Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (9)

Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα (GMO): πόσο βλαβερά είναι;
Γεια σας φίλοι μου
Μία από τις αλλαγές που υπάρχουν σε κάποια από τα μεταλλαγμένα είναι η είσοδος ενός γονιδίου στο DNA τους που τα κάνει ανίκανα να πολλαπλασιαστούν. Έτσι είναι υποχρεωμένοι οι καλλιεργητές να αγοράζουν καινούργιους σπόρους κάθε χρόνο. Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα ισχυρίζονται πως το κάνουν αυτό, για να μπορούν να έχουν έσοδα για τις συνεχιζόμενες έρευνές τους με τη πώληση νέων σπόρων κάθε χρόνο !!!...
Έχει όμως βρεθεί σε έρευνες, πως αυτή η αλλαγή στα γονίδια των φυτών οδηγεί και τα ζώα που τα καταναλώνουν σε μείωση της ικανότητας αναπαραγωγής. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως οι όρχεις των ζώων που κατανάλωναν μεταλλαγμένη σόγια άλλαξαν χρώμα και από ανοιχτό ροζ έγιναν μπλε, ενώ το σπέρμα των νεαρών ποντικιών είχε επηρεαστεί και τα μικρά που γεννήθηκαν ήταν λιγότερα, πιο μικρά και είχαν αλλαγές στο DNA τους.
Στην Αμερική από την άλλη, δύο δωδεκάδες περίπου αγρότες έχουν αναφέρει μέχρι τώρα στειρότητα σε γουρούνια που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα προϊόντα, καθώς και σε αγελάδες.
Ο έλεγχος στον άνθρωπο είναι πολύ δύσκολος, αφού καλά-καλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσα ακριβώς γονίδια έχουμε. Πώς είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα επηρεαστούν;
Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής πάντως έχει καλέσει όλους τους γιατρούς να συνιστούν δίαιτες χωρίς μεταλλαγμένα προϊόντα. Γιατί όπως δήλωσαν, «πολλές έρευνες σε ζώα δείχνουν πως η τροφή με μεταλλαγμένα προϊόντα οδηγεί σοβαρές βλάβες, όπως στειρότητα, προβλήματα του ανοσοποιητικού, πρόωρο γήρας, διαταραχές στην δράση της ινσουλίνης και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα».
Καλό είναι να φυλαγόμαστε όσο μπορούμε φίλοι μου. Ας διαβάζουμε καλά τις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε. Ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.
Με αγάπη

Πηγές:  http://www.naturalnews.com/030321_GMOs_genes.html
             http://www.nd.edu/~chem191/f2.html
             http://www.huffingtonpost.com/jeffr...
             http://www.sciencenews.org/view/gen...


Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (6)

