Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (16)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα ασχολήθηκα και πάλι με τη κηπουρική και νοιώθω την ανάγκη να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου. Οι καπουτσίνοι γεμίζουν σιγά – σιγά όλα τα παρτέρια του κήπου, και δεν μπορώ να μη σας τους δείξω. Ομόρφυναν πολύ, όπως βλέπετε, το παρτέρι που έχω φτιάξει γύρω από μία πορτοκαλιά.
Η πορτοκαλιά είναι από πάνω ολάνθιστη, αυτόν τον καιρό, και η μυρωδιά της σε τρελαίνει. Και μέσα στα φυλλώματά της μέλισσες βουίζουν ρουφώντας το νέκταρ. Αυτός ο βόμβος, μου δημιουργεί μία ψυχική ανάταση. Κλείνω τα μάτια και νομίζω πως ακούω τη μουσική του σύμπαντος. Την θεωρεία των χορδών της μοντέρνας φυσικής, σκέφτομαι, και νομίζω πως αυτές οι υπερχορδές κάποια παρόμοια μουσική θα πρέπει να παράγουν, καθώς δημιουργούν σύμπαντα και αστέρια.
Ο βόμβος των μελισσών εμένα μου θυμίζει τη μουσική της δημιουργίας και με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Φοβάμαι πως σε πολλούς θα φαίνομαι τρελή, αλλά δεν πειράζει. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, τόσο στην εμφάνιση όσο και στις σκέψεις και τα συναισθήματα. Θα πρέπει όχι μόνον να αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα των άλλων, αλλά και να τη σεβόμαστε. Πολλές φορές πίσω από λόγια και σκέψεις που φαίνονται με τη λογική μας τρελά, κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Δεν πρέπει λοιπόν να βιαζόμαστε να απορρίπτουμε κάθε τι μη λογικό. Είναι άλλωστε πολύ πεπερασμένη αυτή η λογική μας, αφού στηρίζεται στις πέντε αισθήσεις μας που είναι και αυτές πεπερασμένες. Μήπως βλέπουμε την υπεριώδη ή την υπέρυθρη ακτινοβολία, ή μήπως ακούμε τους υπερήχους; Το ότι δεν βλέπουμε ή δεν ακούμε κάτι δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Απλά είναι οι πέντε αισθήσεις μας λίγες για να μας δώσουν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας. Η λογική μας έτσι στηρίζεται σε λειψές πληροφορίες, άρα δεν πρέπει κατά την άποψή μου, να τη θεωρούμε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της ύπαρξής μας.
Συγχωρήστε μου τη φιλοσοφική φλυαρία, και απολαύστε αυτό το καταπληκτικό φυτό με τα μπλε λουλούδια που ανθίζει αυτόν τον καιρό στον κήπο. Δεν ξέρω αν το προσέξατε στη φωτογραφία που σας έβαλα στη προηγούμενη κουβέντα μας. Ήταν μικρή η φωτογραφία και όσοι δεν κάνατε επάνω της κλικ για να τη μεγενθύνετε δεν θα το διακρίνατε. Μία φίλη μου έδωσε κάποτε ένα κοτσανάκι και το φύτεψα. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Δεν μπόρεσα όμως να βρω το όνομά του, μέχρι σήμερα. Κάνει πολύ όμορφα λουλούδια, αυτά τα μεγάλα μπλε τσαμπιά, και ανθίζει ασταμάτητα από τώρα έως τον χειμώνα. Αν κάποιες φίλες ή φίλοι στην Κέρκυρα θέλετε μερικά κοτσανάκια για να τα φυτέψετε στον κήπο σας, μη διστάσετε να μου το ζητήσετε. Τα φυτά άλλωστε, λένε, πρέπει να τα μοιράζεσαι. Έτσι αν κάποτε χαλάσει κάποιο δικό σου θα το αποκτήσεις ξανά από τους φίλους στους οποίους το χάρισες.
Και ας κλείσουμε τη σημερινή κουβέντα μας με μία τελευταία φωτογραφία της γλυτσίνιας που έχω στην πίσω μεριά του σπιτιού. Άρχισε να ρίχνει τα εκπληκτικά και μυρωδάτα λουλούδια της και να τα αντικαθιστά με φύλλα. Έτσι σε λίγο, το εκπληκτικό μωβ σκηνικό της πίσω αυλής μου θα είναι πια παρελθόν.
Τι να κάνουμε; Τίποτα δεν είναι αιώνιο στη ζωή. Η κηπουρική με τις συνεχείς εναλλαγές των ανθισμένων φυτών και των καρπών σε κάνει να το καταλαβαίνεις αυτό καλά και να το αποδέχεσαι. Μη φοβάστε δεν θα συνεχίσω τις φιλοσοφίες. Θα σας αφήσω εδώ και θα τα ξαναπούμε μιαν άλλη φορά.
Με αγάπη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (7)

