Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (9)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ενδιαφέροντα πολύ είναι τα τελευταία ερευνητικά νέα για το πολύ γνωστό χειμωνιάτικο λαχανικό μας το λάχανο, όπως αναφέρονται σε έγκυρη Αμερικανική ιστοσελίδα διατροφής (http://whfoods.org/genpage.php?tname=btnews&dbid=128&utm_source=daily_click&utm_medium=email&utm_campaign=daily_email ).
Είναι αρκετά γνωστά τα οφέλη που προσφέρουν τα σταυρανθή (κατηγορία λαχανικών στα οποία ανήκει το λάχανο, αλλά και το μπρόκολο και το κουνουπίδι) στην υγεία μας.
Για το λάχανο όμως ιδιαίτερα, αυτό το άρθρο επισημαίνει πως μειώνει την χοληστερίνη μας, όταν το τρώμε μαγειρεμένο στον ατμό, γιατί έτσι τα συστατικά των φυτικών ινών που περιέχονται στο λάχανο ενώνονται καλύτερα με τα χολικά οξέα μέσα στο έντερό μας ώστε να αποβληθούν αυτά τα τελευταία χαμηλώνοντας την χοληστερίνη μας. Και το ωμό λάχανο διατηρεί αυτή την ιδιότητα σε μικρότερο όμως βαθμό.
Η δεύτερη σημαντική πληροφορία που περιέχεται μέσα σε αυτό το άρθρο για το λάχανο, είναι πως υπάρχουν αυτό τον καιρό πάνω από 475 ερευνητικές εργασίες που μελετούν μία άλλη ιδιότητα του λάχανου. Αυτήν της πρόληψης, και μερικές φορές και της θεραπείας, του καρκίνου!... Ιδιαίτερα για τον καρκίνο της κύστεως, του εντέρου και του προστάτη.
Τα διάφορα συστατικά του λάχανου που το κάνουν να έχει αυτή την ιδιότητα διαφέρουν σε κάθε είδος λάχανου (κόκκινο, άσπρο κ.λ.π.) γι αυτό είναι καλό να τα περιλαμβάνει κανείς όλα στην διατροφή του. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του θα έχει όποιος περιλαμβάνει στην διατροφή του 2 περίπου κούπες  λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά 4-5 φορές την εβδομάδα.
Προσοχή όμως, η ιδιότητα αυτή του λάχανου καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Γι αυτό προτείνεται η κατανάλωσή του ωμού ή ελάχιστα ψημένου στον ατμό ή στην κατσαρόλα (το πολύ 4-5 λεπτά της ώρας).
Σύντομα θα σας δώσω μία πολύ γρήγορη, εύκολη και νοστιμότατη συνταγή για να χρησιμοποιήσετε αυτό το τόσο υγιεινό λαχανικό. 
Με αγάπη

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (10)

ΠΑΡΑΜΕΝΕ  ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΣΟΥ...(2)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα την κουβέντα μας για την καρδιά μας. Το όργανο αυτό που τόσο πολύ είχαμε έως τώρα υποτιμήσει ως προς την λειτουργία του, θεωρώντας το απλά μία μηχανική αντλία που διακινεί το αίμα μας προς όλες τις περιοχές του κορμιού μας και τίποτ’ άλλο.
Τώρα όμως, χάρις στην πρόοδο της επιστήμης ξέρουμε πως αυτό το όργανο με τη λειτουργία των κυττάρων του (μυϊκών και νευρικών)  παράγει γύρω του ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που επηρεάζει όλες τις ενέργειες του κορμιού μας. Ένα παρόμοιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο παράγει και ο εγκέφαλός μας με τη λειτουργία των δικών του κυττάρων, πολύ μικρότερo όμως από αυτό της καρδιάς μας.
Όταν αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι το καθένα αρμονικό (coherent) και ακόμη περισσότερο όταν βρίσκονται σε συμφωνία ή αρμονία (coherence) και μεταξύ τους, τότε εναρμονίζονται όλες οι ενέργειες του κορμιού μας και ο οργανισμός μας λειτουργεί όπως πρέπει.
Γιατί όταν οι ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας (ηλεκτρισμός, πρωτονισμός – ηλεκτρισμός δηλαδή που παράγεται από το νερό στον οργανισμό -, φως κ.λ.π.) είναι εναρμονισμένες (coherent) τότε ο οργανισμός μπορεί να τις αθροίζει  ή να τις αναιρεί ανάλογα με τις ανάγκες του και να λειτουργεί σωστά.
Αντίθετα εάν οι ενέργειές μας δεν είναι εναρμονισμένες (coherent) και είναι χαοτικές, τότε άλλοτε αυτές θα είναι λίγες για τις ανάγκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτός σε θέση να λειτουργήσει σωστά και άλλοτε θα είναι πολλές, περισσότερες από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα όργανα που επηρεάζονται από αυτές να βλάπτονται. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι νόσος…
Είναι αρκετά απλοϊκός ο πιο πάνω τρόπος με τον οποίο προσπάθησα να σας εξηγήσω το πολύ περίπλοκο θέμα της συμφωνίας ή εναρμόνισης (coherence) του οργανισμού μας, όμως ελπίζω να σας βοήθησε να καταλάβετε την μεγάλη σημασία που έχει ο τρόπος λειτουργίας της καρδιάς μας για τον οργανισμό. Δεν σημαίνει δηλαδή πως όταν μια καρδιά χτυπάει καλά και ρυθμικά λειτουργεί και σωστά. Με τον όρο «λειτουργεί» εννοώ τον ρόλο που παίζει η καρδιά μας στο ενεργειακό κομμάτι του οργανισμού μας.
Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι : τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να λειτουργεί σωστά και να παράγει γύρω της ένα αρμονικό  (coherent) ηλεκτρομαγνητικό πεδίο;

