Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (11)

Γεια σας φίλοι μου
Εποχή της γλυτσίνιας θα μπορούσε να ονομαστεί αυτή η εποχή. Όπως σας είπα και στο τελευταίο άρθρο στα «ταξίδια μου» το νησί μας έχει ένα απίστευτο Πασχαλινό χρώμα χάρη στις πολλές γλυτσίνιες που υπάρχουν εδώ, ανθισμένες αυτόν τον καιρό.
Ο κήπος μου δεν θα μπορούσε να πάει πίσω. Έχω δύο τέτοια αναρριχώμενα φυτά. Ένα στη πίσω αυλή του σπιτιού και ένα στην σιδερένια πέργκολα του γκαράζ. Πέρυσι σας είχα φωτογραφήσει τη γλυτσίνια της πίσω αυλής (τη φωτογραφία μπορείτε να ξαναδείτε εδώ). Για ποικιλία λοιπόν σήμερα σας φωτογράφισα το φυτό αυτό από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά σας φωτογράφισα και εκείνο που ανθίζει στη πέργκολα του γκαράζ (φωτ. κάτω δεξιά). Αυτό το τελευταίο δεν το κλαδεύω, επειδή το έχω αφήσει να σκεπάσει όλη τη πέργκολα για να έχει σκιά το καλοκαίρι το αυτοκίνητο και όπως βλέπετε τα τσαμπιά με τα λουλούδια του είναι μικρότερα από αυτά της πίσω αυλής που το φυτό το κλαδεύω κάθε χειμώνα απαραίτητα (σας έχω δείξει τον τρόπο εδώ), για να κρατάει το σχήμα του και να κάνει τα λουλούδια του σε μεγάλα τσαμπιά. Δεν είναι πολύ όμορφα; Αφήστε που μοσχοβολούν με μία πολύ ελαφριά μυρωδιά που σε πάει στα …. ουράνια!….
Αν δεν έχετε την τύχη να έχετε κοντά σας καμία ανθισμένη γλυτσίνια, απολαύστε τουλάχιστον την εικόνα της σε ετούτες τις φωτογραφίες.
Σας φωτογράφισα και τη μικρή ακόμη κερασιά μου, που άνθισε και γέμισε λευκά λουλούδια αυτές τις ημέρες. Είμαι περίεργη να δω αν θα με αφήσουν οι μύκητες και τα σκουλικάκια να μοιραστώ μαζί τους τα λιγοστά της κεράσια εφέτος.
Με αγάπη

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Σελίδες γέλιου (15)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ .... με ένα ανέκδοτο
Συζητούσαν δυο φίλοι και κάποια στιγμή λέει ο ένας στον άλλον:
- Έχεις εξομολογηθεί τώρα τελευταία;
- Πού το θυμήθηκες τώρα αυτό ρε φίλε;
- Ε, πώς! Εγώ θα σου πρότεινα να πας.
- Δε θά 'σαι καλά ρε! Από το δημοτικό έχω να πάω.
- Ε, να! Σου το ζητάω σαν χάρη.
Να απασχολήσεις για λίγο τον παπά, γιατί θέλω να πάω με την παπαδιά.
- Πες το ντε! Αν είναι έτσι, να πάω..
Και πήγε. Κι όλο θυμόταν και κάποια άλλη αμαρτία, κι άλλη, κι άλλη. Αλλά κάποια στιγμή δεν άντεξε:
- Παπά μου, τώρα που ξομολογιέμαι, διαπράττω και νέα αμαρτία.
- Τι εννοείς τέκνον μου;
- Ε, να! Κάνω πλάτες στον φίλο μου και σε καθυστερώ για να πάει αυτός με την παπαδιά σου! Ήμαρτον!
Και ο παπάς ήρεμος:
- Η γυναίκα σου ζει;;;
- Ναι πάτερ μου!!!
- Τρέξε γρήγορα σπίτι σου τέκνο μου... γιατί η παπαδιά έχει πεθάνει εδώ και 2 χρόνια!!!

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (9)

Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα (GMO): πόσο βλαβερά είναι;
Γεια σας φίλοι μου
Μία από τις αλλαγές που υπάρχουν σε κάποια από τα μεταλλαγμένα είναι η είσοδος ενός γονιδίου στο DNA τους που τα κάνει ανίκανα να πολλαπλασιαστούν. Έτσι είναι υποχρεωμένοι οι καλλιεργητές να αγοράζουν καινούργιους σπόρους κάθε χρόνο. Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα ισχυρίζονται πως το κάνουν αυτό, για να μπορούν να έχουν έσοδα για τις συνεχιζόμενες έρευνές τους με τη πώληση νέων σπόρων κάθε χρόνο !!!...
Έχει όμως βρεθεί σε έρευνες, πως αυτή η αλλαγή στα γονίδια των φυτών οδηγεί και τα ζώα που τα καταναλώνουν σε μείωση της ικανότητας αναπαραγωγής. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως οι όρχεις των ζώων που κατανάλωναν μεταλλαγμένη σόγια άλλαξαν χρώμα και από ανοιχτό ροζ έγιναν μπλε, ενώ το σπέρμα των νεαρών ποντικιών είχε επηρεαστεί και τα μικρά που γεννήθηκαν ήταν λιγότερα, πιο μικρά και είχαν αλλαγές στο DNA τους.
Στην Αμερική από την άλλη, δύο δωδεκάδες περίπου αγρότες έχουν αναφέρει μέχρι τώρα στειρότητα σε γουρούνια που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα προϊόντα, καθώς και σε αγελάδες.
Ο έλεγχος στον άνθρωπο είναι πολύ δύσκολος, αφού καλά-καλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσα ακριβώς γονίδια έχουμε. Πώς είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα επηρεαστούν;
Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής πάντως έχει καλέσει όλους τους γιατρούς να συνιστούν δίαιτες χωρίς μεταλλαγμένα προϊόντα. Γιατί όπως δήλωσαν, «πολλές έρευνες σε ζώα δείχνουν πως η τροφή με μεταλλαγμένα προϊόντα οδηγεί σοβαρές βλάβες, όπως στειρότητα, προβλήματα του ανοσοποιητικού, πρόωρο γήρας, διαταραχές στην δράση της ινσουλίνης και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα».
Καλό είναι να φυλαγόμαστε όσο μπορούμε φίλοι μου. Ας διαβάζουμε καλά τις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε. Ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.
Με αγάπη

Πηγές:  http://www.naturalnews.com/030321_GMOs_genes.html
             http://www.nd.edu/~chem191/f2.html
             http://www.huffingtonpost.com/jeffr...
             http://www.sciencenews.org/view/gen...


Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (6)

Γεια σας φίλοι μου
Μία-μία οι γωνιές του κήπου μου, αρχίζουν να αποκτούν χρωματικό ενδιαφέρον, καθώς οι βροχές στο νησί μας αρχίζουν να υποχωρούν και ο ήλιος ζεσταίνει και φωτίζει με αγάπη τα πάντα.
Οι κίτρινες μαργαρίτες μου, που δεν έπαψαν να ανθίζουν όλο τον χειμώνα, από την μία μεριά συνδυάζονται τώρα με το κίτρινο γιασεμί που άρχισε να ανθίζει αρκετά πιο πίσω τους, επάνω στη μάντρα (συμφωνία του κίτρινου!...) ενώ από την άλλη τους μεριά κάνουν αντίθεση με τη φωτίνια που τα καινούργια της κόκκινα φυλλαράκια την κάνουν να θυμίζει "φλεγόμενη βάτο", όπως σας έχω ξαναπεί.
Να πληροφορήσω εδώ κάποιους φίλους ή φίλες που έχουν ρωτήσει κατά καιρούς πότε κλαδεύεται η φωτίνια, πως και αυτή όπως όλοι οι θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα, πριν δηλαδή αρχίσει να βγάζει τα καινούργια της φύλλα. Θυμάμαι πως σας το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά δεν πειράζει. Ελπίζω μόνον να μη σας κουράζω με τις επαναλήψεις μου.
Στις πιο σκιερές μεριές του κήπου τώρα, άρχισαν να ανθίζουν και πάλι  οι πορτοκαλλιές κλίβιες. Όπως βλέπετε σε αυτή τη μεριά του κήπου που ο ήλιος την βλέπει για πολύ λίγη ώρα νωρίς το πρωί, έχω βάλει φυτά που προκόβουν σε σκιά, όπως τα φυλλόδενδρα με τα μεγάλα σχιστά φύλλα τους και η αουκούμπια, φυτό που φωτίζει το χώρο χάρις στις κίτρινες κηλίδες που το φως του ήλιου κάνει στα φύλλα της, όταν πέσει έστω και για λίγο επάνω τους. Στο βάθος πάνω από το πηγάδι, διακρίνεται ένα ριγχόσπερμο γιασεμί που σκαρφαλώνει επάνω στον κορμό της αμυγδαλιάς για να λιαστεί. Δεν έχει ανθίσει ακόμη.
Σε άλλο σκιερό σημείο του κήπου, έχω βάλει επάνω στον πράσινο φράχτη που χωρίζει τον κήπο από τον δρόμο, μερικά κρεμαστά καλάθια συρμάτινα, με φτέρες μέσα τους. Νομίζω πως έτσι όπως κρέμονται οι φτέρες ανάλαφρες επάνω από τα τεράστια σχιστά φύλλα ενός φυλλόδενδρου κάνουν μία πολύ όμορφη αντίθεση, που δίνει κάποιο ενδιαφέρον στο σκιερό αυτό σημείο του κήπου . Συμφωνείτε;
Αυτές τις μέρες ανάμεσα στις άλλες δουλειές που έκανα στον κήπο, αραίωσα και τα χρυσάνθεμά μου. Είναι κατάλληλη εποχή γι αυτή τη δουλειά ξέρετε. Βγάζουμε τη τούφα από το έδαφος, τη χωρίζουμε μαλακά με τα χέρια μας σε δύο ή περισσότερα κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος της τούφας) τραβώντας  με προσοχή τα κομμάτια για να ξεχωρίσουν οι ρίζες τους με την λιγότερη δυνατή φθορά, και φυτεύουμε  τα καινούργια μικρά φυτά μας σε λάκους που έχουμε ανοίξει από πριν και στους οποίους έχουμε προσθέσει λίγη κοπριά. Ποτίζουμε τα φρεσκοφυτεμένα μικρά φυτά και συνεχίζουμε να το κάνουμε τακτικά, φροντίζοντας να μην αφήσουμε τα νεαρά φυτά μας να ξεραθούν.
Με αγάπη

