Άρθρα και συμβουλές από την γιατρό Δρ Ελένη Τσουκαλή για την σωστή διαχείριση του στρες και την βελτίωση της υγείας και της ζωής, καθώς επίσης όλες οι νεότερες απόψεις για την λειτουργία του οργανισμού μας, από τις έρευνες ιατρικής και βιολογίας.
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011
Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (7)
Γεια σας φίλοι μου
Πριν αρχίσουμε τη σπορά, θα πρέπει να κλαδέψουμε τους θάμνους και τα αναρριχόμενα φυτά μας. Άργησα λίγο να σας μιλήσω γι αυτό, αλλά φταίει ο Κερκυραϊκός καιρός. Τα άρθρα που σας γράφω για τον κήπο, είναι πάντα ανάλογα, βλέπετε, με τις δουλειές που εγώ κάνω στον κήπο και με τη συνεχή βροχή που είχαμε, ήταν αδύνατον να βγω να κλαδέψω, νωρίτερα. Κανονικά αυτή την δουλειά την κάνουμε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως. Η ερασιτεχνική κηπουρική είναι ευχαρίστηση και χαλάρωση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί στρες, γιατί χάνει όλη την αξία της.
Κλάδεψα λοιπόν αυτές τις ημέρες τη γλυτσίνια μου. Την θυμάστε ανθισμένη στη πίσω αυλή του σπιτιού μου; Αν θέλετε λοιπόν αυτό το αναρριχόμενο, που εδώ στη Κέρκυρα το λένε πασχαλιά, όπως σας έχω ξαναπεί, να το κρατάτε σε κάποιο περιορισμένο μέγεθος, θα πρέπει να το κλαδεύετε όπως σας περιέγραψα και παλαιότερα ως εξής: Κρατάτε όσα μεγάλα κλαδιά θέλετε να μείνουν για να αναρριχηθεί το φυτό εκεί που το θέλετε. Τα υπόλοιπα μεγάλα κλαδιά τα κόβετε από τη βάση τους. Τα πλάγια τώρα μικρότερα κλαδιά που βρίσκονται επάνω στα μακριά κλαδιά που κρατήσατε, τα κόβετε μετά το δεύτερο ή τρίτο μάτι. Τα πολύ αδύνατα τα κόβετε τελείως. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το φυτό σας εκεί που εσείς το θέλετε και γεμάτο άνθη, όπως στη φωτογραφία αυτή που σας τράβηξε πέρυσι την άνοιξη.
Με τον ίδιο τρόπο κλαδεύουμε και τις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές τώρα, αφού τις καθαρίσουμε από όλα τα ξερά και χαλασμένα κλαδιά, τις κλαδεύουμε έτσι ώστε να μείνουν επάνω σε κάθε φυτό 3-4 ή το πολύ 5 γερά φρέσκα κλαδιά με μήκος 3-4 κόμπους.
Μόλις κλαδέψουμε τα φυτά μας, τα λιπαίνουμε γύρω από τη βάση τους, ώστε να έχουν δύναμη για να πετάξουν καινούργιους βλαστούς.
Η τελευταία φωτογραφία που σας έβγαλα είναι αυτή με το αγαλματάκι του έρωτα κάτω από το Κερκυραϊκό γιασεμί που άνοιξε όπως βλέπετε τα ρόζ μπουμπούκια του κιόλας, πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές. Και αυτό θα το διαπιστώσετε από το ότι στην αντίστοιχη περσινή φωτογραφία, η ορτανσία που βρίσκεται στην αριστερή γωνία της εικόνας, έχει πράσινα φύλλα, ενώ στη σημερινή φωτογραφία είναι γυμνή και κουρεμένη. Την κλάδεψα μόλις χθές, βλέπετε. Τώρα κλαδεύουμε και τις ορτανσίες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή αυτό το φυτό στο κλάδεμά του. Δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τους μήκους, γιατί εμποδίζεται έτσι η ανθοφορία του.
