Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (2)

Σας υποσχέθηκα να σας δώσω όλες τις συνταγές που πριν λίγες μέρες μαγείρεψα για κάποιους φίλους. Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη δεύτερη: "σουπιές με πιπεριές". Χρησιμοποίησα σουπιές κατεψυγμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια εγώ έκοψα σε λουρίδες (γιατί αυτές υπήρχαν στη κατάψυξή μου). Εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αν το επιθυμείτε. Αν το φαγητό το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτο πιάτο, θα το σερβίρετε μόνο του και θα το συνοδέψετε με ψωμί (γιατί είναι νοστιμότατο το ζουμάκι του...).Άν όμως το χρησιμοποιήσετε σαν κύριο γεύμα, μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι, κατά προτίμηση "μπασμάτι" το οποίο δεν χρειάζεται κάψιμο με βούτυρο ή λάδι (γλυτώνουμε έτσι αρκετά λιπαρά) και εύκολα αφρατεύει αν το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι, όταν πρόκειται να το σερβίρουμε.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σουπιές με πιπεριές (για 4 άτομα)
6 κ.σ. λάδι
600 γρ. σουπιές
1 κρεμμύδι μεγάλο κομένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη (ψιλοκομμένη )
1 κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά
1 ποτ. κρ. κρασί

Στο λάδι και σε σιγανή φωτιά, γυρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε λουρίδες και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Τις σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 1 ποτ.κρ. νερό και ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λουρίδες, αλάτι και πιπέρι και αποτελειώνουμε το ψήσιμο προσέχοντας να μην παραβράσουν και λειώσουν οι πιπεριές.

Μικρές συμβουλές: 1. οι πιπεριές κόβονται ευκολότερα με τη φλούδα από κάτω, στη βάση κοπής, γιατί έτσι δεν γλιστρούν.  
2. το σκόρδο, όσο πιο λιωμένο και ψιλοκομμένο είναι, τόσο περισσότερο απελευθερώνει τις θρεπτικές του ουσίες. Γι αυτό είναι καλό να το λιώνουμε πρώτα χτυπώντας τη γροθιά μας επάνω σε ένα μαχαίρι που βάζουμε από πάνω του και ύστερα να το ψιλοκόβουμε.
3. όσο πιο πολλά χρώματα έχει η σαλάτα ή το φαγητό μας, τόσο πιο πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει. Γιαυτό φροντείστε να είναι τουλάχιστον τρίχρωμες οι σαλάτες σας. Και βέβαια μη ξεχνάτε πως η σαλάτα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε γεύματος. Αν μάλιστα τη φάτε πριν από το κυρίως φαγητό σας, σας βοηθάει να φάτε στη συνέχεια λιγότερο, πράγμα πολύ βολικό για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.
Καλή σας όρεξη....

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (3)

Γεια σας

Με μία ακόμη φωτογραφία από το κήπο μου, μια που ο καιρός το επιτρέπει, θα σας δείξω πώς αξιοποίησα ένα χώρο γύρω από μία μεγάλη πορτοκαλιά που υπήρχε στο κήπο. Έφτιαξα γύρω της ένα παρτέρι, στο οποίο φύτεψα περιμετρικά διάφορους μικρούς θάμνους και λουλούδια. Κοντά στο δέντρο όμως που ο χώρος έπρεπε να μείνει κενός για να μπορεί να σκαλίζεται το έδαφος και να λιπαίνεται το δέντρο κανονικά, έβαλα τρεις μεγάλες γλάστρες στις οποίες φύτεψα κάλλες (τα λουλούδια που βλέπετε σε πρώτο πλάνο). Για να μη φαίνονται όμως οι γλάστρες και να μη διαταράσσεται η συνέχεια του πράσινου στο μάτι, φύτεψα μέσα στις γλάστρες και λίγο κισσό πανασέ με μικρά φύλλα, που καθώς κρέμεται και ξεχειλίζει από τις γλάστρες, κρύβει την ύπαρξή τους από το μάτι.
Και άλλα φυτά από αυτά που τα λέμε "αναρριχώμενα" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίδια δουλειά, τη κάλυψη της γλάστρας δηλαδή. Μπορεί να είναι φυτά με απλή πρασινάδα όπως ο κισσός ή φυτά που ανθίζουν. Απλά αντί να τα στηρίξουμε κάπου για να αναρριχηθούν, τα φήνουμε να πέσουν προς τα κάτω και να καλύψουν έτσι τις γλάστρες μας.
Όταν λοιπόν είναι καιρός να περιποιηθώ το δέντρο, τραβάω τις γλάστρες πιο εκεί, σκαλίζω και λιπαίνω το δέντρο και στη συνέχεια τις ξαναβάζω στη θέση τους. Αν σας φαίνεται κουραστικό, σκεφθείτε πως αυτό είναι κάτι που γίνεται μόνον δύο φορές τον χρόνο. Άνοιξη και Φθινόπωρο. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο όμως απολαμβάνουν τα μάτια μου ένα πολύ όμορφο θέαμα χρωμάτων και πράσινου.
Με αγάπη