Γεια σας φίλοι μου
Η πρώτη μου σπορά (ντοματίνια, ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές) άρχισε να αποδίδει. Τα μικρά φυτά ορθώνουν σιγά-σιγά το ανάστημά τους από τα δοχεία όπου τοποθέτησα πριν τρεις περίπου εβδομάδες τους σπόρους τους.
Το μέγεθος που βλέπετε είναι έτοιμο να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερα ατομικά δοχεία, όπου θα μεγαλώσουν λίγο περισσότερο για να είναι μεγάλα και ανθεκτικά, ώστε να φυτευτούν έξω στον κήπο, μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Στο μεταξύ θα φυτέψω στον κήπο αυτές τις ημέρες μερικά έτοιμα μεγαλύτερα αγορασμένα φυτά, ώστε να αρχίσει σχετικά γρήγορα η συγκομιδή καρπών.
Όταν τα δικά μου φυτά θα είναι έτοιμα για φύτεμα στη γη, στα μικρά δοχεία που βλέπετε, θα σπείρω μερικούς ακόμη σπόρους. Αυτό το κάνω, γιατί επειδή δεν ψεκάζω με εντομοκτόνα τα φυτά μου, κάποια χαλάνε γρήγορα, και χρειάζομαι καινούργια, για να τα αντικαταστήσω. Κάνω λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, διαδοχικές σπορές. Είναι μία καλή λύση, για να έχει κανείς, νέα γερά φυτά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για το ψέκασμα τώρα, αντί για εντομοκτόνα, χρησιμοποιώ σαπούνι πράσινο σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας για κάθε κιλό νερού, περίπου. Το σαπουνόνερο αυτό κάνει τις μελίγκρες να κολλάνε και να καταστρέφονται και είναι πολύ πιο ακίνδυνο, όπως καταλαβαίνετε. Όσο για τους μύκητες, ψεκάζω με διάλυμα χαλκού και ασβέστη ( υπάρχει έτοιμο σε σκόνη), κάθε εβδομάδα, όσο δεν υπάρχουν ακόμη καρποί επάνω στα φυτά. Όταν βγουν οι καρποί το ψέκασμα αυτό πρέπει να σταματήσει.
Προς το παρόν ο κήπος μου με προμηθεύει με ρόκα, όπως σας έχω ξαναπεί, για τις σαλάτες μου, με κρεμμυδάκια, με σέσκουλα και εδώ και λίγες μέρες με αγκινάρες. Τις πρώτες, σας τις φωτογράφησα πριν τις κόψω.
Το δεματάκι που βλέπετε να ετοιμάζεται για ….ταφή υπό το άγρυπνο βλέμμα της Σίσσυ, της γάτας μου δηλαδή, είναι ένας εύκολος τρόπος που βρήκα για να εμπλουτίζω το χώμα του κήπου με θρεπτικά συστατικά. Όλο το χειμώνα λοιπόν, όλα τα φυτικά μου σκουπίδια τα μαζεύω, τα τυλίγω λίγα-λίγα σε χαρτί και παραχώνω τα δεματάκια αυτά στα παρτέρια του κήπου όπου την άνοιξη πρόκειται να φυτέψω λαχανικά. Αυτός είναι ένας ευκολότερος τρόπος που ανακάλυψα, αντί του γνωστού «κομπόστ». Τα παραχώνω στο έδαφος και τα σκουλήκια του εδάφους μαζί με τη βροχή, κάνουν την υπόλοιπη δουλειά.
Από πλευράς λουλουδιών τώρα, σας φωτογράφησα το πρώτο κατάλευκο λουλούδι μιας κληματίδας, καθώς και τους νάρκισσους (καπουτσίνους) που με διάφορα χρώματα εμφανίστηκαν αυτές τις ημέρες στον κήπο. Πορτοκαλί ανάμεσα στις άσπρες κάλες και ωχροκίτρινοι σε άλλο μέρος του κήπου. Το ξέρετε πως τα λουλούδια τους τρώγονται και δίνουν εκτός από χρώμα και μία πολύ ωραία πιπεράτη γεύση στις σαλάτες; Ενώ οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν τουρσί και να χρησιμοποιηθούν αντί για κάπαρη;