Τα κλωνάρια που κόβουμε από τις ορτανσίες όπως και από τις τριανταφυλλιές, τα μπήγουμε απλά στο χώμα και σε λίγο καιρό τα περισσότερα από αυτά θα μας δώσουν καινούργια φυτά.
Και μη ξεχνάτε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να κλαδέψουμε και τα οπωροφόρα δέντρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω δόσει σε άλλη σελίδα, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ έδώ.
Και μη ξεχνάτε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να κλαδέψουμε και τα οπωροφόρα δέντρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω δόσει σε άλλη σελίδα, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ έδώ.
Με αγάπη
Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (4)
ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου

Εγώ κρατάω πάντα ένα παραθυράκι περιέργειας ανοικτό στο μυαλό μου, απ’ όπου νέες γνώσεις και απόψεις μπορούν να μπουν, προκειμένου να τις επεξεργαστώ. Δεν αφήνω ποτέ τον νου μου στατικό στις ίδιες πάντα απόψεις και σκέψεις. Με ενθουσιάζει ο προβληματισμός για καινούργιες ιδέες. Η ζωή έτσι αποκτά ενδιαφέρον, είναι σαν να τη βλέπω με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, που όλα του φαίνονται μαγικά και θέλει να τα εξερευνήσει. Δοκιμάστε φίλοι μου να με μιμηθείτε. Θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή σας.
Το είπε άλλωστε και ο φίλος μας ο Σωκράτης! Μην το ξεχνάτε. Δεν γνωρίζουμε στη πραγματικότητα τίποτα…. Απλά όσο ζούμε, μαθαίνουμε…. και ανακαλύπτουμε, θα πρόσθετα εγώ.
Μία λοιπόν καινούργια πληροφορία από τους φίλους μας που έγραψαν τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής είναι πως μπορούμε με την τροφή να διορθώσουμε και δυσαρμονίες στις ενέργειες του οργανισμού μας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν είτε σαν αύξηση της θερμοκρασίας (πυρετός) είτε σαν υπερβολικά έντονα συναισθήματα. Προτείνουν λοιπόν, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό να συμβουλευτεί κανείς γιατρό, αν όμως η κατάσταση είναι σχετικά ελαφριά, να φροντίσει μέσω της διατροφής του να τη διορθώσει.
Εάν νοιώθετε π.χ. υπερβολικά ζεστοί ή θυμώνετε συχνά, χρειάζεστε τροφές που θα σας δροσίζουν, όπως το λάχανο, τα καρώτα και τα μήλα, κατά προτίμηση σε ωμή μορφή. Ενώ αντίθετα εάν είσαστε ένα κρύο γενικά άτομο που έχει πρόβλημα να ζεσταθεί, εάν έχετε συχνά κρύα χέρια ή πόδια ή εάν είσαστε συχνά νευρικοί, χρειάζεστε τροφές που θα σα ζεστάνουν, όπως ζεστές σούπες και τσάγια, καθώς και μπαχαρικά στη τροφή σας. Η πιπερόριζα (τζίτζερ) είναι ένα πολύ καλό θερμαντικό. Μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με αυτή, ή να την προσθέτετε στα φαγητά που μαγειρεύετε.
Αγαπώ πολύ, εγώ προσωπικά, το τσάι που φτιάχνω με την πιπερόριζα, προσθέτοντας βραστό νερό επάνω σε λεπτοκομμένα κομμάτια της ρίζας και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγο κρύο νερό για να κατεβεί η θερμοκρασία του αφεψήματος, για να προσθέσω μετά και λίγο μέλι. Είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για τον χειμώνα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Θα τα πούμε αυτά αναλυτικότερα σε αυτές εδώ τις σελίδες, όταν τελειώσουμε με τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.

Π.x Λένε πως το μέταλλο έχει ενέργεια υψηλών δονήσεων και πως δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με μεταλλικές κατσαρόλες και εργαλεία, ιδιαίτερα οι πιο νευρικοί από εμάς, γιατί η ενέργεια του μετάλλου μπορεί να κατακρατηθεί από την τροφή. Γι αυτό προτείνουν τη χρήση πήλινων και γυάλινων δοχείων για την παρασκευή φαγητού.
