Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ενεργειακοί θεραπευτές (3 )

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ (3ο, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Λίγα ακόμη λόγια θέλω να προσθέσω σήμερα και να κλείσω αυτό το τόσο ενδιαφέρον κεφάλαιο των ενεργειακών θεραπευτών.
Ο γιατρός, χειρουργός, των Ηνωμένων Πολιτειών, Richard Carmona, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, της Αμερικής (NHI). Στο βιβλίο του με τίτλο «The enrgy healling experements», εκδ. 2007, λέει ο ίδιος στην εισαγωγή του: « ανοίξτε το μυαλό σας και αφήστε τις προκαταλήψεις σας κατά μέρος. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε. Ωστόσο, εκεί που η επιστήμη στηρίζει την ενοποιημένη άσκηση της ιατρικής ας την χρησιμοποιήσουμε (εννοεί την σύγχρονη χρήση κλασσικής και συμπληρωματικής ιατρικής). Όπου δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, ας ξεκινήσουν ή ας συνεχιστούν οι έρευνες. Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς πρέπει να πλησιάσουν την ενεργειακή ιατρική με ανοιχτό μυαλό».
Στο βιβλίο του αυτό που σας προανέφερα περιγράφει αρκετά πειράματα επάνω σε αυτά τα θέματα των ενεργειακών θεραπευτών, που έκανε ο ίδιος ή συνάδελφοί του. Λέει κάπου στην αρχή του, πως ανακάλυψε τελικά μέσα από αυτή την ερευνητική του πορεία ότι η Δυτική επιστήμη και κοινωνία, έχει συνηθίσει να βλέπει τον κόσμο μέσα από την υλιστική του άποψη και έχει αγνοήσει μία βασική πραγματικότητα. Το ότι η ενέργεια και όχι η ύλη βρίσκεται κάτω από τα πάντα και παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία και την θεραπεία.
Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο στα Αγγλικά, αυτό έχει εκδοθεί από τον εκδ. οίκο ATRIA BOOKS της Ν. Υόρκης.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με γενικολογίες. Θα σας αναφέρω ένα από τα ενδιαφέροντα πειράματα που περιγράφονται στο βιβλίο: ερευνητές δημιούργησαν στρες σε ποντίκια χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Παρατήρησαν ότι το στρες αυτό δημιουργούσε αιμορραγίες στο έντερο των ποντικών. Όταν όμως σε ποντίκια με το ίδιο στρες ενεργειακοί θεραπευτές (δάσκαλοι του Ρέικι, συγκεκριμένα, σε αυτή τη περίπτωση) έβαλαν τα χέρια τους διαλογιζόμενοι μπροστά στα κλουβιά των ποντικών, οι βλάβες στο έντερο από το ηλεκτρικό ρεύμα ελαχιστοποιήθηκαν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Το ενδιαφέρον εύρημα σε αυτό το πείραμα ήταν πως χέρια απλών ανθρώπων, που δεν ήξεραν να συγκεντρώνονται και να αυξάνουν την ενέργειά τους, είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, πάρα πολύ μικρότερο βέβαια, στα στρεσαρισμένα με το ρεύμα ποντίκια. Ένδειξη πως όλοι μας εκπέμπουμε κάποια ποσότητα ενέργειας, πράγμα βέβαια πολύ γνωστό τώρα πια και μετρημένο.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνήθεια να χαϊδεύουμε τη κοιλίτσα των παιδιών μας όταν πονάει, ή κάποιο μέλος τους, προσπαθώντας να τα ανακουφίσουμε. Μέσα μας βαθειά υπάρχει η γνώση, γεννιόμαστε με αυτήν. Είναι η «ανόητη» λογική μας που αναπτυσσόμενη όσο μεγαλώνουμε, μας κατεβάζει στο χαμηλό υλιστικό επίπεδο. Ευτυχώς πρωτοπόροι ερευνητές, όλων των επιστημών, μας ξαναφέρνουν κοντά στην πραγματικότητα σιγά-σιγά με τα πειράματά τους. Στη καθαρά ενεργειακή μας φύση.
Θα τα ξαναπούμε…..