Γεια σας φίλοι μου
Μία-μία οι γωνιές του κήπου μου, αρχίζουν να αποκτούν χρωματικό ενδιαφέρον, καθώς οι βροχές στο νησί μας αρχίζουν να υποχωρούν και ο ήλιος ζεσταίνει και φωτίζει με αγάπη τα πάντα.
Οι κίτρινες μαργαρίτες μου, που δεν έπαψαν να ανθίζουν όλο τον χειμώνα, από την μία μεριά συνδυάζονται τώρα με το κίτρινο γιασεμί που άρχισε να ανθίζει αρκετά πιο πίσω τους, επάνω στη μάντρα (συμφωνία του κίτρινου!...) ενώ από την άλλη τους μεριά κάνουν αντίθεση με τη φωτίνια που τα καινούργια της κόκκινα φυλλαράκια την κάνουν να θυμίζει "φλεγόμενη βάτο", όπως σας έχω ξαναπεί.
Να πληροφορήσω εδώ κάποιους φίλους ή φίλες που έχουν ρωτήσει κατά καιρούς πότε κλαδεύεται η φωτίνια, πως και αυτή όπως όλοι οι θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα, πριν δηλαδή αρχίσει να βγάζει τα καινούργια της φύλλα. Θυμάμαι πως σας το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά δεν πειράζει. Ελπίζω μόνον να μη σας κουράζω με τις επαναλήψεις μου.
Στις πιο σκιερές μεριές του κήπου τώρα, άρχισαν να ανθίζουν και πάλι  οι πορτοκαλλιές κλίβιες. Όπως βλέπετε σε αυτή τη μεριά του κήπου που ο ήλιος την βλέπει για πολύ λίγη ώρα νωρίς το πρωί, έχω βάλει φυτά που προκόβουν σε σκιά, όπως τα φυλλόδενδρα με τα μεγάλα σχιστά φύλλα τους και η αουκούμπια, φυτό που φωτίζει το χώρο χάρις στις κίτρινες κηλίδες που το φως του ήλιου κάνει στα φύλλα της, όταν πέσει έστω και για λίγο επάνω τους. Στο βάθος πάνω από το πηγάδι, διακρίνεται ένα ριγχόσπερμο γιασεμί που σκαρφαλώνει επάνω στον κορμό της αμυγδαλιάς για να λιαστεί. Δεν έχει ανθίσει ακόμη.
Σε άλλο σκιερό σημείο του κήπου, έχω βάλει επάνω στον πράσινο φράχτη που χωρίζει τον κήπο από τον δρόμο, μερικά κρεμαστά καλάθια συρμάτινα, με φτέρες μέσα τους. Νομίζω πως έτσι όπως κρέμονται οι φτέρες ανάλαφρες επάνω από τα τεράστια σχιστά φύλλα ενός φυλλόδενδρου κάνουν μία πολύ όμορφη αντίθεση, που δίνει κάποιο ενδιαφέρον στο σκιερό αυτό σημείο του κήπου . Συμφωνείτε;
Αυτές τις μέρες ανάμεσα στις άλλες δουλειές που έκανα στον κήπο, αραίωσα και τα χρυσάνθεμά μου. Είναι κατάλληλη εποχή γι αυτή τη δουλειά ξέρετε. Βγάζουμε τη τούφα από το έδαφος, τη χωρίζουμε μαλακά με τα χέρια μας σε δύο ή περισσότερα κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος της τούφας) τραβώντας  με προσοχή τα κομμάτια για να ξεχωρίσουν οι ρίζες τους με την λιγότερη δυνατή φθορά, και φυτεύουμε  τα καινούργια μικρά φυτά μας σε λάκους που έχουμε ανοίξει από πριν και στους οποίους έχουμε προσθέσει λίγη κοπριά. Ποτίζουμε τα φρεσκοφυτεμένα μικρά φυτά και συνεχίζουμε να το κάνουμε τακτικά, φροντίζοντας να μην αφήσουμε τα νεαρά φυτά μας να ξεραθούν.
Με αγάπη

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (5)

Γεια σας φίλοι μου
Τον μηχανισμό των Αντικυθήρων προσπάθησαν πρόσφατα και έφτιαξαν από πλαστικό, κάποιοι επιστήμονες. Δεν πιστεύω να είστε όλοι πληροφορημένοι γι αυτό και σκέφτηκα να σας δείξω τα σχετικά βίντεο.
 Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε στη θάλασσα των Αντικυθύρων και επί χρόνια τώρα παρέμενε άγνωστη η πραγματική του λειτουργία. Πρόσφατες έρευνες όμως κατέληξαν πως ο μηχανισμός χρησιμεύει για να  υπολογίζει με ακρίβεια εκλείψεις και ουράνια συμβάντα. Η ανασύστασή του με lego, είναι  εντυπωσιακή, όπως δίνεται στο πρώτο βίντεο. Θα καταλάβετε πώς λειτουργεί. Το δεύτερο βίντεο είναι ακόμη πιο επεξηγηματικό, για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Με αγάπη
               
                                               

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (6)

Γεια σας φιλοι μου
Μία ακόμη συνταγή με φακές, ρύζι και κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή τουρμέρικ) θα σας δώσω σήμερα. Ξέρετε βέβαια πως ο συνδυασμός «φακές με ρύζι», είναι ιδανικός για την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από αυτές τις τροφές.
Όσο για τη κιτρινόριζα πολλά τα οφέλη της για τον οργανισμό και τα έχουμε πει αναλυτικά παλαιότερα. Αν θέλετε να τα ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ.
Σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με αυτά τα τρία υλικά παλαιότερα. Αν θέλετε να την ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ. Η σημερινή είναι όμως πολύ διαφορετική. Θυμίζει πικάντικο κιμά επάνω σε ρύζι. Δοκιμάστε την.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με κάρρυ (4 μερίδες)

