα χαμηλά κλαδιά της. Δεν είναι πολύ όμορφη; (δεξ.εικ.)
Αν όμως δεν τις κλαδέψετε τις λαντάνες, ώστε να γίνουν σαν μικρά δεντράκια, και να ξεχωρίζουν μέσα στον κήπο, θα πρέπει να φυτέψετε στο ίδιο σημείο του κήπου περισσότερες από μία μαζί, του ιδίου χρώματος, ώστε να ενισχυθεί το χρώμα των μικρών τους  λουλουδιών, όπως η νάνα κόκκινη ποικιλία που έχω βάλει εγώ σε μια γωνιά του κήπου και  σας φωτογράφησα (αρ. επάνω εικ).
Και μη ξεχάσετε να φυτέψετε αυτό τον καιρό βολβούς. Είναι η εποχή που τους φυτεύουμε.Τουλίπες, νάρκισσους, μανουσάκια, κρόκους, ζουμπούλια, γεμίστε με βολβούς τον κήπο και τις γλάστρες σας, για να έχετε μία πανδαισία χρωμάτων και μυρωδιάς την άνοιξη….
Εμένα κάποια από τα μανουσάκια μου τα μπέρδεψε ο ζεστός, υγρός καιρός και άνθισαν και αυτά τώρα. Στην εικόνα βλέπετε κάποια που σας φωτογράφισα δίπλα σε μία μικρή τριανταφυλλιά, που επιμένει να ανθίζει και αυτή ακόμη. Είμαι πολύ περίεργη να δω αν θα ξανανθίσουν και πάλι την άνοιξη ή αν θα μείνει ο κήπος εφέτος χωρίς μυρωδιές και χρώματα ανοιξιάτικα.....

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (6)

 Γεια σας φίλοι μου
σήμερα θα σας δώσω μια πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή με μανιτάρια πόρτο-μπέλο. Έτσι λέγονται τα μεγάλα καφετιά μανιτάρια  που είναι πολύ νόστιμα εκτός από θρεπτικά και που αντικαθιστούν πολύ ωραία το μπιφτέκι ακόμη και μέσα σε σάντουιτς με τη μορφή του μπέργκερ. Για να γίνουν πιο νόστιμα τα χορτοφαγικά μπέργκερ σας όμως, αλείψτε το ψωμί με πιπεριά Φλωρίνης (βάζου) λιωμένη με λίγο μαϊντανό και σκόρδο, και επάνω από το μανιτάρι σας (που θα το έχετε ψήσει όπως σας περιγράφω στην πιο κάτω συνταγή,ή σε μαντεμένιο τηγάνι-γκριλ) βάλτε λίγο καπνιστό τυρί και αφήστε το για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει. (είναι και αυτή  μία πολύ ωραία συνταγή για να απολαύσετε τα μανιτάρια πόρτο-μπέλο).
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μανιτάρια πόρτο-μπέλο γεμιστά με λαχανικά (8 μανιτάρια -4 μερίδες)
1 κόκκινη
1 πράσινη
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι (μεγάλο) κομμένο σε χοντρά κομμάτια (τέταρτα)
8 σκ. σκόρδο
Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζετε όλα τα λαχανικά στο φούρνο, εκτός από τα μανιτάρια, και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα, αλάδωτα. Τα σκόρδα τα ψήνετε ακαθάριστα.
Στο πρώτο τέταρτο που ψήνονται τα λαχανικά, αφήνετε τα μανιτάρια να μαριναρισθούν σε μείγμα από : 8 κ. σ. λάδι, 6 κ.γ. βαλσάμικο, 4 σκελ. λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. (τα βουτάτε στο μείγμα και από τις δύο πλευρές, ή τα αλείφετε με ένα πινέλο) και τα αφήνετε σε ένα πιάτο, να απορροφήσουν τη μαρινάτα. Αν στο μίγμα προσθέσετε και ένα κοφτό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή, η γεύση θα .... απογειωθεί!
Στη συνέχεια βάζετε και τα μανιτάρια στη λαδόκολλα να ψηθούν (για άλλο ένα τέταρτο) στο πλάι από τα υπόλοιπα λαχανικά, τα οποία έτσι θα ψηθούν συνολικά μισή ώρα.
Βάζετε τα μανιτάρια στο πιάτο. Σε άλλο πιάτο ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά και  τα προσθέτετε επάνω στα μανιτάρια. Ρίχνετε από πάνω όσο ζουμάκι έχει περισσέψει στη λαδόκολλα, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτετε και λίγη ρίγανη και έχετε ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο.
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (10)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....                                         


"Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ των στόχων και της πραγματοποίησής τους".


~Jim Rohn
Από το βιβλίο «The power of discipline,7 ways it can change your life»
του Brian Tracy

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.