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (4)

Γεια σας
Ξέρετε πως ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, όσον αφορά τις πρωτεΐνες που περιέχει, και όχι μόνον, είναι ο μπακαλιάρος; Μαζί με τον γάδο, είναι ψάρια πλούσια σε βιταμίνες Β και D, φωσφόρο, κάλλιο, σελήνιο καθώς και τα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα, τόσο προστατευτικά για την υγεία μας, για τα οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη κουβέντα μας. (Διατροφικές συμβουλές 10)
Οι πατάτες από την άλλη, περιέχουν πολλά χρήσιμα για τον οργανισμό μας συστατικά στη φλούδα τους, που βέβαια καθαρίζουμε, και μάλιστα αφού τη πλύνουμε πρώτα καλά, για να μην περάσουν με το εργαλείο ή το μαχαίρι που τις καθαρίζουμε μέσα στη σάρκα τους τα χημικά με τα οποία είναι αυτές πασπαλισμένες για να μη σαπίζουν και χαλάνε όσο βρίσκονται αποθηκευμένες, αλλά και αυτά με τα οποία οι καλλιεργητές γεμίζουν το έδαφος, από τη μία για λίπανση και από την άλλη για απαλλαγή από τα έντομα.
Βρήκα όμως πριν λίγες μέρες σε σούπερ μάρκετ (μεγάλης αλυσίδας) τα πατατάκια που σας φωτογράφισα, οργανικά μεγαλωμένα, που τρώγονται με τη φλούδα τους (χρώμα βαθύ ροζ) και που είναι ιδανικά για βράσιμο στον αχνό. Μαγειρεύονται ταχύτατα, και είναι πεντανόστιμα.
Αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα. Δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα και είναι ιδανικά για πατατοσαλάτες. Τα συνδύασα λοιπόν με μπακαλιάρο και ιδού η ευκολότατη συνταγή:


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μπακαλιάρος σε λαδόκολλα 
Χοντρά κομμάτια μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένου)
Μαϊντανός
Άνηθος
Ξύσμα και χυμός λεμονιού
Πιπέρι (πράσινο κατά προτίμηση)




Πασπαλίζουμε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βάζουμε σε λαδόκολλα, αφού τα πασπαλίσουμε καλά με αρκετό μίγμα άνηθου-μαϊντανού-ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε από πάνω 1κ.γ. χυμό λεμονιού ή κρασί λευκό (ότι επιθυμείτε) και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι, με τις άκρες τυλιγμένες προς τα επάνω για να μη χυθεί ο ζωμός που θα βγάλει το ψάρι, όπως ψήνεται. Στη συνέχεια τυλίγουμε το πακετάκι αυτό σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λευκό κρασί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με πατατοσαλάτα.
Προσοχή: ποτέ να μη τυλίγετε κατευθείαν τα τρόφιμά σας σε αλουμινόχαρτο για να τα μαγειρέψετε. Είναι πολύ βλαβερή για την υγεία σας αυτή η συνήθεια.



Πατατοσαλάτα
Πατάτες οργανικές κομμένες σε κομμάτια και βρασμένες στον ατμό με τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τις λιώνουμε ελαφρά με ένα πηρούνι και τις ανακτεύουμε με:
Κρεμμύδι ξερό που το έχουμε για μισή περίπου ώρα αφήσει, κομμένο σε ροδέλες, μέσα σε 1 -2 κ.σ. ξύδι ελαφρύ (ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο) και ζεστό νερό (να το σκεπάζει) και στη συνέχεια το έχουμε στύψει καλά.
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σε βάζο)
Αλάτι, πιπέρι
Περιχύνουμε τη πατατοσαλάτα μας με μίγμα από λάδι, ξύδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα. (Οι ποσότητες εξαρτώνται από το γούστο σας) Χτυπάμε καλά τα υλικά αυτά σε ένα μικρό βαζάκι  (βιδώνουμε το καπάκι του και το κουνάμε σαν σέικερ δηλαδή) για να διαλυθεί η μουστάρδα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να την παραλείψετε.
Πανεύκολο και πολύ υγιεινό φαγητό, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και πολύ ελαφριά γεύση.
Enjoy

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ενεργειακοί θεραπευτές (2 )

