Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΤΑ "πηδηχτά γονίδια" και ο καρκίνος

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Μόλις πριν λίγες ημέρες σας θύμιζα στη σειρά των άρθρων με θέμα «Πώς δημιουργούνται οι ασθένειες» αυτά τα «πηδηχτά γονίδια» των οποίων τη λειτουργία δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι ερευνητές.

Βλέποντας να υπάρχουν αρκετά τέτοια στο DNA ασθενών με καρκίνο, είχαν κάποιοι πιστέψει πως μπορεί να ευθύνονται αυτά για τη δημιουργία της νόσου. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε μάλλον το αντίθετο. Πως ίσως κάποια από αυτά τα γονίδια με την αντιγραφή του εαυτού τους και την τοποθέτησή του σε άλλη θέση στο DNA (retrotransposons), προσπαθούν

να βοηθήσουν στην αποφυγή της νόσου που δημιουργείται από κάποια αιτία και γι αυτό τα βρίσκουμε αυξημένα στους πάσχοντες από αυτήν…

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature immunology πριν δύο μήνες, έγινε σε κάποιους μικρούς τυφλοπόντικες που έχει βρεθεί πως ζουν πολύ περισσότερο από τα γνωστά μας ποντίκια. Η μακροζωία τους έχει αποδοθεί και στη σπανιότητα εμφάνισης καρκίνου στο είδος τους. Σε αυτά τα μικρά πειραματόζωα οι ερευνητές παρατήρησαν πως κάποια «πηδηχτά γονίδια» λειτουργούν σαν ανασταλτές της ζωής κυττάρων που βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, καταστρέφοντάς τα πριν αυτά γίνουν καρκινικά. Την ανακάλυψη, όπως πάντα θα προσπαθήσουν να την χρησιμοποιήσουν για την δημιουργία φαρμάκων που θα οδηγήσουν και ανθρώπινα «πηδηχτά γονίδια» να λειτουργήσουν παρόμοια, βοηθώντας τη θεραπεία του καρκίνου…

Όσο ερευνούμε, τόσο θα γοητευόμαστε από τη δύναμη της ζωής… Δεν ξέρω όμως αν θα μπορέσουμε ποτέ να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της… Το δικό μου το μυαλό πάντως, αυτό που σκέφτηκε διαβάζοντας την πιο πάνω έρευνα είναι, πως μάλλον  ο τρόπος ζωής αυτών των ποντικιών, σε σχέση με τα άλλα που ζουν στους εξωτερικούς χώρους σχετίζεται με το εύρημα. Η ζωή κάτω από τη γη είναι πολύ πιο ασφαλής και ίσως αυτό (λιγότερο στρες) να είναι μία από τις αιτίες του μεγαλύτερου μήκους ζωής αυτών των μικρών ζώων καθώς και η καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όσο πιο πολύ ερευνούμε πάντως, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας το θαύμα της ζωής και οι τόσο πολλοί τρόποι με τους οποίους η φύση προστατεύει τη ζωή σε όλα τα είδη της.

Με αγάπη       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.