Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (1)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Με μία νέα μικρή σειρά άρθρων θα προσπαθήσω να σας μιλήσω για την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) και την μεγάλη σημασία που έχει αυτή για την υγεία και τη ζωή μας.

Γιατί όπως έχει πει και ο ψυχολόγος Daniel Goleman στο ομώνυμο βιβλίο του (Η συναισθηματική νοημοσύνη) “Αν δεν έχετε αυτογνωσία, αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα, αν δεν έχετε ενσυναίσθηση και καλές κοινωνικές σχέσεις, τότε, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι είσαστε δεν θα φτάσετε μακριά…”

Με λίγα λόγια, με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα να αναγνωρίζει κάποιος τα συναισθήματα, δικά του και των άλλων, και να μπορεί να τα διαχειριστεί δίχως να βλάπτει τον εαυτό του και τους άλλους.

Οι λόγοι κατά την δική μου άποψη που

κάνουν  την συναισθηματική  νοημοσύνη απαραίτητη τόσο για την υγεία όσο και για την ζωή μας είναι δύο:

  1. Τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν στον οργανισμό την αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής), πράγμα που αποδιοργανώνει τη λειτουργία του οργανισμού και τον οδηγεί σε ασθένειες
  2. Η λειτουργία της καρδιάς μας εξαρτάται από τα συναισθήματά μας. Τα αρνητικά αποδιοργανώνουν την λειτουργία της, ενώ τα θετικά την ομαλοποιούν.  Η καρδιά μας λόγω του ηλεκτρισμού που παράγεται στα κύτταρά της δημιουργεί γύρω της ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο επηρεάζει όλες τις ενέργειες που παράγονται στον οργανισμό μας. Και όταν οι ενέργειές μας είναι συντονισμένες, ο οργανισμός μας λειτουργεί σωστά και στη ζωή μας, ως κόμβοι ενέργειας μέσα σε ένα ενεργειακό σύμπαν, προχωράμε δίχως πολλές ταλαιπωρίες. Το κατά πόσο οι ενέργειές μας είναι ή όχι συντονισμένες εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη λειτουργία της καρδιάς μας. Όταν αυτή είναι ομαλή (συνεκτική – coherent) λόγω θετικών συναισθημάτων, οι ενέργειές μας είναι συντονισμένες, ενώ όταν αυτή είναι αποδιοργανωμένη, λόγω αρνητικών συναισθημάτων, οι ενέργειές μας είναι και αυτές ασυντόνιστες μεταξύ τους, πράγμα που βλάπτει τόσο την υγεία όσο και τη ζωή μας γενικότερα.

Καταλαβαίνετε πιστεύω πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να  τα διαχειρίζεται σωστά…

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.