Άρθρα και συμβουλές από την γιατρό Δρ Ελένη Τσουκαλή για την σωστή διαχείριση του στρες και την βελτίωση της υγείας και της ζωής, καθώς επίσης όλες οι νεότερες απόψεις για την λειτουργία του οργανισμού μας, από τις έρευνες ιατρικής και βιολογίας.
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
ΧΑΛΑΡΩΣΗ (28)
ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Η σημερινή μου πρόταση για χαλάρωση είναι ένα ταξίδι στα... σύννεφα....
Γεια σας φίλοι μου
Η σημερινή μου πρόταση για χαλάρωση είναι ένα ταξίδι στα... σύννεφα....
Απολαύστε το.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (2)
ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Σε όσους από εσάς χαμογελάσατε διαβάζοντας τις τελευταίες προτάσεις του προηγούμενου άρθρου της Αγιουρβεδικής διατροφής, απευθύνονται τα πιο κάτω λόγια του σημερινού μου άρθρου:
Μη ξεχνάτε φίλοι μου πως και εμείς, οι άνθρωποι, εκπέμπουμε βιοφωτόνια. Και η εκπομπή αυτή εξαρτάται από τον βαθμό της ενεργειακής μας εναρμόνισης. Αυτές είναι επιστημονικές διαπιστώσεις όπως θα έχετε διαβάσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. Αρχέτυπο), και όχι δικές μου απόψεις. Επομένως, η συναισθηματική μας κατάσταση, αφού επηρεάζει την εναρμόνισή μας, επηρεάζει και την εκπομπή των βιοφωτονίων μας. Αυτά δε τα τελευταία εκπεμπόμενα από το κορμί μας καθώς μαγειρεύουμε είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ πιθανόν να επηρεάζουν την ενέργεια που περιέχεται και στην τροφή που μαγειρεύουμε. Μπορεί κάποιοι να το βλέπετε αυτό σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν το σκεφθείτε όμως λίγο, θα δείτε πως είναι μία λογική σκέψη.
Όχι πως εμπιστεύομαι και πολύ τη λογική βέβαια, αφού ξέρω πως στηρίζεται στις πεπερασμένες πέντε αισθήσεις μας, όπως πολλές φορές σας έχω αναφέρει, αλλά όπου μπορεί να βοηθήσει να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα, την χρησιμοποιώ, αφού μόνον αυτή είναι ικανή να πείσει τα πρακτικά τεχνοκρατικά μυαλά, που δύσκολα μπορούν να ξεκολλήσουν από πάνω της.
Ελπίζω να μη χαμογελάτε πια ειρωνικά και να συνεχίσετε καλοπροαίρετα το διάβασμα του άρθρου αυτού, με τις υπόλοιπες πληροφορίες από τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.
Πριν συνεχίσω, θα πρέπει εδώ να σας πως η λέξη Αγιουρβέδα (Ayurveda), είναι μία σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις λέξεις -AYUS = Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία και -VEDA = Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη. Η σύνθετη λοιπόν αυτή λέξη σημαίνει πρακτικά «Επιστήμη της ζωής».
Σύμφωνα με αυτή την Επιστήμη της Ζωής λοιπόν, η τροφή (φυτική, ζωική), καθώς μεγαλώνει, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο, τη γη, τον αέρα, τη βροχή και από τις κοσμικές ενέργειες, λένε οι συγγραφείς των άρθρων που σας ανέφερα στην προηγούμενη κουβέντα μας. Και όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την συγκομιδή της τροφής έως την κατανάλωσή της, τόσο περισσότερη ενέργεια αυτή μεταφέρει στο άτομο που την καταναλώνει. Γι αυτό η δεύτερη συμβουλή της Αγιουβερδικής διατροφής είναι να καταναλώνουμε προϊόντα που δεν χρειάζονται πολύ καιρό να ταξιδέψουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Και βέβαια είναι καλύτερα να καταναλώνουμε προϊόντα βιολογικά ώστε να μην περιέχουν χημικά που απορροφώνται από το σώμα μας καθώς τα τρώμε.
Είδατε που έχω δίκιο να σας προτείνω συνεχώς να αρχίσετε να καλλιεργείτε έστω και σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας, τουλάχιστον τα σαλατικά σας; Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να παίρνετε όλη τους την ενέργεια και καθόλου χημικά. Πιστέψτε με….
Όπως καταλαβαίνετε, σύμφωνα με την πιο πάνω συμβουλή, είναι καλύτερα τα φρέσκα προϊόντα από τα κατεψυγμένα, καθώς και το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό από το ξαναζεσταμένο, ιδιαίτερα αν αυτό έχει μένει κάποια 24ωρα στο ψυγείο και ακόμη χειρότερα εάν είναι ξαναζεσταμένο στον φούρνο μικροκυμάτων!... (έχουμε ξαναμιλήσει γι αυτό το θέμα παλαιότερα)
Εγώ στη στήλη των υγιεινών συνταγών σας δίνω συνταγές που στην πλειοψηφία τους θέλουν πολύ λίγη ώρα για να γίνουν. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες παρόμοιες. Μπορείτε να μαγειρέψετε μέσα σε μισή ώρα φαγητά πολύ νόστιμα και απλά, που θα προσφέρουν σε σας και την οικογένειά σας πλούσια σε ενέργεια τροφή. Δοκιμάστε κάποιες που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας και αν εξοικειωθείτε με αυτές , θα σας φαίνονται ακόμη ευκολότερες.