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ (2ο
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας σήμερα την ερμηνεία της δράσης των χεριών των ενεργειακών θεραπευτών, θα πρέπει να σας πω δυο λόγια για το πώς, χοντρικά, δημιουργούνται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλός μας.
Η διέγερση των νευρικών κυττάρων ξεκινάει με ιόντα ασβεστίου που χύνονται μέσα σε κύτταρα κάποιας περιοχής του εγκεφάλου(βηματοδότης). Αυτή η έγχυση ιόντων ασβεστίου μέσα στα νευρικά αυτά κύτταρα, διαταράσσει την ηλεκτρική τους σταθερότητα και τα κάνει να πάλλονται για περίπου 1,5 – 28 δευτερόλεπτα, δημιουργώντας έτσι εγκεφαλικά κύματα που διαδίδονται μέσα στον εγκέφαλο, από κύτταρο σε κύτταρο. Αυτή η λειτουργία δεν επηρεάζεται από εσωτερικά ή εξωτερικά μαγνητικά πεδία.
Όταν όμως τα ιόντα ασβεστίου αυξηθούν πολύ μέσα στα κύτταρα, η διεργασία αυτή σταματάει, τα παλμικά κύματα σταματούν να παράγονται από την αρχική περιοχή του εγκεφάλου και ακολουθεί η λεγόμενη «σιωπηρή» φάση που διαρκεί περίπου 5 – 25 δευτερόλεπτα. Κατ’ αυτήν τα ηλεκτρομαγνητικά εγκεφαλικά κύματα μεταδίδονται τώρα σε ολόκληρο το σώμα μέσα από τον συνδετικό ιστό.
Αυτός ο ιστός αποτελείται από κύτταρα που περιβάλλουν και στηρίζουν τόσο τα νευρικά αλλά και τα αγγειακά, τα οστικά και γενικά τα κύτταρα όλων των ιστών του σώματος. Αυτός ο συνδετικός ιστός είναι κομμάτι της ζώσας ουσίας που αναφέραμε στη προηγούμενη κουβέντα μας. Κομμάτι δηλαδή του ηλεκτρονικού δικτύου που συνδέει όλα τα σημεία του σώματός μας όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με τους πυρήνες των κυττάρων και το DNA που βρίσκεται μέσα σε αυτούς.
Όταν λοιπόν κατά την σιωπηρή φάση, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του εγκεφάλου μεταφέρονται σε όλο το σώμα μας μέσω της ζώσας ουσίας, μπορούν αυτά να επηρεαστούν από μαγνητικά πεδία, γιατί όπως είπαμε στην προηγούμενη κουβέντα μας η ζώσα ουσία είναι ημιαγωγός του ηλεκτρισμού και επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία.
Ένα τέτοιο εξωτερικό μαγνητικό πεδίο είναι οι «γεωμαγνητικοί μικροπαλμοί» που παράγονται από την ηλεκτρική ενέργεια των κεραυνών που πέφτουν κάθε δευτερόλεπτο (περίπου 200) στην επιφάνεια της γης (φαινόμενο Schumann). Εξ αιτίας αυτών, η κοιλότητα μεταξύ ιονόσφαιρας και ατμόσφαιρας της γης πάλλεται (αντηχεί) σε συχνότητες 7 – 10Hz.
Μία ερμηνεία λοιπόν του τρόπου δράσης των χεριών των ενεργειακών θεραπευτών είναι ότι αυτοί κατά τον διαλογισμό ( απαραίτητη τεχνική σε αυτές τις θεραπείες ) «ησυχάζουν» το μυαλό ώστε να επιτρέπουν σε αυτό το μαγνητικό πεδίο που είναι πολύ πιο δυνατό από τα εγκεφαλικά δυναμικά, να επηρεάσει τα δικά τους εγκεφαλικά δυναμικά κατά τη «σιωπηρή» περίοδο, ενισχύοντάς τα (υπάρχουν αρκετές πειραματικές αποδείξεις γι αυτό, λέει ο βιολόγος James Oschman στο βιβλίο του που σας ανέφερα στη προηγούμενη κουβέντα μας). Την ενισχυμένη αυτή ενέργεια στη συνέχεια οι θεραπευτές κατευθύνουν στα χέρια τους μέσα από την αυτοσυγκέντρωσή τους.
Πρέπει να προσθέσω όμως εγώ εδώ, πως δεν είναι μόνον τα εξωτερικά μαγνητικά πεδία που επηρεάζουν τα εγεφαλικά δυναμικά κατά τη σιωπηρή περίοδο. Και εσωτερικά μαγνητικά πεδία όπως αυτό της καρδιάς τα επηρεάζουν επίσης.
Άλλωστε η ενέργεια που βγαίνει από τα χέρια των θεραπευτών και έχει μετρηθεί πια πειραματικά, δεν προέρχεται αποκλειστικά από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του εγκεφάλου, αλλά μάλλον από το σύνολο των ενεργειών που ξέρουμε τώρα πως παράγονται στο σώμα μας. Τα πειράματα επάνω στο θέμα αυτό συνεχίζονται παγκοσμίως και σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε σχετικά.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε όμως τον ρόλο που οι ενεργειακές θεραπευτικές τεχνικές μπορούν να παίξουν και στην πρόληψη. Ακόμη και αν δεν υπάρχει βλάβη προς επιδιόρθωση, με τις τεχνικές αυτές έχει αποδειχθεί πως μπορεί κανείς να προλάβει μελλοντικές ασθένειες, να έχει καλύτερη αντοχή σε τραυματισμούς, καλύτερη απόδοση σε κάθε είδους δραστηριότητα και γενικά μεγαλύτερη ευκολία στην επίτευξη των στόχων της ζωής του,λέει στο βιβλίο του που προαναφέραμε, ο βιολόγος J.Oschmann. και προσθέτει : "έχει άλλωστε αποδειχθεί πειραματικά ότι ζώα που αντιμετωπίστηκαν με μαγνητικά πεδία πριν από νευρική βλάβη είχαν την ίδια επιταχυμένη ανάπτυξη του νεύρου που υπέστη βλάβη, όπως και τα ζώα που αντιμετωπίστηκαν μετά την βλάβη".
Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε......νά στε καλά. 