Άσκηση (2)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας προσκαλώ να ασκηθείτε με ένα διαφορετικό τρόπο. Σας βρήκα ένα εκπληκτικό μικρό βίντεο με νεαρούς μουσικούς. Λατρεύω τα νιάτα και παρακολουθώ τις εξελίξεις τους σε όλους τους τομείς.
Εμπρός λοιπόν σηκωθείτε και κουνηθείτε στο ρυθμό τους. Αφήστε το σώμα σας ελεύθερο!....
Παίξτε το ξανά και ξανά χορεύοντας μέχρι να κουραστείτε. Θα βοηθήσετε έτσι πολύ την υγεία σας.
Ακόμη και αν βρίσκεστε καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, μπορείτε να κουνήσετε τα χέρια και το κορμό σας στο ρυθμό τους. Θα σας κάνει καλό!
Απολαύστε τους...

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (5)

Γεια σας φίλοι μου
Ο Αϊνστάιν είπε πριν από ενενήντα χρόνια, με τη περίφημη εξίσωσή που απέδειξε ότι η ενέργεια ισούται με την μάζα (ύλη) επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο, πως στη καινούργια φυσική (την κβαντική) δεν υπάρχει χώρος για ύλη και πεδίο. Υπάρχει μόνο το πεδίο. Η ύλη είναι απλώς μία περιοχή του χώρου όπου το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι πιο πυκνό.
Ως πεδίο, ορίζεται περιοχή του χώρου όπου ασκείται η ενέργεια κάποιων δυνάμεων. π.χ. ηλεκτρικό πεδίο, μαγνητικό, ηλεκτρομαγνητικό, κ.λ.π. Τα πεδία αυτά δυνάμεων που αρχικά θεωρούνταν τοπικά, αργότερα έγινε αντιληπτό από τους φυσικούς ότι είναι καθολικά, δηλαδή υπάρχουν σε όλα τα σημεία του χώρου και του χρόνου. Έτσι γνωρίζουμε τώρα, ότι υπάρχει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, όπου αναπτύσσονται και εξελίσσονται τα διάφορα ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα, το καθολικό βαρυτικό πεδίο στο οποίο ασκείται η αμοιβαία έλξη αντικειμένων από απόσταση και τελευταία έχει διατυπωθεί η άποψη της ύπαρξης του πεδίου Higs στο οποίο αποδίδεται η δημιουργία της μάζας (ύλης) και το οποίο γίνεται προσπάθεια να αποδειχτεί στον πασίγνωστο τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε στο CERN, στην Ελβετία.
Το σώμα μας κατ’ επέκταση που αποτελείται από κύτταρα, τα κύτταρα από μόρια, τα μόρια από άτομα, τα άτομα από κβάντα (υποατομικά σωματίδια), είναι και αυτό ένα πυκνό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αυτά τα κβάντα που μας αποτελούν, είναι, σύμφωνα με τη καινούργια φυσική, συγχρόνως σωματίδια αλλά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα ( ύλη δηλαδή και ενέργεια) ενώ κατ’ άλλους είναι παλλόμενες ενεργειακές χορδές.
Πρέπει λοιπόν να συνηθίσουμε να σκεφτόμαστε τον οργανισμό μας σαν ένα πυκνό πεδίο όπου ενέργειες ηλεκτρικές και μαγνητικές αλληλεπιδρούν για να πραγματοποιεί αυτός τις λειτουργίες του, πράγμα που όταν γίνεται σωστά μας χαρίζει ισορροπία και υγεία.
Μπορεί οι χειρουργοί να κόβουν και να ράβουν το κορμί μας, όταν χρειαστεί. Ποιός όμως τελικά το γιατρεύει στη πραγματικότητα; Ποιος αναπλάθει τους κατεστραμμένους ιστούς; Ο οργανισμός μας. Αυτός έχει τη μεγαλοφυΐα και μόνον αυτός μπορεί να θεραπεύει και να αναπτύσσει τους ιστούς.
Σε προηγούμενες συναντήσεις μας σας ανέπτυξα πώς το ανοσοποιητικό μας πολεμάει τους εχθρούς μας τα μικρόβια. Είδατε σοφία; Είδατε συγχρονισμό; Είδατε αυτοθυσία από αυτά τα νοήμονα και όμως τόσο μικρά σε μέγεθος όντα;
Στη σημερινή φωτογραφία, τραβηγμένη από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σας δείχνω ένα τέτοιο νοήμον μικροσκοπικό ον, ένα κύτταρό μας. Θυμίζει γαλαξία, δεν νομίζετε; Κάθε κύτταρό μας είναι ένας μικρός γαλαξίας με τα κβάντα που κινούνται μέσα του να αντιπροσωπεύουν τους πλανήτες.
Εκατό τρισεκατομμύρια τέτοια εκπληκτικά σε νοημοσύνη και ικανότητες κύτταρα απαρτίζουν αυτό που λέμε «σώμα» μας. Συνειδητοποιείτε τώρα πόση αξία έχει αυτό το σώμα; Πόση αξία έχει ο καθένας από εμάς; Πόσο εκπληκτικές οντότητες είμαστε; Πόσο πρέπει να σεβόμαστε την εκπληκτική μοναδικότητα ο ένας του άλλου και πόση σημασία έχει η ισορροπία όλως αυτών των ενεργειών μέσα μας προκειμένου να είμαστε και να αισθανόμαστε «καλά»;
Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε νάστε καλά και να προσπαθήσετε να αγαπήσετε το σώμα σας και τη μοναδικότητά σας.....






Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/σούπες (1)

Γεια σας
Προχθές περιποιήθηκα κάπους φίλους στο σπίτι και επειδή δεν είχα τη διάθεση να βγω έξω για ψώνια, μαγείρεψα με ότι υλικά υπήρχαν στο ψυγείο και τα ντουλάπια μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οι καλεσμένοι μου ενθουσιάστηκαν, και έτσι αποφάσισα να σας δώσω τις συνταγές.
Όσο και αν προσπάθησαν πάντως οι φίλοι μου, στάθηκε αδύνατο να καταλάβουν τι περιείχε η σούπα που τους σερβίρισα, σαν πρώτο πιάτο. Τους άρεσε πολύ, μου ζητούσαν τη συνταγή και όταν τους είπα πως ήταν ένα απλό κουνουπιδάκι, νόμιζαν πως τους κοροϊδεύω. Σας τη δίνω λοιπόν να την δοκιμάσετε και εσείς.
Και μη ξεχνάτε πως είναι μία καλή ευκαιρία να φάνε τα παιδιά σας το τόσο θρεπτικό κουνουπίδι, που συνήθως δεν τους πολυαρέσει....
Είδατε που  όλο και περισσότερο εκπαιδεύομαι στο στήσιμο αυτού του μπλογκ;  προνόησα να φωτογραφήσω τη σούπα μου για να σας τη δείξω.    