Συνεχίζεται

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (9)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι γεγονός πως η χορτοφαγία, και μάλιστα με βιολογικά προϊόντα, είναι συνυφασμένη με καλύτερη υγεία αλλά και με βελτίωση της κατάστασης του πλανήτη γενικότερα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί και πολλές που δεν νιώθουν ότι χόρτασαν αν δεν φάνε κάτι ζωικό.  Σε αυτή τη περίπτωση η καλύτερη και η πιο υγιεινή λύση είναι το ψάρι. Και μάλιστα το μικρό ψάρι, που ψαρεύεται στη χώρα μας, μακριά από τις μολυσμένες θάλασσες και τους ωκεανούς.
Το μαρινάρισμα των ψαριών είναι πολύ εύκολη υπόθεση και μια που για χάρη του εγγονού μου που τρελαίνεται για γαύρο μαρινάτο έφτιαξα πριν λίγο καιρό αυτή την συνταγή, σας την φωτογράφισα και σας την δίνω.
Αν έχετε την τύχη να έχετε στην οικογένεια κάποιον μανιώδη ψαροντουφεκά, μπορείτε να φτιάξετε την συνταγή αυτή και με ψάρι μεγάλο (ροφό κ.λ.π.). Και το λέω αυτό γιατί το ψάρι πρέπει να είναι πολύ φρέσκο. Ιδανικά για μαρινάρισμα είναι τα μαλακά κομμάτια του ψαριού που βρίσκονται γύρω από το κεφάλι του και στα μάγουλά του.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε από ένα μεγάλο ψάρι να έχετε ένα πλήρες γεύμα με μία ελαφριά σούπα (από το κεφάλι), ένα πρώτο πιάτο με τα μαριναρισμένα κομμάτια του κεφαλιού και του λαιμού και ένα κυρίως πιάτο με το υπόλοιπο ψάρι, μαγειρεμένο με όποιον τρόπο εσείς προτιμάτε.  
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ 

