Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (5)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή για μια διαφορετική σούπα φακής. Αντί για τις γνωστές μας πράσινες φακές, σε αυτή τη σούπα θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινες φακές. Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική, δεν χρειάζονται μούσκεμα από την προηγούμενη και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις αδερφούλες τους τις πράσινες, γιατί είναι απαλλαγμένες από την εξωτερική τους μεμβράνη. Αυτό τις κάνει πιο εύχρηστες σε διάφορες χορτόσουπες. Η έλλειψη εξωτερικής μεμβράνης κάνει τη σούπα που τις περιέχει να πήζει ευκολότερα. Ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες φακής.
Τη σούπα αυτή συνόδεψα όπως βλέπετε με ψητές πιπεριές, τις οποίες περιέλουσα με λίγο λάδι, ξύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Λίγο ωμό λάδι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι νοστίμισαν και έκαναν πολύ πιο θρεπτική τη σούπα μου, ενώ μία φέτα από το ζυμωτό από τα χεράκια μου ψωμί συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε το γεύμα μου.

ΟΙ ΣΥΝΑΤΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα με κόκκινες φακές.  
2 φλ. κόκκινες φακές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη (ή κίμινο)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών βιολογικός (προεραιτικός)



Στο λάδι μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για να καραμελώσει και να νοστιμίσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο, και τα μπαχαρικά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σε 1-2 λεπτά προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, αλάτι (δύο πρέζες είναι αρκετό) και νερό τόσο ώστε να περισσεύει δυο δάχτυλα επάνω από τις φακές. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν οι φακές. Πολτοποιούμε τις μισές στο μπλέντερ, τις ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες και σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι και πιπέρι, όπως είπαμε πιο πάνω.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (2)



Χρειάζεται να πίνετε τον χυμό 5-6 λεμονιών καθημερινά για να αλκαλοποιήσετε τόσο τον οργανισμό σας ώστε να γλυτώσετε από τους κωλικούς των νεφρών και πιθανόν και από τον καρκίνο;




*Μπορείτε να το πετύχετε αυτό αν στύψετε αυτά τα λεμόνια μέσα σε ένα μπουκάλι νερό (1,5 λίτρο) και πίνετε αυτό το νερό λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (7)

ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ  (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ  - TURMERIC)  (2 τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη περιγραφή των ιδιοτήτων της κουρκουμίνης. Της κίτρινης αυτής χρωστικής που περιέχεται στη κιτρινόριζα ή κουρκουμά.

- Όσον αφορά τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, σε μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων και αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι Ινδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σχετικά πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Cancer όμως αναφέρει, πως τα οφέλη της κουρκουμίνης αφορούν και τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα, τους καρκίνους του ουροποιητικού, των ωοθηκών, των πνευμόνων, του λαιμού και του εγκεφάλου, τα μελανώματα, τα σαρκώματα καθώς και τους νευρολογικούς καρκίνους.

- Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με λίγη πιπερόριζα (ginger) σαν ορεκτικό, λίγο πριν από το κυρίως γεύμα της ημέρας.

- Σαν σκόνη εάν προστεθεί λίγη ποσότητα (στη μύτη του κουταλιού) σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή, "στεγνώνοντας" προσωρινά τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος και ανακουφίζοντας τον ασθενή.

- Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων (εκεί δηλαδή όπου δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη ινσουλίνη).

- Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού (εαρινός κατάρρους, επιπεφυκίτιδες, κλπ). Αυτό γίνεται και μέσω της διατροφής, αλλά και σε τοπική εφαρμογή στην περιοχή της αλλεργικής δερματίτιδας ενός μίγματος από γιαούρτι (που έχει καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες) και κουρκουμά.

- Προφυλάσσει από την οστεοπόρωση (μεγάλη βοήθεια για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), αλλά και βοηθάει τις αρθρίτιδες εμποδίζοντας τη δράση των κυττάρων που οδηγούν σε καταστροφή του οστού γύρω από την άρθρωση (έρευνες για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα).

