Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Χαλάρωση (10)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
Απολαύστε εικόνες της Ανταρκτικής με υπόκρουση την εκπληκτική για χαλάρωση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αφεθείτε να ταξιδέψετε στο όνειρο.... Ελέγξετε όλους τους μυς σας και χαλαρώστε όποιους από αυτούς νοιώθετε σφιγμένους. Ανασαίνετε ήρεμα και βαθιά από τη μύτη.
Όταν το βίντεο τελειώσει βάλτε το να παίζει και πάλι, και ακούστε το με κλειστά τα μάτια αυτή τη φορά, φέρνοντας στη μνήμη σας όσες από τις εικόνες θυμόσαστε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Επαναλάβετε την άσκηση αυτή όσες φορές επιθυμείτε. Θα βοηθήσει πολύ την υγεία σας μειώνοντας το στρες σας.
Enzoy....

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (4)

Γεια σας
Σήμερα αποφάσισα να σας εξηγήσω τι είναι και πώς λειτουργούν τα γονίδιά μας, αφού αυτά ευθύνονται για όλες τις λειτουργίες των κυττάρων μας, δηλαδή ολόκληρου του οργανισμού μας. Αυτά έχουν γραμμένες επάνω τους, με κώδικα, τις εντολές που κάνουν τα κύτταρά μας να λειτουργούν. Ο κώδικας αυτός βρίσκεται επάνω στο DNA (αποτελείται, χονδρικά, από διαφορετικά χημικά μόρια). Ένα κομμάτι δηλαδή του DNA που περιέχει μία πλήρη εντολή για κάποια λειτουργία του κυττάρου αποτελεί ένα γονίδιο. Το DNA όμως βρίσκεται μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας και δεν βγαίνει από εκεί. Πώς λοιπόν δίνει τις εντολές στο υπόλοιπο κύτταρο για να λειτουργήσει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους έναν πυρήνα (η σκούρα περιοχή στο κέντρο της δεξιάς φωτογραφίας). Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα υπάρχουν τα χρωμοσώματα, που βλέπετε στη φωτογραφία που βρίσκεται στην αρχή αυτού του άρθρου. Αυτά αποτελούνται από καλά περιτυλιγμένο DNA (αριστερή και κάτω φωτογραφία). Το DNA είναι περιτυλιγμένο και γύρω από κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται ιστόνες αλλά και γύρω από τον εαυτό του πολλές φορές,  και φτιάχνει τελικά τα χρωμοσώματα που ευθύνονται για τη κληρονομικότητά μας. Γιατί αυτά, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται στα δύο, μοιράζονται στη μέση και τα μισά μεταφέρονται στο καινούργιο κύτταρο, όπου στη συνέχεια διπλασιάζονται και πάλι, για να είναι έτοιμα για την καινούργια διαίρεση του κυττάρου. Δεν ζουν για πάντα, όπως ίσως πολλοί γνωρίζετε τα κύτταρά μας, συνεχώς αυτά ανανεώνονται. Καινούργια παράγονται συνεχώς και τα παλιά πεθαίνουν. Δεν υπάρχει βλέπετε τίποτα στατικό στη φύση.
Τα γονίδια είναι, επομένως, πολύ-πολύ μικρά κομματάκια αυτών των χρωμοσωμάτων, όπως καταλαβαίνετε. Επειδή τώρα τα χρωμοσώματα είναι καλά κλεισμένα και προστατευμένα μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας, η «φύση» έχει προνοήσει να φτιάξει έναν περιπατητικό σαρωτή (scanner) που λέγεται RNA. Αυτό το μόριο, (η μεγάλη ροζ κουκίδα που βλέπετε στην εικόνα) ξετυλίγει το DNA από τις ιστόνες, (πρωτείνες που εμφανίζονται με πράσινο χρώμα στη φωτογραφία) και το σκανάρει, αντιγράφει τις κωδικοποιημένες εντολές που βρίσκονται εκεί (την αλληλουχία των διαφόρων χημικών μορίων δηλαδή που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό του DNA) και στη συνέχεια βγαίνει έξω από τον πυρήνα και τις δίνει στα διάφορα όργανα του κυττάρου προκειμένου αυτά να τις εκπληρώσουν με τις αντίστοιχες λειτουργίες τους.
Δεν είναι πραγματικά μαγικός αυτός ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας; Δεν νοιώθετε περήφανοι που υπάρχετε, όταν αντιλαμβάνεστε όλη αυτή τη σοφία που κρύβετε μέσα σας; Θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε αν κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς αρχίσετε να το αισθάνεστε. Έως τότε...
Να στε πάντα καλά