Με πολλή αγάπη

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (1)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας στενοχωρήσω λίγο σήμερα, αλλά τι να κάνουμε, όσοι αγαπούν ….παιδεύουν, το λέει και η παροιμία μας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την υγεία μας η διατροφή μας με καλοψημένα ή επεξεργασμένα (μπέικον, λουκάνικα κ.λ.π) κρέατα, επ’ ευκαιρία ενός άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC. Το πολύ πρόσφατο άρθρο, αναφέρεται σε ερευνητική εργασία που έγινε σε 1700 άτομα και ανακοινώθηκε εφέτος, στην Αμερική σε συνέδριο για τον καρκίνο. Η εργασία διήρκεσε 12 χρόνια και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ανάλογα με τη κληρονομικότητα κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν δυσκολότερα από άλλους, το καλοψημένο κρέας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπολοίπους να πάθουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Αιτία είναι κάποιες ουσίες που παράγονται στο καλοψημένο κρέας καθώς και στα επεξεργασμένα κρέατα, που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα πάνω από 17 από αυτές.
Κάτι σημαντικό που επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι πως γι αυτούς που καπνίζουν, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Εκτός όμως από τον καρκίνο της κύστεως, στον οποίο αναφέρεται η πιο πάνω έρευνα, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πειραματόζωα :
Άλλος ένας καρκίνος που συσχετίσθηκε σε πρόσφατες ερευνητικές εργασίες με τη κατανάλωση καλοψημένου κρέατος, είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Και σε αυτή τη περίπτωση βρήκαν οι ερευνητές να ενισχύεται η καρκινογόνος δράση των ετεροκυκλικών αμινών που δημιουργούνται στα καλοψημένα κρέατα από το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι δηλαδή περισσότερο ευάλωτοι στην καρκινογόνο επίδραση του καλοψημένου κρέατος.


Με τον όρο καλοψημένα, εννοούμε τόσο τα ψητά στη σχάρα όσο και τα τηγανητά κρέατα. Και μάλιστα οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ακόμη και με το κοτόπουλο αλλά και το ψάρι συμβαίνει το ίδιο πράγμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που αυτό συμβαίνει με το κρέας. Το συμπέρασμά τους είναι λοιπόν να καταναλώνει κανείς λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα του και να τα προτιμάει μαγειρεμένα σε σιγανή φωτιά. Για τα κρέατα στα κάρβουνα, συστήνουν σε όσους επιμένουν να τα καταναλώνουν, να μην έρχονται αυτά σε επαφή με τις φλόγες και να ψήνονται περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.

Το κάπνισμα δεν είναι μόνον καρκινογόνο για τους πνεύμονες, επαναλαμβάνω, ενισχύει και τη καρκινογόνο δράση του καλοψημένου και επεξεργασμένου κρέατος, μη το ξεχνάτε.
Η διατροφή μας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Πρέπει να το καταλάβουμε και να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε, επιτέλους. Ιδιαίτερα να το διδάξουμε αυτό με το παράδειγμά μας, στα παιδιά μας.
Σας εύχομαι κάθε καλό…

Πηγές:


1. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk
Wei Zheng, M.D., Ph.D. and Sang-Ah Lee, Ph.D.
Department of Medicine, Vanderbilt Epidemiology Center, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN, USA.
2. Red meat intake, doneness, polymorphisms in genes that encode carcinogen-metabolizing enzymes and colorectal cancer risk
Michelle Cotterchio,1,2 Beatrice A. Boucher,1 Michael Manno,1 Steven Gallinger,3 Allan B. Okey,4 and Patricia A. Harper5
3. Dietary Mutagen Exposure and Risk of Pancreatic Cancer
Donghui Li,1 Rena Sue Day,4 Melissa L. Bondy,2 Rashmi Sinha,5 Nga T. Nguyen,1 Douglas B. Evans,3 James L. Abbruzzese,1 and Manal M. Hassan1