Γαύρος μαρινάτος
1 κιλό γαύρος (όχι πολύ μικρός σε μέγεθος)  
αλάτι χοντρό
5 λεμόνια (τον χυμό) ή ξύδι
3-4 σκ. σκόρδο
Μαϊντανός
Πλένετε τα ψάρια και τραβώντας τον κεφάλι προσπαθείτε σιγά-σιγά να βγάλετε όλο το κεντρικό κόκκαλο και να μείνουν τα ψάρια φιλεταρισμένα (τραβάτε το κεντρικό κόκκαλο μαλακά με φορά προς την κοιλιά του ψαριού, κρατώντας το ψαράκι με το αριστερό σας χέρι μαλακά για να μην διαλυθεί). Άλλως, βγάζετε μόνον το κεφάλι  καθαρίζοντας και την κοιλιά και μαρινάρετε τα ψάρια. Όταν είναι έτοιμα, τα ανοίγετε και βγάζετε με προσοχή το κεντρικό κόκκαλο. Δοκιμάστε ποιόν τρόπο βρίσκετε ευκολότερο.
Το μαρινάρισμα γίνετα ως εξής:
Σε γυάλινο σκεύος, ρίχνετε μία στρώση από αλάτι, βάζετε από πάνω μία στρώση από ψάρια, ξανααλατίζετε, ρίχνετε λίγο από τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι και ξαναστρώνετε άλλη μία στρώση ψάρια κ.ο.κ. μέχρις ότου τελειώσουν όλα τα ψάρια. Φροντίζετε κάθε στρώση να αλατισθεί και να μουσκέψει με λεμόνι ή ξύδι.
Αφήνετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο για μία νύχτα. Στη συνέχεια βγάζετε και δοκιμάζετε ένα ψάρι για να δείτε αν έχει ψηθεί και αν είναι πολύ αλμυρό. Αν σας φαίνεται πολύ αλμυρό, βγάζετε και ξεπλένετε τα ψάρια σας με νερό της βρύσης. Στην συνέχεια εάν πρόκειται να τα φυλάξετε στο ψυγείο, τα στρώνετε σε γυάλινο σκεύος, σε σειρές, με λίγες λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδου ή ροδέλες κρεμμυδιού ανάμεσα (ανάλογα με τα γούστα σας) και μαϊντανό ή και λουρίδες από ψητές πιπεριές Φλωρίνης, τα ραντίζετε με λίγο ακόμη λεμόνι (ή ξύδι αν το προτιμάτε) και τα σκεπάζετε με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (λάδια που δεν παγώνουν στο ψυγείο).
Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι,  τα πασπαλίζετε με μαϊντανό και λετποκομμένο κρεμμύδι  και τα σερβίρετε.
Καλή σας επιτυχία

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σελίδες γέλιου (20)

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Καιρό έχω να σας κάνω να γελάσετε και να νιώσετε για λίγο παιδιά. Ελπίζω να τα καταφέρω με αυτό το μικρό βίντεο, γιατί το γέλιο, όπως πολλές φορές έχουμε πει βοηθάει πολύ την υγεία μας.
Με αγάπη

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύχρωμες ζίνιες και λεβάντες άρχισαν να στολίζουν τώρα τα παρτέρια μου που λίγο πριν ήταν γεμάτα άσπρες μαργαρίτες, ενώ αυτές οι τελευταίες αρχίζουν να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Πολύ ανθεκτικά στη ζέστη τα λουλούδια αυτά και πλούσιες σε χρωματικές αποχρώσεις οι ζίνιες, είναι ιδανικά για τους Ελληνικούς κήπους.
Άρχισαν να ανθίζουν και οι γαλάζιοι αγάπανθοι (δεξ, φωτ). Τα πολύ όμορφα αυτά φυτά υπάρχουν και σε άσπρο χρώμα. Στον κήπο μου όμως αυτοί οι τελευταίοι δεν λένε να ανθίσουν. Δεν ξέρω γιατί. Εδώ στο νησί  συναντάει κανείς πολύ συχνά αυτά τα λουλούδια στους κήπους, αυτή την εποχή.
Άνθισε και ο εκπληκτικός θάμνος μου που λέγεται λαγκεστρίμια. Υπέροχο φυτό με λουλούδια σε μεγάλα τσαμπιά λευκά ή σε αποχρώσεις φούξια. Μπορεί να γίνει ένα πολύ όμορφο ανθισμένο δεντράκι αν κλαδευτεί κατάλληλα, όπως και το δικό μου που σας έχω φωτογραφίσει. Απλά αφαιρείτε όλα τα πλαϊνά κλαδιά μέχρι το ύψος που επιθυμείτε, όσο το φυτό σας ψηλώνει, και στη συνέχεια το αφήνετε να φουντώσει. Αν κόψετε τα λουλούδια όταν μαραθούν και δεν τα αφήσετε να κάνουν σπόρο, θα ξανανθίσει, μετά από λίγες ημέρες. Στην διπλανή φωτογραφία βλέπετε τα λουλούδια του από κοντά. Δεν είναι καταπληκτικά; Υπάρχει και η νάνα μορφή του φυτού και την έχω και αυτή στον κήπο, σε χρώμα φούξια. Σας την είχα φωτογραφίσει παλαιότερα.
Και μια που πολλές και πολλοί ανάμεσά σας μπαίνουν σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα όχι τόσο για τα θέματα υγείας για τα οποία φτιάχτηκε αυτή αλλά για τα θέματα της κηπουρικής, είναι ευκαιρία να σας δώσω κάποια συμβουλή υγείας μέσα από αυτές εδώ τις γραμμές.
Φροντίστε λοιπόν να λυγίζετε τα γόνατά σας, αντί να σκύβετε για να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά στο κήπο. Προσπαθείστε να θυμάστε αυτή την συμβουλή κάθε φορά που πρέπει να σκύψετε. Αυτή η κάμψη των ποδιών και των γονάτων που ακολουθείται στο σήκωμα από το ίσιωμά τους είναι μια πολύ καλή γυμναστική για τους μυς των ποδιών αλλά και των γλουτών σας. Όσοι όμως έχετε προβλήματα με τα γόνατά σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό μαξιλαράκι ντυμένο με ένα πλαστικό κάλυμα επάνω στο οποίο θα γονατίζετε όσο χρειάζετε να ασχοληθείτε σε κάποιο χαμηλό σημείο του κήπου. Αν όμως και αυτό σας είναι δύσκολο, αρκεστείτε στο κλάδεμα και  το πότισμα των φυτών σας και γενικά στις δουλειές που δεν ταλαιπωρούν τα πονεμένα γόνατά σας.
Με αγάπη  