Εδώ θα πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή και στα φαγητά που διαλέγετε στις διάφορες ταβέρνες και τα εστιατόρια. Εκεί τα έτοιμα φαγητά, που μπορεί να έχουν μείνει στο ψυγείο τους αρκετές ημέρες, ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων και σας προσφέρονται ..... αχνιστά!... Μην τα προτιμάτε. Διαλέξτε καλύτερα πιάτα της ώρας, ψητά ή βραστά. Σίγουρα θα είναι καλύτερα για την υγεία σας.
Ξέρουμε πως το να τρώμε υγιεινά είναι ζωτικής σημασίας για την καλή κατάσταση του οργανισμού μας. Η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας, το ενεργειακό μας επίπεδο και πολλές άλλες πλευρές της ζωής μας. Είναι και άλλες οι παράμετροι που κάνουν την τροφή μας υγιεινή, εκτός από τα να είναι αυτή όσο γίνεται πιο φρέσκια και μαγειρεμένη με αγάπη. Θα σας τις απαριθμήσω και τις υπόλοιπες αμέσως πιο κάτω, όπως αναφέρονται στα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής:
Συνεχίζεται
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (17)
Πριν λίγους μήνες το πρακτορείο Reuters, ανέφερε σε άρθρο του, πως υπάρχουν πρόσφατες ερευνητικές εργασίες, που δείχνουν πως η χημική ουσία που περιέχεται στο πολύ γνωστό παυσίπονο «παρακεταμόλη» και λέγεται ακεταμινοφένη (acetaminophen), φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά.
Στην μία εργασία φαίνεται η ουσία να ευθύνεται για τα τέσσερα στα δέκα περιστατικά άσθματος σε εφήβους, ενώ σε μία άλλη εργασία αναφέρεται πως στην Αμερική, πολλά από τα βρέφη που είχαν πάρει την ουσία αυτή εμφάνισαν άσθμα μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine και αναφέρουν πως οι έφηβοι που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν επίσης σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα.
Η φαρμακευτική εταιρία που παράγει το φάρμακο αυτό, ισχυρίζεται, όπως είναι φυσικό, πως το φάρμακό της είναι ασφαλές, παρ΄όλα αυτά όμως καλό είναι οι γονείς να έχετε υπ όψιν σας πως το φάρμακο αυτό μπορεί και να έχει τα αποτελέσματα που οι πιο πάνω έρευνες έδειξαν στα παιδιά σας και φρόνιμο θα ήταν να το αποφεύγετε εάν μπορείτε.
Με αγάπη
Πηγή: http://www.msnbc.msn.com/id/38690295/ns/health-kids_and_parenting/
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011
Σοφά λόγια (16)
Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Στο σημερινό κόσμο επενδύονται 5 φορές περισσότερα χρήματα για φάρμακα για την αντρική ανικανότητα και την σιλικόνη για γυναίκες, από ότι για την θεραπεία του αλτσχάιμερ. Σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένες με μεγάλα στήθη και ηλικιωμένους με σκληρό πέος, αλλά κανένας από αυτούς δεν θα θυμάται σε τι του χρησιμεύει."
~Νομπελίστας Βραζιλιάνος ογκολόγος Drauzio Varella
Στο σημερινό κόσμο επενδύονται 5 φορές περισσότερα χρήματα για φάρμακα για την αντρική ανικανότητα και την σιλικόνη για γυναίκες, από ότι για την θεραπεία του αλτσχάιμερ. Σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένες με μεγάλα στήθη και ηλικιωμένους με σκληρό πέος, αλλά κανένας από αυτούς δεν θα θυμάται σε τι του χρησιμεύει."
~Νομπελίστας Βραζιλιάνος ογκολόγος Drauzio Varella
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (6)
Γεια σας φίλοι μου
Εφέτος ο κήπος μου πραγματικά έχει χάσει τελείως τη σειρά του και αυτό κάνει και εμένα να μη ξέρω πως ακριβώς να τον περιποιηθώ. Είναι χειμώνας έτσι δεν είναι; Και όμως ο χειμωνανθός μου (φωτ.αρ.), αυτός ο πολύ όμορφος φυλλοβόλος θάμνος, που γεμίζει τον χειμώνα με μικρά ευωδιαστά ανθάκια στα γυμνά από φύλλα κλαδιά του, δεν τα έχει καταφέρει ακόμη να ρίξει τα φύλλα του. Γι αυτόν ο χειμώνας δεν ήρθε ακόμη και περιμένει….