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (5)

Γεια σας φίλοι μου
Τον μηχανισμό των Αντικυθήρων προσπάθησαν πρόσφατα και έφτιαξαν από πλαστικό, κάποιοι επιστήμονες. Δεν πιστεύω να είστε όλοι πληροφορημένοι γι αυτό και σκέφτηκα να σας δείξω τα σχετικά βίντεο.
 Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε στη θάλασσα των Αντικυθύρων και επί χρόνια τώρα παρέμενε άγνωστη η πραγματική του λειτουργία. Πρόσφατες έρευνες όμως κατέληξαν πως ο μηχανισμός χρησιμεύει για να  υπολογίζει με ακρίβεια εκλείψεις και ουράνια συμβάντα. Η ανασύστασή του με lego, είναι  εντυπωσιακή, όπως δίνεται στο πρώτο βίντεο. Θα καταλάβετε πώς λειτουργεί. Το δεύτερο βίντεο είναι ακόμη πιο επεξηγηματικό, για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Με αγάπη
               
                                               

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (6)

Γεια σας φιλοι μου
Μία ακόμη συνταγή με φακές, ρύζι και κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή τουρμέρικ) θα σας δώσω σήμερα. Ξέρετε βέβαια πως ο συνδυασμός «φακές με ρύζι», είναι ιδανικός για την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από αυτές τις τροφές.
Όσο για τη κιτρινόριζα πολλά τα οφέλη της για τον οργανισμό και τα έχουμε πει αναλυτικά παλαιότερα. Αν θέλετε να τα ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ.
Σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με αυτά τα τρία υλικά παλαιότερα. Αν θέλετε να την ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ. Η σημερινή είναι όμως πολύ διαφορετική. Θυμίζει πικάντικο κιμά επάνω σε ρύζι. Δοκιμάστε την.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με κάρρυ (4 μερίδες)

1 φλ. φακές μέτριες ή χοντρές (μουσκεμένες από το βράδυ και ξεπλυμένες)
1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια
4-5 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
½ πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη                         
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1 κ.γ. σπόροι κίμινου
4-5 σπόροι κάρδαμου
2 κ.σ. κιτρινόριζα (τουρμέρικ)
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό ή 1 πιπερίτσα καυτερή (τσίλι)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
6 κ.σ. λάδι

Βάζουμε το λάδι να κάψει στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τους σπόρους, που τους έχουμε κοπανίσει σε ένα μικρό γουδί ή στο μούλτι, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει αυτό ρίχνουμε το σκόρδο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά (κιτρινόριζα, πάπρικα, τσίλι), τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια όχι πολύ  μικρά και τις φακές και γυρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μας για λίγο ακόμη στο λάδι.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ντομάτα και τρία ποτήρια νερό, αλάτι ( 1-2 κουταλάκια του γλυκού συνήθως είναι αρκετό, αλλά εξαρτάται από τα γούστα σας) και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να γίνουν οι φακές.
Σερβίρουμε τις φακές επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Enjoy…..

* Όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τις φακές, το ρύζι και τις φρέσκες πιπεριές, είναι τα υλικά της σκόνης κάρρυ που υπάρχει στο εμπόριο. Βγάζει όμως τελείως δκαφορετική γεύση, ανάλογα με την αναλογία των σπόρων που βάζουμε. Έτσι μπορούμε να παραλείψουμε κάποιους ή να αυξήσουμε τη δόση αυτού που η μυρωδιά του μας αρέσει περισσότερο. Πειραματιστείτε. Αξίζει τον κόπο...

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.