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (1)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (1)
Ερευνητές χρησιμοποιώντας σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με το μηχάνημα PET (positron emission tomography) έχουν πια διαπιστώσει, πως τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου διεγείρονται όταν κάποιος φαντάζεται κάτι, με αυτά που διεγείρονται όταν το βιώνει στη πραγματικότητα. Έτσι, η δημιουργία φανταστικών εικόνων προκειμένου να βοηθηθεί κάποιος στην αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων (θεραπευτικός οραματισμός) αποτελεί στις μέρες μας μία από τις θεραπείες που ονομάζονται συμπληρωματικές. Χρησιμοποιούνται δηλαδή σαν συμπλήρωμα στις κλασσικές ιατρικές θεραπείες και υποβοηθούν το αποτέλεσμα αυτών των τελευταίων.
Έχει αποδειχθεί ότι ο θεραπευτικός οραματισμός βοηθάει την ελάττωση της ναυτίας , της κούρασης και της απώλειας των μαλλιών στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, καθώς επίσης ότι βελτιώνει γενικά την ψυχική διάθεση των καρκινοπαθών ασθενών.
Έχει αποδειχθεί επίσης πως τέτοιοι οραματισμοί, μπορούν αν προηγηθούν ενός χειρουργείου, να μειώσουν το άγχος και το φόβο που προκαλεί η επέμβαση. Σε έναν αριθμό μελετών έχει βρεθεί πως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο χρειάζονται λιγότερα συνολικά παυσίπονα μετά την επέμβαση και πως συνήθως βγαίνουν από το νοσοκομείο 2-3 ημέρες νωρίτερα από αυτούς που δεν την χρησιμοποιούν. (Mayo Clinic. Guide to alternative medicine2007. )
Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι εικόνες έχουν μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλό μας και πως μία έντονη εικόνα αρρώστιας θα μπορούσε να προκαλέσει και τα συμπτώματα αυτής της αρρώστιας. Φυλές ιθαγενών από την άλλη, χρησιμοποιούν και σήμερα ένα είδος τέτοιου θεραπευτικού οραματισμού που προτρέπει τον ασθενή να οραματισθεί τον εαυτό του γερό και υγιή, βελτιώνοντας έτσι την κατάστασή του.
Και ο Φρόυντ και ο Γιουγκ έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Οι μοντέρνες δε έρευνες έχουν δείξει πως οι φανταστικές εικόνες προκαλούν φυσιολογικές, βιοχημικές και ανοσολογικές αλλαγές στον οργανισμό, που επιδρούν στην υγεία μας.
Η απλούστερη λοιπόν εικόνα που μπορεί κανείς να φτιάξει με την φαντασία του για να προσφέρει βοήθεια στον εαυτό του, όποιο και να είναι το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί, είναι να τον οραματίζεται γερό και χαρούμενο. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας.
Για τον πόνο τώρα ειδικότερα, κάποιοι οραματισμοί που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: 1.Ονειρευτείτε για λίγο την εικόνα του εαυτού σας όπως ήταν πριν τον πόνο αυτό, ή όπως θα θέλατε να είναι χωρίς τον πόνο αυτόν. Κάντε την άσκηση αυτή όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα.
2.Μπορείτε επίσης να φανταστείτε το σημείο που πονάει σαν να υπάρχει εκεί μία αναμμένη φωτιά και πως τη σβήνετε εσείς ρίχνοντας επάνω της κρύο νερό.
3.Ή μπορείτε να φανταστείτε το πονεμένο σας σημείο σαν κάτι πολύ ζεστό που το δροσίζετε βάζοντας επάνω του παγάκια.
Όσο πιο πολύ πιστέψετε και ασχοληθείτε με την φανταστική σας εικόνα, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε, γιατί τόσο περισσότερο πείθεται ο εγκέφαλός σας να αναλάβει δράση.
Ο οραματισμός σας αυτός θα επιτύχει ακόμη περισσότερο αν τον κάνετε αφού προηγουμένως χαλαρώσετε λίγο ακούγοντας ένα από τα μουσικά βιντεάκια που σας έχω κατά καιρούς βάλει σε αυτό το μπλογκ. Ακούστε πρώτα τη μουσική με κλειστά τα μάτια, πάρτε μερικές ήρεμες και αργές ανάσες και στη συνέχεια φτιάξτε την φανταστική σας εικόνα όπως σας τη περιέγραψα πιο πάνω και ασχοληθείτε για λίγο με αυτή. Δοκιμάστε και ενημερώστε με αν δεν σας κάνει κόπο για τα αποτελέσματα.
Θα τα ξαναπούμε….