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (30)

ΤΑ   ΝΕΑ   ΑΠΟ   ΤΟΝ   ΚΟΣΜΟ           
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το άγχος και την κατάθλιψη συσχετίζει με την κακή λειτουργία του εντέρου μας  μία πρόσφατη ιατρική έρευνα, παρ’ ότι μέχρι τώρα έχουμε μάθει να θεωρούμε τα πιο πάνω νοσήματα ψυχικά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Gastrenterology, πριν λίγους μήνες.
Είναι γνωστό και έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το θέμα, πως στο έντερό μας ζουν ένα περίπου τρισεκατομμύριο βακτήρια. Χάρις σε αυτά διατηρείται η υγεία του οργανισμού μας γιατί σκοτώνουν παθογόνα μικρόβια και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων της τροφής μας.
Όταν η ισορροπία του πληθυσμού αυτών των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας διαταράσσεται, είτε από την λήψη αντιβιοτικών είτε από την κατανάλωση κρέατος ζώων που έχουν πάρει αντιβιοτικά, είτε από τα χημικά και τα συντηρητικά που υπάρχουν στις τροφές, ακολουθούν λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Αυτό ξέραμε μέχρι τώρα.
Τα επικίνδυνα μικρόβια είναι πολύ πιο επικίνδυνα να προκαλέσουν νόσο σε όσους δεν έχουν καλή «εντερική χλωρίδα», όπως ονομάζονται συνήθως τα μικρόβια του εντέρου.
Στην πρόσφατη όμως πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που σας ανέφερα πιο πάνω, οι επιστήμονες χορήγησαν αντιβιοτικά χάπια σε ποντίκια, αλλάζοντάς τους έτσι τα μικρόβια του εντέρου τους και παρατήρησαν πως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση στον εγκέφαλο των ποντικιών μιας ουσίας η ύπαρξη της οποίας συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος (brain derived neurotrophic factor –BDNF-). Όταν η χορήγηση αντιβιοτικών διακόπηκε, τα βακτήρια του εντέρου των ζώων επανήλθαν στο φυσιολογικό, και το ίδιο συνέβη και στην ουσία αυτή του εγκεφάλου τους.   
Τα πολύ ενδιαφέρονται αυτά αποτελέσματα έκαναν τους ερευνητές να προτείνουν να δοκιμαστούν τα προβιοτικά σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή (χωρίς κρέατα μεγαλωμένα με αντιβιοτικά ή λαχανικά ραντισμένα με χημικά και εντομοκτόνα) από όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν τα άτομα αυτά πάσχουν από ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). 
Τελικά, όπως βλέπετε, η σωστή διατροφή δεν έχει επίδραση μόνον στην φυσική μας υγεία αλλά και στην ψυχική!...
Όσοι θέλετε να ξαναδιαβάσετε για τα προβιοτικά και τον ρόλο τους στη λειτουργία του εντέρου, κάντε κλικ στο http://lenahealth.blogspot.com/2010/11/31.html
Με αγάπη

             

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.