Όσον αφορά τώρα τη θερμοκρασία, προτείνουν μαγείρεμα για περισσότερη ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία προσδίδει στη τροφή μία ένταση που δεν πρέπει να τη προτιμάμε. Και βέβαια προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε φούρνους μικροκυμάτων.
Για τα άτομα που έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα προτείνουν το «Congee». Αυτό είναι ρύζι μαγειρεμένο σε πήλινο δοχείο στο φούρνο, με 3-6 φορές τον όγκο του σε νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες, για να γίνει αυτό εύπεπτο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αφήσει κανείς το ρύζι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Γίνεται έτσι αυτό ακόμη πιο εύπεπτο.
Γενικά η Αγιουρβέδα συστήνει μία καλή σχέση με το φαγητό. Πολλές φορές το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τι να κάνει με μία καινούργια τροφή, εάν δεν είναι συνηθισμένο σε αυτήν. Γι αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές σιγά-σιγά και σταδιακά για να δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο να τις συνηθίσει. Προτείνουν να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρατηρήσει μία τροφή, να την κρατήσει στα χέρια του, να νοιώσει, ίσως, την ενέργειά της (!).
Προτείνουν μάλιστα να ανταλλάξουμε ενέργεια με την τροφή μας με την μορφή κάποιας ευχής πριν ή μετά το φαγητό μας. Εάν μάλιστα, λένε οι αρθρογράφοι, δεν έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε μόνοι μας τη τροφή μας, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργειακά στη παραγωγή της, ή έστω στο μαγείρεμά της, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε σε σωστή επαφή μαζί της. Και αυτό που λένε «ευχή» για άλλους μπορεί να είναι κάποιες λέξεις σε μορφή προσευχής, ή απλά η αίσθηση της ευγνωμοσύνης και της ανταλλαγής ενέργειας. Μπορείτε ακόμη, λένε οι αρθρογράφοι μας, να νοιώσετε την ενέργεια που ανταλλάσσετε με τη τροφή σας σαν φως που περνάει από το κορμί σας στη τροφή και από εκείνη προς εσάς, ή μπορεί να διαλέξετε να κάνετε κάτι τόσο απλό, όσο το να χαμογελάσετε με ευχαρίστηση στην τροφή σας και να την απολαμβάνετε καθώς την τρώτε.
Εδώ τελείωσαν τα όσα είχα διαβάσει σε αυτά τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής φίλοι μου. Όσοι από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα, βρήκα πρόσφατα μία ιστοσελίδα πολύ ενδιαφέρουσα. Η διεύθυνσή της είναι: http://ayurveda.iloveindia.com/personal-hygiene/ayurvedic-diet.html Συνταγές Αγιουρβεδικές θα βρείτε και στη διεύθυνση : http://www.joyfulbelly.com/
Με αγάπη
Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (4)
Ένα άρθρο που διάβασα σχετικά πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Λέει πως όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων έχει αρχίσει να πείθεται πως οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν πνευματικές και μυστικιστικές εμπειρίες (!!!).
Μελέτες συνεχίζουν να συσχετίζουν τέτοιες εμπειρίες με πολύ παλιές δομές του ανθρώπινου εγκέφαλου σε περιοχές του, που ίδιες υπάρχουν και σε πολλά άλλα ζώα. Οι εξωσωματικές εμπειρίες π.χ., συσχετίζονται με δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το επίπεδο της συνείδησης στα θηλαστικά.
Ο νευρολόγος Kevin Nelson από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual doorway in the Brain» λέει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως ακόμη και μία εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να βιωθεί από ένα σκύλο ή μια γάτα, από τη στιγμή που τα ζώα έχουν τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου που ξέρουμε τώρα πως είναι υπεύθυνες για τέτοιες εμπειρίες στους ανθρώπους.