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Άσκηση (5)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Δεν ξέρω πόσο σας έχω πείσει μέχρι τώρα να σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και να γυμναστείτε έστω και λίγο, αλλά δεν το βάζω κάτω. Σήμερα σας βρήκα ένα ακόμη βιντεάκι που θα σας βοηθήσει να κουνηθείτε λιγάκι. Όπως βλέπετε μικροί και μεγάλοι μπορούν να ασκηθούν έτσι απλά με εύκολες κινήσεις, ενώ η παραλία και η καλοκαιρινή αίσθηση αυτού του βίντεο θα βοηθήσει να ανέβει λίγο και η ψυχολογία σας. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, και ας βρέχει ακόμη στο νησί μας. Ετοιμαστείτε.....

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (14)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα πιστέψατε πως σας ξέχασα, μένοντας σε σιωπή τόσες ημέρες…. Δεν είναι όμως έτσι. Απλά έλειπα, γιατί ταξίδεψα. Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη, θα σας μιλήσω αναλυτικότερα γι αυτό το ταξίδι μου, σε άλλη μας συνάντηση. Γυρίζοντας όμως βρήκα ανθισμένη τη γλυτσίνια (πασχαλιά, κατά τους Κερκυραίους) στη πίσω αυλή του σπιτιού μου και δεν κρατήθηκα να μη σας τη φωτογραφίσω. Δεν είναι κούκλα; Ξέρετε το κλάδεμά της κάθε χρόνο (μετά το τέλος του Φλεβάρη, μόλις τελειώσουν οι παγωνιές) είναι ίδιο με αυτό των αναρριχόμενων τριανταφυλλιών, αν θέλετε να βγάζει σε μεγάλα τσαμπιά τα μυρωδάτα λουλούδια της. Και η άνθησή τους είναι περίπου σύγχρονη. Έβγαλε τα πρώτα της λουλούδια και η κόκκινη αναρριχόμενη τριανταφυλλιά μου, όπως βλέπετε, που μεγάλωσε από ένα κλαδάκι που μου έδωσε μια καλή φίλη και έμπηξα στο έδαφος πριν λίγα χρόνια, την εποχή που κλάδευε εκείνη τη δική της. Τόσο απλό είναι να αποκτήσετε αν θέλετε τριανταφυλλιές. Βάζετε στο χώμα μερικά κλαδιά την εποχή που του κλαδέματος και περιμένετε. Αυτό είναι όλο. Κάποια από αυτά θα πιάσουν και θα βγάλουν τα πρώτα τους φυλλαράκια την άνοιξη.
Το κούρεμα τώρα της γλυτσίνιας όπως και της αναρριχόμενης τριανταφυλλιάς, για όσους δεν το ξέρετε, γίνεται ως εξής : Αφήνουμε ανέπαφα τα κλαριά που θέλουμε να αναρριχηθούν και να ανθίσουν και κόβουμε τελείως, όλα τα αδύναμα μικρά ή ξερά πλαϊνά κλαδιά, ενώ τα καλύτερα πλαϊνά κλαδιά τα κλαδεύουμε αφήνοντας ανέπαφα ένα με δύο μάτια. Αυτά είναι που θα μεγαλώσουν και θα ανθίσουν την άνοιξη, προκαλώντας τον θαυμασμό μας.
Δοκιμάστε να το κάνετε μόνοι σας, είναι πολύ εύκολη δουλειά. Φροντίστε μόνον να φοράτε χοντρά γάντια όταν κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές, γιατί είνάι επώδυνο το σίμπημα από τα αγκάθια τους. 
Ανθισαν όμως όπως βλέπετε στον κήπο και οι άγριες γλαδιόλες, καθώς και κάποιες μπλε ίριδες ανάμεσά τους,  ενώ λίγο πιο κει φάνηκαν τα πρώτα, μαγευτικά σε ποικιλία χρώματος, λουλούδια μιας μικρής παιώνιας. Το ξέρετε πως χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανθίσει ένα πρωτοφυτεμένο ρίζωμα παιώνιας; Μην απογοητευθείτε λοιπόν αν αγοράσετε μία μικρή παιώνια και δεν την δείτε να ανθίζει αμέσως. Εξαρτάται η άνθισή της από το πόσο καιρό είναι φυτεμένο το ρίζωμά της. Σας το έχω ξαναπεί νομίζω, η κηπουρική ασκεί την υπομονή μας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της ζωής.   
Με αγάπη