- Τέλος φαίνεται πως η κουρκουμίνη, αυτή η θαυματουργή ουσία της κιτρινόριζας προλαμβάνει και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πολλά τα οφέλη από τη κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού για την υγεία μας, όπως βλέπετε φίλοι μου. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν όσο πιο συχνά μπορείτε στη κουζίνα σας, είτε σαν κάρι είτε σαν σκέτη κιτρινόριζα. Πειραματιστείτε, (σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με κάρι θα σας δώσω και  κάποιες άλλες σε επόμενη κουβέντα μας) αλλά προσέξτε, μπορεί η κίτρινη αυτή «μαγική» χρωστική να βάψει τα ρούχα σας, τα χέρια σας, ακόμη και τα πιάτα σας, καμιά φορά. Δεν είναι τυχαίο που τα χέρια των γυναικών της Ινδίας είναι βαμμένα κίτρινα….
Ταιριάζει στα πιάτα με λαχανικά και στα πιάτα με ρύζι.
Με αγάπη

           http://www.ayurvedaingreece.gr/5EFDF424.el.aspx
           http://livelongerwithoz.com/2010/10/turmeric-may-help-prevent-osteoporosis
           Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008; 267   (1):133-64 (ISSN: 0304-3835)
          http://www.prnewswire.com/news-releases/special-turmeric-extract-benefits- osteoarthritis-patients-102967864.html     
          http://video.foxnews.com/v/4337733/...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σοφά λόγια (22)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....     

Η ζωή θα σου φέρει πόνο από μόνη της. Η ευθύνη η δική σου είναι να δημιουργείς χαρά.


~Milton Erickson

Από το βιβλίο «Learning to dance in the rain» του Mac Anderson and BJ Gallagher

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (8)

Επιτέλους …..Ή λ ι ο ς στο νησί μας !!!!....
Πρωί-πρωί βγήκα εχθές φίλοι μου και φωτογράφισα την αμυγδαλιά μου, που στολισμένη νύφη και παραδομένη υπομονετικά στη βροχή που της κατέστρεφε χωρίς οίκτο το νυφικό της φόρεμα επί μέρες ολόκληρες, περιμένει ακλόνητη, κοιτώντας πάντα ψηλά, τη γονιμοποίησή της για να γεννήσει τα παιδιά της και να αφήσει τους απογόνους της πάνω σε τούτη τη γη.
Τι μαθήματα εκπληκτικά μας δίνει η φύση! Επί μέρες τώρα διάφορες φίλες, μου παραπονιόντουσαν στο τηλέφωνο για τον απαίσιο καιρό στο νησί μας και τα ίδια παράπονα μου έκαναν επίσης από την Αθήνα φίλοι και φίλες (αν είναι δυνατόν!... εκεί η βροχή θα έπρεπε να θεωρείται Θείο δώρο…). Με το ακουστικό στο χέρι, εγώ, μπροστά στο παράθυρο, αγναντεύοντας το υπέροχα στολισμένο, αν και γέρικο, δέντρο μου ένοιωθα πως είμαι πολύ τυχερή που ζω τόσο κοντά στη φύση. Θα περάσει, τους έλεγα, μην κάνετε έτσι, βάλτε ένα αδιάβροχο και μπότες και βγείτε έξω να απολαύσετε τη βροχή, νιώστε να ξεπλένει από πάνω σας κάθε αρνητικό και άχρηστο για να μπορείτε να απολαύσετε με πολύ πιο ελεύθερη ψυχή τον ήλιο που θα έρθει όπου να ναι.
Και μόλις σταμάταγε για λίγο η βροχή έτρεχα έξω και φωτογράφιζα το «μαγικό» μου δέντρο. Για να μη ξεχάσω τα συναισθήματα αυτά τα θετικά που η ύπαρξή του μου χάριζε μέσα στον μουντό Κερκυραϊκό καιρό. Η εικόνα της ανθισμένης αμυγδαλιάς ολάνθιστης μέσα στη βροχή είχε την ίδια επίδραση επάνω μου, με το καλύτερο αντικαταθλιπτικό χάπι.
Και έχω τώρα πολλές φωτογραφίες για να μου το θυμίζουν αυτό. Θα σας τις δείχνω και σε σας πότε -πότε για να σας θυμίζω αυτήν εδώ τη κουβέντα μας....
Δοκιμάστε το φίλοι μου. Βγείτε όσο πιο συχνά μπορείτε και παρατηρείστε τη φύση. Έχετε να κερδίσετε πολλά από αυτή την επαφή.
Με αγάπη