Το ίδιο και ο άλλος φυλλοβόλος θάμνος του κήπου, η βερβερίδα. (φωτ. δεξ.) Ο θάμνος αυτός έχει αντιβιοτικές ιδιότητες στα σκούρα μπορντώ φύλλα του. Σας έχω δείξει φωτογραφία του σε παλιότερη κουβέντα μας με το έντονο καλοκαιρινό του χρώμα. Δείτε τώρα πώς έχoυν αρχίσει να κιτρινίζουν τα φύλλα του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει να τα ρίξει ακόμη. Η βερβερίδα μου βρίσκεται δηλαδή ακόμη στο φθινόπωρο και αυτή. Έτσι τα μικροσκοπικά κίτρινα λουλουδάκια της που βγαίνουν στα γυμνά κλαδιά της την άνοιξη μαζί με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων δεν ξέρω εφέτος αν θα αξιωθώ να τα δω.
Το βιβούρνο μου όμως (φωτ.κάτω αρ.), θάμνος αειθαλής που ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα, έχει ανθίσει ήδη. Είναι θάμνος πολύ ανθεκτικός και συνδυάζεται πολύ ωραία στα παρτέρια με τις ναντίνες, που σας έδειξα στην προηγούμενη συνάντησή μας. Αυτός γεμάτος με μικρά άσπρα λουλουδάκια, εκείνες με κόκκινα μπαλάκια, κάνουν έναν πολύ όμορφο συνδυασμό αυτή την εποχή. Μόνο που, όπως σας έχω πει και παλαιότερα, θα πρέπει να τα κρατάτε, κλαδεύοντάς τα, σε διαφορετικά ύψη (πίσω, ψηλότερο το βιβούρνο, μπροστά χαμηλότερη την ναντίνα) για να έχετε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Πάντα να το προσέχετε αυτό στα παρτέρια σας. Μην αφήνετε όλα τα φυτά στο ίδιο ύψος, γιατί ο κήπος σας θα μοιάζει με λειβάδι….
Οι διαφορές στα ύψη, όπως και οι διαφορές στα φυλλώματα και τα χρώματα κάνουν έναν κήπο ενδιαφέροντα. Μην το ξεχνάτε. Τo ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες στα μπαλκόνια σας.
Οι διαφορές στα ύψη, όπως και οι διαφορές στα φυλλώματα και τα χρώματα κάνουν έναν κήπο ενδιαφέροντα. Μην το ξεχνάτε. Τo ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες στα μπαλκόνια σας.
Και άλλα φυτά στον κήπο μου όμως άρχισαν να ανθίζουν πιστεύοντας πως ήρθε η άνοιξη! Σας έδειξα στην προηγούμενη κουβέντα μας το Κερκυραϊκό γιασεμί μπουμπουκιασμένο, δείτε τώρα και τις κάλλες μου (φωτ. κάτω δεξ). Ανθίζουν και αυτές, ενώ σε κάποιες γωνιές του κήπου μερικές λαντάνες (καθαρά καλοκαιρινά λουλούδια) έχουν μείνει σταθερά ανθισμένες από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα....
Αναρωτιέμαι μερικές φορές, αν έχουμε εμείς βάλει το χεράκι μας σε αυτό το μπέρδεμα της φύσης με την επίδραση των επιτευγμάτων του πολιτισμού μας στην ατμόσφαιρα, ή αν απλώς υπάρχουν και στα φυτά διαβαθμήσεις ως προς την εξυπνάδα τους και έτσι άλλα από αυτά αντιλαμβάνονται σωστά τις εποχές και άλλα όχι!.... Το είχατε σκεφθεί ποτέ;
Εντάξει το παρατράβηξα, ίσως.... Ελπίζω να σας έκανα να χαμογελάσετε τουλάχιστον.
Όπως και να χει, στην επόμενη συνάντησή μας θα σκάψουμε τα παρτέρια μας για να αεριστεί το χώμα και θα σπείρουμε σε κουτάκια τους σπόρους μας. Απ ότι φαίνεται το καλοκαίρι πλησιάζει γοργά και πρέπει να ετοιμαστούμε….
Στο μεταξύ καθαρίζουμε (με τα χέρια) από τα παράσιτα τα παρτέρια μας με υπομονή, όποτε μπορούμε, ώστε να είναι έτοιμα σε λίγο να τα λιπάνουμε με φυσική κοπριά (φυτική κατά προτίμηση, ή ζωϊκή).
Στο μεταξύ καθαρίζουμε (με τα χέρια) από τα παράσιτα τα παρτέρια μας με υπομονή, όποτε μπορούμε, ώστε να είναι έτοιμα σε λίγο να τα λιπάνουμε με φυσική κοπριά (φυτική κατά προτίμηση, ή ζωϊκή).
Με αγάπη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αποποίηση ευθύνης
Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.