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα κουνουπίδι (βελουτέ)
1 κουνουπίδι μικρό
1 πράσο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια ή ένα μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. τσ. γάλα
1 κύβος λαχανικών
νερό μέχρι τη μέση των λαχανικών
αλάτι, μοσχοκάρυδο
1 γιαούρτι (πρόβιο – κατσικίσιο, κατά προτίμηση)

Τα βράζουμε όλα μαζί στη χύτρα ταχύτητας 15’ (εκτός από το γιαούρτι και το μσχοκάρυδο) και τα πολτοποιούμε στη συνέχεια στο μπλέντερ. Αραιώνουμε το μίγμα με λίγο νερό μέχρι να πετύχουμε τη σύσταση που επιθυμούμε αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, που το έχουμε ανακατέψει καλά στο κεσεδάκι του για να ενσωματωθεί εύκολα μέσα στη σούπα.
Πανεύκολο, δεν συμφωνείτε;
Σερβίρουμε τη σούπα, αν μας αρέσει, με κρουτόν σκόρδου.


Σημ. Προσέξτε τη ποσότητα μοσχοκάρυδου που θα τρίψετε μέσα στη σούπα αφού τη πολτοποιήσετε. Βάλτε λίγο και μετά προσθέστε περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας. Μη βάλετε πολλή ποσότητα από την αρχή γιατί έχει δυνατή γεύση.
Το γάλα και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε να είναι με χαμηλά λιπαρά. 
Καλή επιτυχία.



Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (2)

Γειά σας φίλοι μου
Βγήκε για λίγη ώρα ο ήλιος σήμερα στη Κέρκυρα και μπόρεσα να ασχοληθώ με τη κηπουρική, που τόσο μου αρέσει. 
Τράβηξα και μία ακόμη φωτογραφία από τον κήπο μου για να σας δώσω μία μικρή συμβουλή που έχει και πάλι σχέση με τη ποικιλία που θα πρέπει να έχει η εμφάνιση ενός κήπου, όσο μικρός και αν είναι αυτός, ώστε να κάνει τα μάτια του επισκέπτη του να τριγυρνούν τριγύρω με ενδιαφέρον.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για το σκοπό αυτό ακόμη και απλά πράγματα, όπως αυτά τα καλάμια που έχω βάλει για να στηρίζουν τις γλαδιόλες, που πρόκειται σύντομα να μεγαλώσουν και να ανθίσουν στο σημείο αυτό (στη μέση περίπου της φωτογραφίας).
Μικρές ψάθινες μπάλες προσθέτουν στα καλάμια αυτά ενδιαφέρον, ενώ συγχρόνως προστατεύουν τα μάτια κάπου απρόσεκτου επισκέπτη ή και εμάς των ίδιων όταν δουλεύουμε στο κήπο, από τραυματισμούς.
Σε πρώτο πλάνο τώρα, βλέπετε μία μικρή πέτρινη λιμνούλα που έχω φτιάξει, στην οποία κυλάει τρεχούμενο νερό που έχω με μία αντλία ανακυκλώσει από το πηγάδι που βρίσκεται μέσα στον κήπο μου. Ο ήχος αυτός του τρεχούμενου νερού είναι πολύ χαλαρωτικός για όποιον βρίσκεται μέσα σε αυτόν το κήπο. Τον απολαμβάνω πολύ τόσο κατα τη διάρκεια της δουλειάς που κάνω στο κήπο, όσο και τις ώρες της χαλάρωσης καθισμένη στη σκιά ενός δέντρου με ένα βιβλίο στο χέρι, ή απλώς καθισμένη με κλειστά τα μάτια....
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σημείου του κήπου είναι και ο παλιός ξερός κορμός μιας αμυγδαλιάς που βρήκα ξεριζωμένη και πεταμένη στο οικόπεδο, όταν το αγόρασα. Πίσω από τη λιμνούλα, με ένα θάμνο κοντά του με γκρι φύλλωμα, για να τονίζει το σκούρο χρώμα του κορμού, το γέρικο κουφάρι αυτού του δέντρου πήρε μια θέση που του αξίζει σε αυτόν τον μικρό κήπο. 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι εσείς επιθυμείτε για τη διακόσμηση του κήπου σας.Προτιμήστε όμως φυσικά υλικά, γιατί τα διάφορα πήλινα,γυάλινα ή πλαστικά αντικείμενα θα τον κάνουν να φαντάζει πολύ ψεύτικος. Πολύ όμορφα δείχνουν στον κήπο ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα, πέτρες με παράξενα σχήματα, μεγάλα βότσαλα κ.λ.π.
Θα τα ξαναπούμε όμως σύντομα. Μέχρι τότε νάστε καλά.....

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.