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (1)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ, (metagenomics) η νέα επιστήμη (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για ένα καινούργιο σχετικά τομέα της επιστήμης θα σας μιλήσω σήμερα. Λέγεται Metagenomics ή Μεταγονιδιακή επί το Ελληνικότερον….
Μετά την ανακάλυψη και τη μελέτη του DNA όλο και περισσότεροι καινούργιοι κλάδοι της Γενετικής αναπτύσσονται. Η Επιγενετική είναι η επιστήμη που ακολούθησε τη Γενετική και ασχολείται με τις επιδράσεις που το περιβάλλον ασκεί επάνω στα γονίδια και τη λειτουργία τους. Σας έχω μιλήσει αρκετά για αυτήν και εγώ στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες».
Ο νέος τώρα επιστημονικός κλάδος που λέγεται Μεταγονιδιακή, μελετάει το DNA σε ομάδες μικροβίων όπως αυτές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον (στο νερό, τη γη, το ανθρώπινο σώμα). Αυτό έγινε δυνατόν μετά την ανάπτυξη ειδικών τεχνικών, γιατί μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές μελετούσαν τον γενετικό κώδικα (DNA) των μικροβίων σε ειδικές καλλιέργειες διαφόρων τύπων μικροβίων που έκαναν στο εργαστήριο. Πολύ μικρός όμως αριθμός μικροβίων είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί με αυτόν τον τρόπο. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων και ιών που υπάρχει στη φύση δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί.
Από την άλλη, οι ιοί, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν μικρόβια και ζουν επάνω τους, αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών οντοτήτων στον πλανήτη μας και χωρίς την νέα αυτή επιστήμη θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν.
Η νέα λοιπόν αυτή επιστήμη ανοίγει τις πόρτες σε έναν τρομερά μεγάλο αριθμό πληροφοριών, αφού δίνει τη δυνατότητα μελέτης μέσω του γενετικού τους κώδικα, όλου αυτού του τεράστιου αριθμού μικροβίων και ιών που υπάρχουν στη φύση. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν πολύ όλες τις επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με
• Την ανθρώπινη υγεία
• Τη γη και τις αλλαγές του πλανήτη
• Την γεωργία
• Το περιβάλλον
• Την ενέργεια
• Και πολλές ακόμη….

Τα μικρόβια, ξέρετε, είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρούμαστε εμείς ζωντανοί, παρ ότι ένας μικρός αριθμός τους μπορεί να μας προκαλεί προβλήματα. Έχουμε ήδη μιλήσει σε παλαιότερες κουβέντες μας για τα μικρόβια του εντέρου μας που βοηθούν την πέψη των τροφών μας.
Και όπως λέει και ένα βιβλίο σχετικό που αναφέρεται στη Μεταγενετική, τα μικρόβια είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να κινείται. Παρ ότι είναι τόσο μικρές οντότητες που ούτε καν τις βλέπουμε, είναι απαραίτητα όχι μόνον για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για κάθε ζωή επάνω στη γη. Κάθε διεργασία στην βιόσφαιρα επηρεάζεται από την ατελείωτη ικανότητα των μικροβίων να μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους. Οι χημικές διεργασίες που μετατρέπουν τα κύρια συστατικά της ζωής (άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και θείο) σε μορφές βιολογικά προσβάσιμες, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα μικρόβια. Γι αυτό και όλα τα φυτά και τα ζώα έχουν συνδεθεί με μικροβιακές κοινότητες που τα προμηθεύουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα  για την ανάπτυξή τους.

Συνεχίζεται

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.