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (3)


Γεια σας φίλοι μου
Καθώς ξεχορτάριαζα σήμερα το κήπο μου, είδα τη ρόκα που έχω σπείρει σε ένα πέτρινο παρτέρι και σκέφτηκα πως έτσι όπως είχα ιδρώσει από το σκάψιμο, το μόνο που θα ήθελα να φάω για μεσημεριανό θα ήταν μία δροσερή φρέσκια σαλάτα.
Ξέρω, τώρα θα μου πείτε, καλά Μεγάλο Σάββατο σήμερα και εσύ σκάβεις το κήπο; Τι να κάνω φίλοι μου; Η βροχή της Κέρκυρας έχει χορταριάσει τόσο πολύ τον κήπο, που αν τον αφήσω έτσι, τα ζιζάνια αυτά θα φάνε όλη τη δύναμη από το χώμα και τα φυτά μου θα μείνουν καχεκτικά. Μια που έχουμε λιακάδα λοιπόν και δεν ξέρω για πόσο ακόμη, κάνω ότι μπορώ για εκείνα ( τα φυτά μου εννοώ) αλλά και για μένα. Γιατί η γυμναστική αυτή είναι πολύ καλύτερη από την χωρίς νόημα γυμναστική στα γυμναστήρια, που κοστίζει ένα σωρό λεφτά και δεν αποδίδει και ….καρπούς (πραγματικούς, φαγώσιμους, εννοώ).


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Ρόκα με καρώτα, σινάπι και ρόδια
Έκοψα λοιπόν λίγη ρόκα, όπως και μερικά φύλλα μουστάρδας (σινάπι δηλαδή, τα μωβ φυλλαράκια που φαίνονται στο βάθος, στην επάνω εικόνα) που νοστιμίζουν πολύ τη σαλάτα με τη πικάντικη καυτερή τους γεύση, έτριψα και ένα καρώτο από πάνω με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, με το ίδιο εργαλείο έκοψα και μερικές φλούδες παρμεζάνας, και αποτελείωσα την «δημιουργία» μου με μερικούς σπόρους ροδιού που έχω φυλάξει από πέρυσι στη κατάψυξη, από τα ρόδια που έκαναν οι ροδιές του κήπου. Διατηρούνται, ξέρετε, πάρα πολύ καλά στη κατάψυξη, και μπορείτε να το κάνετε και εσείς με ρόδια που θα αγοράσετε από τον μανάβη. Έτσι θα έχετε όλο τον χειμώνα ρόδια να βάζετε στις σαλάτες σας, που όχι μόνον τις ομορφαίνουν με το χρώμα τους αλλά τις κάνουν και πολύ πιο θρεπτικές με τα συστατικά που περιέχουν. Τα ρίχνετε έτσι όπως είναι παγωμένα επάνω στη σαλάτα σας και όπως αυτά ξεπαγώνουν ο ζωμός τους ανακατεύεται με τα υπόλοιπα συσταικά του ντρέσινγκ σας. Στην προεκειμένη περίπτωση έβαλα μόνον δύο κουταλιές της σούπας λάδι και μία ξύδι βαλσαμικό. Αλάτι δεν χρειάζεται να βάλετε, γιατί η παρμεζάνα είναι αρκετή για να δωσει γεύση αλμυρή στη σαλάτα σας.
Και έτσι όπως την είδα πολύχρωμη, δεν κρατήθηκα, και πριν την φάω, αποφάσισα να τη φωτογραφίσω και να σας την δείξω.
Enjoy