1 φλ. φακές μέτριες ή χοντρές (μουσκεμένες από το βράδυ και ξεπλυμένες)
1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια
4-5 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
½ πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη                         
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1 κ.γ. σπόροι κίμινου
4-5 σπόροι κάρδαμου
2 κ.σ. κιτρινόριζα (τουρμέρικ)
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό ή 1 πιπερίτσα καυτερή (τσίλι)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
6 κ.σ. λάδι

Βάζουμε το λάδι να κάψει στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τους σπόρους, που τους έχουμε κοπανίσει σε ένα μικρό γουδί ή στο μούλτι, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει αυτό ρίχνουμε το σκόρδο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά (κιτρινόριζα, πάπρικα, τσίλι), τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια όχι πολύ  μικρά και τις φακές και γυρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μας για λίγο ακόμη στο λάδι.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ντομάτα και τρία ποτήρια νερό, αλάτι ( 1-2 κουταλάκια του γλυκού συνήθως είναι αρκετό, αλλά εξαρτάται από τα γούστα σας) και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να γίνουν οι φακές.
Σερβίρουμε τις φακές επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Enjoy…..

* Όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τις φακές, το ρύζι και τις φρέσκες πιπεριές, είναι τα υλικά της σκόνης κάρρυ που υπάρχει στο εμπόριο. Βγάζει όμως τελείως δκαφορετική γεύση, ανάλογα με την αναλογία των σπόρων που βάζουμε. Έτσι μπορούμε να παραλείψουμε κάποιους ή να αυξήσουμε τη δόση αυτού που η μυρωδιά του μας αρέσει περισσότερο. Πειραματιστείτε. Αξίζει τον κόπο...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το ξέρετε ότι....(4)


Καταναλώνοντας δύο ωμές σκελίδες σκόρδου την ημέρα μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προλάβει την αυξημένη ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans, που προκαλεί κολπίτιδες, δυσπεπτικά ενοχλήματα αλλά και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;



*Η δράση αυτή του σκόρδου οφείλεται στην ουσία allicin που περιέχεται σε αυτό, η οποία έχει δυνατή αντιμυκητιασική δράση.
Χρησιμοποιείστε λοιπόν καθημερινά το ωμό σκόρδο στη διατροφή σας, είτε στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας, είτε σε τζατζίκι, σκορδαλιά, μελιτζανοσαλάτα κ.λ.π.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (23)

Γεια σας φίλοι μου
Στο 2410 συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, ανακοινώθηκε πως υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις πως η νικοτίνη του τσιγάρου ευθύνεται για την αυξημένη τιμή της HbA1 (γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη) των διαβητικών καπνιστών. Η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει τον μέσο όρο σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια κάποιων τελευταίων εβδομάδων.(Κάντε κλικ στα μπλε γράμματα πιο πάνω για περισσότερες πληροφορίες).
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως οι καπνιστές είχαν αυξημένη τιμή HbA1 αλλά δεν ήξεραν ακριβώς την αιτία. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο πιο πάνω συνέδριο όμως, ερευνητές από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν πως η νικοτίνη είναι αυτή που προκαλεί αυτό το φαινόμενο στους διαβητικούς, γιατί αυξάνει την HbA1 έως και 34% σύμφωνα με τις τελευταίες τους έρευνες!!!...
Είναι απαραίτητο επομένως λένε οι ερευνητές οι διαβητικοί να πάψουν να καπνίζουν, και μπορούν να χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό τα γνωστά αυτοκόλλητα νικοτίνης προσωρινά και για λίγο διάστημα, προκειμένου να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο ακόμη και αυτά, εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο διάστημα μπορεί να τους οδηγήσουν σε διαβητικές επιπλοκές.
Προσέξτε λοιπόν διαβητικοί φίλοι μου. Για εσάς η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμη πιο αναγκαία απ ότι για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αν θέλετε να αποφύγετε τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.fiercebiotechresearch.com/?utm_medium=nl&utm_source=internal

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.