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/ζυμαρικά (1)

Γεια σας φίλοι μου
Έφαγα προχθές στο σπίτι μια καινούργιας φίλης ένα πολύ νόστιμο και πάρα πολύ εύκολο σε εκτέλεση, πιάτο με ζυμαρικά. Σήμερα σας το φωτογράφισα, μια που το επανέλαβα στο σπίτι μου γυρίζοντας από τη δουλειά, πρώτον γιατί μου άρεσε πολύ η γεύση του και δεύτερον γιατί λόγω μεγάλης βιασύνης έπρεπε να μαγειρέψω και να φάω κάτι μέσα σε δέκα λεπτά. Και αυτό το πιάτο είναι ότι πρέπει για μια τέτοια περίπτωση. Είναι δε τόσο νόστιμη και πλήρης τροφή, που με τη συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας αποτελεί μία πολύ καλή λύση για ένα ξαφνικό κάλεσμα κάποιων φίλων στο σπίτι. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής άλεσης (σέλινα ή βίδες) και βάλετε και μερικά καρύδια σπασμένα στη σαλάτα σας, το γεύμα σας θα είναι ότι καλύτερο από πλευράς συστατικών και αντιοξειδωτικών τόσο για σας όσο και για τους καλεσμένους σας.
Η ρίγανη θεωρείται το καλύτερο αντιοξειδωτικό στον κόσμο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παγκοσμίως. Χρησιμοποιείστε την όσο περισσότερο μπορείτε στη διατροφή σας. 
Enzoy…

Σέλινα ή βίδες με λαχανικά και φέτα (3 μερίδες)
Μισό πακέτο ζυμαρικά
3 κουταλιές κατεψυγμένα κομμένα λαχανικά (ή μερικά φρέσκα φασολάκια, καρώτα και αρακάς)
3 μπουκετάκια από φρέσκο μπρόκολο κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 κουταλιές κατεψυγμένο καλαμπόκι ή φρέσκο βρασμένο
Λίγο τυρί φέτα (κατά προτίμηση κατσικίσια), περίπου 3 μικρές μερίδες
3 κουταλιές κέτσαπ (όχι πολύ γεμάτες)
3 κουταλιές λάδι
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε βραστό αλατισμένο νερό, μαζί με όλα τα λαχανικά εκτός από το καλαμπόκι. Τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το καλαμπόκι, το λάδι, τη φέτα τριμμένη με το χέρι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τη κέτσαπ. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι αν χρειάζεται. 
Καλή σας όρεξη.

Χαλάρωση (10)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
Απολαύστε εικόνες της Ανταρκτικής με υπόκρουση την εκπληκτική για χαλάρωση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αφεθείτε να ταξιδέψετε στο όνειρο.... Ελέγξετε όλους τους μυς σας και χαλαρώστε όποιους από αυτούς νοιώθετε σφιγμένους. Ανασαίνετε ήρεμα και βαθιά από τη μύτη.
Όταν το βίντεο τελειώσει βάλτε το να παίζει και πάλι, και ακούστε το με κλειστά τα μάτια αυτή τη φορά, φέρνοντας στη μνήμη σας όσες από τις εικόνες θυμόσαστε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Επαναλάβετε την άσκηση αυτή όσες φορές επιθυμείτε. Θα βοηθήσει πολύ την υγεία σας μειώνοντας το στρες σας.
Enzoy....

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.