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ενεργειακοί θεραπευτές (3 )

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ (3ο, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Λίγα ακόμη λόγια θέλω να προσθέσω σήμερα και να κλείσω αυτό το τόσο ενδιαφέρον κεφάλαιο των ενεργειακών θεραπευτών.
Ο γιατρός, χειρουργός, των Ηνωμένων Πολιτειών, Richard Carmona, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, της Αμερικής (NHI). Στο βιβλίο του με τίτλο «The enrgy healling experements», εκδ. 2007, λέει ο ίδιος στην εισαγωγή του: « ανοίξτε το μυαλό σας και αφήστε τις προκαταλήψεις σας κατά μέρος. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε. Ωστόσο, εκεί που η επιστήμη στηρίζει την ενοποιημένη άσκηση της ιατρικής ας την χρησιμοποιήσουμε (εννοεί την σύγχρονη χρήση κλασσικής και συμπληρωματικής ιατρικής). Όπου δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, ας ξεκινήσουν ή ας συνεχιστούν οι έρευνες. Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς πρέπει να πλησιάσουν την ενεργειακή ιατρική με ανοιχτό μυαλό».
Στο βιβλίο του αυτό που σας προανέφερα περιγράφει αρκετά πειράματα επάνω σε αυτά τα θέματα των ενεργειακών θεραπευτών, που έκανε ο ίδιος ή συνάδελφοί του. Λέει κάπου στην αρχή του, πως ανακάλυψε τελικά μέσα από αυτή την ερευνητική του πορεία ότι η Δυτική επιστήμη και κοινωνία, έχει συνηθίσει να βλέπει τον κόσμο μέσα από την υλιστική του άποψη και έχει αγνοήσει μία βασική πραγματικότητα. Το ότι η ενέργεια και όχι η ύλη βρίσκεται κάτω από τα πάντα και παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία και την θεραπεία.
Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο στα Αγγλικά, αυτό έχει εκδοθεί από τον εκδ. οίκο ATRIA BOOKS της Ν. Υόρκης.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με γενικολογίες. Θα σας αναφέρω ένα από τα ενδιαφέροντα πειράματα που περιγράφονται στο βιβλίο: ερευνητές δημιούργησαν στρες σε ποντίκια χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Παρατήρησαν ότι το στρες αυτό δημιουργούσε αιμορραγίες στο έντερο των ποντικών. Όταν όμως σε ποντίκια με το ίδιο στρες ενεργειακοί θεραπευτές (δάσκαλοι του Ρέικι, συγκεκριμένα, σε αυτή τη περίπτωση) έβαλαν τα χέρια τους διαλογιζόμενοι μπροστά στα κλουβιά των ποντικών, οι βλάβες στο έντερο από το ηλεκτρικό ρεύμα ελαχιστοποιήθηκαν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Το ενδιαφέρον εύρημα σε αυτό το πείραμα ήταν πως χέρια απλών ανθρώπων, που δεν ήξεραν να συγκεντρώνονται και να αυξάνουν την ενέργειά τους, είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, πάρα πολύ μικρότερο βέβαια, στα στρεσαρισμένα με το ρεύμα ποντίκια. Ένδειξη πως όλοι μας εκπέμπουμε κάποια ποσότητα ενέργειας, πράγμα βέβαια πολύ γνωστό τώρα πια και μετρημένο.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνήθεια να χαϊδεύουμε τη κοιλίτσα των παιδιών μας όταν πονάει, ή κάποιο μέλος τους, προσπαθώντας να τα ανακουφίσουμε. Μέσα μας βαθειά υπάρχει η γνώση, γεννιόμαστε με αυτήν. Είναι η «ανόητη» λογική μας που αναπτυσσόμενη όσο μεγαλώνουμε, μας κατεβάζει στο χαμηλό υλιστικό επίπεδο. Ευτυχώς πρωτοπόροι ερευνητές, όλων των επιστημών, μας ξαναφέρνουν κοντά στην πραγματικότητα σιγά-σιγά με τα πειράματά τους. Στη καθαρά ενεργειακή μας φύση.
Θα τα ξαναπούμε…..

