Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

"Κοινωνικο-γενετική" ένας νέος όρος

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα διάβασα σήμερα που μου προκάλεσε πολλές σκέψεις και αποφάσισα να σας την πω. Δημοσιεύθηκε πρόσφατα  στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πρώτη φορά σ' αυτήν είδα τον όρο «κοινωνικο-γενετική» (socio-genomics) και πραγματικά μου δημιούργησε ο όρος αυτός μεγάλη περιέργεια να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών διαταραχών και των εθισμών σε ουσίες, μπορεί σε κάποιο ποσοστό να εξαρτάται από τη λειτουργία των γονιδίων που διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία αλλά και από τους κοινωνικούς κύκλους της εφηβείας μας!

Αυτό το τελευταίο ακούγεται για πρώτη φορά και είναι πολύ ενδιαφέρον. Κατά την εφηβεία δηλαδή τα γονίδια των φίλων μας μπορούν να επηρεάσουν τα δικά μας!!!

Οι ερευνητές σε πανεπιστήμιο του New Jersey μελέτησαν πάνω από 650.000 φακέλους υγείας Σουηδών πολιτών ηλικίας 17-30 ετών που περιείχαν το οικογενειακό τους ιστορικό και μπορούσαν σε αυτό να δουν αν υπήρχαν πιθανότητες γενετικής προδιάθεσης για ψυχικά νοσήματα ή εθισμούς. Συσχετίζοντας αυτές τις πληροφορίες με αντίστοιχες πληροφορίες ατόμων που πήγαν τον ίδιο καιρό στο ίδιο σχολείο ή συμμετείχαν σε φιλικές τοπικές ομάδες, προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν είχαν στη συνέχεια και εκείνοι παρόμοια εξέλιξη υγείας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Διαπίστωσαν πως αν κατά την εφηβεία συναναστρεφόμαστε άτομα με μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, μπορεί να εμφανίσουμε αυτά τα προβλήματα κι εμείς, ακόμη κι αν δεν είχαμε καταγεγραμμένο αυτόν τον κίνδυνο στα δικά μας γονίδια…

Δεν συμβαίνει με όλους, αλλά συμβαίνει… Και μένει τώρα να ερευνηθεί ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν κάποιους ευαίσθητους στα γονίδια των γύρω τους …

Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Δεν συμφωνείτε; Καλό είναι να προσέχουν τις παρέες τους οι έφηβοι, πράγμα πολύ δύσκολο βέβαια. Ίσως όμως τους επηρεάσουν κάπως περισσότερο αν τους ενημερώσουν οι γονείς γι αυτή την τόσο σημαντική έρευνα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.