Σημ. Για εσάς που δεν έχετε κήπο, παρά μόνον ένα μπαλκόνι ή βεράντα, μία μακρόστενη γλάστρα με λίγο χώμα, είναι αρκετή για να έχετε το  ίδιο αποτέλεσμα. Γεμίζετε τη γλάστρα με χώμα, σπέρνετε τους σπόρους (μπορείτε να το κάνετε όλες τις εποχές) και τους σκεπάζετε με ελάχιστο χώμα από πάνω. Ποτίζετε τακτικά, να μη στεγνώσει το χώμα τελείως πριν βλαστήσουν οι σπόροι, και απολαμβάνετε τη σαλάτα σας, απαλλαγμένη από χημικά και εντομοκτόνα. Είναι πολύ απλό. Δοκιμάστε το. (Κόβετε με ψαλίδι φύλλα για τις σαλάτες σας, δεν ξεριζώνετε τα φυτά, και αυτά ξαναβγάζουν καινούργια φύλλα).  
Αν κάποιοι από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε. Θα μου προσφέρατε μεγάλη χαρά.
Να' στε καλά....

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (13)

Γεια σας φίλοι μου και χρόνια πολλά
Θυμόσαστε το αγαλματάκι του έρωτα που έχω στον κήπο μου που το πρασίνισε η Κερκυραϊκή ασταμάτητη βροχή εφέτος τον χειμώνα; Σας το είχα δείξει από κοντά, σε προηγούμενη κουβέντα μας. Δείτε τώρα πώς ανταμείφθηκε όμως από τη μαζική άνθηση ενός γιασεμιού που βρίσκεται δίπλα του!...Και τι άρωμα!... είναι μια ποικιλία γιασεμιού που ανθίζει τώρα νωρίς, και ευδοκιμεί πολύ εδώ στο νησί. Τα μπουμπούκια του είναι ροζ κι η μυρωδιά του πιο δυνατή από το γνωστό μας γιασεμί. Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα του για να το απολαύσετε από πολύ  κοντά. Κρίμα που δεν μπορείτε όμως να το μυρίσετε.
 Έχω και άλλη μία ποικιλία γιασεμιού στο κήπο, που λέγεται ρυγχόσπερμο και θα ανθίσει όταν αυτό εδώ θα έχει τελειώσει την ανθοφορία του. Μοσχοβολάει και αυτό. Θα σας το φωτογραφίσω όταν θα είναι στις ομορφιές του.
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά και οι κήποι είναι τώρα στις δόξες τους.
Επάνω από τη λιμνούλα μου κάνανε δειλά την εμφάνισή τους και οι πρώτε ίριδες με το λευκό παρθενικό τους χρώμα. Δεν είναι πολύ όμορφες; Ανθεκτικά λουλούδια και εύκολα στη φροντίδα τους, πολλαπλασιάζονται μόνα τους και γεμίζουν το χώρο εκεί που τα έχετε πρωτοφυτέψει. Υπάρχουν σε πολλά χρώματα. Όταν ανθίσουν και οι υπόλοιπες θα σας τις φωτογραφίσω ξανά.  

Σας εύχομαι για άλλη μια φορά με πολλή αγάπη Καλό Πάσχα.

Χαλάρωση (9)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   
Με πολλή αγάπη και ευχές για μια χαρούμενη  Ανάσταση

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.