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (4)

Γεια σας
Ξέρετε πως ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, όσον αφορά τις πρωτεΐνες που περιέχει, και όχι μόνον, είναι ο μπακαλιάρος; Μαζί με τον γάδο, είναι ψάρια πλούσια σε βιταμίνες Β και D, φωσφόρο, κάλλιο, σελήνιο καθώς και τα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα, τόσο προστατευτικά για την υγεία μας, για τα οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη κουβέντα μας. (Διατροφικές συμβουλές 10)
Οι πατάτες από την άλλη, περιέχουν πολλά χρήσιμα για τον οργανισμό μας συστατικά στη φλούδα τους, που βέβαια καθαρίζουμε, και μάλιστα αφού τη πλύνουμε πρώτα καλά, για να μην περάσουν με το εργαλείο ή το μαχαίρι που τις καθαρίζουμε μέσα στη σάρκα τους τα χημικά με τα οποία είναι αυτές πασπαλισμένες για να μη σαπίζουν και χαλάνε όσο βρίσκονται αποθηκευμένες, αλλά και αυτά με τα οποία οι καλλιεργητές γεμίζουν το έδαφος, από τη μία για λίπανση και από την άλλη για απαλλαγή από τα έντομα.
Βρήκα όμως πριν λίγες μέρες σε σούπερ μάρκετ (μεγάλης αλυσίδας) τα πατατάκια που σας φωτογράφισα, οργανικά μεγαλωμένα, που τρώγονται με τη φλούδα τους (χρώμα βαθύ ροζ) και που είναι ιδανικά για βράσιμο στον αχνό. Μαγειρεύονται ταχύτατα, και είναι πεντανόστιμα.
Αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα. Δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα και είναι ιδανικά για πατατοσαλάτες. Τα συνδύασα λοιπόν με μπακαλιάρο και ιδού η ευκολότατη συνταγή:


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μπακαλιάρος σε λαδόκολλα 
Χοντρά κομμάτια μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένου)
Μαϊντανός
Άνηθος
Ξύσμα και χυμός λεμονιού
Πιπέρι (πράσινο κατά προτίμηση)




Πασπαλίζουμε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βάζουμε σε λαδόκολλα, αφού τα πασπαλίσουμε καλά με αρκετό μίγμα άνηθου-μαϊντανού-ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε από πάνω 1κ.γ. χυμό λεμονιού ή κρασί λευκό (ότι επιθυμείτε) και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι, με τις άκρες τυλιγμένες προς τα επάνω για να μη χυθεί ο ζωμός που θα βγάλει το ψάρι, όπως ψήνεται. Στη συνέχεια τυλίγουμε το πακετάκι αυτό σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λευκό κρασί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με πατατοσαλάτα.
Προσοχή: ποτέ να μη τυλίγετε κατευθείαν τα τρόφιμά σας σε αλουμινόχαρτο για να τα μαγειρέψετε. Είναι πολύ βλαβερή για την υγεία σας αυτή η συνήθεια.



Πατατοσαλάτα
Πατάτες οργανικές κομμένες σε κομμάτια και βρασμένες στον ατμό με τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τις λιώνουμε ελαφρά με ένα πηρούνι και τις ανακτεύουμε με:
Κρεμμύδι ξερό που το έχουμε για μισή περίπου ώρα αφήσει, κομμένο σε ροδέλες, μέσα σε 1 -2 κ.σ. ξύδι ελαφρύ (ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο) και ζεστό νερό (να το σκεπάζει) και στη συνέχεια το έχουμε στύψει καλά.
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σε βάζο)
Αλάτι, πιπέρι
Περιχύνουμε τη πατατοσαλάτα μας με μίγμα από λάδι, ξύδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα. (Οι ποσότητες εξαρτώνται από το γούστο σας) Χτυπάμε καλά τα υλικά αυτά σε ένα μικρό βαζάκι  (βιδώνουμε το καπάκι του και το κουνάμε σαν σέικερ δηλαδή) για να διαλυθεί η μουστάρδα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να την παραλείψετε.
Πανεύκολο και πολύ υγιεινό φαγητό, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και πολύ ελαφριά γεύση.
Enjoy

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.