Οι μυστικιστικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με τον ρινεγκέφαλο στους ανθρώπους, μία περιοχή που υπάρχει και στα ζώα και που αν εξαιρεθεί από αυτά πειραματικά, κάνει τα ζώα να μην αντιδρούν στα ψυχεδελικά φάρμακα.
Άλλοι επιστήμονες (Mark Bekoff και Jane Goodall) παρατήρησαν χιμπατζήδες να χορεύουν χαλαρά, με εγκατάλειψη, κοντά σε καταρράκτες και να μένουν μετά να παρακολουθούν τα νερά σε μία κατάσταση έκστασης που πολύ θυμίζει την κατάσταση ύπνωσης ή «τρανς» στην οποία έρχονται οι άνθρωποι όταν διαλογίζονται !!!... Και όπως έγραψε ο Bekoff σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychology, πιθανόν και άλλα ζώα να ασχολούνται με τέτοια τελετουργικά, αλλά να μην έτυχε να πέσουν στην δική μας αντίληψη.

Ας δούμε τα ζώα με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό λοιπόν…. Δεν είμαστε, το χουμε πολλές φορές ξαναπεί, οι κύριοι αυτής της γης, ή και του σύμπαντος, όπως κάποιοι ίσως νομίζουν…. Είμαστε απλώς κύτταρα του ανθρώπινου ιστού επάνω στη γη, όπως έχουμε ξαναπεί, και αν τα κύτταρα των διαφόρων ιστών ενός οργανισμού δεν λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό προς τους υπόλοιπους ιστούς (ζώα, φυτά, κ,λ.π.) ο οργανισμός δεν είναι βιώσιμος. Αυτό τουλάχιστον έχουμε μάθει από την βιολογία. Ας το έχουμε υπ' όψιν μας λοιπόν και ας πάρουμε τα μέτρα μας πριν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας.
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
Σελίδες γέλιου (12)
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : Γιατί διέσχισε το δρόμο ???
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
Πλάτων: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
Bill Gates: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.
Ένας Ινδός: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.
Κώστας Πρέκας: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου παιδεία, σου επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των αρχαίων μας προγόνων...Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση, Χούντα και το κοτόπουλο το γνωρίζει καλώς.
Γεια σας φίλοι μου
Ένα e-mail που με έκανε πολύ να γελάσω πήρα σήμερα από μία φίλη και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να γελάσετε και εσείς.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : Γιατί διέσχισε το δρόμο ???
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
Πλάτων: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
Αριστοτέλης: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.
Γαλιλαίος: Κι όμως... τον διέσχισε
Μακιαβέλι: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα -όποια κι αν είναι αυτά.
Μαρξ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.
Δαρβίνος: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν δρόμους.
Φρόιντ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη..
Martin Luther King: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.
Yuri Gagarin: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν. Bill Gates: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.
Ένας Ινδός: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.
Κώστας Πρέκας: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου παιδεία, σου επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των αρχαίων μας προγόνων...Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση, Χούντα και το κοτόπουλο το γνωρίζει καλώς.
Κώστας Ζουράρης: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις υποανθρωπιστικοαναλυτικές σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ω κνώδαλο;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Μόνο εγώ, εδώ στο Τηλεάστυ, τόλμησα να πω και να αποκαλύψω ότι το κοτόπουλο προήλθε από ισραηλίτικο αβγό...
Κώστας Καραμανλής: Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδος να διασχίζουν ανεμπόδιστα τους δρόμους, χωρίς παρέμβαση νταβατζήδων.
Γιώργος Παπανδρέου: Με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. το κοτόπουλο θα βρει το δρόμο του!
Με αγάπη
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Χαλάρωση (29)
ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αγαπημένη γνωστή μελωδία σε πολύ όμορφη εκτέλεση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Με αγάπη
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αγαπημένη γνωστή μελωδία σε πολύ όμορφη εκτέλεση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Με αγάπη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αποποίηση ευθύνης
Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.