Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Το εικονικό φάρμακο και ο νους

Γεια σας φίλες και φίλοι


Η δύναμη του νου είναι πολύ μεγάλη. Κάτι που δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι…

Ένα πρόσφατο πείραμα ιατρικό, δείχνει πολύ καλά αυτή τη δύναμη και θεώρησα χρέος μου να σας το πω. Ελπίζω να κάνει και τους πιο δύσκολους να αντιληφθούν τον σημαντικό ρόλο του νου (των σκέψεων και πεποιθήσεων) στη πορεία της ζωής μας και να αρχίσουν να «βλέπουν» τη συμμετοχή αυτού του «νου» στα συμβάντα της δικής τους ζωής, αντί να θεωρούν απλά «τυχαία» τα γεγονότα που βιώνουν.

Ψυχολόγοι συγκέντρωσαν 64 άτομα για το πείραμά τους. Όλοι αυτοί είχαν βιώσει έντονο στρες κατά τη διάρκεια της γνωστής πρόσφατης παγκόσμιας «πανδημίας». Το πείραμα διήρκεσε 2 εβδομάδες και

μετρήσεις δεικτών για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη έγιναν πριν το πείραμα, στη μέση του πειράματος και στο τέλος του.

Χώρισαν τους συμμετέχοντες στο πείραμα σε δύο ομάδες. Στους συμμετέχοντες στη πρώτη ομάδα  (32 άτομα) έδωσαν εντολή να παίρνουν αυτοί ένα εικονικό φάρμακο (placebo) δύο φορές την ημέρα και να σημειώνουν τη λήψη του φαρμάκου καθημερινά σε μία ειδική φόρμα που τους δόθηκε. Στα άτομα αυτής της ομάδας εξηγήθηκε καλά όμως, πως το φάρμακο δεν ήταν πραγματικό. Πως το φάρμακο που τους δινόταν ήταν placebo.  

Η δεύτερη ομάδα δεν πήρε τίποτα. Ήταν απλά ομάδα ελέγχου, όπως συνήθως λέγεται. Ομάδα που χρησιμεύει δηλαδή για σύγκριση των αποτελεσμάτων του πειράματος.

Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, όλοι οι δείκτες στην πρώτη ομάδα, που πήρε εν γνώσει της το εικονικό φάρμακο (στρες, άγχος, κατάθλιψη) έπεσαν σημαντικά σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα που δεν πήρε τίποτα…

Για τον τρόπο που λειτούργησε η λήψη του εικονικού φαρμάκου, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν οι ερευνητές. Προφανώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες και πολύ μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Νομίζω όμως, πως φαίνεται στο πείραμα καθαρά η συμμετοχή του νου στη θεραπεία των συμπτωμάτων του σώματος. Όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο, ξέροντας πως κάποιοι θεραπεύονται και με εικονικά φάρμακα, διατήρησαν την ελπίδα τους για κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα και πιστεύω πως αυτή ήταν η αιτία της βελτίωσης των δεικτών τους. Ο νους τους ήταν αυτός που βοήθησε.

Πόσοι τον χρησιμοποιούμε όμως έτσι υπέρ μας; Σκεφθείτε το…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.